Δημήτρης Σαρρής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Σαρρής έχει κάνει σπουδές Νομικής και Ιστορίας.
Εργάζεται ως διπλωματούχος ξεναγός και έχει συγγράψει ταξιδιωτικούς οδηγούς για τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Πολωνία. Από το 2001 ταξιδεύει επανειλημμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. “Το τραγούδι του Γκριό”, είναι το πρώτο του λογοτεχνικό έργο.

Νορβηγία – Δημήτρης Σαρρής

Αξιοθέατα, δραστηριότητες, διασκέδαση, αγορές, μετακινήσεις


“Η Νορβηγία, ο “δρόμος προς το Βορρά”, μας προσφέρει τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην Ευρώπη. Μια χώρα που κρατά καλά κρυμμένο έναν ιδιότυπο “εξωτισμό”, μια διαφορετικότητα που εκφράζεται με τα ταπεινά πολύχρωμα σπιτάκια να είναι σκορπισμένα στα πιο απομακρυσμένα και επιβλητικά φιορδ. Μοναδικές οδικές διαδρομές, φυσιολατρικές δραστηριότητες, μαγευτικά ακτοπλοϊκά περάσματα, ψαροχώρια και παγετώνες, στολίδια ενός τόπου με κατοίκους φιλόξενους, κληρονόμους των περήφανων Βίκινγκς.
Σας παρουσιάζουμε με τον οδηγό αυτό, τη Νορβηγία των γραφικών πόλεων, των πολλών θεματικών μουσείων και των δαντελωτών ακτών που μας συνοδεύουν μέχρι την Αρκτική, μια χώρα που σίγουρα αξίζει να γίνει ο επόμενος ταξιδιωτικός σας στόχος…”
Βρείτε το δρόμο σας με τους λεπτομερείς χάρτες που υπάρχουν στις εσωτερικές σελίδες και κάντε το ταξιδιωτικό σας πλάνο με τη βοήθεια του αναδιπλούμενου χάρτη που υπάρχει στο εξώφυλλο.

Ταξιδιωτικοί οδηγοί, Όραμα, 2013, 144 σελ.

Γαλλία – Δημήτρης Σαρρής

Αξιοθέατα, δραστηριότητες, διασκέδαση, αγορές, μετακινήσεις


Η Γαλλία, είναι μια μεγάλη και σύγχρονη χώρα, με πολυποίκιλη και μακρά πορεία στην ιστορία. Για πολλούς αποτελεί επιτομή της ευρωπαϊκής κουλτούρας, λίκνο της τέχνης, χώρα των μεγάλων μουσείων, αγαπημένο προορισμό ή απλώς ένα ταξιδιωτικό όνειρο… Εκτός από το κοσμοπολίτικο Παρίσι, υπάρχουν δεκάδες μουσεία, οι ιστορικοί χώροι κ.ά. σε κάθε γωνιά της Γαλλίας. Οι μοναδικής αισθητικής πόλεις, τα μικρά χωριά, οι γαστρονομικές συνήθειες, οι δρόμοι του κρασιού, οι εθνικοί δρυμοί και οι γραφικές διαδρομές συνθέτουν ένα “ταξιδιωτικό ψηφιδωτό” για όλες τις απαιτήσεις και για κάθε εποχή του χρόνου.

Είτε ταξιδεύετε μεμονωμένα είτε οργανωμένα, ο “Ιδανικός Ξεναγός”, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να οργανώσετε το χρόνο και τα οδοιπορικά σας, σ’ αυτή την τόσο μεγάλη και ενδιαφέρουσα χώρα. Θα βρείτε κατευθύνσεις, οδηγίες, προτάσεις, πληροφορίες, για τις μεγάλες πόλεις αλλά και τα χωριά, καθώς και για αξιοθέατα, εκδρομές, δραστηριότητες, διασκέδαση, διαμονή, κ.ά.

Βρείτε το δρόμο σας με τους λεπτομερείς χάρτες που υπάρχουν στις εσωτερικές σελίδες και κάντε το ταξιωτικό σας πλάνο με τη βοήθεια του αναδιπλούμενο χάρτη που υπάρχει στο εξώφυλλο.

Eπιμέλεια: Ιωάννα Παπαθοδωρή, Δώρα Δημακοπούλου

Ταξιδιωτικοί οδηγοί, Όραμα, 2015, 251 σελ.

Το τραγούδι του Γκριό – Δημήτρης Σαρρής

Παράθυρο με θέα την Αφρική


Αφρική. Μια ήπειρος μοιρασμένη σε χώρες πολλές, πάνω από πενήντα. Εκεί που η γεωγραφία των συνόρων δεν έχει καμία ουσία και σημασία. Εκεί που η ανθρώπινη πολιτική έχει προ πολλού χάσει το νόημά της. Εκεί που η ελευθερία μετριέται με τους καλπασμούς των χιλιάδων γκνου ή με το πολύωρο λασπόλουτρο ενός ρινόκερου…

Το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Σαρρή είναι ένα ανοιχτό παράθυρο με θέα την Αφρική. Μέσα από 12 γοητευτικά διηγήματα ο συγγραφέας κατορθώνει να αιχμαλωτίσει πάνω στον συγγραφικό του καμβά όλα τα χρώματα μιας χώρας-έμπνευσης κάνοντας τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις να μοιάζουν με έναν αληθινό ζωγραφικό πίνακα. “Σκιαγραφούμε τη σιλουέτα που θέλουμε”, όπως λέει ο συγγραφέας χαρακτηριστικά, “και από εκεί και πέρα βάζουμε όσα χρώματα μας αρέσουν μέχρι να τον θεωρήσουμε τέλειο. Κι εκεί είναι που θα μπει και το στοιχείο το ονειρικό, το αλληγορικό, το ουτοπικό, το συμβολικό. Το καλό με τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις είναι ότι δεν είναι κάποιο ακριβό κειμήλιο ή κάποιο τρόπαιο από κυνήγι, δεν είναι ένα πολύτιμο κόσμημα που θέλει φύλαξη και εκτίμηση, δεν είναι άψυχες αποσκευές και αναμνηστικά. Και αυτά παίζουν τον ρόλο τους και αυτά βοηθούν. Και αυτά θυμίζουν πολλά. Αλλά οι αναμνήσεις συμπυκνώνονται σε κάποιες λέξεις και διηγήσεις και αποκαλύπτονται μόνο όταν εμείς θέλουμε και όπως θέλουμε. Δεν κουβαλάμε τον ίδιο τον καμβά του πίνακα που φτιάξαμε στο μυαλό μας, αλλά την εικόνα του ή την εντύπωσή του. Και σε τούτο εδώ το βιβλίο όλα όσα είδαν τα μάτια γίνονται λέξεις. Όσα κατέγραψαν τα μάτια μέσα από ένα παράθυρο με θέα την Αφρική…”

Αφουγκραστείτε τα δώδεκα αυτά τραγούδια, τις δώδεκα αυτές ιστορίες από την Αφρική που χωρούν μέσα σε ένα μικρό καλάθι πλεγμένο από γυναίκες ενός χωριού της ανατολικής Σενεγάλης, στους καταρράκτες Ντιντενφελό. Όλα χωρούν εκεί και μας δίνουν την πολυτέλεια και την άνεση να ανοίξουμε το μικρό καλάθι και να βγουν από μέσα του όλα τα αρώματα των στιγμών που πέρασαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Μπορεί με τον χρόνο το άρωμα να αλλοιώνεται και οι εικόνες να φθίνουν, αλλά το καλαθάκι θα είναι πάντα εκεί, να μας περιμένει να το ξανανοίξουμε. Όποτε. Θα είναι εκεί για να μας θυμίζει το νόημα του περάσματός μας από τη ζωή αυτή.

Διηγήματα, Στοχαστής, 2020, 92 σελ.

Διηγήματα
Το τραγούδι του Γκριό (2020), Στοχαστής

Ταξιδιωτικοί οδηγοί
Νορβηγία (2013), Όραμα
Γαλλία (2015), Όραμα

Πηγές: Biblionet, Όραμα, Στοχαστής

18 views.