Δημήτρης Πιατάς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δηµήτρης Πιατάς γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Δραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του Αµφιθεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου. Συνεργάστηκε µε το Ελεύθερο Θέατρο και την Ελεύθερη Σκηνή σε µια σειρά από επιτυχηµένες επιθεωρήσεις.
Ως θιασάρχης ανέβασε αρκετά κλασικά έργα, ελληνικά και ξένα.
Ως πρωταγωνιστής έχει ερμηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε συνεργασία µε μεγάλους θεατρικούς φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή, και µε αρκετά ΔΗΠΕΘΕ.
Έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικές και σε τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.
To “Σινέ Λαύκος” είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, µετά το “Μηχανάκι, γκόµενα και αρχηγός” (1983) και το θεατρικό έργο “Ο καλός στρατιώτης Σβέικ” (1997).

Μηχανάκι, γκόμενα και αρχηγός
Ένα αληθιστόρημα
Τώρα <<παίζω>> τον αρχηγό στο βιβλίο “Μηχανάκι, γκόμενα και αρχηγός”. Οι συμπτώσεις με πρόσωπα και πράγματα είναι τυχαίες και τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό. Εξ’άλλου η γενιά του ’50 γερνάει, το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας γίνεται ασφυκτικό, η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει, ο Σεφέρης πέθανε, ο Τσαρούχης και ο Κουν γέρασαν, οι αξίες όλο και λιγοστεύουν, σε λίγο θα’χουν ανάγκη τους μέτριους… Τα πράγματα γίνονται καλύτερα για μας… όλο και καλυτερεύουν… όλο και καλυτερεύουν… όλο
65 σελ.

Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ
Διασκευή του Δημήτρη Πιατά στο σημαντικότερο από τα πολυάριθμα ευθυμογραφικά και σατιρικά έργα του Γιάροσλαβ Χάσεκ. Πρόκειται για μια εύστοχη αντιμιλιταριστική σάτιρα, όπου ο κεντρικός ήρωας, με την αφοπλίζουσα αφέλειά του, παίζει έναν απροσδόκητο ρόλο στην αποκάλυψη της απάτης του πολέμου. Η επιτυχία του έργου, που αποτελεί μεγάλο σταθμό της τσέχικης λογοτεχνίας, ήταν τεράστια.
Με ένθετο ημερολόγιο του Δημήτρη Πιατά για την παράσταση και φωτογραφίες από το οδοιπορικό του θιάσου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη
72 σελ.

Σινέ Λαύκος
Οδοιπορικό επιστροφής σ’ ένα εξοχικό σπίτι του 1875, στον Λαύκο Μαγνησίας, σ’ ένα χωριό μέσα στα χιόνια του χειμώνα. Ριπές μνήμης, αποτυπώματα που χάνονται, επεισόδια ανολοκλήρωτα, ήχοι που σβήνουν. Μυθικά ονόματα με σημερινά επώνυμα.
176 σελ.

Αφηγήσεις
Σινέ Λαύκος (2018), Μεταίχμιο

Νουβέλες
Μηχανάκι, γκόμενα και αρχηγός (1983), Ιθάκη

Θεατρικά έργα
Ο καλός στρατιώτης Σβέικ (1997), Ύψιλον

Συλλογικά έργα
Της Αγνής: υστερόγραφο (2008), Ergo

Πηγές: Biblionet, Μεταίχμιο, Ιθάκη