Δημήτρης Καρύδας

Ελληνες λογοτέχνες
O Δημήτρης Καρύδας γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα.
Ασχολήθηκε από τα εφηβικά του χρόνια με τη δημοσιογραφία και ειδικότερα το αθλητικό ρεπορτάζ. Δούλεψε σε αρκετές ημερήσιες αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και διατέλεσε στέλεχος του αθλητικού τμήματος του Mega Channel από την πρώτη μέρα λειτουργίας του σταθμού έως το 1996. Είναι αρχισυντάκτης της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας “Πρωταθλητής” και σχολιαστής αγώνων μπάσκετ για το συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι “Supersport”. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία με θέματα από τον αθλητισμό.
Το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα (“Lucky Strike”, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).

Lucky Strike – Δημήτρης Καρύδας

Μικρές καθημερινές αποφάσεις, τυχαίες επιλογές, ασήμαντες κινήσεις. Σκηνικό που επαναλαμβάνεται χιλιάδες φορές στη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου. Αμέτρητες είναι οι φορές που θα θέλαμε ο χρόνος να γύριζε πίσω και να αλλάζαμε την “τύχη” μας. Ή ακόμη και να ζούσαμε σε παράλληα σύμπαντα με τη δυνατότητα στο ένα από αυτά να διορθώνουμε τα λάθη μας. Ό,τι γράφει, όμως, δεν ξεγράφει και είναι μοιραίο να πληρώνουμε τις συνέπειες των επιλογών μας. Η ώρα της απόφασης, η συνάντηση με το τυχαίο και το απρόβλεπτο και οι συνέπειές του είναι το αντικείμενο του “Lucky Strike”. Αυτά τα μικρά τυχερά χτυπήματα, που ορισμένες φορές δεν είναι τόσο τυχερά. Πέντε ιστορίες και πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, με κοινό παρονομαστή την επιτυχία που ήρθε είτε σαν δώρο της καλής τους τύχης είτε απλώς σαν προϊόν μιας “μηχανικής” επιλογής. Ένας μονόχνοτος επαρχιώτης φοιτητής, το μεγαλύτερο ίνδαλμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων, ο δισυπόστατος συγγραφέας αιρετικών αφηγημάτων, ο αλαζονικός διευθυντής κορυφαίου τηλεοπτικού σταθμού και ένας Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος. Ένα χαμένο πορτοφόλι, μια λάθος στροφή, η απάντηση σε ένα ξένο τηλεφώνημα, το άνοιγμα μιας πόρτας, μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο θα τους φέρει αντιμέτωπους με την τύχη τους, που θα αλλάξει δραστικά και ριζικά, θα οδηγήσει σε άλλη ρότα τη ζωή τους με φόντο μοιραίες γυναίκες που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όλοι αυτοί για μια φορά, στην ίδια πόλη και στο ίδιο μέρος, θα βιώσουν, θεατές ή πρωταγωνιστές, μια μεγάλη τραγωδία που θα αλλάξει, οριστικά και αμετάκλητα, τα μονοπάτια της ζωής τους.
Eπιμέλεια σειράς: Χριστίνα Γιατζόγλου

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2004, 325 σελ.

Η πτήση – Δημήτρης Καρύδας

Ο Γιάννης Γρυμπαβιώτης ή Johnny B. Goode, επιτυχημένος παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, αναζητά το εισιτήριο για τη λυτρωτική “πτήση” όταν δίπλα και γύρω του το προσωπικό του σύμπαν απροσδόκητα καταρρέει και γκρεμίζεται. Συνοδοιπόροι του δύο ετερόκλητοι παιδικοί φίλοι, ένα αγγλικό ροκ γκρουπ, τα μέλη ενός παράξενου οικολογικού οικισμού, αργυρώνητοι και αργυραμοιβοί επιχειρηματίες καθώς και κάποιες μοιραίες γυναίκες. Η χαμένη γενιά του ’60 και το τρίπτυχο sex, drugs and rock’n’roll μέσα από ένα μανιακό ταξίδι στην ουτοπία. Ταξίδι που αρχίζει και τελειώνει σε δωμάτια φτηνών ξενοδοχείων: από το Τέξας έως την Κωνσταντινούπολη κι από την Αθήνα και το Λονδίνο έως τη Μαδρίτη και το Σικάγο. Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όλα όσα δεν ξέρουν οι γυναίκες για τους άντρες. Μια ελεγεία στην αντρική φιλία, την “απόλυτη συναισθηματική μαφία”, όπως τη χαρακτηρίζουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου.
Eπιμέλεια σειράς: Άρης Μαραγκόπουλος

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2006, 423 σελ.

Παγιδευμένοι στο δίκτυο – Δημήτρης Καρύδας

Ζωντανές αναμεταδόσεις αυτοκτονιών με ατμόσφαιρα εξέδρας ποδοσφαιρικού γηπέδου και επευφημίες. Άλλοι αναζητούν το θάνατο και άλλοι αγοράζουν σπέρμα και ζωή. Μια παράξενη απόκοσμη φωνή απειλεί “αν χάσεις πέθανες” και τρομοκρατεί ανυποψίαστους εφήβους. Και όσοι δεν την ακούν βιώνουν τη νιρβάνα της τεχνολογίας που μπορεί να είναι μια απρόβλεπτη παγίδα μοναξιάς και απομόνωσης. Ένας τραπεζίτης εξαφανίζεται στο πουθενά χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του. Μοναχικές ψυχές καταφεύγουν στην “επικοινωνιακή ψυχανάλυση” ή στις αναγνωστικές εμμονές, χάνοντας τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, οι φοιτητές καταλαμβάνουν για μια ακόμη φορά, εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, το Πολυτεχνείο και νεκρώνουν ηλεκτρονικά τη χώρα απαιτώντας να μην ψηφιστεί το άρθρο 16. Ζωγράφος αντλεί έμπνευση από την εικονική πραγματικότητα και βετεράνος δικαστικός ψάχνει αν η “διαδικτυακή απιστία” και ένα ηλεκτρονικό αρχείο επιστολών αποτελούν αποδείξεις μοιχείας. Το ταξίδι ενός μεσόκοπου που βρίσκει τον έρωτα της ζωής του και τον χάνει επειδή δεν μπορεί να πει το “σ’ αγαπώ”.

Γεγονότα συνηθισμένων ή λιγότερο συνηθισμένων ανθρώπων που διαφωτίζουν τη νέα κουλτούρα της “γενιάς Ν” (Net-Generation) και αποκαλύπτουν τι συμβαίνει πίσω από την όχι και τόσο ρηχή ζωή στο μονόχνοτο σύμπαν των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου. Προϊόν επτάχρονης έρευνας και χιλιάδων ωρών εξομολογητικών συζητήσεων, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, με κοινό παρονομαστή: οι πρωταγωνιστές τους, ερωτευμένοι, οργισμένοι, απελπισμένοι, εύπιστοι, απατημένοι ή εξαπατημένοι, εξαρτημένοι ή εθισμένοι του παγκόσμιου ιστού, μένουν ατέρμονα “παγιδευμένοι στο Δίκτυο”.
Eπιμέλεια σειράς: Ελένη Γκίκα

Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2007, 288 σελ.

Φιλική εταιρεία πνεύματος – Δημήτρης Καρύδας

Μια μυστηριώδης φωνή στο τηλέφωνο προσφέρει το απόλυτο μπεστ σέλερ σ’ έναν αποτυχημένο συγγραφέα του ενός βιβλίου. Βασικοί όροι της “φαουστικής συμφωνίας” να μη μιλήσει ποτέ δημόσια για το έργο του και να το παραδώσει σε συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο. Σταδιακά και μετά την τρομερή επιτυχία του βιβλίου ο λογοτέχνης καταλήγει να αναζητά μανιωδώς τον παράξενο άγνωστο δωρητή και μπλέκεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό και σατανικό απ’ ό,τι περίμενε.

Η ιστορία κάποιου που κέρδισε ανορθόδοξα την αναγνώριση, αλλά έχασε τον εαυτό του επειδή αγνόησε τον βασικό κανόνα: όταν κάνεις συμφωνία με τον διάβολο, στα ψιλά γράμματα γράφει ότι θα σου πάρει την ψυχή. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα του την παραδώσεις.

Βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας “παίζει” με την αλήθεια του αναγνώστη όπως οι ήρωές του με τη λογοκλοπή. Τα τελευταία πέντε κεφάλαια του βιβλίου συνιστούν το καθένα έναν αυτόνομο επίλογο της πλοκής που έχει προηγηθεί, και ο αναγνώστης είναι αυτός που καλείται να βάλει την τελεία.
Eπιμέλεια σειράς: Ελένη Γκίκα

Μυθιστόρημα, Διάπλαση, 2017, 352 σελ.

Μυθιστορήματα
Lucky Strike (2004), Ελληνικά Γράμματα
Η πτήση (2006), Ελληνικά Γράμματα
Παγιδευμένοι στο δίκτυο (2007), Άγκυρα
Φιλική εταιρεία πνεύματος (2017), Διάπλαση

Συλλογικά έργα
Το βιβλίο του κακού (2009), Μαγικό Κουτί & Fata Morgana

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Άγκυρα, Διάπλαση