Δημήτρης Σωτάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Σωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973.
Σπούδασε μουσική σε Ελλάδα και Αγγλία, ενώ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο το 1997 σε ηλικία 24 ετών. Το 2002 εκδίδει το μυθιστόρημα “Η πράσινη πόρτα”, το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω. Το 2004 κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του “Έντεκα ερωτικοί θάνατοι”. Το 2005 ακολουθεί “Η Παραφωνία”, ενώ το 2007 “Ο Άνθρωπος καλαμπόκι” είναι υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και για το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω. Το μυθιστόρημα “Το θαύμα της αναπνοής” κερδίζει το Athens Prize for literature και μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων στα γαλλικά, τουρκικά, κινεζικά, σερβικά. Επίσης είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας και για το βραβείο Jean Monnet στη Γαλλία. Το 2012 δημοσιεύεται “Ο θάνατος των ανθρώπων” και το 2014 “Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον”. Το 2015 ακολουθεί “Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ”, μυθιστόρημα που μαζί με το “Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο” το 2017, μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του “Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο” ήταν υποψήφιο για το βραβείο του Αναγνώστη. Βιβλία του κυκλοφορούν στα γαλλικά, τουρκικά, σερβικά, ολλανδικά, ιταλικά, δανέζικα, αραβικά, κινεζικά κ.ά.
Μυθιστορήματα
Η πράσινη πόρτα (2002), Μεταίχμιο
Η παραφωνία (2005), Κέδρος
Ο άνθρωπος καλαμπόκι (2007), Κέδρος
Το θαύμα της αναπνοής (2009), Κέδρος
Ο θάνατος των ανθρώπων (2012), Κέδρος
Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον (2014), Κέδρος
Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ (2015), Κέδρος
Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο (2017), Κέδρος
Ο μεγάλος υπηρέτης (2019), Κέδρος
Μισή καρδιά (2022), Κέδρος

Νουβέλες
Το σπίτι (1997), Εκδόσεις Καστανιώτη

Διηγήματα
Εντεκα ερωτικοί θάνατοι (2004), Μεταίχμιο

Φωτογραφικά λευκώματα
Η άγνωστη Κίνα (2008), Ελληνικά Γράμματα

Συλλογικά έργα
Χειμωνικό. Το μήνυμα. Η Μέριλιν της Ακράτας. Απέναντι η θάλασσα. Τα περιστέρια. Ουράνια τόξα. Στην κόψη (2003), Μεταίχμιο
Υπόγειες ιστορίες (2008), Athens Voice
Ονόματα (2008), Κέδρος
Το βιβλίο του κακού (2009), Μαγικό Κουτί & Fata Morgana
Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου (2009), Εκδόσεις Πατάκη
Η απουσία του έρωτα (2011), Modern Times
Έρως 13 (2011), Ψυχογιός
Το ελληνικό φανταστικό διήγημα (2012), , Αίολος
Στον ίσκιο του βασιλιά (2017), Κλειδάριθμος

Μεταφράσεις
Mi Ai, Το δέντρο με τα λευκά άνθη (2011), Ψυχογιός

Μισή καρδιά – Δημήτρης Σωτάκης

Μισή καρδιά


Ένας άντρας ανακαλύπτει τυχαία, σε μια φωτογραφία, κάποιον με τον οποίο μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έναν πραγματικό σωσία του. Ξεκινάει την αναζήτησή του, ψάχνοντας για μια λογική εξήγηση σ’ αυτό το μυστήριο. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ποια μυστικά κρύβονται πίσω από αυτή την παράξενη ιστορία;

Ένα μυθιστόρημα για τις πιο κρυφές μας επιθυμίες, για όσα δεν τολμάμε να ομολογήσουμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα παιχνίδι με την ίδια τη ζωή, που κυλάει με τους δικούς της ρυθμούς μπροστά απ’ τα έκπληκτα μάτια μας.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2022, 264 σελ.

Ο μεγάλος υπηρέτης – Δημήτρης Σωτάκης
Ένας επιχειρηματίας προσλαμβάνει στο σπίτι του έναν βοηθό, προκειμένου να βάλει τη χαοτική καθημερινότητά του σε μια τάξη. Από τη στιγμή όμως που θα ξεκινήσει αυτή η συγκατοίκηση, μια σειρά από παράξενα γεγονότα οδηγούν αυτή την ιστορία σε απρόβλεπτα και σκοτεινά μονοπάτια.

Ένα μυθιστόρημα για τη μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του· για την ψευδαίσθηση που δημιουργεί η δύναμη της εξουσίας.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2019, 352 σελ.

Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο – Δημήτρης Σωτάκης
Ο Ζέριν, ένας μοναχικός εργένης, ζει σε μια ήσυχη παραθαλάσσια πόλη απολαμβάνοντας την ανέμελη ζωή που του προσφέρει η οικονομική του άνεση. Περνάει τις μέρες του χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον, με μοναδική εξαίρεση την ανεξήγητη έλξη του για τη Ρουμανία, για την οποία γνωρίζει πολλά χωρίς ποτέ να την έχει επισκεφθεί. Ξαφνικά μαθαίνει ότι στην περιοχή έχει εγκατασταθεί μια οικογένεια Ρουμάνων και, χωρίς να χάσει χρόνο, τους προσεγγίζει και προσπαθεί να γίνει πολύτιμο κομμάτι της ζωής τους.

Ένας αγώνας έρωτα και τρέλας ξεκινά και από τις δύο πλευρές, που αναπόφευκτα οδηγεί σε υπαρξιακές αναζητήσεις και επαναπροσδιορισμό ρόλων.

Ένα μυθιστόρημα για τα μυστικά και τις επιθυμίες του υποσυνείδητού μας, για τη ζωή που ποτέ δεν τολμήσαμε να ζήσουμε και για το πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε ώστε να κατακτήσουμε την ευτυχία.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2017, 232 σελ.

Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ – Δημήτρης Σωτάκης
O Ροβήρος Άνθρωπος, συντάκτης του φοιτητικού περιοδικού Νέξους, πλησιάζει τα σαράντα. Η ζωή του είναι ήσυχη και ανιαρή. Κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού το πλοίο στο οποίο επιβαίνει βουλιάζει. Ο Ροβήρος είναι ο μοναδικός επιζών. Ναυαγός, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ερημονήσι. Εκεί, έπειτα από πολλή σκέψη, ήρεμος πλέον και χωρίς το άγχος της καθημερινότητας, σκέφτεται να κάνει ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον του: να διεισδύσει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αποφασίζει, λοιπόν, να ανοίξει ένα σούπερ μάρκετ, να κερδίσει φήμη και χρήμα, επιδιώκοντας να ανέβει στα ψηλότερα σκαλοπάτια της κοινωνίας, όπως πάντα ονειρευόταν.

Ένα μυθιστόρημα για τη φλογερή επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου να εκπληρώσει τα όνειρά του και να ζήσει τη ζωή που πάντα επιθυμούσε. Ο ήρωας, μέσα από καταστάσεις ακραίες, κωμικές και ενίοτε σουρεαλιστικές, πασχίζει να σταθεί όρθιος και να βγει νικητής σε μια άνιση μάχη με την πραγματικότητα.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2015, 208 σελ.

Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον – Δημήτρης Σωτάκης
Ένας άντρας βυθισμένος στην κατάθλιψη δέχεται μια καλοκαιρινή νύχτα την επίσκεψη του Μάικλ Τζάκσον. Χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις και μια εκλογικευμένη εξήγηση για το αναπάντεχο αυτό γεγονός, τον καλωσορίζει και τον φιλοξενεί στο σπίτι του. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ένα παράδοξο ταξίδι στην τρέλα και στο σαρκασμό, στο παράλογο και στο κωμικό, με τους δύο ήρωες να πασχίζουν να ερμηνεύσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τις πολλαπλές μορφές της πραγματικότητας.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2014, 256 σελ.

Ο θάνατος των ανθρώπων – Δημήτρης Σωτάκης
Οι κάτοικοι ενός χωριού ζουν επί σειρά ετών μια γαλήνια ζωή, σε έναν τόπο που ποτέ δεν έχει αγγίξει ο πόνος και η δυστυχία. Όμως ξαφνικά, αυτή η αρμονία διαταράσσεται, καθώς μια ανεξήγητη κατάρα χτυπάει το χωριό και σταδιακά η αρρώστια και ο θάνατος γίνονται ένα με την καθημερινότητά τους.
Εντρομοι και βουτηγμένοι στην απελπισία, αναζητούν τη σωτηρία και τη λύτρωση από αυτό το ανεξήγητο κακό, όμως τίποτα δε φαίνεται λογικό μέσα σε αυτόν τον απρόσμενο εφιάλτη που ξετυλίγεται βασανιστικά μπροστά στα μάτια τους.
Μέσα από την αγωνιώδη προσπάθειά τους να ξεδιαλύνουν αυτό το μυστήριο, αναζητώντας μια λύση για όσα τούς συμβαίνουν, οι άνθρωποι αυτού του παράξενου τόπου θα βιώσουν τον παραλογισμό και τον αδιανόητο τρόμο του αφανισμού τους.
Ενα μυθιστόρημα για την παραδοξότητα της ανθρώπινης φύσης και των αοράτων νημάτων που κατευθύνουν τη ροή της ζωής μας.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2012, 299 σελ.

Το θαύμα της αναπνοής – Δημήτρης Σωτάκης
Ενας άνδρας αναγκάζεται να αποδεχθεί μια παράξενη θέση εργασίας, προκειμένου να βγει απ’ το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η εταιρία, την οποία ανακαλύπτει στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων, του υπόσχεται ευημερία και γρήγορο πλουτισμό, γεγονός που του επιτρέπει να ονειρευτεί μια ζωή που ποτέ δεν είχε. Η συνεργασία τους ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια απ’ τη μεριά του, βλέπει τον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Ομως με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και πλέον βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια καινούργια εφιαλτική καθημερινότητα που σταδιακά του αφαιρεί το δικαίωμα να ζει και να κινείται ελεύθερα. Στο φόντο η άρρωστη μητέρα του, μια ανήμπορη γυναίκα που καταρρέει στο κρεβάτι του πόνου, η ερωμένη του και ο ζωγράφος φίλος του, φιγούρες που σαν κινούμενες μαριονέτες παίζουν το ρόλο των κομπάρσων, πλαισιώνοντας το προσωπικό αδιέξοδο του ήρωα. Μια ιστορία για τη ματαιότητα των επιθυμιών, για τον ορισμό της ευτυχίας από τον σύγχρονο άνθρωπο και για όλα αυτά που θυσιάζουμε ελπίζοντας σ’ έναν παράδεισο που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ…
The Athens Prize for Literature – Περιοδικό (δέ)κατα (2010)

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009, 209 σελ.

Η άγνωστη Κίνα – Δημήτρης Σωτάκης
Σπάνιες στιγμές μιας εξωτικής καθημερινότητας, ψήγματα ζωής ενός ανεξιχνίαστου και γοητευτικού κόσμου.

Είναι η Άγνωστη Κίνα, μια απάτητη και ανίδωτη περιοχή, πολύ μακριά από το βλέμμα του απλού επισκέπτη, ένα σημείο της Γης αποκομμένο από τον υπόλοιπο πλανήτη, ένα αυθύπαρκτο σύμπαν,
δύσβατο και ενίοτε άγριο, αλλά πάντοτε γοητευτικό.
Φωτογράφιση: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Φωτογραφικό λεύκωμα, Ελληνικά Γράμματα, 2008, 263 σελ.

Ο άνθρωπος καλαμπόκι – Δημήτρης Σωτάκης
Μπορεί ένας άνθρωπος να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο καλαμπόκι; Είναι δυνατόν το καλαμπόκι να μας λυτρώσει από την ταπείνωση και την επερχόμενη παρακμή; Πόσοι πραγματικά διαθέτουν την ικανότητα να αντικρίσουν κατάματα την αλήθεια και να παραδεχτούν ότι τελικά μόνο το καλαμπόκι θα μας οδηγήσει στην αθανασία; Ο ήρωας του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι άλλος από τον εκπρόσωπο του καλαμποκιού πάνω στη Γη, κάποιος που είναι έτοιμος να θυσιαστεί για να φανερώσει τα μεγάλα μυστικά σε όσους βρουν το θάρρος να τον ακολουθήσουν σ’ ένα τόπο όπου βασιλεύει το όνειρο, το χάος και η τρέλα.
Μια παράδοξη περιπέτεια με φόντο ένα καλαμποκένιο παλάτι, μια παρέα αποτελούμενη από αλλόκοτες φιγούρες και δεκάδες ερωτήματα για το τι ακριβώς γυρεύουμε πάνω σ’ αυτόν τον κόσμο…

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2007, 232 σελ.

Η παραφωνία – Δημήτρης Σωτάκης
Μπορεί μια ασήμαντη παραφωνία να διαλύσει τη ζωή ενός ανθρώπου; Τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια εκείνης της πρόβας; Γιατί ο μαέστρος της χορωδίας κρύβει τόσο μίσος μέσα του; Ο Φι, ένας ερασιτέχνης μουσικός, περικυκλωμένος από κακόηχες παρτιτούρες και φάλτσες νότες, πέφτει στην ενέδρα των “αρχιμουσικών” αυτού του κόσμου.
Ομως ο Φι δεν μπορεί να θυμηθεί εκείνη του την παραφωνία, είναι καλός τραγουδιστής και σίγουρος ότι ποτέ δεν παραφώνησε, όσο κι αν επιμένουν ο μαέστρος κι οι φίλοι του. Πασχίζοντας να αποδείξει ότι άδικα του καταλογίζουν εκείνη την καταραμένη παραφωνία, ανακαλύπτει ότι τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο και ότι η καλλίφωνη ζωή του είναι ένα κακόγουστο αστείο.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2005, 209 σελ.

Έντεκα ερωτικοί θάνατοι – Δημήτρης Σωτάκης
Ο έρωτας και ο θάνατος. Γεννημένοι απ’ την ίδια μήτρα, ανεξήγητοι κι αναπάντεχοι, έρχονται αθόρυβα να αλλάξουν την ιστορία των ανθρώπων. Πασχίζουν να βάλουν τάξη στο χάος, να καταργήσουν το χρόνο και τις λέξεις, και οι δυο τους βουτηγμένοι στην απελπισία και στην ψευδαίσθηση του αιώνιου.
Έντεκα διηγήματα, έντεκα διαφορετικοί κόσμοι, σημεία συνάντησης του ερωτικού θανάτου. Οι ερωτευμένοι ήρωες είναι άλλοτε ανυποψίαστοι άνθρωποι και ζώα, τραγικές φιγούρες ενός κακού μέλλοντος που φαίνεται να πλησιάζει, και άλλοτε αυτόχειρες ή δολοφόνοι, έρμαια του ερωτικού πόνου και της εγκατάλειψης.
Ιστορίες για την ηδονή της ερωτικής αγκαλιάς και τη δυστυχία του ανεκπλήρωτου, αρωματισμένες με θλίψη, ειρωνεία, χιούμορ και παραδοξότητα. Έντεκα ερωτικοί θάνατοι, ζωγραφιές σε πραγματικότητες και σε όνειρα, ανάσες μεταξύ ύπνου και συνείδησης.

Διηγήματα, Μεταίχμιο, 2004, 200 σελ.

Η πράσινη πόρτα – Δημήτρης Σωτάκης
Μπορεί στ’ αλήθεια μια πόρτα να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου; Είναι δυνατόν μια απλή πόρτα να κρύβει πίσω της ανεξιχνίαστα μυστικά, εξωγήινους εισβολείς και σατανικές δυνάμεις που συνωμοτούν εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας; Και γιατί τελικά μια πόρτα να στριφογυρίζει συνέχεια στο μυαλό του Ρότζερ Σμιθ, του σεφ που φτιάχνει τον νοστιμότερο αστακό καρντινάλ στην Ευρώπη, χωρίς να τον αφήνει ούτε λεπτό να ησυχάσει; Μοναχικός και εσωστρεφής, ο ήρωας της ιστορίας βασανίζεται συνεχώς από ερωτήματα όπως: «Γιατί αυτή η πράσινη πόρτα δεν έχει νούμερο; Μήπως κάποιοι θέλουν να κρύψουν κάτι; Κι αν πάλι αυτή η πόρτα κρύβει κάποιο πολύτιμο μυστικό;»
Μια ιστορία απ’ το παγωμένο Λονδίνο, για τη μοναξιά, την παράνοια και τον χαμένο έρωτα, βουτηγμένη σε πικρό χιούμορ και μους από ζαμπόν.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2002, 139 σελ.

Το σπίτι – Δημήτρης Σωτάκης
Ενα όνειρο, ο μυστηριώδης νάνος, το παιδάκι στην όχθη της λίμνης, ένας αιωνόβιος γέροντας, η κυρά-Μάρω και ένα γυμνό κορίτσι πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία που έχει διχάσει τον ΄Εκτορα Γιαννίδη. Πρόκειται για μια φανταστική περιπλάνηση με αληθινές συνέπειες ή για μια πραγματική με πρόσωπα νοητά; Η απάντηση αιωρείται στην ψυχή του ήρωα, που απεγνωσμένα αναζητά τη λύτρωση σε έναν κόσμο γεμάτο απρόοπτα κι αλλόκοτες μορφές. Ενα ταξίδι ανέγγιχτο από το χωρόχρονο, αλώβητο από τα πάθη της καθημερινότητας.

Νουβέλα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997, 103 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κέδρος, Καστανιώτης, Μεταίχμιο, Ελληνικά Γράμματα, el.wikipedia.org