Δημήτρης Μαργαριτόπουλος

Δημήτρης Μαργαριτόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Βαπτιστή Κιλκίς.
Ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γεωπονία στο πανεπιστήμιο Hohenheim (Χόενχαϊμ) της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σ’ εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Είχε ουσιαστική συμμετοχή στα γυρίσματα των ντοκιμαντέρ Τα χρόνια της μετανάστευσης και Το όνειρο της φυγής του σκηνοθέτη Άρη Καραϊσκάκη για λογαριασμό της ΕΡΤ3, καθώς και στο ντοκιμαντέρ Ιστορίες στις ράγιες της Κατερίνας Λοτσοπούλου-Ρενιέρη, επίσης για λογαριασμό της ΕΡΤ3. Το μυθιστόρημα “Ο μπαλιούλιας” από τις Αγγελάκη Εκδόσεις είναι το ένατο βιβλίο του.
Μυθιστορήματα
Ένα πηλήκιο άγριες φράουλες (2001), Εκδόσεις Πατάκη
Οι τελευταίοι της μεγάλης τρέλας (2003), Εκδόσεις Πατάκη
Ακρόπολις εξπρές (2004), Κοχλίας
Αχ, Θράκη μου (2011), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Οι απέναντι (2013), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Φλογισμένες θάλασσες (2017), Historical Quest
Φαίδρα: Η εγγονή του Μακεδονομάχου (2019), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Ο μπαλιούλιας (2022), Αγγελάκη Εκδόσεις

Διηγήματα
Σκοτσέζικο ντους (2004), Κοχλίας

Ο μπαλιούλιας – Δημήτρης Μαργαριτόπουλος

Ο μπαλιούλιας


Μυθιστόρημα για έναν αιώνα. Μια μαρτυρία ζωής με αναδρομή στον χρόνο. Καμβάς η Ελλάδα της αγροτιάς, της φτώχιας, της κοινωνικής ανισότητας, της προσφυγιάς, της κατοχής, του εμφύλιου, του μίσους για τα πολιτικά πιστεύω των αντιφρονούντων, αλλά και των μεταναστών, των περίφημων γκασταρμπάιτερ (φιλοξενούμενων εργατών) στη μεταπολεμική Γερμανία της ανάπτυξης και του οικονομικού θαύματος. Συντελεστές του έργου άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους από τις «αλησμόνητες» πατρίδες, φτωχοί, αγράμματοι, ακόμα κι ακοινώνητοι, όμως άνθρωποι γνήσιοι, χωρίς συμπλέγματα κι εμμονές, που μάχονται για την επιβίωση μέσα σ’ έναν κοινωνικό περίγυρο με έντονα τα στοιχεία της ανισότητας, των πολιτικών παθών, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Συνδετικός κρίκος των ετερόκλιτων ιστορικών, γεωπολιτικών και κοινωνικών διεργασιών αυτής της ταραγμένης εποχής, με τα βιώματα, τα πεπραγμένα και τον ψυχισμό των κύριων συντελεστών του έργου, ο έρωτας. Το θαυματουργό ελιξίριο που αγνοεί το διαφορετικό, καταργεί τις κοινωνικές αποστάσεις, απαλύνει τους καημούς και τα βάσανα, λειαίνει τη σκληράδα, τη βία και την αδικία, γαληνεύει τα εσώψυχα, και προσδίδει ουσία και περιεχόμενο στον ασήμαντο και πρόσκαιρο βίο των ανθρώπινων όντων από καταβολής κόσμου.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2022, 455 σελ.

Φαίδρα – Δημήτρης Μαργαριτόπουλος

Η εγγονή του Μακεδονομάχου


Γεννημένη το 1944, λίγο πριν την απελευθέρωση, στερνοπαίδι πενταμελούς οικογένειας, με πέντε ορφανά αγνοούμενου πατέρα, αντάρτη κι αγωνιστή του ΕΛΑΣ, εγγονή φιλοβασιλικού Μακεδονομάχου, συμπολεμιστή του Γερμανού Καραβαγγέλη και του Παύλου Μελά, (“…ένα σεντούκι γεμάτο με παράσημα ανδρείας, εύφημες μνείες, ευχαριστήριες επιστολές από το βασιλιά ή τη βασίλισσα δεμένες με χρυσές κλωστές, άλλες από την εκάστοτε κυβέρνηση με την υπογραφή του πρωθυπουργού, είχε στη κατοχή του, όλα τεκμήρια που αποδείκνυαν ότι ήταν γνήσιος πατριώτης και μεγάλος αγωνιστής…”), αφηγείται την ιστορία της πολυκύμαντης και πολυτάραχης ζωής της, τον αγώνα της για επιβίωση, την προσπάθειά της να κατακτήσει τον μεγάλο και μοναδικό της έρωτα, κι όσα της στέρησαν η φτώχια, η κατοχή, ο εμφύλιος, ο κοινωνικός κατατρεγμός, η μετανάστευση κι οι συντηρητικές αντιλήψεις μιας αγροτικής οικογένειας.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου -Λαμπράδα Βόρειας Ελλάδας, Φρανκφούρτη, Αθήνα, Μόντρεαλ, Νέα Υόρκη-, με οδηγούς τον έρωτα, την υπομονή, την εμμονή, την άσβεστη λαχτάρα για επιτυχία, και με φόντο τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας.

απόσπασμα:
“…είμαι η Φεβρωνία Μάρκου-Γεωργίου από το χωριό Λαμπράδα κάποιου νομού της Βόρειας Ελλάδας, ενός παλαιότατου οικισμού περιτριγυρισμένου από ευλογημένα μαυροχώματα, παχιά και καρπερά. Όταν ήμουν μικρή με φώναζαν Φέβη, από το δημοτικό μέχρι τα είκοσί μου Φοίβη, και τα τελευταία περίπου πενήντα χρόνια Φαίδρα…”.

Μυθιστόρημα, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2019, 300 σελ.

Φλογισμένες θάλασσες- Δημήτρης Μαργαριτόπουλος
Έτος 1770: σ’ όλη την Ελλάδα, τη νησιωτική και την ηπειρωτική, απ’ άκρη σ’ άκρη, κατακαίει το φυτίλι της επανάστασης. Στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και κυρίως στον Μοριά και τη σκληροτράχηλη Μάνη, οι Έλληνες επαναστάτες συρρέουν γύρω από το ευλογημένο ρωσικό λάβαρο με το γράμμα “Χ”, που σημαίνει Χριστιανοσύνη. Είναι τα Ορλωφικά· η επανάσταση που υποκίνησαν οι αδελφοί Ορλώφ, ο Αλεξέι, ο Φιόντορ και ο Γκριγκόρι, εραστής και ευνοούμενος της τσαρίνας Αικατερίνης Β΄ της Μεγάλης, με παρότρυνση του Γεώργιου Παπαζώλη, ενός αγνού και φλογερού μα αθώου πατριώτη. Ριψοκίνδυνοι ναυτικοί και θαρραλέοι θαλασσομάχοι, κοντραμπατζήδες και αρματόροι, κλέφτες και αρματολοί ξεσηκώνονται για να αποτινάξουν τον ζυγό των οσμανλήδων Τούρκων. Ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονται οι ξακουστοί Λάμπρος Κατσώνης, Ιωάννης Βαρβάκης και Δασκαλογιάννης από τα Σφακιά. Ρωμιοί και Ρώσοι -“το ξανθό Γένος” των προφητειών- πολεμούν δίπλα – δίπλα ενάντια στον κοινό εχθρό. Η ρώσικη αρμάδα “οργώνει” την “Άσπρη Θάλασσα”, το καταγάλανο Αιγαίο Πέλαγος και σημειώνει περιφανείς νίκες.
Όμως, η λάγνα Πρωσίδα αυτοκράτειρα, με τους αμαρτωλούς έρωτες, θα εγκαταλείψει τους Έλληνες στην τύχη τους μόλις πετύχει τους σκοπούς της. Στην αυτοκρατορική αυλή της Αγίας Πετρούπολης οι δολοπλοκίες και οι ψυχροί υπολογισμοί δεν συμπεριλαμβάνουν πλέον τους Έλληνες, οι οποίοι εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Αυτά που άναψαν το φυτίλι της εκδίκησης κι αντί να κάψουν τον Τούρκο, όπως έλπιζαν οι ασύνετοι κι οι ζηλωτές, έπεσε πάνω στις κεφαλές τους και κατακαίει τους ίδιους.
Με το έβδομο βιβλίο του με τίτλο “Φλογισμένες Θάλασσες”, ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος ζωντανεύει μία συγκλονιστική εποχή του Ελληνισμού. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Χάραξος Τραπέζης, ατρόμητος ναυτικός από τη Λέσβο. Αντρειοσύνη και χωσιά, κίνδυνος και δόξα, απογοήτευση και διάψευση ελπίδων και ψευδαισθήσεων βαδίζουν μαζί σ’ ένα δύσβατο και αιματηρό μονοπάτι, την αγριότητα του οποίου απαλύνουν παθιασμένοι κι άδολοι έρωτες. Όμως, η Επανάσταση του 1770, ακόμη κι αν απέτυχε, έβαλε μια φλόγα που θα σιγόκαιγε για 50 χρόνια ακόμη, ώσπου θέριεψε κι έγινε η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της· ο Ξεσηκωμός του Γένους το 1821.

Μυθιστόρημα, Historical Quest, 2017, 376 σελ.

Οι απέναντι- Δημήτρης Μαργαριτόπουλος
Στα μετασοσιαλιστικά Βαλκάνια εκεί όπου άνοιξαν οι πύλες του Παράδεισου και της Κόλασης ταυτόχρονα, ξεχύθηκαν άνθρωποι σε αναζήτηση εύκολου και παράνομου πλούτου και άλλοι για το μεροκάματο του τρόμου!
Η εγκληματικότητα, το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και βρεφών, γυναίκες φυλακισμένες, από κάθε είδους μαφία, στα σπίτια με τα κόκκινα φωτάκια… στήθηκαν απέναντί μας!
Ο ρουμανικής καταγωγής Βούλγαρος Βαλεντίν -πλούσιος με ύποπτες συναλλαγές- σχετίζεται με την Ελληνοβουλγάρα Θεοφανώ από τη Σωζόπολη με απώτερο σκοπό την ελεύθερη είσοδό του στην Ελλάδα με τη βίζα της Θεοφανώς.
Όταν πια την έχει ερωτευτεί ανακαλύπτει ότι στη ζωή της έχει μπει ο Έλληνας Άλεξ…
Ένας μεγάλος έρωτας για την πανέμορφη Θεοφανώ στη σκιά μιας αδυσώπητης μοίρας.

Μυθιστόρημα, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2013, 344 σελ.

Αχ, Θράκη μου- Δημήτρης Μαργαριτόπουλος
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο με έμπνευση και φαντασία, που διαδραματίζεται στη Θράκη στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, που παράλληλα με τη ζωή των ηρώων, σκιαγραφεί μία ολόκληρη εποχή.
Μια δυνατή ιστορία έρωτα και επιβίωσης.

Μυθιστόρημα, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2011, 326 σελ.

Ακρόπολις εξπρές- Δημήτρης Μαργαριτόπουλος
Το “Ακρόπολις εξπρές” είναι το τρένο που μεταφέρει ελπίδες, προσδοκίες και όνειρα, από τη μεταπολεμική Ελλάδα της δεκαετίας του ΄60 στη Γερμανία, που αγωνίζεται να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του πολέμου.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε τις ιστορίες των διαφορετικών ηρώων, που με ένα φτερούγισμα στην καρδιά εξορμούν για να κατακτήσουν μια καινούργια ζωή, μακριά από την Ελλάδα της δυστυχίας, με μόνη τους αποσκευή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Συναντιούνται σ’ ένα εργοστάσιο κατασκευής αλυσοπρίονων, σε μια μικρή πόλη έξω από τη Στουτγκάρδη. Κοινός τους στόχος η κατάκτηση του ονείρου.
Ο Φίλιππος, επίδοξος φοιτητής αποχαιρετά τον σκληρό πατέρα του στο σταθμό, με ένα εισιτήριο στην τσέπη, σκοπεύοντας να φτάσει όσο το δυνατό μακρύτερη, στην καρδιά της Γερμανίας, χωρίς στόχο ή προορισμό.
Ο Πιέρ, κομπάρσος στο Περοκέ, όμορφος και επίδοξος ζεν – πρεμιέ, στα αζήτητα και στα μπουλούκια της επαρχίας, υπηρέτης της τέχνης του θεάτρου και της ποιότητας, ξεκινάει για θεατρικές σπουδές στο Βερολίνο.
Ο Γεράσιμος και η Φιλιώ, βοσκοί από τη Μουργκάνα, η Μαρίνα από τον προσφυγικό μαχαλά της Κατερίνης, χήρα με δυο γιούς, ο Πάρις, εργένης εκ πεποιθήσεως που φεύγει από τη Ελλάδα για να αποφύγει τη δέσμευση, όλοι αυτοί οι άνθρωποι και ακόμα περισσότεροι, συνθέτουν ένα γαϊτανάκι εύθυμο, σοβαρό, ταλαιπωρημένο και άκρως ζωντανό. Η πείνα για ζωή και εμπειρίες ξεχειλίζει μέσα στις σελίδες, κάθε ιστορία προσωπική και βαθιά ανθρώπινη, εκπλήξεις σε κάθε σελίδα, ένταση σε κάθε πρόταση.

Μυθιστόρημα, Κοχλίας, 2004, 445 σελ.

Σκοτσέζικο ντους- Δημήτρης Μαργαριτόπουλος
Iστορίες ευχάριστες και δυσάρεστες, χειμώνες και καλοκαίρια, λιακάδες και βαρυχειμωνιά. Γεγονότα που φέρνουν στο νου περιστατικά της καθημερινότητας, αλλά και δελτία ειδήσεων. Ένα σκοτσέζικο ντους.
Ένας ταξιτζής παίρνει κούρσα μια πόρνη και στη διαδρομή μετά από ένα καβγά μαθαίνει να εκτιμά το ωραίο αλλά και πώς πραγματικά μπορεί να εκτιμηθεί κάτι αληθινό.
Μια κοπέλα απαγάγεται από τον επίδοξο αρραβωνιαστικό της και παρασύρεται σε ένα κυκεώνα εξελίξεων, κρατώντας πάντα όμως την πιο σημαντική παρθενιά γι’ αυτή, τα επτασφράγιστα χείλη της, τα οποία δίνει τελικά μόνο όταν η ίδια το αποφασίζει, κάτω από πολύ παράξενες συνθήκες.
Ένας ερωτοχτυπημένος νεαρός, κυνηγημένος μακριά από την ανήλικη αγαπημένη του, γίνεται ο κυρίαρχος του Στρυμόνα, των συνόρων, και των εκπλήξεων, καθώς φυγαδεύει πολιτικούς πρόσφυγες.
Γραφείο κηδειών δεν ήθελε να δει ούτε ζωγραφιστό ο επόμενος ήρωας, αλλά κατάφερε να φτιάξει τη ζωή του δουλεύοντας σε ένα από αυτά, μετά από κακουχίες, βαριές και ανθυγιεινές δουλειές και μια αλλόκοτη ιστορία με μια νεκρή γιαγιά.
Μάνα και κόρη χαμάλισσες στη λαχαναγορά, βρίσιμο με τους νταλικέρηδες, δουλειά σαν τα σκυλιά από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέχρι που ο έρωτας, ο γάμος και αυτή η πόλη, η Οχρίδα, τα φέρνουν όλα ανάποδα.
Άγουρος και φοβισμένος ο Φίλιππος, μπλέκει στα δίχτυα της θελκτικής αλλά όχι τόσο όμορφης Γιολάντας, τη φλογερή Τσεχοσλοβάκα που τον κάνει άντρα και του δίνει κουταλιές γυναικείας σοφίας.
Το φάντασμα του Αντώνη κάθε βράδυ κλαίει και οδύρεται έξω από το σπίτι του πατέρα του για το άδικο φονικό του από τα συγγενικά χέρια και δε θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί και να ξανασμίξει με την αγαπημένη του προσφυγοπούλα.
Αυτές και πολλές ακόμα ιστορίες μάς δίνονται στο Σκοτσέζικο Ντους και μας καλούν να τις ανακαλύψουμε και να ταυτιστούμε με την ιδιαιτερότητα των ηρώων.
Ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος μας δίνει βαθιά ανθρώπινες και ανατρεπτικές ιστορίες, αληθινά διαμάντια ψυχής και θέλησης, σε ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, μιας και κάθε ιστορία είναι πιο ιδιαίτερη από την άλλη. Με ένα εξαιρετικό ύφος, μια βουτιά σε κάθε χαρακτήρα, ανασύρει υπέροχα όνειρα και τρομακτικούς εφιάλτες. Μετά το Ακρόπολις Εξπρές, το Σκοτσέζικο Ντους θα σας καθηλώσει με το πιπέρι της γλώσσας που χρησιμοποιεί και τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του.

Διηγήματα, Κοχλίας, 2004, 238 σελ.

Οι τελευταίοι της μεγάλης τρέλας – Δημήτρης Μαργαριτόπουλος
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, κι ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του παράλογου Εμφύλιου, μια χούφτα άντρες επιμένουν να δίνουν μάχες στα βουνά της Μακεδονίας χωρίς καμιά ελπίδα νίκης, χωρίς καν την ελπίδα της ήττας. Μόνοι τους αυτοί, οι τελευταίοι αμετανόητοι, οι τελευταίοι της μεγάλης τρέλας, δε λένε να συμμορφωθούν με την ιστορία, που αρχίζει κιόλας να παλιώνει…
Αρχηγός τους ο καπετάν Ζιώγας και κυνηγός τους ο άσπονδος εχθρός του, αλλά και λυτρωτής του, ο καπετάν Οδυσσέας.
Κι όμως, μέσα σ’ αυτή την αγριότητα καταφέρνει ν’ ανθίσει ο έρωτας…
Και να μοσχοβολά και να ημερώνει τις καρδιές με τα χρώματα και τ’ αρώματά του.
Μια παράλογη ιστορία που διαδραματίζεται σε μια περίοδο που λίγοι γνωρίζουν, ακόμα λιγότεροι θέλουν να θυμούνται, αλλά όλοι μπορούν να την αντιληφθούν σε όλη της την τραγικότητα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2003, 401 σελ.

Ένα πηλήκιο άγριες φράουλες – Δημήτρης Μαργαριτόπουλος
Λίγο μετά την 21η Απριλίου 1967, ο Κούρτης, χρόνια φοιτητής στη Γερμανία, «Λαμπράκης» με το δικό του τρόπο, αναρχικός κατά βάθος, κατατάσσεται στον ελληνικό στρατό. Και το παρελθόν του; Η «αριστερή» του δράση; Ο Κούρτης αγωνιά μπροστά σ’ έναν κρυφοπαπανδρεϊκό διοικητή, εν μέσω αδιάφορων στρατιωτών και σκληρών αξιωματικών, που πίνουν νερό στο όνομα της «Επανάστασης». Μπλέκεται σε καταστάσεις καθημερινής στρατιωτικής τρέλας, μέχρι που αναγκάζεται, επικεφαλής ενός λόχου «ευδόκιμων» στρατιωτών, να γράψει στο βουνό, όπου φυτρώνουν άγριες, γλυκές φράουλες, τη γνωστή επιγραφή (21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967). Ένα μυθιστόρημα για τη σκοτεινή και συνάμα παράλογα τραγική δεκαετία του ’60, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία των μεταναστών και των φοιτητών.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2001, 342 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Κοχλίας, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, Historical Quest, Αγγελάκη Εκδόσεις