Δημήτρης Βαρβαρήγος

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γεννήθηκε στην Αθήνα του ’51.
Αποφοιτά από αγγλική σχολή λογοτεχνίας “awarded by the writing school” και γράφει σήριαλ για την τηλεόραση, θέατρο και λογοτεχνία. Θεατρικά έργα: “Υπατία” από την θεατρική ομάδα Ανάδρασις 2013. “Λιεσάνορες” Θέατρο Βαφείο 2015-2016. “Τύψεις”. “Ο έρωτας και ο θάνατος”. Από τη θεατρική ομάδα “ΔΙΟΔΟΣ” ανέβηκαν τα έργα: “Οι ανάγκες των αισθήσεων”. “Το όνειρο μιας αγάπης”, διασκευές από τα αντίστοιχα διηγήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου: “Η Καλαμιά τ’ Αναπλιού” και “Το ψυχικό της Γατομάτως”. “Ένας Παππούς μα τι παππούς” από τη μουσική θεατρική σκηνή. “Τρεις Βάλτοι” στο Life & Art theater 2016-2017. “Μήδεια Λαγνεύουσα”
Βιβλία: Από τις εκδόσεις Ν.Σ Μπατσιούλα κυκλοφορούν: “Υπατία” ιστορικό μυθιστόρημα, 10η έκδοση, Το βιβλίο Υπατία παρουσιάστηκε στην κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο το 2007. Γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο, agora. και ανέβηκε θεατρικό έργο 2013 στο θέατρο Ακαδήμια. “Λιπεσάνορες”, ιστορικό μυθιστόρημα 3η έκδοση, εκδόσεις Ν.Σ Μπατσιούλα, ανέβηκε το 2018-2019, στο Θέατρο Βαφείο. Από εκδόσεις Άγκυρα: “Το υστερόγραφο μιας συγνώμης” μυθιστόρημα. “Ότι αγαπήσαμε πίσω έμεινε” Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία: “Θεοδώρα, μια αληθινή αυτοκράτειρα”. “Διγενής Ακρίτας, ο ήρωας που έγινε θρύλος”. “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – Ο τελευταίος Αυτοκράτορας”. “Η στάση του Νίκα – Η Μεγάλη εξέγερση”. Ακολουθούν: “Η γοητεία της δεύτερης φύσης”, μυθιστόρημα. “Πάθος” εκδόσεις Όμβρος, νουβέλα. “Με το ίδιο χρώμα η νύχτα και η σιωπή”. “Γυναίκες του Κόσμου”. “Είναι δύσκολη η αγάπη”. “Αδιέξοδοι έρωτες”, από τις εκδόσεις Χρήστος Ε. Δαρδανός. Το βιβλίο: “Ίμερος και Αστραία – Το μυστικό της σιωπηλής χώρας” από τις εκδόσεις Χατζηλάκος. “Σ’ έχω”, εκδόσεις Ελληνική πρωτοβουλία “Η Μαγική τρέλα της Δημιουργίας” Δοκίμιο Δημιουργικής Γραφής. “Anima mia”, μυθιστόρημα, από τις εκδόσεις Εν τύποις. Ποίηση: “Πιστοποιητικό Ανυπαρξίας” Χρ. Δαρδανός. “Carpe diem & Amour fou”, εκδόσεις Λυκόφως. “Πίστη και Περηφάνια”, μυθιστόρημα, εκδόσεις 24 γράμματα. Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος, είναι: Πολιτιστικός εκπρόσωπος της Unesco λόγου, τεχνών κι επιστημών για την Πετρούπολη. Ραδιοφωνικός παραγωγός στην εκπομπή “Μέσα από Σένα” στο Symban World Radio Australia. Μέλος των “Ιστορικών συγγραφέων”. Στη συντακτική επιτροπή του λογοτεχνικού περιοδικού “Ρωγμές” Συντάκτης της εφημερίδας, “Μορφωτικός της Πετρούπολης”. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής στους Δήμους Πετρούπολης, Αμοργού, Πάρου, Αταλάντης, Στον Μορφωτικό Όμιλο Πετρούπολης, στους εκδοτικούς οίκους Άγκυρα και Έναστρον.
Μυθιστορήματα
Η γοητεία της δεύτερης φύσης (1995)
Με το ίδιο χρώμα η νύχτα και η σιωπή (1998), Δαρδανός Χρήστος Ε.
Γυναίκες του κόσμου (1999), Δαρδανός Χρήστος Ε.
Είναι δύσκολη η αγάπη (2000)
Υπατία (2005), Άγκυρα
Το υστερόγραφο μιας συγγνώμης (2007), Άγκυρα
Ο,τι αγαπήσαμε πίσω έμεινε (2009), Άγκυρα
Υπατία (2013), Εντύποις (Ε)
Λιπεσάνορες (2014), Μπατσιούλας Ν. & Σ.
Anima mia (2016), Εντύποις
Υπατία (2018), Μπατσιούλας Ν. & Σ. (Ε)
Carpe diem (2019), Λυκόφως
Πίστη και περηφάνια (2020), 24 γράμματα
Υπατία (2021), 24 γράμματα (E)
Σχεδόν γυναίκα (2023), 24 γράμματα

Νουβέλες
Πάθος (1996), Όμβρος
Αδιέξοδοι έρωτες (2001), Δαρδανός Χρήστος Ε.

Διηγήματα
Παράτα με (2021), Υδροπλάνο

Αφηγήσεις
Σ’ έχω (2013), Ελληνική Πρωτοβουλία
Amour Fou (2018), Anima Εκδοτική
Κραυγές γυναικών, Τροία μου (2022), 24 γράμματα

Ποίηση
Πιστοποιητικό ανυπαρξίας (2011), Δαρδανός Χρήστος Ε.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ιμερος και Αστραία (2003), Χατζηλάκος Π.
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (2007), Άγκυρα
Θεοδώρα (2007), Άγκυρα
Διγενής Ακρίτας (2007), Άγκυρα
Η στάση του Νίκα (2007), Άγκυρα
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (2012), Άγκυρα (Ε)
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (2022), Άγκυρα
Αριστοτέλης: Ο σοφός του κόσμου (2022), 24 γράμματα
Διογένης: Ο αδέσποτος σκύλος (2022), 24 γράμματα
Υπατία: Η μεγάλη Ελληνίδα (2022), 24 γράμματα
Σωκράτης: Ο ξυπόλυτος επαναστάτης (2022), 24 γράμματα
Αρχιμήδης: Ο πατέρας της μηχανικής (2022), 24 γράμματα

Λογοτεχνική δημιουργία
Η μαγική τρέλα της δημιουργίας (2013), Εντύποις
Η μαγική τρέλα της δημιουργίας (2017), Εντύποις (Ε)
Μεθοδολογία δημιουργικής γραφής (2021), 24 γράμματα

Θεατρικά έργα
Υπατία
Τύψεις
Ο έρωτας και ο θάνατος
Οι ανάγκες των αισθήσεων
Το όνειρο μιας αγάπης
Η Καλαμιά τ’ Αναπλιού
Το ψυχικό της Γατομάτως
Ενας Παππούς μα τι παππούς
Τρεις Βάλτοι
Το δωμάτιο του Τρελού
Τα χρόνια του φιδιού, Λιπεσάνορες (2015), Εντύποις

Συλλογικά έργα
Η εντεκάδα (2010), Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Πανδημία (2020), 24 γράμματα
Μέσα από σένα (2020), 24 γράμματα

Σχεδόν γυναίκα – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Σχεδόν


Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα διαχρονικό θέμα: το πρώτο ερωτικό σκίρτημα, στην πρώτη επαφή μιας έφηβης με τη μύηση της ηδονής, για μια νύχτα στο έθιμο της ιερής πορνείας. Οι αιώνες περνούν με την ίδια πάντα πρωταγωνίστρια, τη «γυναίκα», που διαχρονικά συμβιώνει και δημιουργεί τη ζωή σε όλο της το μεγαλείο.
Ας ανατρέξουμε στην ελκυστική νεότητα της αρχαίας ζωής…

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2023, 368 σελ.

Αρχιμήδης – Δημήτρης Βαρβαρήγος

ΑρχιμήδηςΟ πατέρας της μηχανικής


Μια μοναδική σειρά βιβλίων για τους Αρχαίους μας σοφούς.
Για πρώτη φορά καταξιωμένοι συγγραφείς προσπαθούν να φέρουν κοντά στα ελληνόπουλα το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χονδρομπίλα

Παιδική λογοτεχνία, 24 γράμματα, 2022, 42 σελ.

Υπατία – Δημήτρης Βαρβαρήγος

ΥπατίαΗ συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που δίδασκε παντού το ελληνικό πνεύμα, συγκρούστηκε με τον κλήρο και κατηγορήθηκε ως μάγισσα.
11η Έκδοση


4ος – 5ος αιώνας μ.Χ. Η φημισμένη Αλεξάνδρεια πνίγεται στο κρασί των καπηλειών, στις ηδονές των γυναικών του δρόμου, στις δεισιδαιμονίες, στις φιλοσοφικές διαφορές, στις διαμάχες των θρησκευτικών φανατισμών και στους φονικούς διωγμούς.
Μέσα σε αυτή τη διαφθορά, μια γυναίκα αφοσιωμένη στα ελληνικά ιδεώδη διδάσκει στο πανεπιστήμιο, στους δρόμους και στο σπίτι της το αστείρευτο ελληνικό πνεύμα. Αυτή η σοβαρή ευθύνη δεν της στερεί το γυναικείο ένστικτο, και στο πρόσωπο του χριστιανού επάρχου, βρίσκει τον έμπιστο φίλο και άντρα.
Η φιλία και ο πλατωνικός δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσά τους ενοχλεί τον κλήρο, που δεν αργεί να στραφεί εναντίον της και να της προσάψει κατηγορίες, ως μάγισσας και υποκινήτριας εχθρικών ενεργειών εναντίον του.
Ο αγώνας τους δύσκολος και γεμάτος ηθικό χρέος απέναντι στις ηγετικές θέσεις που κατέχουν και στις κοινωνικές συνθήκες της θρησκόληπτης φανατικής εποχής. Προσπαθούν να ζήσουν κρυφά την απλή ζωή, να γευτούν τα πάθη της και τις μεγάλες στιγμές μιας ανομολόγητης αγάπης, χωρίς ποτέ…

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2021, 464 σελ.

Μεθοδολογία δημιουργικής γραφής – Δημήτρης Βαρβαρήγος

ΜεθοδολογίαΚανόνες για τη συγγραφή και την ανάγνωση λογοτεχνικού έργου


Ένας μοναδικός συγγραφέας, ο Δημήτρης Βαρβαρήγος, μας υποδεικνύει όλα τα μυστικά της συγγραφής αλλά και της ανάγνωσης

Τώρα είναι εύκολο για όλους να μεταφέρουν τις σκέψεις τους στο χαρτί

• Θεωρία
• Υποδείγματα
• Ασκήσεις

Δημιουργική γραφή, 24 γράμματα, 2021, 215 σελ.

Παράτα με – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Παράτα με


Παράτα με, ο τίτλος του έργου κι ας πούμε ότι είναι ένα παράτολμο παιχνίδι της μοίρας. Ανοίγει η αυλαία, έτσι γίνεται η αρχή, στην εισαγωγή της πρώτης πράξης μιας διαχρονικής τραγωδίας. Οι πρωταγωνιστές έχουν ήδη ετοιμαστεί και περιμένουν να βγουν στη σκηνή. Η μικρή Δανάη, κεντρική ηρωίδα, σηκώνει το βάρος ανομολόγητων μυστικών. Ο αδελφός Αγγελής παραδέρνει στον δικό του κόσμο. Η γιαγιά Δανάη ή Ισαβέλλα ή Κυκλάμινο ενσαρκώνει την προσωποποίηση του Καλού. Ο κακός πατέρας, Γαρούφαλος Μαρούκας ή Φαλλός. Η μάνα-Ευδοκία ή Παράτα με. Ένα τρομακτικό πλάσμα, η απόλυτη απουσία ή ο γυναικείος πριαπισμός. Δευτεραγωνιστές, ο χορός. Η ίδια η ζωή. Όλοι έτοιμοι στις θέσεις τους, για να βγουν στη σκηνή. Εκτός απ’ το Κακό. Αυτό κρύβεται πίσω απ’ την κουΐντα και κουβαλάει όλες τις συμφορές του κόσμου. Θα εμφανιστεί όταν θα έχει ξεκινήσει το έργο. Πάντα έτσι εμφανίζεται, εκεί που δεν το περιμένεις. Εκεί που νομίζεις ότι η ευτυχία σε έχει αγκαλιάσει, είναι έτοιμο να στην αρπάξει. Μια ιστορία άγρια τρυφερή, στοργικά ρεαλιστική, παράτολμα δυνατή, σχεδόν ελκυστικά πικρή, γεμάτη θηρία και θαύματα. Ένα βιβλίο που σκοπό έχει να αφυπνίσει συνειδήσεις και να σπάσει τη σιωπή, βγάζοντας στο φως το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Διηγήματα, Υδροπλάνο, 2021, 404 σελ.

Πίστη και περηφάνια – Δημήτρης Βαρβαρήγος
Ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας ζωντανεύει την ανθρώπινη μοίρα στη μεσοπολεμική εποχή, στην Αθήνα. Θεματοποιεί τα γυρίσματα της ιστορίας με ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτειες και ανατροπές, εμβαθύνοντας με ρεαλισμό στον ψυχικό κόσμο των ηρώων του. Πρόσωπα εύθραυστα και δυνατά, ευαίσθητα και ανένταχτα που αναδεικνύουν με τη δράση τους τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης, εξιδανικεύουν την αισιοδοξία της νιότης, τους δεσμούς αίματος, τη φιλία, τον έρωτα την αγάπη και νικούν κάθε εμπόδιο.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, καλοδουλεμένους χαρακτήρες και ζωντανές εικόνες σαν ζωγραφικοί πίνακες.
Αλκυόνη Παπαδάκη, συγγραφέας

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2020, 516 σελ.

Carpe diem – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Amour fou


Το Carpe diem είναι ένα βιβλίο φιλοσοφικών στοχασμών που εξιδανικεύει τον αυθεντικό εαυτό, την ουσιαστική ζωή, την αγνή αγάπη και τις πηγαία ανιδιοτελείς συμπεριφορές ως αντικείμενα αυτοελέγχου που ωθούν τον αναγνώστη στο να ανακαλύψει στοιχεία του ίδιου του εαυτού του και θα τον βοηθήσουν να εντρυφήσει σε θέματα αυτογνωσίας.
Στο δεύτερο μέρος της έκδοσης περιλαμβάνεται το Amour fou, ένα βιβλίο που εκφράζει το μεγαλείο του έρωτα μέσα απ’ τον έρωτα. Μέσα από μια δύσβατη διαδρομή αυτογνωσίας, αναδύεται η ιερότητα της ψυχής που βιώνει την αγάπη. Σαν ψίθυρος που απλώνεται γλυκά, το βιβλίο αφήνει την αίσθηση πως συμβαίνει σε δυο κόσμους παράλληλους, τον ονειρικό και τον πραγματικό.

Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2019, 160 σελ.

Amour Fou – Δημήτρης Βαρβαρήγος
Η αγάπη προσφέρει τη δυνατότητα για νέες ανακαλύψεις… για καινούριες ιδέες κι απρόβλεπτες καταστάσεις. Διαιωνίζει τη διάσταση της παιδικότητας.
Διπλασιάζει το χρόνο… ετοιμάζει τον κόσμο του αύριο… ανοίγει δρόμους στην αληθινή επανάσταση των συναισθημάτων.
Τριάντα επτά ανεπίδοτες επιστολές γραμμένες από μια αδιόρατη ανάγκη να κατακτηθεί η ψυχή από το Αθώο Κόκκινο μιας αγάπης.
Ο έρωτας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θεία τρέλα, από μια ακατανίκητη επιθυμία να συμπορευθούμε με τους Θεούς, όντες σε παραλήρημα. Πλάτων

Αφηγήσεις, Anima Εκδοτική, 2018, 92 σελ.

Anima mia – Δημήτρης Βαρβαρήγος
Φλωρεντία 1860. Anima mia… κάθε άνθρωπος επιλέγει στη ζωή του τον τρόπο που θ’ αγαπάει τον Άλλον.
Αυτή η αγάπη όμως, δεν πρέπει να περιορίζει την ελευθερία. Ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του και χαράζει τη μοίρα του.
Μαρία Ρόζα και Σαλιβέριος, δυο νέοι μια αγάπη.
Ζουν την αναστάτωση του έρωτα με όρκους αιώνιας αγάπης και βυθίζονται στις προσωπικές τους περιπέτειες.
Οι οιωνοί της μοίρας όμως, έχουν φροντίσει να βιώσουν μ’ έναν τόνο λύπης την πίστη και την περηφάνια.
Μια συγκλονιστική ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, από στιγμές πραγματικής ζωής, φαντασίας και πάθους στα όμορφα χρόνια της αθωότητας.
Μια σπαρακτική αφήγηση μέχρι τα βάθη της ψυχής για τη ζωή, την ελευθερία, τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων που τη βίωσαν ως πρωταγωνιστές της.

Μυθιστόρημα, Εντύποις, 2016, 274 σελ.

Λιπεσάνορες – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Τα χρόνια του φιδιού


Λιπεσάνορες… Βαρύνουσα η ευθύνη του γυναικείου ρόλου σας, για ένα ανάξιο λάφυρο.
Δεκαπέντε τραγικές φιγούρες γυναικών με το ίδιο πεπρωμένο αφηγούνται την τραγωδία του πολέμου, τον ηρωισμό της καθημερινής ζωής, την αξία της καρτερίας, τη νοσταλγία της ειρήνης, τις ευθύνες του ανθρώπου για τις πράξεις του, για τους υπερασπιστές του δικαίου.
Μιλούν μέσα απ’ την ψυχή τους για τα δεινά και τις συμφορές τους, για τα δικά τους παθήματα και προσωπικά πάθη. Εκμυστηρεύονται μύχια μυστικά, πως βίωσαν τη χαρά, τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, τη μητρότητα, την εκδίκηση και την περιφρόνηση, τη σκλαβιά και το θάνατο. Εξιστορούν τη τόλμη, τούς ήρωες, τη γενναιότητα, την αξία των ιδανικών ν’ αγωνίζεται κανείς για την πατρίδα του ως το τέλος.
Οι “Λιπεσάνορες” είναι ένα βιβλίο που έχει τα στοιχεία του παραμυθιού, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία που ολοκληρώνει ένα πολεμικό τραγούδι.

Μυθιστόρημα, Μπατσιούλας Ν. & Σ., 2014, 540 σελ.

Σ’ έχω – Δημήτρης Βαρβαρήγος
“Σ’ έχω… είμαι γεμάτη από σένα… είσαι παντού στη ζωή μου, στην αρμύρα της θάλασσας, στον αέρα π’ αναπνέω… στη σκέψη μου, στο χαμόγελο και στο κλάμα μου, σε κουβαλάω στην κοιλιά μου… σ’ έχω στα χείλη μου επάνωo σε γεύομαι και όλες οι αναμνήσεις μου για σένα μου μιλάνε….
Τα μάτια σου μέσα στα δικά μου, αθώα· σταματούν το χρόνο, αιχμαλωτίζουν τη στιγμή μέχρι και τη φωνή σου που μου ψιθύριζες: Σ’ έχω!
Λέγεται Αγνή, ζει σ’ ένα βράχο’ καταμεσής του πελάγου… όλοι τη φωνάζουν δελφίνα ή ξωτικό του Φάρου… Στον απόηχο των αγέννητων πρωινών του κόσμου, ο αγνός -ο νεανικός- έρωτας με άλικο αίμα χάραξε στην άγουρη σάρκα της την πίστη για τον Ορέστη, τον νεοφερμένο γιατρό στο νησί και γεύτηκε η θάλασσα ηδονή κι ο αγέρας λόγια αγάπης…”
Μέσα από μια ευαίσθητη αφήγηση, ξετυλίγεται το αισθησιακό πεπρωμένο μιας κοπέλας με ασυνήθιστη συμπεριφορά. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει κομμάτια από τη ζωή του, το σώμα του, τον εαυτό του, την ψυχή του, τη σιωπή του.

Αφηγήσεις, Ελληνική Πρωτοβουλία, 2013, 270 σελ.

Ο,τι αγαπήσαμε πίσω έμεινε – Δημήτρης Βαρβαρήγος
Φλωρεντία 1860
Ολα αρχίζουν στη Φλωρεντία, στα μέσα του 19ου αιώνα, μετά την απελευθέρωση της Ιταλίας από τους Αυστριακούς.
Δυο νέοι, μια αγάπη. Δυο ζωές που γίνονται μία και διεκδικούν ένα κομμάτι στον παράδεισο.
Η Μαρία Ρόζα και ο Σαλιβέριος, αγωνίζονται να επιβιώσουν ανάμεσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον και στην αναστάτωση του έρωτα.
Βυθίζονται στις προσωπικές τους περιπέτειες και ζουν στιγμές με όρκους αιώνιας αγάπης χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς διαπραγμάτευση.
Οι οιωνοί της μοίρας όμως είχαν φροντίσει να βιώσουν μ’ έναν τόνο λύπης την πίστη και την περηφάνια μέσα στον τρόμο της ματαιότητας.
Μια φυγή απελπισμένη, με τη λαχτάρα κάποιας ευτυ­χίας σε μια ζωή γεμάτη όμορφα όνειρα.
Μια συγκλονιστική ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, από στιγμές πραγματικής ζωής, φαντασίας και πάθους στα όμορφα χρόνια της αθωότητας.
Μια σπαρακτική αφήγηση μέχρι τα βάθη της ψυχής για τη ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα, την αγάπη, τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων που την βίωσαν ως πρωταγωνιστές της.
Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα

Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2009, 254 σελ.

Το υστερόγραφο μιας συγγνώμης – Δημήτρης Βαρβαρήγος
Μια αιχμηρή ιστορία όπου το ασυνείδητο και ο ρεαλισμός, συνθέτουν έναν γοητευτικό κι απρόβλεπτο εφιάλτη.
Δυο παιδικές φίλες, δυο αινιγματικές φιγούρες, συναντώνται μετά από χρόνια στον τόπο που ξεκίνησαν τη ζωή τους. Απολογούνται για τα σκληρά βιώματα και τις πράξεις τους. Για τα πάθη, τους πόθους και τις αγάπες που τις οδήγησαν στο τέλμα.
Η Φαίδρα, ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας, αφήνει την παιδική ζωή της για έναν έρωτα κι ανεύθυνα σκορπίζεται σε παθιασμένες ανάγκες ηδονικών αναζητήσεων. Μάτωσε τη ψυχή της με πληγές που ποτέ δεν θα επουλώσει ο χρόνος και θα τις κουβαλά για πάντα μέσα της, γιατί από αυτές θα μείνει βαθιά σημαδεμένη χωρίς ποτέ να βρει κομμάτια του εαυτού της που θα διασώσουν τα μεταμορφωμένα αισθήματα της.
Η Ειρήνη, βιώνει την παραφορά του αγοραίου έρωτα βλέποντας μάνα κι αδελφή να παίζουν τα παιχνίδια του. Από εκδίκηση κυλιέται στην ίδια παραίσθηση. Αηδιάζει και μισεί αυτούς που αγοράζουν αισθήματα, όσους αφήνουν λάσπες στη ψυχή της. Αυτή την σκληρή εμπειρία την ξεπληρώνει, άθελά της, με μια εγκυμοσύνη. Οι προτροπές της μάνας για άμβλωση την πεισμώνουν για το αντίθετο. Κρατάει το μωρό και φεύγει από το σπίτι. Μόνη, και φοβισμένη για όσα άγνωστα θα ακολουθήσουν πνίγεται στην απελπισία της μοναξιάς. Η αποστροφή για το άλλο φύλο τροφοδοτεί τον ψυχικό της κόσμο που ακροβατεί πάνω σε κινούμενη άμμο και στο παράλογο.
Κλείνεται στον εαυτό της κι αφοσιώνεται με λατρεία στο μεγάλωμα του μωρού της. Μέσα από τη γυναικεία απελπισμένη τρυφερότητά της και με μια ανενδοίαστη δύναμη σαν έννοια αφηρημένη αναστρέφει τη φορά της φύσης, νεκρώνει αξίες, ήθη, είδωλα.
Διχασμένη από έναν αιρετικό πόθο και μια παρά φύση εσωτερική δύναμη μπλέκει αθώα τις αισθήσεις της σε μια ατελείωτη μέθη που την οδηγεί απενεχοποιημένη στην αιμομιξία.
Ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουν που θα διευκολύνουν να αναδυθούν από τα πέπλα της βαριάς μοίρας; Θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την άκρη του χάους σε ένα μέλλον γεμάτο λήθη; Ένα υπέρ ρεαλιστικό κείμενο. Ένα ρέκβιεμ για τον αγαθότερο κανόνα της ζωής, τη μητρότητα.
Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα

Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2007, 171 σελ.

Θεοδώρα – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Μια αληθινή αυτοκράτειρα


Οταν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αντίκρισε στον ιππόδρομο τη θεατρίνα Θεοδώρα, μαγεύτηκε από την ομορφιά της και την παντρεύτηκε. Η έξυπνη Θεοδώρα που προερχότανε από ταπεινή οικογένεια και γνώριζε τα βάσανα των φτωχών, συμβούλεψε τον αυτοκράτορα να παίρνει τις σωστές αποφάσεις που θα βοηθούσαν το λαό της. Οι απλοί άνθρωποι την λάτρεψαν για την καλοσύνη της και πίστευαν στα λόγια του αυτοκράτορα τους. Με τον έξυπνο και δυναμικό χαρακτήρα της η Θεοδώρα επέβαλε τη γυναίκα στη πολιτική.

Eικονογράφηση: Ιούλιος Μαρουλάκης

Παιδική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2007, 48 σελ.

Διγενής Ακρίτας – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Ο ήρωας που έγινε θρύλος…


Στα χρόνια τα βυζαντινά, ο πιο ξακουστός απ’ όλους τους ακρίτες ήταν ο Βασίλειος Διγενής. Άντρας πανώριος, φύλακας των συνόρων του Βυζαντίου. Σαν ημίθεος και δυνατός όπως ο Ηρακλής μαχόταν για το δίκιο και την καλοσύνη, αρετές ελληνικές, προασπίζοντας τη χώρα του απ’ τους βαρβάρους και τους ληστές. Ο Διγενής έγινε θρύλος ξακουστός για το λαό και οι ποιητές με τα τραγούδια τους κράτησαν ζωντανό στους αιώνες το έπος του.
Η σειρά “Διαβάζω μόνος μου” περιλαμβάνει ευχάριστα, διδακτικά βιβλία, με πλούσια εικονογράφηση και ευκολοδιάβαστα κείμενα, που βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να πλουτίσουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιό τους διασκεδάζοντας.

Eικονογράφηση: Νίκος Μαρουλάκης

Παιδική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2007, 47 σελ.

Υπατία – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Ιστορικό μυθιστόρημα


Η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που δίδασκε παντού το ελληνικό πνεύμα, συγκρούστηκε με τον κλήρο και κατηγορήθηκε ως μάγισσα…
4ος-5ος αιώνας μ.Χ. Η φημισμένη Αλεξάνδρεια πνίγεται στο κρασί των καπηλειών, στις ηδονές των γυναικών του δρόμου, στις δεισιδαιμονίες, στις φιλοσοφικές διαφορές και διαμάχες των θρησκευτικών φανατισμών με τους φονικούς διωγμούς. Μέσα σε αυτή τη διαφθορά, μια γυναίκα αφοσιωμένη στα ελληνικά ιδεώδη διδάσκει στο πανεπιστήμιο, στους δρόμους και στο σπίτι της το αστείρευτο ελληνικό πνεύμα. Αυτή η σοβαρή ευθύνη δεν της στερεί το γυναικείο ένστικτο, και στο πρόσωπο του χριστιανού επάρχου βρίσκει τον έμπιστο φίλο και άντρα. Η φιλία και ο πλατωνικός δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσά τους ενοχλεί τον κλήρο, που δεν αργεί να στραφεί εναντίον της και να της προσάψει κατηγορίες, ως μάγισσας και υποκινήτριας εχθρικών ενεργειών εναντίον του…
Ο αγώνας τους δύσκολος και γεμάτος ηθικό χρέος απέναντι στις ηγετικές θέσεις που κατέχουν και στις κοινωνικές συνθήκες της θρησκόληπτης φανατικής εποχής. Προσπαθούν να ζήσουν κρυφά την απλή ζωή, να γευτούν τα πάθη της και τις μεγάλες στιγμές μιας ανομολόγητης αγάπης, χωρίς ποτέ…
Πετυχημένη τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής με επίκεντρο μια αξιόλογη γυναίκα που πλήρωσε με τη ζωή της τις αρετές του φύλου της, καθώς βρέθηκε στο μεταίχμιο της ιστορίας, από το λυκόφως του νεοπλατωνισμού στους πρώτους σκοτεινούς αιώνες του Χριστιανισμού.

Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2005, 536 σελ.

Ιμερος και Αστραία – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Το μυστικό της σιωπηλής χώρας


Σ’ έναν κόσμο πέρα απ’ τα όρια της φαντασίας και των ονείρων, το φως της ζωής έχει βουλιάξει κάτω από έναν μαγικό λήθαργο. Μέσα στη τρομακτική καταχνιά του εφιαλτικού σκότους που έχει επιβληθεί, οι άνθρωποι επιβιώνουν με δυσκολία και γεμάτοι φόβο.
Οι μαχητές της αδικίας και του κακού, ο Ιμερος και η Αστραία, κρατούν στα χέρια τους ζωντανές αξίες και αρετές από το ένδοξο παρελθόν τους.
Ο αγώνας τους να νικήσουν τις δυνάμεις του χάους, σκιές, τέρατα και φαντάσματα μιας αλλόκοσμης αγωνιώδους και θλιβερής ζωής, είναι δύσκολος κι επίπονος. Όμως πάντα στο τέλος καταφέρνουν να επιβάλλουν το δίκαιο…

Eικονογράφηση: Μιχάλης Κυλάκος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Χατζηλάκος Κωνσταντίνος Π., 2003, 191 σελ.

Αδιέξοδοι έρωτες – Δημήτρης Βαρβαρήγος
Οι ιστορίες του έρωτα και της αγάπης είναι τόσο συνηθισμένες στην ανθρώπινη φύση, όπως και η ανάσα που μας κρατάει στη ζωή. Μέσα απ’ το πάθος σκορπίζουν: την ερωτική φαντασίωση. Δημιουργούν Μελωδίες Αμαρτίας. Ασελγούν και φθείρουν σάρκες. Ταυτίζουν το θάνατο με τον έρωτα. Δοκιμάζουν το Alter Ego μας. Μια συλλογή από πέντε συγκλονιστικές μυθιστορίες ακραίων καταστάσεων με βαθιά όμως ανθρώπινη χροιά. Γυναίκες και άντρες γεμάτοι αδυναμίες, πάθη και ευαισθησίες που προσπαθούν να ισορροπήσουν τη ζωή τους και να ζήσουν κάποιες από τις όμορφες στιγμές της. Κι ενώ κάποιοι μπορεί να πετυχαίνουν, άλλοι πλέουν έρμαιοι στους αδιέξοδους έρωτες του πεπρωμένου τους. Οι δύο νουβέλες και τα τρία διηγήματα παρουσιάζονται σαν απολογίες ψευδαισθήσεων με υπαρκτό όμως δέος, καθώς ο αναγνώστης θα συναντήσει αληθινές πλευρές των συναισθημάτων και πιθανόν, κάποιων πράξεών του.

Νουβέλα, Διηγήματα, Δαρδανός Χρήστος Ε., 2001, 279 σελ.

Είναι δύσκολη η αγάπη – Δημήτρης Βαρβαρήγος

ειναι δυσκολη


Η ιστορία μιας νέας κοπέλας που, μέσα από ένα σοβαρό μυστικό της ζωής της, όταν κάποιος άγνωστος άντρας την επισκέπτεται στο Φάρο, ανακαλύπτει πως είναι ο αληθινός πατέρας της και πως η οικογένεια μαζί με την οποία ζει εδώ και δεκαεπτά χρόνια την είχε υιοθετημένη. Οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η ζωή της αλλάζει ρυθμούς και πλαισιώνεται από μια καθημερινότητα με τις πολλές διαφορές του νέου περίγυρου. Το μοίρασμα των αισθήσεών της, όταν συναντιέται με τον πατέρα της, η ένωση με τα τρία ετεροθαλή αδέλφια της, το νέο περιβάλλον στο σχολείο, οι διαφορετικού ύφους διαπροσωπικές σχέσεις με τους συνομηλίκους της, η αντιπαλότητα με την τυφλή και όμορφη μητριά της για τον Ορφέα, έναν άντρα μεγαλύτερό της που τον ερωτεύεται παράφορα και…

Μυθιστόρημα, Δαρδανός Χρήστος Ε., 2000, 344 σελ.

Γυναίκες του κόσμου – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Γυναίκες του κόσμου

Μυθιστόρημα, Δαρδανός Χρήστος Ε., 1999, 246 σελ.

Με το ίδιο χρώμα η νύχτα και η σιωπή – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Με το ίδιο χρώμα

Μυθιστόρημα, Δαρδανός Χρήστος Ε., 1998, 263 σελ.

Πάθος – Δημήτρης Βαρβαρήγος

Πάθος

Νουβέλα, Όμβρος, 1997, 86 σελ.

Η γοητεία της δεύτερης φύσης – Δημήτρης Βαρβαρήγος
Ο Φοίβος, ο μικρότερος αδελφός, γεμάτος από έντονες ευαισθησίες, μεγαλώνει μαζί με τις τρεις αδερφές του, το μεθύστακα πατέρα αφέντη και την άβουλη μάνα του, βιώνοντας παράλληλα τη δύσκολη ζωή του μεταπολεμικού οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος της δεκαετίας του ’50. Ασταθείς χώροι, σκιές ανθρώπων υπό κατάρρευση, αντιλήψεις ενός συντηρητισμού, βασισμένου σε στοιχεία ντροπής και φόβου τον εμποδίζουν να ενεργήσει ελεύθερα και αυτόβουλα. Μέσα από τα δύσκολα και παράξενα γεγονότα που βιώνει, προβάλλει η αγωνία της ψυχής του και δύσκολα ερωτήματα ορθώνονται αμείλικτα απέναντί του. Ασφυκτιά κάτω από το ασήκωτο βάρος μιας καταπίεσης που ασκεί αυτή η πρωτόγνωρη αναζήτηση για τρυφερότητα, στοργή, αγάπη μέσα σε μια ψυχική πάλη για την επιλογή και αποδοχή τού ίδιου του εαυτού. Ποιο δρόμο ν’ ακολουθήσει; Αυτόν της σκληρής πραγματικότητας ή της γλυκιάς ψευδαίσθησης; Η αξία του εν λόγω μυθιστορήματος δεν έγκειται στην πιστή εξιστόρηση των γεγονότων και στην παράθεση ενός πλήθους συναισθημάτων, αλλά στην ανάλυση και εμβάθυνση των πιο λεπτών εννοιών και των πλέων απειροελάχιστων συμβάντων, μέσα από την εξόχως μεγεθυσμένη φαντασία ενός πραγματικά δεξιοτέχνη του λόγου και ικανότατου αναλυτή της ανθρώπινης ψυχής…

Μυθιστόρημα, 1995

Πηγές: EKEBI, Biblionet, Εντύποις, Άγκυρα, Ελληνική Πρωτοβουλία, Anima Εκδοτική, Λυκόφως, Δαρδανός Χρήστος Ε., Όμβρος, Μπατσιούλας Ν. & Σ., 24 γράμματα, Υδροπλάνο