Δημήτρης Ι. Καλόγηρος

Δημήτρης Ι. Καλόγηρος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Ι. Καλόγηρος μεγάλωσε στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας.
Απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνέχισε τις μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές του σπουδές στη Μαθηματική Οικολογία, Μαθηματική Βιολογία και Μαθηματική Επιδημιολογία στο εξωτερικό όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα. Ασχολείται ενεργά με την έρευνα, τη διδασκαλία των μαθηματικών και την επικοινωνία της επιστήμης.
Για τον Δημήτρη, τόσο τα μαθηματικά όσο και ο λόγος δίνουν μορφή στο σχήμα και γι’ αυτό μοιράζονται από κοινού το γράψιμο. Το γράψιμο που αφουγκράζεται τη σκέψη και επιδρά στην έκφραση και την επικοινωνία με έναν τρόπο καθοριστικά μοναδικό και απόλυτα προσωπικό βαφτίζοντας έτσι τέχνη τη γραφή.
Γι’ αυτό και στην ερώτηση τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει απαντά… «Λογομάστορας».
«Σκάλιζε» με το γράψιμο από μικρός, «πιο μικρός» μας διορθώνει. Ανάμεσα σε άλλα βραβεία και διακρίσεις, σε ηλικία 20 ετών τιμήθηκε με έπαινο σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά (Ν. Βρεττάκος, Κ. Βρεττάκος, Σ. Γεράνης, Κ. Θεοφάνους, Α. Βογάσαρης, Π. Τσουτάκος, Μ. Κάσσης, Κ. Ποιητής, Λ. Βολανάκης κ.α.). Στα χρόνια που ακολούθησαν εργάσθηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, ειδικές έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις.
Μεγάλη του αγάπη παραμένει το ραδιόφωνο με το οποίο ασχολήθηκε από (πιο) μικρός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου τιμήθηκε με βραβείο για τις παραγωγές του στην ελληνική, αλλά και στην αγγλική γλώσσα, ενώ έχει φιλοξενηθεί και στο BBC Radio 6.
Ποίηση & Πεζογραφία
Αγαπήχημα (2022), Εκδόσεις Φυλάτος

Αγαπήχημα – Δημήτρης Ι. Καλόγηρος

Αγαπήχημα


Το Αγαπήχημα περιλαμβάνει συλλογή από ποιήματα, πεζά και πεζοποιήματα με κεντρικό πυρήνα το πάθος και το πάθημα, τη λαχτάρα και τον φόβο, τη ζωή και την επιβίωση, την εμπιστοσύνη στην ελπίδα και την πίστη στο θαύμα.
Η φιλία, η αγάπη, ο έρωτας, η απόγνωση, ο χωρισμός και ο αποχωρισμός είναι παντού σε όλο το έργο το οποίο χαρακτηρίζεται από α-συμβατότητες που αποκαλύπτουν τη δύναμη της γραφής. Είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης «βρίσκει» τη δική του θέση μέσα στις σελίδες του βιβλίου το οποίο επιδέχεται πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις.

Σε μια εποχή που μας ζητά να ψάχνουμε
τα στοιχεία τα δ(ομ)ικά μας -όχι τα στοιχειά μας-
ξεψαχνίζοντας τα σκο(τει)νι(α)σμένα,
είναι το Αγαπήχημα που μας ανοίγει
δρ-όμους να δ-ούμε, να δρ-ούμε.

Ποίηση & Πεζογραφία, Εκδόσεις Φυλάτος, 2022, 52 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος