Δημήτρης Σ. Αλεξίου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Σ. Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974.
Η καταγωγή του είναι από το Αγρίνιο και τη Σκύρο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου σπούδασε νομικές επιστήμες, το 1995. Παράλληλα διατέλεσε μέλος, πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ομίλου Ελληνικών Λαϊκών Χορών “Ελένη Τσαούλη”, από το 1991 έως το 2005, διδάσκοντας ελληνικούς χορούς και συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης για παιδιά δημοτικού σχολείου. Είναι δικηγόρος και ζει στην Αθήνα με την οικογένειά του.

Πικρά κεράσια – Δημήτρης Αλεξίου
Σμύρνη 1922 – Σάμος – Αθήνα…
Η πορεία μιας ζωής σε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα!

Η Πλουσία είναι μία γυναίκα με πάθος και τόλμη… Μία περίεργη σχέση τη δένει με τα κεράσια από τη στιγμή που γεννιέται… Τα κεράσια με πολύ περίεργο τρόπο γίνονται προάγγελος καλών και κακών ειδήσεων σε όλη την πορεία της ζωής της…

Η ιστορία της ζωής της είναι ένα συνεχές ταξίδι σε νέους τόπους, νέους ανθρώπους και μια ζωή μοιρασμένη σε δύο πατεράδες, δύο συζύγους και δύο πατρίδες…

Τα “Πικρά κεράσια” είναι ένα απολαυστικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές που ξεδιπλώνει στις σελίδες του τρεις γενιές ανθρώπων.

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2008, 434 σελ.

Αμαρτωλά θαύματα – Δημήτρης Σ. Αλεξίου
Ιστορίες και ζωές που θα πλεχθούν γύρω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Χορταρούς και θα ψελλίσουν ότι ένα θαύμα μπορεί να είναι ανομολόγητη αμαρτία και πως μια αμαρτία μπορεί να είναι το προσωπικό θαύμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Ένα βιβλίο όχι για τον Θεό των ανθρώπων αλλά για τον μικρό θεό που κάθε άνθρωπος κουβαλά μέσα του και για τα θαύματα τα οποία χρειάζεται, αλλά και χαρίζει.

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2010, 327 σελ.

Αλάτι κόκκινο – Δημήτρης Αλεξίου
Το ξημέρωμα της 26ης Ιουλίου 2001 βρίσκει το νησί της Σκύρου ανάστατο μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου. Ο σεισμός διώχνει τους τουρίστες και επισκιάζει το θάνατο της δεκαεξάχρονης “σημαδεμένης” Καλλιώς, που βρέθηκε νεκρή σε ένα ξωκλήσι. Ο αστυνόμος Ψαθάς καταφθάνει στο νησί και με τη συνοδεία μιας ετερόκλητης παρέας προσπαθεί να εξιχνιάσει το αίνιγμα.

Η υπόθεση κρύβει παγίδες. Ο Ψαθάς θα κοπιάσει για να βρει άκρη ανάμεσα στις φήμες που διασπείρονται, στις προλήψεις των ντόπιων, στους φόβους και τα μυστικά τους. Όπως όλοι ψιθυρίζουν, κάθε ιστορία γίνεται παραμύθι, αμέσως μόλις στεγνώσει το αίμα της.

Ο συγγραφέας των βιβλίων “Πικρά Κεράσια” και “Αμαρτωλά Θαύματα” – συνθέτει αριστοτεχνικά ένα αστυνομικό παραμύθι, με φόντο μια μικρή κοινωνία σε μετασεισμική κρίση.

“Βαθιά ανθρώπινο και γραμμένο σε μια στρωτή, ήρεμη και πολύ όμορφη γλώσσα, το μυθιστόρημα του Δ. Αλεξίου σε παρασύρει άλλοτε σε μαγικούς μύθους κι άλλοτε σε σκληρές, απόλυτα ρεαλιστικές σκηνές μιας αστυνομικής πλοκής. Είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στο νησί της Σκύρου”.

(Δημήτρης Μαμαλούκας, συγγραφέας)

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2012, 309 σελ.

Μυθιστορήματα
Πικρά κεράσια (2008), Διόπτρα
Αμαρτωλά θαύματα (2010), Διόπτρα
Αλάτι κόκκινο (2012), Διόπτρα

Συλλογικά έργα
Ιστορίες από ένα παγκάκι (2013), Εκδόσεις Σαΐτα

Μεταφράσεις
Crouch, Blake, Η πόλη 2 (2015), Διόπτρα
Crouch, Blake, Η πόλη 3 (2015), Διόπτρα
Reed, James, Γιατί εσύ; (2016), Διόπτρα
Crouch, Blake, Σκοτεινή ύλη (2017), Διόπτρα
Kirk, Shannon, Η μέθοδος 15/33 (2017), Διόπτρα
Kirk, Shannon, Η μέθοδος 15/33 (2019), Διόπτρα

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Διόπτρα