Δημήτρης Βαγενάς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Βαγενάς γεννήθηκε στο Αίγιο το 1961 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Τα τελευταία χρόνια ζει στα παραθαλάσσια Σελιανίτικα, κοντά στο Αίγιο. Σπούδασε τεχνολόγος μηχανικός στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και την Πάτρα. Εργάζεται σαν ανεξάρτητος πωλητής στην οικογενειακή επιχείρηση αλλά και ως μουσικός μιας και από νεαρή ηλικία είχε δείξει έφεση στην κιθάρα. Τον Μάιο του 2012 πρωτάρχισε να γράφει στα αγγλικά σε ένα μπλογκ αλλοδαπών. Μετά από έναν χρόνο συνέχισε τη συγγραφή πιο συστηματικά και πλέον στα ελληνικά. Έργα του συναντώνται σε δύο ανθολογίες: Το μονόπρακτο “Οι κυνηγοί” εμπεριέχεται στη θεατρική ανθολογία του εκδοτικού οίκου Όστρια, ενώ το διακριθέν στον διαγωνισμό Ασημένια Σελίδα 1 διήγημά του “Φοβού τους Αχαιούς” έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία Διήγημα 1 των εκδόσεων Εντύποις και Μωραΐτης. Στον ίδιο διαγωνισμό, η πολιτικής φαντασίας νουβέλα του “Αν όμως” έλαβε έπαινο ανάμεσα σε 238 συμμετοχές. Έργα του ίδιου που έχουν εκδοθεί: Η Έμπνευση Και Πού Να Την Βρείτε (νουβέλα-ψυχολογικό θρίλερ), Ελ Αχμάρ-Ο κόκκινος (ιστορικό έπος), Αν όμως (η προαναφερόμενη διακριθείσα νουβέλα), Η πιο σκούρα απόχρωση του σκοταδιού (συλλογή τρόμου), Ο θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής (νουβέλα φιλοσοφικής αναζήτησης), Το μυστικό (σε μορφή τσέπης), Ζανζιμπάρ (μυθιστόρημα που επανεκδίδεται), Στα όρια της φαντασίας (συλλογή διηγημάτων φαντασίας), Οίκαδε (τρεις ιστορίες για την ανθρώπινη φύση), Ιστορίες πέρα από την πραγματικότητα (συλλογή επιστημονικής φαντασίας). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η Ιστορία αγάπης. Πραγματεύεται έναν κατά τα φαινόμενα ανεκπλήρωτο έρωτα ανάμεσα σε έναν ευνούχο και μια παλλακίδα στην Κίνα του 18ου αιώνα.
Μυθιστορήματα
Ελ Άχμαρ: Ο Κόκκινος (2016), Easywriter.gr
Ιστορία αγάπης – 爱情 故事, Easywriter.gr
Στον Όλυμπο της Ζανζιβάρης (2019), Ελκυστής
Το ρουάν του έρωτα (2020), Δερέ Εκδόσεις

Νουβέλες
Η έμπνευση και πού να την βρείτε (2015), Όστρια Βιβλίο
Αν όμως (2016), Easywriter.gr
Ο θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής (2016), Easywriter.gr
Το μυστικό (2017), Easywriter.gr

Διηγήματα
Η πιο σκούρα απόχρωση του σκοταδιού (2016), Easywriter.gr
Υπερήρωας (2017)
Στα όρια της φαντασίας (2019), Ελκυστής

Το ρουάν του έρωτα – Δημήτρης Βαγενάς
Κατέβασαν από το διαμέρισμα της Μέι-λι τον στρατηγό, ντυμένο με ένα απλό κατάλευκο ρούχο, μακρύ μέχρι τους αστραγάλους, ξυπόλυτο και συνοδευόμενο από δυο στρατιώτες.
Ανέβηκε με το κεφάλι ψηλά έχοντας ξανακερδίσει την παλιά του αρχοντιά και το μεγαλείο, στην εξέδρα. Εκεί τον περίμενε ένας τεράστιος σε όγκο και ύψος, γυμνός από την μέση και πάνω δήμιος. Ο δήμιος σήκωσε ψηλά πάνω από τον λαιμό του στρατηγού το πλατύστομο σπαθί και το κατέβασε με μια απότομη κίνηση. Το κεφάλι του αφέντη έπεσε στην πήλινη λεκάνη και ένας πίδακας αίματος πετάχτηκε με δύναμη από τον κομμένο λαιμό, ενώ το σώμα σπαρταρούσε. Το αίμα μετά από λίγο σταμάτησε να τρέχει και ο δήμιος έπιασε το κεφάλι από την κοτσίδα και σηκώνοντας το ψηλά, άρχισε να το περιφέρει γύρω στην εξέδρα. Κάποιες από τις γυναίκες ούρλιαξαν, ενώ μερικές λιποθύμησαν. Ένας ιππέας πήρε το κεφάλι και καλπάζοντας κατευθύνθηκε προς τον κόσμο, που ήταν συγκεντρωμένος έξω από τα τείχη. Είχαν και αυτοί δικαίωμα στην διασκέδαση, υποθέτω. Είδα την Γου να στηρίζει την κυρά μας, που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Γενναίο αγαπημένο μου κορίτσι.

Το ανά χείρας βιβλίο “Τα ρουάν του έρωτα” αποτελεί επανέκδοση του βιβλίου “Ιστορία αγάπης”, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε ως αυτοέκδοση.

Μυθιστόρημα, Δερέ Εκδόσεις, 2020, 256 σελ.

Στα όρια της φαντασίας – Δημήτρης Βαγενάς
Είκοσι οκτώ διηγήματα από τον χώρα της λογοτεχνίας του φανταστικού αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τον αναγνώστη σε κόσμους ιδιόμορφους, επιτυγχάνοντας να εξισορροπήσουν το στοιχείο του υπερφυσικού και εξωπραγματικού με μια γνήσια ποιητικότητα και ευαισθησία. Κάποια από αυτά είναι γραμμένα με τρόπο ιδιαίτερα ευφάνταστο και λυρικό: Ένας σκύλος διαμένει σε μια κεραμοσκεπή και συνδέεται τρυφερά με ένα κοριτσάκι. Ένας μεταλλωρύχος καταφέρνει να γυρίσει πίσω στην οικογένειά του, όντας νεκρός. Ένας ξυλοκόπος επικοινωνεί με τα δάση και τα δέντρα. Μια όμορφη ερωμένη θα κλέψει τα πάντα από έναν άντρα. O μύθος της Γοργόνας οδηγείται πολύ πέραν των παραδεδομένων…

Διηγήματα, Ελκυστής, 2019, 238 σελ.

Στον Όλυμπο της Ζανζιβάρης – Δημήτρης Βαγενάς
Μέσα στην κρίση, ο Χρήστος Κασπίρης παίρνει την απόφαση να ζητήσει δουλειά από τον θείο του, που έχει μια φάρμα γαρύφαλλων στα νησιά της Ζανζιβάρης, στην ανατολική Αφρική. Όμως, η δουλειά αυτή κρύβει πολλά μυστικά και εκπλήξεις, και μία τεράστια πρόκληση για τον Χρήστο, που έρχεται αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική απ’ αυτή που γνώριζε μέχρι τότε.

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2019, 154 σελ.

Ελ Άχμαρ: Ο Κόκκινος – Δημήτρης Βαγενάς
Η ιστορία πίσω απο την συγγραφή του Ελ Άχμαρ Γύρω στον Απρίλιο του 2013 είχα γράψει μόνο λίγα σύντομα διηγήματα, στα αγγλικά βασικά και μόνο ένα στα ελληνικά. Τίποτα το ιδιαίτερο , πλην του ελληνικού διηγήματος. Τότε έτυχε ένας φίλος έκδοτης να διαβάσει την δουλειά μου και να την βρει ενδιαφέρουσα. Μου ζήτησε να γράψω ένα μυθιστόρημα, αν ήθελα να εκδώσω την δουλειά μου, γιατί πίστευε , πως κανείς εκδότης δεν θα εξέδιδε σε καινούργιο συγγραφέα και άγνωστο μια συλλογή διηγημάτων. Με ένα μυθιστόρημα , επέμενε θα φαινόταν το πόσο καλός συγγραφέας είμαι. Θα είχα τον ‘χώρο’ να αναπτύξω χαρακτήρες και να φτιάξω τις αντίστοιχες ανατροπές, κάτι που δεν γινόταν σε ένα διήγημα. Βέβαια τότε δεν ήξερα πως η κλίση μου είναι οι νουβέλες και τα διηγήματα. Στα οποία διηγήματα μια χαρά αναλύεις χαρακτήρες και ανατρέπεις πολλάκις την πλοκή. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω ένα ιστορικό έπος. Επηρεασμένος από το ύφος και τις ιστορίες του μεγάλου Wilsbur Smith, σας παραδίδω το πνευματικό μου τέκνο. Καλό σας διάβασμα. Βαγενάς Δημήτρης

Μυθιστόρημα, Easywriter.gr, 2016, 282 σελ.

Αν όμως & Δεν ξέρεις ποτέ – Δημήτρης Βαγενάς
Για άλλη μια φορά, ένοιωσε να του ξεφεύγει το πραγματικό νόημα των λέξεων. Παρακολουθούσε την ομιλία του μεγαλύτερου εν ζωή συγγραφέα και δεν καταλάβαινε λέξη απ’ όσα άκουγε. Σαν ο εγκέφαλος του να είχε χάσει την ικανότητα της αντίληψης, ή σαν η γλώσσα που άκουγε στα ακουστικά από την μεταφράστρια να μην ήταν ελληνικά. Συγκεντρώθηκε λίγο και το αόρατο φράγμα που τον εμπόδιζε να καταλάβει την ομιλία, σηκώθηκε σαν την άκρη μιας αυλαίας θεάτρου και μερικές λέξεις έγιναν κατανοητές. Ναι, η μεταφράστρια μετέφραζε στα ελληνικά. Τι στο καλό συνέβαινε;; σκέφτηκε να βγει λίγο έξω, στον καθαρό αέρα. Στο μεγάλο και ψηλοτάβανο φουαγιέ του γνωστού ξενοδοχείου, όπου λάμβανε χώρα το συνέδριο της ‘Διεθνούς Ένωσης Γραπτού Λόγου’, το μπαρ ήταν γεμάτο από σύνεδρους και δημοσιογράφους. Χώθηκε ανάμεσα σε δυο από αυτούς και στράφηκε προς τον μπάρμαν, ενώ στο μυαλό του σχηματιζόταν η λέξη, αυτού που ήθελε. «Παρακαλώ» απάντησε ο μπάρμαν στο νεύμα του, «τι θα θέλατε;;». Η λέξη στο μυαλό του είχε αρχίζει ήδη να ξεθωριάζει. «Παρ…, βοή….», ήταν οι λέξεις ή τέλος πάντων οι ήχοι που έβγαιναν από το στόμα του. Αλίμονο, ο τρανός στον χώρο των μίντια παρουσιαστής, Αριστείδης Παπ., τώρα πια, όχι μόνο δεν καταλάβαινε τι του έλεγαν οι άλλοι, αλλά δεν μπορούσε να σχηματίσει ούτε μια λέξη στο μυαλό του, πολύ περισσότερο μια φράση ή πρόταση. Ένοιωσε μια σκοτοδίνη να τον τυλίγει και σωριάστηκε στο έδαφος ανάμεσα στα σκαμπό του μπαρ. «Έναν γιατρό, έναν γιατρό», ακούστηκαν φωνές γύρω του. Ο παρουσιαστής έχοντας χάσει τις αισθήσεις του δεν άκουγε τίποτα από όλα αυτά και όπως βυθιζόταν όλο και πιο πολύ στην λήθη, δεν άκουσε και τον γιατρό, που έτρεξε στο προσκεφάλι του, να ανακοινώνει τον θάνατο του. Στην άλλη μεριά του φουαγιέ, η Μίνα Γ. υπουργός παιδείας της κυβέρνησης, έπεφτε το ίδιο κεραυνόπληκτη, αφού είχε βιώσει επίσης όμοια συμπτώματα με τον παρουσιαστή. Η αστυνομική φρουρά της έδειχνε πανικόβλητη, όσο ο υπαστυνόμος διοικητής της, ενημέρωνε τους ανώτερους του.

Νουβέλα, Easywriter.gr, 2016

Η έμπνευση και πού να την βρείτε – Δημήτρης Βαγενάς
Όσο και αν έστυβα το μυαλό μου, ούτε μια λέξη δεν έβγαινε στην λευκή κόλλα μπροστά μου. Μετά από δυο χρόνια αδιάκοπης συγγραφικής παραγωγικότητας, έξι βιβλία, τα τέσσερα Best-seller, είχε φτάσει η ώρα που φοβόμουν. Παντελής έλλειψη έμπνευσης. Ούτε την πρώτη λέξη της πρώτης πρότασης. Ναι, είχα ξεκινήσει καμιά εικοσαριά φορές, για να την σβήσω και καπάκι να ξεκινήσω με άλλη λέξη, που όμως δεν είχε την παραμικρή συνέχεια.Το πρόσφατο συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο, μιλούσε για τρία βιβλία τον χρόνο, ένα κάθε τέσσερις μήνες και οι δυο πρώτοι είχαν περάσει, χωρίς να έχω βρει, ούτε το θέμα του επομένου βιβλίου. Η προκαταβολή μεγάλη και ο έκδοτης μου περίμενε πολύ περισσότερες πωλήσεις, μιας και τα δυο πρώτα μου και καλοπουλημένα στην Ελλάδα βιβλία, ήδη μεταφραζόντουσαν σε πέντε γλώσσες. Αγγλικά, Αραβικά, Ιταλικά, Βουλγάρικα και Σουηδικά, έχοντας κάνει τον Γιάννη, τον έκδοτη, πάμπλουτο.Όμως τώρα που είχα εξαντλήσει τα θέματα μου, θα έπρεπε να του γυρίσω πίσω την προκαταβολή και πως θα πλήρωνα την ζημιά, που θα του έκανα, πόσα δικαστήρια, θα μου έκανε, προσπαθώντας να μου πάρει τα πάντα; Έπρεπε να βρω μια λύση και γρήγορα. Μια βόλτα μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς, στις έντεκα και μισή το βράδυ, για τσιγάρα και κάνα σνακ, θα βοηθούσε να καθαρίσει λίγο το κεφάλι μου. Ο κρύος αέρας των αρχών του Νοέμβρη, μου έδιωξε την ομίχλη από τις σκέψεις μου. Τα κρεμασμένα περιοδικά στα μανταλάκια του περιπτέρου, άλλες φορές θα ήταν με τα άθλια κουτσομπολίστικα εξώφυλλα τους, έμπνευση για μια ακόμα αστυνομική περιπέτεια, σαν αυτές, που με είχαν κάνει διάσημο και πλούσιο. Μόνο που τώρα, μου φαίνονταν ανούσια και τετριμμένα. Ανταλλάξαμε με τον Βασίλη, τον περιπτερά, λίγα τυπικά λόγια, με κέρασε και ένα ποτηράκι METAXA 5 αστέρων, ίσα για να ζεσταθεί, η ψυχή μου, όπως μου είπε γελώντας.Καληνύχτισα και παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής στο σπίτι, αποφάσισα για πιο γρήγορα, να περάσω μέσα από το μικρό παρκάκι, αντί να πάω γύρω γύρω.Αν δεν μου μιλούσε, ούτε που θα την έβλεπα, μέσα στο σκοτάδι. Οι λάμπες του μικρού πάρκου, είχαν τινάξει τα πέταλα προ πολλού, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, ο δήμος δεν τις είχε αντικαταστήσει. Προτεραιότητα είχαν οι αντίστοιχες των δρόμων.

Νουβέλα, Όστρια Βιβλίο, 2015, 86 σελ.

Το μυστικό – Δημήτρης Βαγενάς
Η αναζητηση του ταφου του Μεγ. Αλεξανδρου στην ερημο του Σιουα στην λιβυκη ερημο και αλλες περιπετειες.

Νουβέλα, Easywriter.gr, 106 σελ.

Ο Θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής – Δημήτρης Βαγενάς

Η μάχη ανάμεσα στην ψυχή και στο σώμα.


Μην βιαστειτε να με κρινετε. Υπηρχε σοβαρος λογος, που ειμαι αυτο που ειμαι σημερα.
Ηταν απο εκεινες τις στιγμες, που θαρρεις οτι αλ-λαζουν ολα οσα ειχες, σαν δεδομενα στην ζωη μεχρι σημερα. Η συναντηση που πηγα εκρυβε μια τετοια στιγμη. Φαινοταν ανωδυνη, αλλα στην πραγματι-κοτητα, αν και δεν θα το παραδεχομουν ποτε ανοιχτα η μη αισια εκβαση της, με οδηγουσε σε μια ζωη, σχετη κολαση. Δεν θα ελεγα οτι αυτο που ζουσα ηταν παραδεισος, ισα, ισα εμοιαζε με βασανιστηριο. Τρια χρο-νια φυλακη, για υπεξαιρεση του ταμειου του κατασ-τηματος, που δουλευα ειχαν καταστρεψει την ζωη μου.
Το σαρακι του τζογου με ειχε οδηγησει ως εκει. Η αποφυλακιση μου, πριν δυο χρονια, συνεπεσε με την κριση στην αγορα. Αυτη σε συνδυασμο με το χαρτι της φυλακης με ειχαν αφησει χωρις μια σταθερη δουλεια και το πιο βασικο με ενα εισοδημα, που κυμαινοταν μεταξυ 0 εως 200€ τον μηνα.
Ετσι η αγγελια για μονιμη δουλεια, με ελευθερο ωραριο και με εξασφαλισμενη πελατεια, μιας και θα πληρωνομουν με ποσοστα, ηταν η τελευταια μου ελπιδα.

Νουβέλα, Easywriter.gr, 124 σελ.

Η πιο σκούρα απόχρωση του σκοταδιού – Δημήτρης Βαγενάς
Περιέχει την ομότιτλη νουβέλα και δέκα διηγήματα τρόμου και αγωνίας.

1.Η πιο σκούρα απόχρωση του σκοταδιού
Μια πύλη που έπρεπε να μείνει σφραγισμένη, άνοιξε και μαζί της μπήκε και η κόλαση στην ζωή μας
2.Μέσα στον καθρέπτη
Τι κρύβεται άραγε πίσω από ένα καθρέπτη αντίκα; ο ήρωας βρήκε τον καθρέπτη, ή ο καθρέπτης τον ήρωα;
3.Σκιές
Μερικοί δαίμονες δεν ξορκίζονται με τίποτα, μέχρι να πάρουν αυτό που τους έταξαν. Ετσι και στην ιστορία μας, ο ήρωας μπλέκεται χωρίς να το θέλει σε μια ιστορία συναλλαγής με δαίμονες
4.Αρκούδος
Προσέχετε από που παίρνετε τα παιγνίδια των παιδιών. Μια λάθος αγορά μπορεί να σας προξενήσει μεγάλους μπελάδες, μέχρι και θανάτους
5.Το δάσος του κακού
Όταν συναντάς τον αρχέγονο κακό, η δική σου κακία δεν μετρά πια, όπως θα διαπιστώσει ο λόχος των SS, που θα χαθεί στο δάσος του κακού
6.Το πλοίο των ψυχών
(μαζί με την Χρύσα Παναγοπούλου)
Ένα πλοίο εξαφανισμένο για πάνω από 90 χρόνια, γιατί εμφανίστηκε πάλι; τι γυρεύει ;
7.THE RED BANK
Πόσο κινδυνεύει κανείς, όταν επιχειρήσει ριφιφί σε λάθος τράπεζα; γιατί μεγάλο ρόλο παίζει τελικά, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης!
8.Αλήθεια ή Φόβος ;
Η μοναξιά φέρνει περίεργους επισκέπτες καμία φορά στον ύπνο μας
9.Τι μου άφησε ο Κυρ-Μανώλης
Μην παίρνουμε και τόσο ελαφρά τι μας κληροδοτούν οι άλλοι. Πάντα κάτι κρύβεται πίσω από την γαλαντομία τους
10.Αχαρτογράφητος Τρόμος
Περιοχές έξω από τους χάρτες με δικούς τους νόμους και κλειστές κοινωνίες; σιγά θα μου πείτε, μην υπάρχουν στην εποχή μας. Μην παίρνετε όρκο.
11.Ο Λεκές
Η μοναξιά, μας παίζει περίεργα παιχνίδια. Που τελειώνει η παράνοια και που ξεκινά η πραγματική φρίκη;

Διηγήματα

O κατακτητής – Δημήτρης Βαγενάς
Μεθυσι μεχρι τελικης πτωσεως και ξεναγηση κατω απο τα φουστανια των πορνων του λιμανιου. Και στις δυο περιπτωσεις τα προσφερομενα ‘προϊοντα’. ηταν χαμηλης ποιοτητας. Το ρουμι, φτιαγμενο απο τα ζαχαροκαλαμα του νησιου ηταν τοσο νερωμενο, ισα ισα, που θυμιζε οτι περιειχε αλκοοολ και οι γυναικες κακομοιρες ινδιανες, ξεζουμισμενες απο τους απα-νωτους ομαδικους βιασμους και την κακομεταχειρηση τοσων αρσενικων, τα τελευταια χρονια. Αλλα απο το τιποτα κανοντας και την αναγκη φιλοτιμια το πληρωμα του ‘Χελιδονιου ‘, με τον Μανολο αναμεσα τους, το διασκεδασε για τρεις νυχτες.

Νουβέλα, Easywriter.gr, 94 σελ.

Ιστορία αγάπης – 爱情 故事 – Δημήτρης Βαγενάς
Ο τίτλος του νέου βιβλίου του Δημήτρη Βαγενά είναι κάπως παραπλανητικός. Το λέω αυτό επειδή ναι μεν εξιστορείται ο έρωτας μεταξύ ενός ευνούχου και μιας παλακίδας, αλλά μόνο αισθηματικό δεν θα χαρακτήριζε κανείς αυτό το μυθιστόρημα των 316 σελίδων. Ο Λεωνίδας, Έλληνας κάτοικος στην Συρία και ναυτικός μπλέκει σε έναν καυγά στην Αλεξάνδρεια με αποτέλεσμα να πιαστεί αιχμάλωτος και να σταλεί ως σκλάβος στην Κίνα, στην υπηρεσία ενός άρχοντα. Ευνουχίζεται και αναλαμβάνει την θέση του υπηρέτη και φρουρού των παλακίδων του αφέντη. Εκεί θα συναντήσει την Γου, μια από τις παλακίδες, η οποία θα αναλάβει να του μάθει την κινεζική γλώσσα. Η πρώτη συμπάθεια θα εξελιχθεί σε έρωτα. Έναν έρωτα που φαίνεται καταδικασμένος και απραγματοποίητος αρχικά, αλλά που θα αποδειχτεί εφικτός εν συνεχεία. Δεν θέλω να αποκαλύψω άλλα που να αφορούν την υπόθεση. Θα πω μόνο ότι ο Δημήτρης έκανε έρευνα και πάλι για να μπορέσει να αποδώσει σωστά την ατμόσφαιρα της Κίνας του 18ου αιώνα. Οι δύο ήρωες του θα αναγκαστούν να διασχίσουν πολλά χιλιόμετρα, να παλέψουν με πολλούς και διαφορετικούς εχθρούς για να μπορέσουν να επιζήσουν μαζί. Περιπέτεια εποχής με αρκετά λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία λοιπόν. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τον Βαγενά που έχει αποδειχτεί χαμαιλέοντας στην συγγραφή. Διαβάζεται με απεριόριστη ευχαρίστηση και αγωνία για την επόμενη σελίδα.

Μυθιστόρημα, Easywriter.gr, 324 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, www.easywriter.gr, Ελκυστής, Δερέ Εκδόσεις