Δημήτρης Σούκουλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Σούκουλης γεννήθηκε το 1973 στο Περιγιάλι Κορινθίας.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λέτσε, στην Ιταλία. Στη διπλωματική του εργασία ασχολήθηκε με το έργο του Κ. Καρυωτάκη, συμπεριλαμβάνοντας σε ιδιαίτερο παράρτημα, σε ιταλική απόδοση, τα κυριότερα ποιήματα και ανέκδοτα πεζά. Διαμένει και εργάζεται στη Ραβένα της Ιταλίας ως φιλόλογος στο γυμνάσιο I.C. Darsena. Θεωρεί, όμως, τη διαμονή του εκεί προσωρινή. Στο προσωπικό του ιστολόγιο “Φυγόκεντρες Λέξεις – No Sense Words” εκπέμπονται συστηματικά ασύρματα σήματα, ποιήματα, διηγήματα, glimpse, collage, παραμύθια για ονειροπόλους που μεγάλωσαν αλλά πεισματικά επιμένουν να πιστεύουν σ’ έναν άλλο παράλληλο κόσμο, στον οποίο επιθυμούν να μετοικήσουν συντόμως. Λατρεύει τους συμβολιστές, τον υπερρεαλισμό, το παράλογο και φοβάται το κενό και τη μετριότητα, όπως ο Κάφκα, του οποίου τα έργα λατρεύει. Ασχολείται με το analog collage.
Η πρώτη του συνεργασία με λογοτεχνικό ιστότοπο έγινε το 2014, με το διήγημα “Vaffanculo Lei” και δημοσιεύτηκε στο Microstory, το οποίο τη στιγμή της σύνταξης αυτού του “βυθογραφικού σημειώματος” δεν είναι πια ενεργό. Διηγήματα, ποιήματα και άλλα καλούδια έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως Bibliotheque, Fractal, Στάχτες και Toβιβλίο.net. Πρόσφατα έγινε μόνιμος συνεργάτης του Animartists. Τον Μάιο του 2017 συμμετείχε σε συλλογική έκδοση Ανθολογίας ποιημάτων από τις Εκδόσεις Όστρια.
Θεατρικά έργα
Εννέα μήνες στη φορμόλη (2022), Ρώμη

Παραμύθι για μεγάλους
Το σκουληκοσύννεφο (2018), Θερμαϊκός

Εννέα μήνες στη φορμόλη – Δημήτρης Σούκουλης

Εννέα μήνες


Ο ένατος μήνας στη φορμόλη, διαδραματίζεται σε μια ενοικιαζόμενη γκαρσονιέρα ενός θέρετρου μιας επαρχιακής πόλης. Η πράξη της κύησης λήγει με την άφιξη ενός μεσήλικα άντρα στο διαμέρισμα στο οποίο μόλις είχε τακτοποιηθεί ο τριαντάχρονος εραστής του. Η πρώτη πράξη, ανοίγει με τη σκηνή της επίκλησης έντονου λυρικού ύφους «μικρού παρακλητικού κανόνα του ερωτευμένου» άνδρα για να κλείσει μεταλλασσόμενος, με τις επόμενες σκηνές, μπροστά στην απάθεια του νεαρού, σε έναν κάθετο μονόλογο, όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει, με έναν λόγο απόμακρο, παγωμένο, ξύλινο και υπολογιστικό. Η απόφαση του άνδρα να αποχωρήσει από το διαμέρισμα δίνει το έναυσμα για να παρέμβει πρώτα η οικονόμος κι έπειτα η υπηρέτρια εμβάλλοντάς του με τις διαλογικές παρεμβάσεις τους την αμφιβολία για τον τρόπο διαχείρισης της ερωτικής υπόθεσης. Ποιες είναι, στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο γυναίκες; Και πώς συνδέεται ο λόγος τους με τις ηθελημένες μεταπτώσεις του δρώμενου προσώπου; Πώς γνωρίζουν τον πρότερο βίο του άνδρα; Και πώς έχουν την ικανότητα να είναι πάντα παρούσες στη ζωή του; 3 Πράξεις – 4 χαρακτήρες – Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά. Οι Εννέα μήνες στη Φορμόλη, το θεατρικό αποτελεί το πρώτο μέρος μιας συγγραφικής προσπάθειας, ενώ μελλοντικά θα ακολουθήσει το φως του τυπογραφείου το δεύτερο μέρος Εννέα μήνες στη Φορμόλη, τα ποιήματα.

Θεατρικό, Ρώμη, 2022, 108 σελ.

Το σκουληκοσύννεφο – Δημήτρης Σούκουλης

Ένα παραμύθι για μεγάλους


Τι γυρεύει ένα σκουλήκι δίχως όνομα στη Ρώμη; Πώς είναι δυνατόν μια απεριποίητη μηλιά σε γλάστρα να πετάει διαρκώς τρυφερά βλαστάρια; Πώς πήρε το μικρό σκουλήκι την απόφαση να βγει από το μήλο στην επιφάνεια του κόσμου; Για πού το ‘χε βάλει η Τούλα, η ερωτοχτυπημένη μύγα από την Αθήνα; Πώς βρέθηκε η κουτσή αράχνη από την Αλαμπάμα με τον θίασό της στη γειτονιά της Τσεντοτσέλε; Κι η μπεκρού σκνίπα για ποιο λόγο βρήκε τέτοιο τραγικό τέλος;
Είναι, στ’ αλήθεια, παραμύθι ή μήπως ένα κολάζ από πραγματικές ιστορίες; Εσείς όμως να ξέρετε ότι τα έντομα είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους. Δεν περιμένουν μια μεταμόρφωση, μια αλλαγή να τους παρουσιαστεί ξαφνικά στα πόδια. Δεν παραπονιούνται άπραγα και οκνηρά. Αντίθετα, παίρνουν το ρίσκο και ακολουθούν το ένστικτό τους. Γι’ αυτά κανένας έρωτας δεν μένει απραγματοποίητος. Δεν δειλιάζουν και δεν ντρέπονται για τα αισθήματά τους. Γι’ αυτά, αν θέλετε να ξέρετε, κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο. Γιατί στο τέλος -και να η απόδειξη-, το σκουλήκι δίχως όνομα έγινε ένας θρύλος με Σ κεφαλαίο. Αν περπατάτε συχνά με τον λαιμό τεντωμένο και με το κεφάλι σηκωμένο προς στον ουρανό κι έχετε πίστη, θα το δείτε κι εσείς να περνάει από πάνω σας και θα πιάσετε κουβέντα.
Παραμυθένιες ιστορίες με επίκεντρο τη Ρώμη, ίσως όμως κι ένα κολάζ από πραγματικά περιστατικά.
Όπως και να ΄χει, ο Δημήτρης Σούκουλης καταφέρνει με το “Σκουληκοσύννεφο” να μας μεταφέρει στον σοφό κόσμο των εντόμων. Εκεί, κανένα συναίσθημα δεν είναι ντροπή και όλα τα έντομα ρισκάρουν και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν κάθε όνειρο στη ζωή αλλά και στον έρωτα.

Παραμύθι για μεγάλους, Θερμαϊκός, 2018, 208 σελ.

Πηγές: Biblionet, Θερμαϊκός, Ρώμη

Please wait...