Δημήτρης Μπαλτάς

Δημήτρης Μπαλτάς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Μπαλτάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με «Άριστα» το 2021. Είναι αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει φοιτήσει στο σεμινάριο «Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένου» του ΕΚΠΑ. Ποιήματά του και κριτικές αναγνώσεις λογοτεχνίας έχουν φιλοξενηθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με ποιήματά του σε ποιητικές ανθολογίες. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Η Αρχή (Οσελότος, 2019), Μελωδίες λήθης (Αποστακτήριο, 2021), Το όνομα του έρωτα (Αποστακτήριο, 2022), Περιγραφές του ανεκπλήρωτου (Κάκτος, 2022), Τα λεπτά της σιωπής (Κάκτος, 2023).
Ποίηση
Η αρχή (2019), Οσελότος
Μελωδίες λήθης (2021), Αποστακτήριο
Το όνομα του έρωτα (2022), Αποστακτήριο
Περιγραφές του ανεκπλήρωτου (2022), Κάκτος
Τα λεπτά της σιωπής (2023), Κάκτος

Τα λεπτά της σιωπής – Δημήτρης Μπαλτάς

Τα λεπτά


Η διέλευση

Σ’ αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε πληγώνονται
από τα βέλη της αχαριστίας,
από τα μαστιγώματα της προδοσίας,
από τα καρφιά της λύπης.
Κι έτσι κακοφορμισμένοι προχωρούνε με γάζες
λουλουδιών στα πλευρά τους, με τσιρότα
υποσχέσεων στο μέτωπό τους, με τα αιμάτινα
δάκρυα της καρδιάς τους ν’ αναβλύζουν
ασταμάτητα.

Τα κοκκινισμένα τους μάτια κοιτούν χαμηλά
σηκώνοντας απ’ το πάτωμα των διαψεύσεων
τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.
Την τσαλακωμένη αξιοπρέπεια αυτοί, που αγάπησαν
αληθινά μέσα στις κερασιές και τους αμπελώνες
της ψυχής, τη βρίσκουν τώρα σε στοιχειωμένους κήπους
και σάπια φρούτα – σε σκοτεινές δαγκωματιές
σκουληκιών.

Επιμέλεια: Γιώργος Προεστός

Ποίηση, Κάκτος, 2023, 58 σελ.

Περιγραφές του ανεκπλήρωτου – Δημήτρης Μπαλτάς

Περιγραφές


Τέχνη τίκτει τείχη,
τείχη προστασίας απ’ τα καθημερινά
τερτίπια της ζωής,
τείχη ανοσίας απ’ τις καθημερινές
βαρβαρότητες των ανθρώπων,
τείχη απωθητικά δαιμόνων έκλυτων
και πλάνων,
τείχη αντοχής της ανυπόφορης ανοησίας
και της ανίατης βλακείας που μας βάλλει
πανταχόθεν.
Τέχνη τίκτει τείχη,
τείχη παντοία
μα πάνω απ’ όλα τείχη επιβίωσης
σ’ αυτούς τους εχθρικούς τόπους,
σ’ αυτά τα αφιλόξενα μέρη της οικουμένης.

Ποίηση, Κάκτος, 2022, 58 σελ.

Το όνομα του έρωτα – Δημήτρης Μπαλτάς

Το όνομα


Η ποιητική συλλογή «Το όνομα του έρωτα» περιλαμβάνει 48 αυτοτελή ποιήματα, τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 2018-2020. Όπως δηλώνει ο τίτλος, αντλημένος από το δεύτερο ποίημα, βασικό θέμα της συλλογής αποτελεί ο έρωτας. Αυτό το έντονο, ιδιαίτερο, συγκλονιστικό αίσθημα που αποτελεί μία βασική – αν όχι την πιο βασική – κινητήρια δύναμη της ζωής. Πρόκειται για ένα (συν)αίσθημα που έχει απασχολήσει, απασχολεί ή θα απασχολήσει τον κάθε άνθρωπο σε κάποια περίοδο της ζωής του, άλλοτε πιο δυναμικά και εκρηκτικά κι άλλοτε πιο ήπια και συγκεκαλυμμένα. Μέσα από τα συγκεκριμένα ποιήματα επιχειρείται, πέρα από μια αποτύπωση του ερωτικού φαινομένου, η πολύπλευρη ενσάρκωση δια της ποιητικής πένας των διαφόρων εκφάνσεων του έρωτα τόσο στη ρεαλιστική κοινωνική καθημερινότητα όσο και στη φαντασιακή, ασυνείδητη πολλές φορές, πρόσληψη και ερμηνεία του. Η αντίληψη του τι είναι έρωτας διαφέρει ανάμεσα στους λαούς αλλά και στους ανθρώπους μιας κοινής κοινωνίας. Υπάρχουν, επίσης, πολλές απόψεις τόσο από διάφορα πεδία της επιστήμης σχετικά με τον έρωτα όσο και από τη θρησκευτική, πνευματική και πολιτισμική κουλτούρα στον ρου της ιστορίας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι στην παρούσα ποιητική συλλογή δεν απασχολεί τον δημιουργό η συστηματική αναζήτηση όψεων του έρωτα και η αποτίμησή των αλλά η αποτύπωση σε ποιητικό λόγο αυτού του τόσο καθοριστικού, πηγαίου και οικουμενικού αισθήματος και η αποκάλυψή του, η πραγμάτωσή του είτε αισθητά είτε νοητά. Η γένεση κάποιων ποιημάτων ενέχει το σπέρμα της σε βιωματικά συμβάντα ή αισθήματα, σε λογοτεχνικά ή εν γένει καλλιτεχνικά διακείμενα και συναφείς απόψεις ή σκέψεις του δημιουργού. Στόχος της ανά χείρας ποιητικής συλλογής να προσφέρει καταφύγιο σε όλους όσοι βίωσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους, βιώνουν ή αποζητούν να βιώσουν τον έρωτα…

Ποίηση, Αποστακτήριο, 2022, 66 σελ.

Μελωδίες λήθης – Δημήτρης Μπαλτάς

Μελωδίες λήθης


Αποτελεί δύσκολο έργο να αποτυπωθεί ένας ακριβής, περιεκτικός και ουσιαστικός ορισμός για το τι είναι ποίηση και τι είναι ποίημα. Κάθε ποιητής και κάθε αναγνώστης έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν, όπως επιθυμούν, τις δυο αυτές έννοιες. Για τον δημιουργό της συγκεκριμένης ποιητικής συλλογής, η ποίηση αποτελεί πηγαίο και αναγκαίο μέσο έκφρασης συναισθημάτων, προβληματισμών, προσωπικών απόψεων, διερωτήσεων αλλά και έναν τρόπο επικοινωνίας των παραπάνω με τον κάθε αναγνώστη.

Η συλλογή «Μελωδίες λήθης» περιλαμβάνει 35 αυτοτελή ποιήματα, τα οποία γράφτηκαν κατά τα έτη 2017-2019 και απηχούν βιώματα, σκέψεις, ιδέες, κοινωνικές θέσεις του δημιουργού. Στην ανά χείρας συλλογή ο αναγνώστης μπορεί να μυηθεί στην ποιητική αλλά και στα θέματα που απασχολούν τον δημιουργό, στον εσωτερικό του κόσμο.

Κάποια από τα θέματα που πραγματεύεται η συλλογή είναι η ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος, η ρουτίνα της καθημερινότητας, οι κοινωνικές παθογένειες, η καταπολέμηση στερεοτύπων και συμβάσεων, η σημασία της προσωπικότητας και του εαυτού, η αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Η γέννηση κάποιων ποιημάτων ενέχει το σπέρμα της σε γεγονότα της επικαιρότητας ή έχει βασιστεί σε λογοτεχνικά και εν γένει καλλιτεχνικά διακείμενα. Τα ποιήματα αυτά, ουσιαστικά, ενσαρκώνουν τη φωνή του δημιουργού απογυμνωμένη από κάθε είδους ψεύτικη αναδίπλωσή της.

Ποίηση, Αποστακτήριο, 2021, 60 σελ.

Η αρχή – Δημήτρης Μπαλτάς
Ο άνθρωπος που ζητάς.
Ο άνθρωπος που αναπολείς.
Ο άνθρωπος που περιμένεις.
Μικρόσωμος, σκυφτός.
Από παραμύθι βγαλμένος.
Κι όμως, είναι αυτός:
Αυτός που επιμένει.
Αυτός που πασχίζει.
Αυτός που νικά.
Αυτόν γυρεύεις.
Ψάξε καλύτερα και θα τον βρεις!

Ποίηση, Οσελότος, 2019, 60 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Αποστακτήριο, Κάκτος