Δημήτρης Τσινικόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Τσινικόπουλος είναι ερευνητής, μελετητής, ποιητής, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος.
Σπούδασε νομικά στο Α.Π.Θ. και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές εδώ και στη Γερμανία. Μελέτησε φιλοσοφία, φιλολογία και θεολογία. Επί σειρά ετών παρακολούθησε σεμινάρια βιβλικής θεολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα δικαίου και φιλολογίας της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1982 με μία πρωτότυπη μελέτη. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές γνωμικών, πέντε μελέτες και τέσσερις τόμους δοκιμίων. Συμμετείχε επίσης σε εκδόσεις ομαδικών έργων. Συνεργασίες του σε μελετήματα, διηγήματα, δοκίμια, κριτικές και ποίηση δημοσιεύονται σε γνωστά περιοδικά λόγου και τέχνης. Έχει μεταφράσει βιβλικά κείμενα, λογοτεχνικά θέματα της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής, καθώς και κείμενα και ποιήματα συγχρόνων συγγραφέων, όπως Γκ. Μιστράλ, Γ. Μπρόντσκι,Ο. Παθ, Ε. Λεβινάς, Ε. Πάουντ, Κ.Σ. Λιούϊς, Γ.Χ. Όντεν, Τζ. Χέρμπερτ, Πώλ Τίλλιχ, Ντήτριχ Μπονχέφερ και άλλοι. Δοκίμια και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική, Γερμανική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα. Έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες και κατά καιρούς έχει δώσει διαλέξεις στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό ίδρυμα, στον Δ.Σ.Θ. και αλλού, πάνω σε λογοτεχνικά, επιστημονικά και μεταφυσικά θέματα. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει την ιστοσελίδα: Δημήτρης Τσινικόπουλος.
Ποίηση
Τρίστιχα και Χάι-Κάι (2001), Ίδμων
Αφορισμοί για την αγάπη (2005), Εταιρεία Τέχνης και Πολιτισμού “Ίαμβος”
Αφορισμοί για την αγάπη (2012), Ίδμων
Φεγγαροκουβέντες και γρίφοι της άμμου (2017), Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης
Terra Amata (2019), Εκδόσεις Φυλάτος

Διηγήματα
Ο άνθρωπος της σκιάς (2016), Εκδόσεις Φυλάτος
Πιόνια στη σκακιέρα του έρωτα (2021), Εκδόσεις Φυλάτος

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Φως εξ ανατολής (1996), Ελληνικά Γράμματα
Εικονοκλάστες και λεξιμάχοι (2001), University Studio Press
Οι κλητοί και εκλεκτοί (2004), University Studio Press
Ιησούς (2006), University Studio Press
Ανάμεσα σε 2 αιώνες (2008), University Studio Press
Βίβλος, ένα βιβλίο επαναστατικό (2010), Άγνωστο
Το μυστήριο του κακού (2014), Νησίδες
Το στοίχημα του Πασκάλ (2015), Εν πλω
Οι πνευματικοί πατέρες του Νίκου Καζαντζάκη (2017), Εκδόσεις Φυλάτος
Dawkins VS Ιησούς (2018), Εκδόσεις Φυλάτος

Συλλογικά έργα
Τέχνη και μυστικισμός (2002), Αρχέτυπο
Μυστικά της διατροφής (2003), Αρχέτυπο
Το μυστήριο του Ιούδα (2006), Αρχέτυπο
Μυστικές πύλες (2006), Αρχέτυπο

Πιόνια στη σκακιέρα του έρωτα – Δημήτρης Τσινικόπουλος

Πιόνια στη σκακιέρα


Η εποχή μας ευνοεί τα εύκολα. Αλλά, ο έρωτας, ποτέ δεν είναι εύκολος. Στον έρωτα δεν υπάρχει μόνο αγάπη… Υπάρχει και αντιπαλότητα, ζήλεια, κτητικότητα και, ενίοτε, μίσος. Μέσα στις ιστορίες αυτές, ο αναγνώστης θα συναντήσει καταστάσεις και πρόσωπα που συνυπάρχουν σε σχέση συγκρουσιακή. Με τον εαυτό τους και με τους άλλους. Θα συναντήσει τον σεξουαλικά ανικανοποίητο Δον Ζουάν, τη βολεμένη σύζυγο, που δε θέλει να είναι πια ερωμένη του συζύγου, τη γυναίκα που εξευτελίζει τους εραστές της, αλλά την εκδικείται ο σκύλος της που τον λατρεύει…
Τη μοιραία γυναίκα αράχνη, που καταστρέφει τον άντρα που πέφτει θύμα της, τον σύζυγο που προτιμά να μη χωρίσει την ανάπηρη γυναίκα του, όχι όμως και να προδώσει τον εαυτό του… Την παιδοκεντρική σύζυγο που απιστεί προς τον σύζυγο, όντας ερωτευμένη με… τα παιδιά της, την απελευθερωμένη γυναίκα που είναι υπόδουλη στις ορμόνες της και στις προλήψεις.
Θα συναντήσει τον θείο έρωτα ενός καλόγερου που συγκρούεται με τον ανθρώπινο, κάποιους αταίριαστους εραστές, συνοδούς των ονείρων τους, τον άντρα που ερωτεύεται μια νεότερη γυναίκα πανομοιότυπο της γυναίκας του. Την «ποντικοπαγίδα», στην οποία βρίσκεται ο σεξουαλικά εθισμένος, τη γυναίκα που ξεφεύγει από τον άντρα που αγαπά, για να ικανοποιήσει κάποιον άλλο που αγαπά περισσότερο: τον εαυτό της…
20+3 ΕΡΩΤΙΚΕΣ ιστορίες, βγαλμένες από τη σύγχρονη πραγματικότητα, δοσμένες με τρόπο ρεαλιστικό, γλαφυρό και συναρπαστικό, που θα σας καθηλώσουν.
Γιατί, όλοι οι ερωτόπληκτοι, νέοι και παλιοί ανεξαιρέτως, ακόμη κι αυτοί που το γνωρίζουν, αλλά και αυτοί που δεν το αναγνωρίζουν, όλοι σε τελική ευθεία είναι θύματα του πάθους τους, είναι παίχτες, αλλά και ταυτόχρονα ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ.

Διηγήματα, Εκδόσεις Φυλάτος, 2021, 254 σελ.

Φως εξ ανατολής – Δημήτρης Τσινικόπουλος

Λογοτεχνικά κείμενα της αρχαίας Εγγύς Ανατολής


Μια γοητευτική περιδιάβαση στο μυστηριώδη κόσμο της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Μια καταβύθιση σε γνωστά και άγνωστα λογοτεχνικά κείμενα που τέρπουν και μαγνητίζουν τη σκέψη. Ο αναγνώστης του βιβλίου αυτού θα έχει την ευκαιρία να συναναστραφεί για λίγο με την Ενχεντουάννα, την αρχαιότερη επώνυμη ποιήτρια του κόσμου, να απολαύσει τους στίχους του έπους του Γιλγαμές, να γευτεί το λεπτό αισθησιασμό της ερωτικής ποίησης των Αιγυπτίων, να οσφρανθεί το μεθυστικό άρωμα του Άσματος Ασμάτων. Θα δοκιμάσει τους λόγους σοφίας του Αιγύπτιου Πτα-χο-τέπ, του Εβραίου Παροιμιαστή, του Αραμαίου Αχικάρ και άλλων σοφών. Θα γνωρίσει τον Σινούχε και τη χαριτωμένη αυτοβιογραφία του, την άφθαστη λυρική ποίηση του μύστη της κιννύρας Δαβίδ, την ταχεία εκφραστική δύναμη του προφήτη Ιεζεκιήλ, τον οργιαστικό πρωτογονισμό της ποίησης των Φοινίκων… Η καρδιά του θα σκιρτήσει από τη νηφάλια ευχαριστήρια ποίηση των Κουμρανιτών και από την πύρινη γλώσσα της Ιωάννειας Αποκάλυψης.

Ερμηνεία και κριτική, Ελληνικά Γράμματα, 1996, 234 σελ.

Τρίστιχα και Χάι-Κάι – Δημήτρης Τσινικόπουλος
«Χωρίς το άδειο
πώς θα τανε
γεμάτο το γεμάτο;»

«Λοιπόν, περιμένετε
ανάπαυλα στα όνειρά σας.
Ονειρεύεστε;»

Ποίηση, Ίδμων, 2001, 67 σελ.

Εικονοκλάστες και λεξιμάχοι – Δημήτρης Τσινικόπουλος
… 25 δοκίμια συστεγάζονται στην παρούσα έκδοση και παρόλο που αναφέρονται σε ανεξάρτητα ποικίλα θέματα περιστρέφονται σ’ ένα άξονα μεταφυσικής αναζήτησης. Γράφτηκαν όχι για να συμφωνήσει ο αναγνώστης με το συγγραφέα, αλλά για να σκεφθεί και να κρίνει…

Δοκίμια, University Studio Press, 2001, 187 σελ.

Οι κλητοί και εκλεκτοί – Δημήτρης Τσινικόπουλος
Τι το κοινό μπορεί να έχει ένας ποιητής με έναν φυσικό επιστήμονα;
Τι μπορεί να φέρνει κοντά έναν ιστορικό με έναν μυστικιστή; Ποια “κοινωνία” μπορεί να έχει ένας διανοούμενος πολιτικός με έναν μυθιστοριογράφο ή ένας υπαρξιακός φιλόσοφος με έναν θεατρικό συγγραφέα; Ποια η μετοχή ενός Χριστιανού στοχαστή μ’ έναν Πέρση Μουσουλμάνο;
Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που θα ανέβει στα χείλη του αναγνώστη, παίρνοντας το βιβλίο αυτό στα χέρια του και ξεφυλλίζοντάς το.
Ο τίτλος όμως μπορεί να αποτελέσει ίσως ένα μεγαλύτερο ερέθισμα και ταυτόχρονα να δώσει μιαν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Γιατί αυτοί που φαινομενικά μπορεί να μην έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους και το έργο τους να μη συνάπτεται, έχουν μια κοινή συνισταμένη. Το αταίριαστο ή μάλλον ετερόκλητο έργο τους πηγάζει από δύο ιδιότητες δοκιμασμένης αξίας. Δυο ιδιότητες από τις οποίες πηγάζουν όλα τα μεγάλα και ευγενικά έργα του πνεύματος: την πίστη και την αγάπη. Από αυτές τις δυο ιδιότητες που, αν δεν υπάρχουν στο έργο ενός πνευματικού δημιουργού, το έργο του όσο μεγάλο κι αν είναι, στην πραγματικότητα είναι “σώμα χωρίς ζωή, χείλη ασάλευτα, λόγια χωρίς καρδιά.”
Δεκαεπτά προσωπικότητες της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης (Αϊνστάιν, Νεύτων, Πασκάλ, Ιονέσκο, Κίρκεγκωρ, Γκ. Μιστράλ, Μελισσάνθη, Π. Κανελλόπουλος κ.ά.) παρελαύνουν…

Δοκίμια, University Studio Press, 2004, 233 σελ.

Αφορισμοί για την αγάπη – Δημήτρης ΤσινικόπουλοςΠοίηση, Εταιρεία Τέχνης και Πολιτισμού “Ίαμβος”, 2005, 55 σελ.

Ιησούς – Δημήτρης Τσινικόπουλος

Ο ποιητής των ποιητών


Τα ποιητικά Λόγια του Ιησού αποκαλύπτουν ό,τι είχε τρομακτικές δυνάμεις σκέψεις, έμπνευσης, και έκφρασης. Οι κοφτές, λιτές, και συμπυκνωμένες φράσεις του, μοιάζουν με λίγα γραμμάρια ραδιενεργού στοιχείου που φαίνεται αθώο, αλλά μπορεί να εκλύσει τεράστια ποσά ενέργειας. Το εκτυφλωτικό φως που συνεχίζουν να εκπέμπουν τα ποιητικά λόγια του αδειάζουν τους παμμεγέθεις ήλιους του Γαλαξία.

Δοκίμια, University Studio Press, 2006, 202 σελ.

Ανάμεσα σε 2 αιώνες – Δημήτρης Τσινικόπουλος
Τα 36 δοκίμια του βιβλίου είναι ταξινομημένα σε τρεις θεματικές ενότητες και έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και, κυρίως, τις σχέσεις του με τον συνάνθρωπο. Αλλά και τις ζυμώσεις και τα προβλήματα της εποχής, καθώς σχεδόν ανεπαίσθητα, αφήσαμε πριν από λίγα χρόνια τον 20ό αιώνα και μπήκαμε στον 21ο αιώνα, χωρίς να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες και ραγδαίες μεταβολές που επιτεύχθηκαν στα τελευταία χρόνια στη σφαίρα των ηθών, κυρίως, αλλά και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των διαφόρων κοινωνικο-πολιτικών προβλημάτων. Εξ’ ου και ο τίτλος του βιβλίου, “Aνάμεσα σε 2 αιώνες”.

Δοκίμια, University Studio Press, 2008, 284 σελ.

Βίβλος, ένα βιβλίο επαναστατικό – Δημήτρης Τσινικόπουλος
10+4 πρωτοποριακές και ριζοσπαστικές ιδέες: Δοκίμιο για τη μεταφυσική της Βίβλου και για τη συμβολή της στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού
Η Βίβλος κατά γενική αναγνώριση είναι το «μπεστ σέλερ» των αιώνων. Από την εποχή του Γουτεμβέργιου ίσα με σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 6.000.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε 2400 γλώσσες και διαλέκτους.
Που οφείλεται αυτή η καταπληκτική της διάδοση παρά τις σφοδρές επιθέσεις σκεπτικιστών και αθεϊστών; Αναμφίβολα, στο περιεχόμενό της και τις εγγενείς δυνάμεις της. Ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου δείχνει με σοβαρά επιχειρήματα ότι η Βίβλος δεν θα διαμόρφωνε τον Δυτικό Πολιτισμό αν δεν είχε κάτι το ουσιαστικό να προσφέρει. Ένα μήνυμα πρωτοποριακό, ένα άγγελμα επαναστατικό.
Η έννοια Του ενός εμπροσώπου Θεού – πνεύματος, η έννοια της δημιουργίας από το μηδέν και όχι από προϋπάρχουσα ύλη, η ιδέα ότι ο κόσμος και η ύλη είναι «καλά λίαν», η ιδέα της προόδου της Ιστορίας και της ευθύγραμμης κίνησης του χρόνου, ο προσωποκεντρισμός, η διδασκαλία της ανθρώπινης αγάπης και ευσπλαχνίας και η Βασιλεία του Θεού είναι μερικές από τις δεκατέσσερις επαναστατικές ιδέες της Βίβλου που συγκλόνισαν τον αρχαίο κόσμο και συνεχίζουν να τροφοδοτούν το σύγχρονο άνθρωπο.
Το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να δείτε τη Βίβλο με άλλα μάτια. Γιατί η Βίβλος ήταν, είναι και θα είναι ένα βιβλίο μοναδικό, ένα βιβλίο Επαναστατικό.

Ερμηνεία και κριτική, Άγνωστο, 2010, 199 σελ.

Αφορισμοί για την αγάπη – Δημήτρης Τσινικόπουλος
Mετάφραση: Βαγγέλης Προκοπίου

Ποίηση, Ίδμων, 2012, 105 σελ.

Το μυστήριο του κακού – Δημήτρης Τσινικόπουλος
Τι είναι κακό;
Ποια είναι η φύση του και η προέλευσή του;
Είναι υπαρκτό ή ψευδαίσθηση, ιδέα, έλλειψη του αγαθού;
Είναι σύμφυτο με την ανθρώπινη υπόσταση, εγγενές, ή επίκτητο; Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να αναχαιτισθεί αποτελεσματικά;

Δοκίμια, Νησίδες, 2014, 130 σελ.

Το στοίχημα του Πασκάλ – Δημήτρης Τσινικόπουλος

Δοκίμια κριτικής του νεο-αθεισμού και της θρησκευτικής νεωτερικότητας


“Θεός υπάρχει ή δεν υπάρχει;… Στοιχηματίστε ότι υπάρχει Θεός…
Αν υπάρχει τα κερδίζετε όλα. Αν χάσετε, δεν χάνετε τίποτα!”
Αυτό ήταν το προκλητικό στοίχημα του μεγάλου Γάλλου φιλόσοφου και μαθηματικού που πυροδοτεί τη σκέψη. Κάτω απ’ αυτό τον τίτλο και με αφορμή τις Σκέψεις του Pascal, ο συγγραφέας συστεγάζει 36 δοκίμια, ασκώντας κριτική στο κίνημα του νεο-αθεϊσμού και θέτοντας ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως:
– Η νέα επιστήμη… και ο παλιός Θεός
– Ποιος σχεδίασε το σχεδιαστή;
– Εξελικτισμός ή Δημιουργισμός;
– Θεός και νευροθεολογία
– Είναι η θρησκεία μολυσματικό ιός;
– Ήταν ο Ιησούς κοινωνικός επαναστάτης;
– Απόστολος Παύλος: Αντιφεμινιστής και μισογύνης;
– Βίβλος, βιβλίο ανήθικο;
– Μονοθεϊσμός και τρομοκρατία
– Ο αποχριστιανισμός του Δυτικού κόσμου.
Δοκίμια που ασφαλώς θα προβληματίσουν το σύγχρονο σκεπτόμενο αναγνώστη…

Δοκίμια, Εν πλω, 2015, 408 σελ.

Ο άνθρωπος της σκιάς – Δημήτρης Τσινικόπουλος
10+8 παράξενες, απρόβλεπτες ιστορίες, με ξαφνικές ανατροπές, που θα σας ταξιδέψουν στο μυστήριο και στο άγνωστο, με γνωστούς και άγνωστους τρόπους, θα σας συναρπάσουν, θα σας καθηλώσουν.
Γιατί, Ο Άνθρωπος της Σκιάς είναι αυτός που δεν υποψιάζεστε… Είναι ο καθένας μας, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ο απόμακρος άνθρωπος που δεν τον συναντήσατε ποτέ. Μπορεί να είστε κι εσείς και να το αγνοείτε…
Ο Άνθρωπος της Σκιάς δεν είναι ένας. Είναι πολλοί μέσα σ’ έναν…

Διηγήματα, Εκδόσεις Φυλάτος, 2016, 148 σελ.

Φεγγαροκουβέντες και γρίφοι της άμμου – Δημήτρης ΤσινικόπουλοςΠοίηση, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης, 2017, 104 σελ.

Οι πνευματικοί πατέρες του Νίκου Καζαντζάκη – Δημήτρης Τσινικόπουλος
Ο πεζογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, θεατρικός συγγραφέας και κυριότατα θεολογών φιλόσοφος Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957), είναι ίσως, ο πιο πολυδιαβασμένος νεοέλληνας συγγραφέας στα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Συνάμα, ο Καζαντζάκης, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι “σημείον αντιλεγόμενον” όχι τόσο για τη λογοτεχνική του ικανότητα, – αυτή έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως και ελάχιστα αμφισβητείται και από τους επικριτές του -, όσο για τις ιδέες που εκφράζει στα έργα του και μέσα από το σύνολο του έργου του. Είναι οι φιλοσοφικές του ιδέες, αυτές, που άλλους μαγνητίζουν και άλλους απωθούν. Αυτές οι ιδέες που τις βάζει στο στόμα των ηρώων του ο συγγραφέας με τόσο ζωηρό, πειστικό και παραστατικό τρόπο.
Ωστόσο, οι μέχρι τούδε μελέτες γενικά είναι ανεπαρκείς, γιατί δεν εξηγούν από πού αντλεί ο Καζαντζάκης ένα μεγάλο μέρος των ετερόκλητων και ενίοτε αντιφατικών και προκλητικών ιδεών του. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυρισθεί ότι είναι καθαρά καζαντζακικής προέλευσης, δηλαδή, προσωπικές πεποιθήσεις. Και πράγματι είναι. Η μεταφυσική του σχεδία είναι πολυφωνική. Αλλά οι ρίζες των ιδεών του θα πρέπει να αναζητηθούν κάπου αλλού. Το υλικό που παρουσιάζεται στην παρούσα μελέτη είναι περισσότερο πληροφοριακό, παρά αξιολογικό. Ο αναγνώστης καλείται να βγάλει μόνος του τα όποια συμπεράσματά του…

Ιστορία και κριτική, Εκδόσεις Φυλάτος, 2017, 130 σελ.

Dawkins VS Ιησούς – Δημήτρης Τσινικόπουλος
Ο Βρετανός νεο-δαρβινιστής βιολόγος Richard Dawkins είναι γνωστός παγκοσμίως, μετά την έκδοση κυρίως του πολύκροτου βιβλίου του “Η περί Θεού αυταπάτη”, που έγινε μπεστ-σέλερ και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Εκεί, ο Dawkins ισχυρίζεται πολλά υποκειμενικά, ασύστατα και ατεκμηρίωτα εναντίον της θρησκείας αδιακρίτως, και, ιδιαίτερα, εναντίον της Βίβλου και του Χριστιανισμού. Ότι δηλαδή, Ιησούς δεν υπήρξε, και αν υπήρξε δεν έκανε θαύματα, ο απ. Παύλος δεν έγραψε τίποτα για τον ιστορικό Ιησού, ο Ιησούς (εάν υπήρξε), ναι μεν, υπήρξε δάσκαλος αγάπης, αλλά σε μια εσω-ομάδα, δηλαδή, μόνο μεταξύ των Ιουδαίων οπαδών του (όπως και ο Ιουδαϊσμός διδάσκει κάτι παρόμοιο, και μίσος στους εχθρούς), και ότι, ο απ. Παύλος είναι αληθινός ιδρυτής του Χριστιανισμού και μάλιστα, του κυρίου δόγματος της απολυτρωτικής θυσίας του Χριστού, ότι τα Ευαγγέλια αποτελούν μυθοπλασία και αντιφάσκουν… ότι το Ευαγγέλιο του Ιούδα και του Θωμά και άλλα απόκρυφα, είναι σπουδαιότερα από τα κανονικά και προσφέρουν κι αυτά μια άλλη εικόνα περί Χριστού και Χριστιανισμού.
Επιλέγω ν’ ασχοληθώ μ’ αυτά τα θέματα, γιατί αποτελούν την σπονδυλική στήλη τόσο του Χριστιανισμού, όσο και της αντίθετης διαστρεβλωμένης επιχειρηματολογίας του Dawkins. Αν ο Richard Dawkins αποδειχθεί ελλιπής σ’ αυτά τα θέματα, ανακύπτει εύλογο το ερώτημα, πόσο επαρκής και ικανοποιητικός μπορεί να θεωρηθεί και σε άλλα θέματα που υποστηρίζει και αναπτύσσει στο εν λόγω βιβλίο του, αλλά και αλλού.

Δοκίμια, Εκδόσεις Φυλάτος, 2018, 206 σελ.

Terra Amata – Δημήτρης Τσινικόπουλος
ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
Δευτέρα
Δέντρο του ήλιου
Ανατέλλει. Ελιξήριο
Τρίτη
Τρίκλωνα χέρια που τρεμοπαίζουν
Στ’ άγγιγμά σου
Τετάρτη
Τετράχρωμη μέρα. Τέφρα
Άρωμα και φως
Πέμπτη
Πεμπτουσία του ρόδου
Περιστέρια και πέτρα
Παρασκευή
Φωτιά αναδιπλούμενη
Παρανάλωμα φωτός
Σάββατο
Σήμαντρα της σιωπής
Σιγακούγονται
Κυριακή
Ανακυκλωμένη αγάπη
Με κλώνους

Ποίηση, Εκδόσεις Φυλάτος, 2019, 104 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Ίδμων, University Studio Press, Νησίδες, Εκδόσεις Φυλάτος, Εν πλω, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης