Δημήτρης Γρυπαίος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Γρυπαίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972.
Σπούδασε Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το αγωνιστικό σκάκι σημειώνοντας διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Εργάζεται ως στέλεχος Πληροφορικής στον ιδιωτικό τομέα ενώ, παράλληλα, τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ήπια στον χώρο της πολιτικής. Ζει στην Αθήνα. Το 2009 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη η συλλογή διηγημάτων του “Σαν άνθρωποι” και το 2013 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα το μυθιστόρημα “Το φιλμ της αλήθειας”.

Σαν άνθρωποι – Δημήτρης Γρυπαίος
Έντεκα άνθρωποι και… ο τελευταίος. Δώδεκα διηγήματα με ήρωες με ασήμαντα προβλήματα για μας που όμως γι’ αυτούς είναι σημαντικά. Που εμείς θα χαμογελούσαμε, αλλά γι’ αυτούς είναι προβλήματα ύπαρξης. Ο Δημήτρης Γρυπαίος καταφέρνει σε αυτά τα διηγήματα να περιγράψει το ασήμαντο στη ζωή των ηρώων του έτσι ώστε να το κάνει σημαντικό και για μας. Απλά γεγονότα, σκέψεις, αισθήματα των διπλανών μας που όταν τα αφουγκραστούμε αρχίζουμε να βλέπουμε την καθημερινότητα με άλλη ματιά.

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2009, 139 σελ.

Το φιλμ της αλήθειας – Δημήτρης Γρυπαίος
Ενας ταλαντούχος ψυχολόγος που προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει τον εαυτό του, ένας ιδεαλιστής συγγραφέας και ανερχόμενο πολιτικό στέλεχος, που πιστεύει με πάθος ότι η κοινωνία μπορεί να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, και μία γοητευτική καριερίστα που διχάζεται ανάμεσά τους. Δυο άντρες και μια γυναίκα που ενώνονται και συγκρούονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο λεπτών ισορροπιών. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους βάζουν το προσωπικό και το πολιτικό κατεστημένο ή το μυστικό φιλμ που θέλουν να αποκαλύψουν θα μείνει στο σκοτάδι;
Ενα ψυχολογικό θρίλερ σε ρυθμούς μαύρης κωμωδίας, σε μια Ελλάδα πολύ κοντά στο σήμερα.

Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2013, 420 σελ.

Χωρίς αυταπάτες – Δημήτρης Γρυπαίος
Έντεκα διηγήματα για τις μικρές και μεγάλες αυταπάτες μας, που άλλοτε μας φοβίζουν, άλλοτε μας παραπλανούν και, πολλές φορές, μας καθορίζουν.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 114 σελ.

Μυθιστορήματα
Το φιλμ της αλήθειας (2013), Ωκεανίδα

Διηγήματα
Σαν άνθρωποι (2009), Γαβριηλίδης
Χωρίς αυταπάτες (2019), Εκδόσεις Πνοή

Πηγές: BIBLIONET, Ωκεανίδα, Γαβριηλίδης, Εκδόσεις Πνοή