Δημήτρης Μπούκουρας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Μπούκουρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942.
Τέλειωσε το Γυμνάσιο Παλ. Φαλήρου και ακολούθως φοίτησε στην Δημοσιογραφική Σχολή του Σπύρου Μελά. Εργάστηκε στην εφημερίδα Το Βήμα από το 1964 μέχρι το 1967, όταν η Χούντα σταμάτησε άδοξα την δημοσιογραφική του καριέρα, αφού οι εφημερίδες έπεσαν σε χειμερία νάρκη. Ύστερα από πολλές επαγγελματικές περιπέτειες ασχολήθηκε με το εμπόριο. Έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα, παιδικές ιστορίες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και μελέτες. Έργα του κατά καιρούς έχουν βραβευτεί από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Σήμερα πλέον είναι μέλος στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία “Διάττοντες” (2016) και η συλλογή διηγημάτων “Σκόρπια και άταχτα” (2017) από τις Μικρές εκδόσεις. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί στο συλλογικό βιβλίο “Χάρτινο καραβάκι” του Δήμου Αλίμου. Η βιογραφία του φίλου του Σπύρου Φωκά, που εκδόθηκε το 2018, ήταν το τρίτο του βιβλίο.
Διηγήματα
Σκόρπια και άταχτα (2017), Μικρές εκδόσεις

Αφηγήσεις
Διάττοντες (2016), Μικρές εκδόσεις

Ποίηση
Ασύμμετρα (2019), Όστρια Βιβλίο

Βιογραφίες
Σπύρος Φωκάς (2018), Όστρια Βιβλίο

Ασύμμετρα – Δημήτρης Μπούκουρας
TONNA GALEA
Πόσα κοχύλια
θα πρέπει άραγε να βάλουμε στο αυτί μας
για να ακούσουμε ξανά
τις θάλασσες που ζήσαμε;
Για να γυρίσουμε πίσω
στο Λιμνιώνα, στις Πετριές, στο Πύλι, στη Σελόντα;
Πόσα κοχύλια χρειάζονται
για να ακούσουμε ξανά τους ψίθυρους
του Ζέφυρου, του Μαΐστρου, του Γραίγου;
Πόσα κοχύλια,
για να ξαναγυρίσουμε πίσω;
Πόσα κοχύλια
για να ξαναδούμε τη θάλασσα για πρώτη φορά;

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2019, 90 σελ.

Σπύρος Φωκάς – Δημήτρης Μπούκουρας

Ένα πέρασμα…


Ο Δημήτρης Μπούκουρας εξομολογεί τον παλιό καλό του φίλο Σπύρο Φωκά και μας ταξιδεύει στην περιπετειώδη ζωή του Έλληνα ηθοποιού με την μεγαλύτερη διεθνή καριέρα.
Ο Σπύρος Φωκάς στην βιογραφία του “ένα πέρασμα…”, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του και μας αφηγείται σπάνια περιστατικά με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες του Hollywood. Ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει στην λαμπερή εποχή του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου.
Κάποτε αυτή η βιογραφία θα συμπληρωθεί σε τρίτο πρόσωπο. Πέρασα μιαν όμορφη ζωή. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους, είδα πολλά μέρη, μπήκα σε σαλόνια που πολλοί ονειρεύονται και λίγοι μπαίνουν. Έκανα μια δουλειά που μου άρεσε και που θα μπορούσα να την κάνω και τσάμπα. Γιατί για μένα το σινεμά ήταν έρωτας και ψώνιο και δεν ήταν σαν την αγάπη της Τιτίκας που ποτέ δεν έμαθε ότι την αγαπώ. Το σινεμά το αγάπησα και του το έδειξα. Εκεί όμως είχα και ανταπόκριση. Με αγάπησε κι εκείνο. Μπορεί να μην ήμουν πάντα πρωταγωνιστής. Όμως, πιστέψτε με, ακόμα και σαν κομπάρσος αν υπηρετήσεις αυτήν την τέχνη, πάλι θα σε μαγέψει. Και όταν παίρνεις μέρος με οποιονδήποτε ρόλο σε μια ταινία, πάλι ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ – Ένα πέρασμα… – 231 – αυτές οι φράσεις-κλισέ θα σε μαγέψουν: «Πάμε»…«Γυρίζουμε»… «Ησυχία»… «Κατ»… «Πάμε πάλι»… Και ο ξερός κρότος της κλακέτας θα σε συνοδεύει σε όλες τις σκηνές της ζωής σου σαν να είναι κι αυτή σινεμά μέχρι να φτάσεις στους τίτλους του τέλους… Και αρκεί να γραφτεί το όνομά σου πάνω σε αυτούς τους τίτλους… Δεν παίζει κανέναν ρόλο η σειρά… Πρωταγωνιστής; δεύτερος; τρίτος; ένα πέρασμα; Όχι… Πιστέψτε με… Δεν παίζει κανέναν ρόλο… Φτάνει που έκανες ένα πέρασμα…

Βιογραφία, Όστρια Βιβλίο, 2018, 244 σελ.

Σκόρπια και άταχτα – Δημήτρης Μπούκουρας
“Σκόρπια και άτακτα. Όσο τα τακτοποιείς, τόσο αυτά ατίθασα ξεφεύγουν, όσο πας να τα μαζέψεις, τόσο αυτά σκορπίζουν. 29 διηγήματα, 29 εικόνες ανθρώπων με το αποτύπωμα πάνω τους μιας κοινωνικής αδικίας, μιας αστοχίας δικής τους ή μιας άτυχης στιγμής. Άλλοι με τη διάθεση να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, άλλοι απλώς παραιτημένοι από τον αγώνα της ζωής. Μια πινακοθήκη ανθρώπων που πολύ θα ήθελαν να ήταν αλλιώς τα γυρίσματα της μοίρας. Αλλά δεν τους ρώτησε κανείς. Εδώ θα τους δούμε σε διπλανές σελίδες να συντροφεύουν τις τύχες τους. Και είναι η τέχνη της γραφής που τους κάνει απολύτως συμπαθείς, άλλους με την αφέλειά τους, άλλους με την τραγικότητά τους, την τοποθέτησή τους στο περιθώριο μιας ζωής που τους αρνείται το αυτονόητο δικαίωμα της πληρότητας. Γιατί το κοινό σημείο συνάντησης όλων αυτών των ανθρώπινων τύπων είναι μια έλλειψη, ίσως ελάχιστη αλλά καθοριστική. Αυτή η έλλειψη αποτελεί και τον πυρήνα της κάθε ιστορίας και ξετυλίγει το νήμα της συναρπαστικής αφήγησης.”

Διηγήματα, Μικρές εκδόσεις, 2017, 152 σελ.

Διάττοντες – Δημήτρης Μπούκουρας
Μια αφήγηση που ξεκινά λίγο πριν τον πόλεμο του ’40 και διατρέχει τη ζωή των ηρώων παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα για πάνω από τρεις δεκαετίες… η εικόνα μιας ζωής μοναδικά φωτισμένης από την παρουσία εκείνων των ξεχωριστών ανθρώπων που σαν διάττοντες πέρασαν, έλαμψαν και χάθηκαν.

Αφηγήσεις, Μικρές εκδόσεις, 2016, 208 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μικρές εκδόσεις, Όστρια Βιβλίο