Δημήτρης Βασιλάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημήτρης Βασιλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.
Συνιδρυτής με τον αδερφό του Παντελή Βασιλάκη και τον αδελφικό φίλο Θανάση Οικονόμου του new wave group “Art Of Parties”, με το οποίο στα 80’s έκανε δισκογραφία ως μπασίστας και τραγουδιστής. Και αφού αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ακολούθησε σπουδές κλασικής και τζαζ μουσικής στο London College of Music με ειδίκευση στο σαξόφωνο και μεταπτυχιακά στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, με υποτροφίες του Ωνασείου Ιδρύματος και του Βρετανικού Συμβουλίου. Δίδαξε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στα πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αριστοτέλειο και Αθηνών (1991-2007), ενώ από τον Οκτώβρη του 2017 διδάσκει στο μεταπτυχιακό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου “jazz και νέες τεχνολογίες”. Από το 1998 εντάσσεται στον κατάλογο της ιστορικής τζαζ εταιρείας Candid Records, για την οποία ηχογραφεί 5 άλμπουμ σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, με το 2ο του άλμπουμ “Daedalus Project-Labyrinth”, σε παραγωγή του Dave Liebman, να ψηφίζεται 2ο τζαζ άλμπουμ της χρονιάς για το BBC και άλμπουμ του μήνα για το BBC Music Magazine. Έχει παίξει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και κλαμπ διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. Έχει παίξει και ηχογραφήσει μαζί με μερικά από τα κορυφαία ονόματα της τζαζ παγκοσμίως, ενώ περιοδεύει συχνά συνδυάζοντας διδασκαλίες σε πανεπιστήμια, όπως Yale, Columbia, Queens, Skidmore, Georgia Tech, μαζί με TED talks (TEDx Tokyo & TEDx Athens) με θεματικές όπως “jazz democracy”, που παρουσιάστηκε σαν forum/ performance για τη διεθνή μέρα της jazz στον ΟΗΕ τον Απρίλιο 2018, “art escape” και “jazz mapping”. Έχει δημοσιεύσει άρθρα κυρίως για την τζαζ, την εκπαίδευση αλλά και τη σχέση της τζαζ με τη λογοτεχνία. Είναι συγγραφέας του, βραβευμένου από το Ωνάσειο Ίδρυμα βιβλίου: «Μελέτη Σαξοφώνου», που αποτελεί εκπαιδευτικό βοήθημα σε Ωδεία, Σχολές και Πανεπιστημιακά τμήματα Μουσικής. Έχει εκδόσει δύο ποιητικές συλλογές. Η “88 εν κινήσει” είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Αίτιον. Θα τον βρείτε στην ιστοσελίδα: Dimitris Vassilakis
Ποίηση
Γεννήτρια
88 εν κινήσει (2016), Αίτιον
αναcoda (2018), Γαβριηλίδης

αναcoda – Δημήτρης Βασιλάκης
«περιελιξήριο»
έτσι θα είναι πάντα για τον ποιητή
κάτι θα τον βρει και θα αρχίσει η ροή
μια καταστροφή μια ανεκπλήρωτη αγάπη
ένα όνειρο μια φαντασία
μια ηρωική πράξη στο μυαλό του
ένα ναδίρ ζενίθ
σα να προσπαθεί να σφίξει
να ξεζουμίσει τη λεία του
που είναι ο κόσμος γύρω του
να την καταπιεί να την ξεράσει
σαν το παλιό του δέρμα
σαν τις ιδέες
σαν κάτι που να ‘χει σημασία
σαν την αναcoda

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2018, 96 σελ.

88 εν κινήσει – Δημήτρης Βασιλάκης
Η 1η ποιητική συλλογή του γνωστού και διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα σαξοφωνίστα της τζαζ.
Μέσα από τις δαιδαλώδεις προσωπικές του διαδρομές, προκύπτει ένα έργο σύγχρονης ποίησης που χαρακτηρίζεται από τον προζάτο λόγο, τον συμβολισμό, τον λυρισμό, πολύ συχνά την έντονη συμπύκνωση, αλλά και την ξεχωριστή του προσέγγιση στην γλώσσα.
Με σκωπτική αλλά και ερωτική διάθεση γίνεται στιγμές βαθιά εσωτερικός και άλλες φορές οριακά αφηρημένος, λακωνικός ή ακόμη και σουρεαλιστικός.
Τα ποιήματα έχουν το κοινό στοιχείο της ανάγκης για κίνηση και δυναμική αλλαγή, με επιρροές από Kafka, E.E. Cummings, Beckett, αλλά και Σαχτούρη, Καβάφη, ξετυλίγει μια πολύ προσωπική ερμηνεία της ύπαρξης.
Στα «Εμπεριεχόμενα» στο τέλος, οι κανονικοί τίτλοι αντικαθίστανται από τις τελευταίες λέξεις ή φράσεις των ποιημάτων. Σκιαγραφούν από μια άλλη οπτική το περιεχόμενό τους, αναδεικνύουν την κυκλική μορφή τους, ενώ διαθέτουν και ένα δικό τους εσωτερικό ρυθμό αν διαβαστούν σε συνέχεια.
Μέρος αυτής της συλλογής – μαζί με αδημοσίευτα ποιήματα του σε Ελληνικά και Αγγλικά – δοκιμάστηκε με επιτυχία και στο «σανίδι» μιας και αποτέλεσε το βασικό υλικό για την παράσταση «generator» στο θέατρο Cartel την περίοδο 2013 – 2014.

«αγαθοδαίμων»
θέλω να κάνω όλες τις πράξεις
απλά να δω πως είναι
καλού κακού

Ποίηση, Αίτιον Εκδόσεις, 2016

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης