Δημήτρης Καραβασίλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Καραβασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίμβρο.
Τα πρώτα του ελληνικά γράμματα τα έμαθε στο νησί, από γερόντισσα δασκάλα, κρυφά, με κίνδυνο και τίμημα. Έζησε την αγριότητα ανθρώπινων συμπεριφορών και εξαναγκάστηκε από αυτές να εγκαταλείψει το σπιτικό του και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
Ακολούθησαν οι σπουδές στη Θεολογική και Φιλοσοφική Σχολή, μεταπτυχιακά στα Παιδαγωγικά, ωσότου η ευλογία της οικογένειας έδωσε νόημα στη ζωή του.
Εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

Μικρασίας έρως – Δημήτρης Καραβασίλης

Έρωτας θα πει δόσιμο. Κι εμείς Μικρασία μου σου δώσαμε την ψυχή μας. Μας αγάπησες άραγε κι εσύ τόσο; Μας σκέφτηκες καθόλου; Μας περιμένεις ακόμη; Καθόμαστε τώρα εδώ, και αυτό το δειλινό μέσα στις μικρές αυλές μας κι η μνήμη σου γεμίζει με άρωμα νυχτολούλουδου το βραδάκι μας.
Ακόμη είμαστε πρόσφυγες. Κι αν ξαναγίνηκε το βιος μας, κι αν τα παιδιά μας δεν γνώρισαν τον μεγάλο έρωτα του γονιού τους, στο βάθος της καρδιάς μας, ένα έτοιμο σεντούκι περιμένει, γεμάτο με τον Έρωτά μας, για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Ο μπάρμπα-Κωνσταντής, ο Στάμος, η κυρά Μαρίκα και οι άλλοι τρέμουν, μήπως τα παιδιά τους δεν νιώσουν τίποτα από τον έρωτά σου. Και τα μαζεύουν και τους λένε… και τους λένε… μέχρι να αποκάμουν τα στόματα και τα μάτια να δακρύσουν.

Κι όταν τελειώσουν τα λόγια, αρχίζουν και γεμίζουν λευκές σελίδες, σαν κι αυτού του βιβλίου, που ξεκίνησε από απλό χαρτί και πόθησε να γίνει καράβι του νόστου, με επιβάτες κάποιους που έκαναν τη νοσταλγία τους γιορτή και τον έρωτά τους τραγούδι και καμιά φορά παραμύθι.

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2007, 170 σελ.

Η ζωή δεν τελειώνει με ήττα – Δημήτρης Καραβασίλης

Μια ιστορία.. και μια ιστορία.
Η πρώτη με τα γεγονότα, τα πρόσωπα και την πλοκή της. Ιστορία που υφαίνεται στον μαγικό χώρο των θαυμάτων της Επιστήμης· το προσκήνιο και το σκοτεινό παρασκήνιο της Έρευνας. Μυστικές λέσχες πολεμούν για το μονοπώλιο της γνώσης και του μυστηρίου της ζωής. Όλα αυτά στις παρυφές ενός συγκλονιστικού, επερχόμενου καιρού. Η δεύτερη, όχι τόσο εμφανής, μα πανταχού παρούσα. Με τα ερωτήματα και τις αγωνίες του ανθρώπου του κάθε καιρού. Με το θάνατο, τη ματαιότητα και νόημα της ζωής να δραπετεύουν από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και να ψάχνουν με επιμονή τα μικρά “γιατί” και τα μεγάλα “μήπως” και του πιο ανυποψίαστου αναγνώστη.
Μια ιστορία του “σήμερα”… και μια ιστορία του “πάντα”…
Πιασμένες χέρι χέρι γεφυρώνουν το χρόνο και αναζητούν το πρόσωπό σου. Το πιο κρυμμένο… και το πιο αληθινό.

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2009, 332 σελ.

Αντριάνα, Το τζιβαέρι της Ίμβρου – Δημήτρης Καραβασίλης

Ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ίμβρο το 1953. Η Αντριάνα η ρωμιά και ο Σαμί ο τούρκος τελωνοφύλακας ερωτεύονται. Ο έρωτας αυτός θα ξυπνήσει την καχυποψία και τα τραύματα που παρέμεναν αγιάτρευτα ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Μπορούν άραγε οι ανθρώπινες καρδιές να γλυτώσουν από τις συμπληγάδες μιας αδυσώπητης συλλογικής μνήμης; Μια ιστορία που μηδενίζει το χρόνο και ανοίγει μια χαραμάδα στην ελπίδα για ένα κόσμο, όπου η αγάπη θα νικά το δίκιο του ισχυρότερου.

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2017, 552 σελ.

Ο μυστηριώδης κύριος Guillain-Barre – Δημήτρης Καραβασίλης

Το βιβλίο αυτό περιγράφει την περιπέτεια μιας συναρπαστικής συνάντησης. Όχι με έναν ήρωα, όχι με έναν διανοούμενο, όχι με έναν μποέμ εξερευνητή που βάλθηκε να γυρίσει όλο τον κόσμο χωρίς συμβιβασμούς και κανόνες, αλλά για μια συνάντηση με έναν παράξενο ταξιδιώτη με περίεργο όνομα και ακόμα πιο περίεργη συμπεριφορά.

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2019, 194 σελ.

Μυθιστορήματα
Μικρασίας έρως (2007), Αρμός
Η ζωή δεν τελειώνει με ήττα (2009), Αρμός
Αντριάνα, Το τζιβαέρι της Ίμβρου (2017), Αρμός
Ο μυστηριώδης κύριος Guillain-Barre (2019), Αρμός

Συλλογικά έργα
Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα… (2017), Δομή-Αρχονταρίκι

Πηγές: Biblionet, Αρμός