Δημήτρης Κάσσαρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Κάσσαρης κατάγεται από τη Μυτιλήνη.
Στα έργα του παντρεύει το συγγραφικό με το μουσικό του ταλέντο, γι’ αυτό και πορεύεται με τις δύο ιδιότητες, του συγγραφέα παιδικών βιβλίωνκαι του τραγουδοποιού. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής και πήρε δίπλωμα κλασικού τραγουδιού με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο, στο Ωδείο “Δημήτρης Μητρόπουλος” το 1996. Δάσκαλοί του οι βαθύφωνοι Γιώργος Παππάς και Φραγκίσκος Βουτσίνος. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού και κινησιολογίας με την Μαρία Χορς. Εργάσθηκε ως καθηγητής μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση και το 1994 έγινε μόνιμο μέλος στην Εθνική Λυρική Σκηνή όπου ως λυρικός καλλιτέχνης, βαρύτονος, πρωταγωνίστησε σε παραγωγές για την παιδική σκηνή. Παράλληλα ως τραγουδοποιός συνεργάζεται με σημαντικούς καλλιτέχνες του σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού.
Βιβλία του που έχουν εκδοθεί:
“Το χειμωνόσπιτο”, (εκδ. Καλέντης- 2015), σε εικονογράφηση Βασ. Παπατσαρούχα με ένθετο cd που περιλαμβάνει αφήγηση και τραγούδια. Σε μουσική του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη και με στίχους του συγγραφέα. Ο συγγραφέας το έχει διασκευάσει και για θεατρική παιδική παράσταση.
“Οι χοντρές κυρίες”, (Κέδρος, 2004) σε εικονογράφηση Λήδας Βαρβαρούση, βραβεύθηκαν από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ήταν προτεινόμενο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2005.
“Το θεατράκι του ουρανού”, (Ελλ. Γράμματα 2004) σε εικονογράφηση Σοφίας Φόρτωμα, ήταν επίσης προτεινόμενο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2005.
“Το Τσουρεκόσπιτο”, (Κέδρος 2005), εφηβικό μυθιστόρημα.
“Περιπέτεια στον πλανήτη Μελιτζάν”, (Κέδρος, 2008), εφηβικό μυθιστόρημα με σκίτσα του συγγραφέα.
“Καλημέρα γερο-Γουότς”, πρώτο παιδικό βιβλίο (Ελληνικά Γράμματα, 2000) με σκίτσα της Έφης Λαδά.
“Ο Θησαυρός της ρεματιάς”, (Εκδ.των Συναδέλφων-2012), με ζωγραφιές παιδιών, παραγγελία του περιβαλλοντικού συλλόγου Ρεματιάς Χαλανδρίου, που συνοδεύεται με “Το τραγούδι της Ρεματιάς” (Youtube).
Ποιητική συλλογή “Αλλιώς”, (εκδόσεις Γαβριηλίδης-2013)
Παρουσίαση βιβλίου άλλου συγγραφέα για λογαριασμό της kosvoice, (2015) έχει γράψει για το εφηβικό μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου, “Στη διαπασών” (εκδ. Καστανιώτης).
Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το τσουρεκόσπιτο – Δημήτρης Κάσσαρης

Ο κυρ Αλούπης, νιώθοντας το χρόνο να τον τραβάει απ’ το μανίκι – Γρήγορα, γρήγορα! Μην κάθεσαι!-, σήκωσε στα χέρια σου το τσουρεκόσπιτο και το επιθεώρησε από όλες τις πλευρές. Απορροφημένος όπως ήταν, δεν άκουσε ένα δειλό χτύπο, τακ, τακ, τακ, στην πόρτα και, αφού βεβαιώθηκε για τις τελευταίες λεπτομέρειες, ακούμπησε το τσουρεκόσπιτο με προσοχή πάνω στο μακρύ ξύλινο φτυάρι του φούρνου. Αυτή τη φορά θα πετύχει, σκέφτηκε, και, αφού ετοιμάστηκε για ύπνο, έσβησε το φως να κοιμηθεί.
Ήταν ήσυχος. Ούτε καν περνούσε από το μυαλό του η σκέψη ότι σε λίγο όλα θα ανατρέπονταν από την παρουσία ενός απρόσμενου και πολύ περίεργου επισκέπτη.

Το θεατράκι τ’ ουρανού – Δημήτρης Κάσσαρης

Όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να παρουσιάσουν την παιδική όπερα. Σήμερα, όμως, κάτι κακό συμβαίνει στη Μουσικοπολιτεία. Τα πάντα έχουν σωπάσει. Ούτε νότα δε βγαίνει από τα μουσικόσπιτα. Ως και τα πουλιά έχουν μείνει βουβά κι έχουν λουφάξει κάτω από τις φυλλωσιές. Τα ζώα βγάζουν με φόβο τις μουσούδες τους από τη φωλιά τους και μυρίζουν τον αέρα. Ένα τρομερό νέο έχει αναστατώσει τους πάντες…
Πρωτότυπη ιστορία με οικολογικό μήνυμα, για την σημασία της αρμονικής συνύπαρξης για το κοινό καλό.
Μεγάλο μέγεθος, με πλούσια και μαγευτική εικονογράφηση για την οποία βραβεύτηκε η Σοφία Φόρτωμα, ήταν επίσης υποψήφιο στη λίστα για το Κρατικό βραβείο 2005. ΕΛΛ.ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Το θεατράκι είναι μια εισαγωγή στη μουσική μ’ έναν παραμυθιακό και ταυτόχρονα χιουμοριστικό τρόπο.
Ο συγγραφέας γνώστης και ενεργό μέλος της Εθνικής λυρικής σκηνής, έχει τον κατάλληλο τρόπο και την ανάλογη ευαισθησία να μυήσει τα παιδιά σ’ αυτό το χώρο, εφευρίσκοντας λέξεις, ευρήματα και συγκίνηση. Η Μουσικοπολιτεία του και ο νεαρός μαέστρος ευαισθητοποιούν τα παιδιά στον τομέα της Μουσικής. Είναι και η ζωγραφική της Σοφίας Φόρτωμα που συνοδεύει όλα αυτά με τρόπο μαγευτικό!

Οι χοντρές κυρίες – Δημήτρης Κάσσαρης

Τι συμβαίνει μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων του δήμου, σε μια γειτονιά της Γης, όταν η μικρή αχτίδα του φεγγαριού πέφτει μέσα και εγκλωβίζεται;
Πώς αυτός ο κάδος γίνεται βαρκούλα και πώς ταξιδεύει από την Αυστραλία ως την Αμοργό φορτωμένος με χοντρές κυρίες που τσακώνονται, χορεύουν και συγκινούνται;
Βραβευμένο από το Κύκλο Ελληνικού παιδικού βιβλίου και υποψήφιο στη λίστα για το Κρατικό βραβείο 2005, στις πρώτες επιλογές των Ελληνικών σχολείων, για το σημαντικό και πάντα επίκαιρο θέμα της καθημερινής ζωής…τα σκουπίδια και η ανακύκλωσή τους.
Με τρόπο διασκεδαστικό και παραμυθένιο, για παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας, με τις χαρούμενες ζωγραφιές της Λήδας Βαρβαρούση, “Οι χοντρές κυρίες”, κινητοποιούν τόσο το συναίσθημα όσο και την λογική.

Περιπέτεια στον πλανήτη Μελιτζάν – Δημήτρης Κάσσαρης

“Το τέλος του πλανήτη Γη”, έγραφε η Ζουρλάν.
“Αντίο Γη”, έγραφε η Συνταράκτικ.
“Εξωγήινη πυρηνική βόμβα”, φώναζαν στα δελτία ειδήσεων.
Αγωνία και τρόμος σε όλο τον κόσμο, όταν από τα ραντάρ εντοπίζεται ένα αγνώστου προέλευσης διαστημόπλοιο που κατευθύνεται απειλητικά προς τη Γη.
Όλοι οι πόλεμοι σταματούν. Οι χώρες που ως τώρα σημάδευαν η μία την άλλη συμφώνησαν κι έστρεψαν τα κανόνια τους προς τον ουρανό.
Διαταγή: Μόλις το διαστημόπλοιο πλησιάσει σε συγκεκριμένη απόσταση από τη Γη να το βομβαρδίσουν.
Τι είναι αυτό που ξέρει ο αστρονόμος Γαλιλαίος Εξαίρετος;
Kαι ποια είναι η δική του αγωνία όσο περνά ο χρόνος;
Τι προσπαθεί να αποδείξει καθώς η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει;

Ο θησαυρός της Ρεματιάς – Δημήτρης Κάσσαρης

Η ιστορία που θα σας διηγηθώ, δεν αρχίζει με το “μια φορά κι έναν καιρό”, δεν έχει νεράιδες, βασιλόπουλα. Ωστόσο περιέχει πολλή δράση και περιπέτεια, αλλά και μπόλικη φαντασία, δηλαδή τα απαραίτητα υλικά ενός παραμυθιού.
Η “κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη” ξετυλίγεται ως τις μέρες μας, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Αττικής, το Χαλάνδρι, και συγκεκριμένα σε μια ξεχωριστή γειτονιά εδώ πιο κάτω, τη Ρεματιά Χαλανδρίου.
Αργά το απόγευμα, λίγο πριν κοιμηθούν πουλιά και δέντρα, σ’ ένα σημείο, μετά από λίγο ακούγονται ψίθυροι. Δεν είναι ψίθυροι ανθρώπων, παρά η μυστική φωνή της Ρεματιάς, που δεν μπορούν να την ακούσουν όλοι. Μόνο όσοι με ανοιχτά τα φύλλα της καρδιάς αισθάνονται τα αόρατα μηνύματα της φύσης.
Στο σημείο αυτό της Ρεματιάς, όπου υπάρχει πλούσια βλάστηση από δέντρα όπως αμυγδαλιές, αγριαχλαδιές, ευκάλυπτοι, πεύκα και σφενδάμια, υπάρχει κι ένας γερο-Πλάτανος, που λένε ότι είναι χιλίων χρόνων. Επάνω του είναι σκαλισμένο ένα παράξενο μήνυμα που κάποιος κάποτε το σκέφτηκε και το έγραψε. Το μήνυμα αρχίζει έτσι: Ο θησαυρός είναι πάντα εδώ, δίπλα σου. Δεν είναι χρυσάφι, δεν είναι ασήμι. Γύρω απ’ αυτόν υπάρχουν διάφορα νεοφερμένα δεντράκια. Πευκάκια, θάμνοι, μυρτιές και σπάρτα, τα οποία κάθε τόσο φυτεύουν μεγάλοι και παιδιά που αγαπούν και φροντίζουν τη Ρεματιά…

Αλλιώς – Δημήτρης Κάσσαρης

Πρώτη ποιητική συλλογή του μουσικού και συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Δημήτρη Κάσσαρη, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης (Μάϊος 2012), με κεντρικό θέμα, την ύπαρξη, τον αγωνιστή εαυτό, αλλά και τον έρωτα και τη μουσική, πηγές αντίστασης στην ασχήμια, τον μηδενισμό, την απάθεια.

Το χειμωνόσπιτο – Δημήτρης Κάσσαρης

Το Χειμωνόσπιτο δεν είναι ένα σπίτι σαν όλα τ’ άλλα. Καθετί μέσα του έχει ψυχή και πάνω απ’ όλα είναι ανοιχτό για όλους. Πάντα έχει το τραπέζι στρωμένο και ένα ζεστό κρεβάτι, βιβλία, ησυχία και μουσική της φύσης να προσφέρει σε όποιον αναζητά κάτι απ’ όλα αυτά.
Ένα ποιητικό-μουσικό παραμύθι, γεμάτο από γεμάτο από υπέροχα μηνύματα για τις αληθινές αξίες της ζωής, όπως η αλληλεγγύη, η μοιρασιά, η προσφορά και η αγάπη.
Ένα ποιητικό παραμύθι που, όπως κάθε παραμύθι, υπάρχει στον κόσμο της φαντασίας γεννημένης από την πραγματικότητα. Ο Δημήτρης Κάσσαρης, συγγραφέας και μουσικός, χρησιμοποιεί τη φαντασία, όπου τα πράγματα και η φύση προσωποποιούνται και ζωντανεύουν μέσα από το παιχνίδι των λέξεων, μέσα από τις εικόνες και τη μουσική, συμβάλλοντας στο χτίσιμο πολλών Χειμωνόσπιτων, με θεμέλια την αγάπη και τη δύναμη και με ακριβά υλικά, γερά και στεγανά, τις πραγματικές αξίες της ζωής.
Ο βραβευμένος εικονογράφος Βασίλης Παπατσαρούχας αποτύπωσε με τη δική του ιδιαίτερη ματιά το Χειμωνόσπιτο και ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης συμπλήρωσε το παραμύθι με την υπέροχη μουσική του, προσφέροντας ένα πολύτιμο υλικό στους μικρούς αναγνώστες.
Βιβλίο με CD, για αναγνώστες από 6+ ετών.

Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δημήτρης Κάσσαρης
Τι συμβαίνει έξω από το σπίτι της μαμάς Μουσικής και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στον κήπο; Τι γυρεύει ένας άσχημος και παράφωνος κάκτος ανάμεσα στα όμορφα μουσικολούλουδα και με ποιον τρόπο θα γίνει ο ήρωάς τους όταν θα βρεθούν σε μεγάλο κίνδυνο;

Ένα παραμύθι για τη δύναμη της επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες, για τη σημασία της συγνώμης, για τον σεβασμό στο διαφορετικό και για την αγάπη που δεν κάνει διακρίσεις.

Eικονογράφηση: Ελένη Μαραθού

Παιδική λογοτεχνία, 24 γράμματα, 2020, 30 σελ.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Καλημέρα γερο-Γουότς (2000), Ελληνικά Γράμματα
Το τσουρεκόσπιτο (2004), Κέδρος
Το θεατράκι τ’ ουρανού (2004), Ελληνικά Γράμματα
Οι χοντρές κυρίες (2004), Κέδρος
Περιπέτεια στον πλανήτη Μελιτζάν (2007), Κέδρος
Ο θησαυρός της Ρεματιάς (2012), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
Το χειμωνόσπιτο (2014), Καλέντης
Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος (2020), 24 γράμματα

Ποίηση
Αλλιώς (2012), Γαβριηλίδης

Πηγές: BIBLIONET, Ελληνικά Γράμματα, Κέδρος, Γαβριηλίδης, Καλέντης, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 24 γράμματα