Δημήτρης Κουτουλάκης

Δημήτρης Κουτουλάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μεγάλο νησί, την Κρήτη, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Κουτουλάκης.
Μεγάλωσε παίζοντας στα σοκάκια και στις παραλίες της αγαπημένης του πόλης, το Ηράκλειο. Μικρό παιδάκι, οι γονείς του το πήγαν στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στη Χρυσοπηγή, για να μάθει τα πρώτα του γράμματα. Aργότερα γράφτηκε σε ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά σχολεία της πόλης το Καπετανάκειο, όπου τελείωσε Γυμνάσιο και Λύκειο. Συνέχισε τις σπουδές του σε βρετανικό πανεπιστήμιο στο τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης. Επειδή όμως λατρεύει την τέχνη και τα βιβλία αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό στη Διατήρηση και Προστασία Βιβλιοθηκών και Αρχείων και Συντήρηση Έργων Τέχνης. Εκτός από συγγραφέας παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων, λατρεύει τα σπάνια και παλιά βιβλία. Έφτιαξε λοιπόν μια εξαιρετική συλλογή ξενόγλωσσων και ελληνικών βιβλίων περασμένων αιώνων με ένα όνειρο, να πραγματοποιήσει την πρώτη ανοιχτή έκθεση σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων. Η μεγάλη του αγάπη για τα βιβλία τον οδήγησε και στη δημιουργία μιας πρωτοπόρας δράσης για την Κρήτη, την «Τοσοδούλα Βιβλιοθήκη» που την έχει αγκαλιάσει με χαρά ο κόσμος. Η πρώτη ελεύθερη βιβλιοθηκούλα, κατοχυρωμένη σαν όνομα, κατασκευή και ιδέα, που κοσμεί τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σήμερα εργάζεται επαγγελματικά στα ΜΜΕ σε ένα από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κρήτης ως τηλεσκηνοθέτης και συνεργάζεται και με ειδησεογραφικά portals. Με το βιβλίο του «Κίτρινη Κορδέλα» ο Δημήτρης Κουτουλάκης καταφέρνει να αγγίξει την ευαίσθητη ψυχή, όχι μόνο των παιδιών αλλά και όσων κρύβουν ένα παιδί μέσα τους.
Παιδική λογοτεχνία
Η κίτρινη κορδέλα (2021), Υδροπλάνο

Η κίτρινη κορδέλα – Δημήτρης Κουτουλάκης

Η κίτρινη κορδέλα


Πόσες φορές βαδίζουμε μέσα στο πλήθος, χανόμαστε, γινόμαστε ένα με αυτό… Διασταυρώνεται το βλέμμα μας με αμέτρητα ξένα, ψυχρά, άγνωστα βλέμματα, χωρίς ουσία αυτή η «επαφή». Ώσπου έρχεται η στιγμή που «συναντάς» εκείνα τα μάτια που δεν είναι ψυχρά, δεν είναι άγνωστα και όλα γύρω σου μετατρέπονται με μιας σε φόντο.

Γιατί μπροστά σου έχεις αυτά τα δύο μάτια σε πρώτο πλάνο. Ειδικά όταν είσαι αδέσποτο σκυλάκι. Εμείς τα αδέσποτα είμαστε ευλογημένα να αγαπάμε απόλυτα. Όταν, λοιπόν, την είδα, τόσο διαφορετική, τόσο ιδιαίτερη, την αγάπησα με όλη τη σημασία της λέξεως. Παράξενο ακούγεται, ε; Κι όμως, εγώ που γνώρισα την εγκατάλειψη ξέρω ν’ αγαπώ αγνά και αληθινά, όπως αγαπάνε τα παιδάκια. Αυτό νιώσαμε όταν «συναντήθηκαν» οι ματιές μας. Η αγάπη μας ήταν αυτόφωτη. Υπήρχε πριν καν υπάρξουμε εμείς. Απλώς έπρεπε η ζωή να μας φέρει κοντά. Και είμαστε τυχεροί. Αν σκεφτείς ότι κάποιοι έρχονται και φεύγουν χωρίς να έχουν γνωρίσει ποτέ την αληθινή αγάπη…

Εικονογράφηση: Εύα Καραπιδάκη

Παιδική λογοτεχνία, Υδροπλάνο, 2021, 52 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Υδροπλάνο