Δημήτρης Καπετανάκης (1953-2017)

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Καπετανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953.
Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών, σπούδασε μαθηματικά στο Παρίσι το 1972-1973 και στη συνέχεια φοίτησε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. το 1973-1978.
Εργάστηκε στη βαριά κατασκευή τεχνικών έργων και παράλληλα ασχολήθηκε με τη Φυσική και τη Λογοτεχνία. Πάντρεψε τα δυο τούτα ενδιαφέροντα στο πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Ο ιππότης της βαρύτητας”, που δημοσιεύτηκε το 2005 από τις Εκδόσεις Εστία.
Το δεύτερο μυθιστόρημά του, “Η συμμορία της συγκίνησης” (Εκδόσεις Εστία) εκδόθηκε το 2007 και μπήκε στις βραχείες λίστες των περιοδικών «Δέκατα» και «Διαβάζω».
Έγραψε επίσης το διήγημα “Ο ιερός Αδριανός ο Ψυχοσώστης” που δημοσιεύτηκε το 2012 στην ανθολογία «Ελληνικό φανταστικό διήγημα-Τόμος ΣΤ» του Μάκη Πανώριου (Εκδόσεις Αίολος) και ένα θεατρικό έργο με τίτλο “Οθόνη χωρίς”, ενώ διάφορα κείμενά του πάνω στη λογοτεχνία καθώς και συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Index», «Διαβάζω» και «Highlights».
Το τρίτο μυθιστόρημά του, με τίτλο “Ας πέσουμε”, εκδόθηκε από την Εστία τον Απρίλιο του 2016 και είναι αστυνομικό με κοινωνικές προεκτάσεις.
Έγραψε ένα τέταρτο μυθιστόρημα με τίτλο “Να υποφέρεις πιο ευγενικά” που ανήκει στην κατηγορία του πολιτικού θρίλερ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα.
Έφυγε από τη ζωή στις 23 Σεπτεμβρίου του 2017.

Ο ιππότης της βαρύτητας – Δημήτρης Καπετανάκης

Μυθιστόρημα φαντασίας για τη σύγχρονη φυσική στην Ευρώπη: Μια αστυνομική περιπέτεια επιστημόνων


Ενόσω η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον θεωρητικό φυσικό Βίκτωρα Πάουλι να αποδεικνύει την επιτάχυνση της ταχύτητας του φωτός και να εφευρίσκει μια συσκευή οπτικής διείσδυσης στο παρελθόν, εκείνος προχωράει στο τελικό στάδιο της ανακάλυψής του: την εξήγηση της βαρύτητας.
Ωστόσο, δυο μυστήρια σκιάζουν τη ζωή του καθηγητή: ο πρόσφατος θάνατος της γυναίκας του κατά την αναστήλωση του προγονικού της πύργου στην Αόστα μοιάζει αίφνης με δολοφονία. Και μια ακατανόητη περγαμηνή, η οποία συσχετίζεται με το έργο του, εμφανίζεται στη Μονεμβασιά.
Με σκηνικό τις σύγχρονες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και τα πανεπιστήμιά τους και με πλαίσιο τις μεγάλες θεωρητικές ανακαλύψεις της τεσσαρακονταετίας 1890-1930, οι οποίες κατέρριψαν τις κλασικές αξίες της Φυσικής, αυτό το αστυνομικής πλοκής μυθιστόρημα ξεκλειδώνει σταδιακά τα μυστικά του παρασύροντας τον κατάπληκτο αναγνώστη στα μονοπάτια μιας λογοτεχνικής περιπέτειας με άδηλη έκβαση.

Μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2005, 589 σελ.

Η συμμορία της συγκίνησης – Δημήτρης Καπετανάκης
Έξι μυστηριώδη χτυπήματα, διάσπαρτα στην Ευρώπη, ασύνδετα μεταξύ τους, χωρίς προφανή στόχο, προβληματίζουν τις μυστικές υπηρεσίες. Πρόκειται άραγε για τρομοκρατικές επιθέσεις; Για πολιτικοθρησκευτικά μανιφέστα; Ή μήπως για επίδειξη επιχειρησιακής ισχύος που προειδοποιεί κυνικά για μια πολύ θεαματικότερη ενέργεια; Και κυρίως: κρύβεται ή όχι μια οργανωμένη σπείρα πίσω απ’ αυτά;

Η διαλεύκανση της υπόθεσης ανατίθεται, εξωυπηρεσιακά, στον ικανό αλλά ιδιόρρυθμο πράκτορα Αρνώ Αμορί. Ο Αμορί εγκαθίσταται στη Βαρκελώνη απ’ όπου συχνά ταξιδεύει στη Νότια Γαλλία, την ιστορική Χώρα των Καθαρών, τόπο αιματοβαμμένο από την εξολόθρευση της φερώνυμης μεσαιωνικής αίρεσης. Έτσι αρχίζει η αδυσώπητη καταδίωξη. Από τα θέατρα των επεισοδίων -Ίμπιζα, Μαδρίτη, Βαλτική, Λουάρ, Πάτμος, Αστυπάλαια- ο Αμορί συλλέγει απίστευτες περιγραφές υπερφυσικών κατορθωμάτων από σαστισμένους και αμήχανους μάρτυρες. Η επιμονή του να ξεσκεπάσει τους άγνωστους δράστες τον οδηγεί στο Μπαρμπέηντος, στις Μυκήνες, στην Περσέπολη, στα πέρατα μιας υφηλίου που φαντάζει ολοένα μικρότερη. Κι όταν επιτέλους εντοπίζει τα ίχνη τους, μια απρόσμενη ανατροπή τον περιμένει…

Μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007, 525 σελ.

Ας πέσουμε – Δημήτρης Καπετανάκης
Ο Άγις Πλατής, σκακιστής, και η σύντροφός του Ρωξάνη Ρήγα, ψυχολόγος και profiler της αστυνομίας, περνούν έναν χαλαρό Ιούνιο στην Ύδρα. Όμως η εξαφάνιση δύο εφήβων, η πυρκαγιά στη θαλαμηγό ενός βαθύπλουτου, το σαμποτάζ μιας έκθεσης-χάπενινγκ και, τέλος, οι τέσσερις θάνατοι στο κλειδωμένο σαλόνι τούς παρασύρουν στην αναζήτηση του δράστη.
Καλλιτέχνες, επιστήμονες και μεγιστάνες διαδοχικά ενοχοποιούνται, σκοτεινές ιστορίες από το παρελθόν έρχονται στο φως, επιχειρηματικά σχέδια και νέα πρόσωπα εμπλέκονται μέχρι την τελική λύση του γρίφου, λύση-ανατροπή που θα αφήσει εμβρόντητους τους ήρωες και θα κατατρομάξει τους αναγνώστες.

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2016, 272 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο ιππότης της βαρύτητας (2005), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Η συμμορία της συγκίνησης (2007), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ας πέσουμε (2016), Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Συλλογικά έργα
Το ελληνικό φανταστικό διήγημα (2012), Αίολος

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αίολος