Δημήτρης Κοτσέλης

Ελληνες λογοτέχνες
O Δημήτρης Κοτσέλης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Θεωρία του Κινηματογράφου και Αγγλική Φιλολογία στο University of the West of England κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία και το σενάριο στο Sheffield Hallam University.
Η μικρού μήκους ταινία του Ferryman (2008) συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και κέρδισε το βραβείο πρωτότυπης μουσικής στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2009. Το ντοκυμανταίρ του 20000 Miles Ahead: A Last Drive Story με θέμα τούς Last Drive και τη μουσική σκηνή γύρω από την μπάντα, προβλήθηκε την επόμενη χρονιά.Το 2011 δημιούργησε το ντοκυμανταίρ Αποχαιρετισμός στα πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης του Φεστιβάλ Αθηνών.Παράλληλα, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τούς The Callas (Λάκη & Άρη Ιωνά), αναλαμβάνοντας τη φωτογραφία και το μοντάζ της μεγάλου μήκους ταινίας Lustlands. Η σχέση του με τη μουσική είναι στενή καθώς έχει οργανώσει συναυλίες και φεστιβάλ και είναι επιμελητής του μουσικού τμήματος του Φεστιβάλ Κόμικς της Αθήνας. Με το μουσικό σχήμα Microondas έχουν δώσει επιλεγμένες συναυλίες και ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους album. Είναι συντάκτης του περιοδικού Lust. Διδάσκει σκηνοθεσία και γράφει στο περιοδικό Πολάρ. Οι “Ταινίες δρόμου” είναι το πρώ­το του βιβλίο.
Ποίηση
Ταινίες δρόμου (2021), Ιωλκός

Ταινίες δρόμου – Δημήτρης Κοτσέλης

Ταινίες δρόμουΠοιήματα


Το υλικό της συλλογής Ταινίες Δρόμου είναι γραμμένο στην πλειονότητα του την περίοδο πριν την οικονομική κρίση. Βασικό του μοτίβο είναι η περιπλάνηση σε δύο τόπους: τους εξωτερικούς χώρους των ανοικτών τοπίων και τα κλειστοφοβικά τερέν της σκέψης του αφηγητή.
Πρώτο σημείο αναφοράς για τα πεζά αυτά ποιήματα υπήρξε η λεγόμενη σκηνή των Beat αλλά και εκείνη των «συνομιλητών» τους (Σπύρος Μεϊμάρης, Πάνος Κουτρουμπούσης, Τάσος Δενέγρης).
Δεύτερο σημείο αναφοράς για τη συγγραφή τους υπήρξε η κινηματογραφική τριλογία της περιπλάνησης του Wim Wenders (H Αλίκη στις Πόλεις, Η λάθος κίνηση, Στο Πέρασμα του Χρόνου).
Η φόρμα των γραπτών της συλλογής διαπνέεται τόσο από τη δομή των χαϊκού όσο και από τη λογική του κινηματογραφικού μοντάζ.

Οι Ταινίες Δρόμου είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του Δημήτρη Κοτσέλη.

Ποίηση, Ιωλκός, 2021, 48 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός