Δημήτρης Νίκου

Δημήτρης Νίκου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Νίκου γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου και ζει.
Έκανε σπουδές ηχοληψίας και παράλληλα, από το 2005 άρχισε να αρθρογραφεί σε έντυπα και στο διαδίκτυο, γράφοντας κυρίως για μουσική.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2010 με ένα μικρό πεζό στο περιοδικό “Σοδειά” και μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει μικρά πεζά, διηγήματα και ποίηση στα περιοδικά “Σοδειά”, “Chimeres”, “Αντί επί λόγου”, “Fresh”, στην online ανθολογία “One_story” και στις ψηφιακές συλλογές διηγημάτων “Ιστορίες από ένα παγκάκι” και “Ένα ταξίδι αλλιώς”.
Έργα του που έχουν εκδοθεί, είναι η νουβέλα “Βόλτα στο φεγγάρι” (2010), το μυθιστόρημα “Σημασία έχει μονάχα η ζωή” (2013), το συλλογικό μυθιστόρημα “Όσα ποτέ δεν είπαμε” (2013) με το ψευδώνυμο Νία Μαγγέλου και το αφήγημα “Ονείρωξη” (2014), που κυκλοφορεί αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή. Γράφει κριτικές βιβλίων για την ιστοσελίδα diavasame.gr
Μυθιστορήματα
Βόλτα στο Φεγγάρι (2010), Ίαμβος
Σημασία έχει μονάχα η ζωή (2013), Ωκεανός

Διηγήματα-Αφηγήματα
Ονείρωξη (2014), Εκδόσεις Σαΐτα
Die Prostituierten des Denkens (2017), Εκδόσεις Σαΐτα
Το φιλί και το ταξίδι (2021), OpenBook.gr

Συλλογικά έργα
Ένα ταξίδι… αλλιώς (2013), Εκδόσεις Σαΐτα
Όσα ποτέ δεν είπαμε (2013), Ωκεανός
Ιστορίες από ένα παγκάκι (2013), Εκδόσεις Σαΐτα

Το φιλί και το ταξίδι – Δημήτρης Νίκου

Το φιλί και το ταξίδι


Αρκεί μια λέξη για να αρχίσεις ένα βιβλίο. Αρκεί ένα βήμα για να ξεκινήσεις την πιο μεγάλη περιπέτεια. Λέξεις σε λευκό χαρτί, βήματα που γίνονται μοναδικές εμπειρίες. Είναι μια ομορφιά ακαταμάχητη, ένας έρωτας αυθεντικός που παθιάζει και μπορεί να οδηγήσει σε τρέλες αδιανόητες. Τί έρωτας, άλλωστε, θα ήταν αν δεν προκαλούσε πάθη και τρέλες; Κείμενα που γεννήθηκαν σε ταξίδια ή με έμπνευση από ταξίδια, πεζά και ποιήματα για τον έρωτα να αφήνεσαι σε εμπειρίες, αισθήσεις και προκλήσεις που σε πάνε μακριά. Το φιλί και το ταξίδι, κοινός παρονομαστής των αναμνήσεων και των συναισθημάτων. Με όχημα μια παλιά γραφομηχανή, ένα νέο ταξίδι στις λέξεις και τις εικόνες ξεκινά.

Διηγήματα, e-Book, OpenBook.gr, 2021, 47 σελ.

Die Prostituierten des Denkens – Dimitris Nikou

Die ProstituiertenNovelle


Dammerung. Angelehnt in einem verdreckten Pferch, die Augen nach oben gerichtet, sehnt sich ein Mann nach Licht. Wie eine goldene Liebkosung sendet eine nackte Gluhbirne ein gelbes Licht hinab. Die attraktive Figur hinter dem vorgezogenen Vorhang verwandelt sich in einem Schatten, der ihn uberallhin verfolgt. Die Figur ist zu einem Hirngespinst geworden, das ihn seines Verstandes beraubt -ein Traum und zugleich ein Alptraum.

Μετάφραση: Eckhard Kaufmann
Μετάφραση: Kyro Ponte
Τίτλος πρωτοτύπου: Ονείρωξη

Αφήγημα, e-Book, Εκδόσεις Σαΐτα, 2017, 44 σελ.

Ονείρωξη – Δημήτρης Νίκου

Ονείρωξη


Μισοσκόταδο. Ακουμπισμένος σε μια βρώμικη μάντρα, ένας άνδρας κοιτάζει ψηλά, διψασμένος για φως. Από την κάμαρά της, η γυμνή λάμπα στέλνει το κίτρινο φως της επάνω του σαν απαλό χρυσαφένιο χάδι. Η θελκτική φιγούρα πίσω από την τραβηγμένη κουρτίνα έγινε σκιά που τον ακολουθούσε παντού, έγινε χίμαιρα που στοίχειωσε το λογισμό του, έγινε όνειρο μαζί και εφιάλτης. Μια ονείρωξη επαγγελούμενου παραδείσου που έσβησε με την τελευταία κουρασμένη αναπνοή πριν το ξημέρωμα. Πριν την επόμενη ονείρωξη, σε μια επόμενη απόκρημνη νύχτα.

Διατίθεται ελεύθερα με άδεια Creative Commons μέσω του δικτυακού τόπου www.saitapublications.gr

Αφήγημα, e-Book, Εκδόσεις Σαΐτα, 2014, 48 σελ.

Σημασία έχει μονάχα η ζωή – Δημήτρης Νίκου

Σημασία έχει μονάχα


Ο Άρης, η Πηνελόπη και η Έλλη. Τρεις φίλοι στην εξορία του σκληρού κι απάνθρωπου σήμερα, αποφασίζουν μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα.

Μια όμορφη ανοιξιάτικη εκδρομή, μια αθώα αυθάδεια προς όσα κρατούν το χαμόγελό τους παγωμένο. Το νιώθουν, αυτή θα είναι η Κυριακή τους! Το γέλιο τους όμως θα γίνει λυγμός, κραυγή απόγνωσης. Ένα απίστευτο ατύχημα θα αλλάξει τη ροπή των πραγμάτων…

Κι ύστερα σαν ντόμινο θα κυλήσουν τα γεγονότα, το ένα μετά το άλλο, δεσμευτικά, αποκαλυπτικά, συγκλονιστικά για όλους…

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2013, 348 σελ.

Βόλτα στο Φεγγάρι – Δημήτρης Νίκου

Βόλτα στο φεγγάρι


Απώλεια και εξομολόγηση.
Αναμνήσεις που ξεκλειδώνουν το ερμάρι των πιο πολύτιμων εικόνων της ψυχής. Σκέψεις, διηγήσεις και όνειρα που συνδέουν με μια λεπτή -σχεδόν διάφανη- κλωστή, τη φαντασία και την αλληγορία με την πραγματικότητα. Μικρά και μεγάλα κομμάτια από τις υποστάσεις του εαυτού και του είναι, που όλα μαζί συνθέτουν το πολύχρωμο βιτρό μιας ζωής. Υποστάσεις ίδιες, μα ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές, ξένες αλλά την ίδια στιγμή δικές μας.
Γράφει και εξομολογείται σ’ αυτό που τον πήρε απ’ το χέρι και του άλλαξε τη ζωή, στη δύναμη που μετέβαλε τη ροπή των πραγμάτων. Αφήνεται να παρασυρθεί και να παρασύρει σε διαδρομές δαιδαλώδεις, που πρέπει να περπατούνται αργά, προσεκτικά.
Εξομολόγηση με αφορμή μια απώλεια, που γίνεται παρουσία ισχυρή, ξανά και για πάντα.

Μυθιστόρημα, Ίαμβος, 2010, 143 σελ.

Πηγές: Biblionet, OpenBook.gr, Εκδόσεις Σαΐτα, Ωκεανός, Ίαμβος