Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Υποκριτική στην Δραματική Σχολή Βεάκη. Έχει δουλέψει ως ηθοποιός με σημαντικούς σκηνοθέτες, σε πολλούς θεατρικούς οργανισμούς στην Αθήνα. με ρόλους κυρίως κλασσικών έργων. Για την ερμηνεία του στον μονόλογο «Λήθη» του Δ. Δημητριάδη τιμήθηκε με το βραβείο Κάρολος Κουν καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Έχει παίξει επίσης σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Για την ταινία «Τέλος Εποχής» του Α. Κόκκινου τιμήθηκε με ειδικό Βραβείο Υποκριτικής στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και για την ταινία του Π. Παγουλάτου « Ιωάννα σ΄ αγαπώ» με το βραβείο Α΄ Ανδρικού ρόλου στο 10ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Έχει πάρει μέρος και σε τηλεοπτικές σειρές. Για την σειρά «Κ. Καρυωτάκης» του Τ. Ψαρρά, όπου έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στα τηλεοπτικά βραβεία της εφημερίδας Έθνος. Έχει επίσης σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις και έχει μεταφράσει έργα από τα αγγλικά και τα γερμανικά. Από το 2011 ως το 2016 έζησε και δούλεψε ως ηθοποιός και στην Γερμανία. Έχει παίξει σε δύο παραγωγές στο Renaissance Theater στο Βερολίνο και σε τρεις παραγωγές στο Ernst–Deutsch–Theater στο Αμβούργο σε σκηνοθεσίες Torsten Fischer και Mona Kraushaar παίζοντας σημαντικούς ρόλους. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν η μετάφρασή του “Καζιμίρ και Καρολίνα” του Έντεν φον Χόρβατ και η θεατρική διασκευή του “Το Στρίψιμο της Βίδας” του Χένρι Τζέιμς. Από τις εκδόσεις Ροδακιό κυκλοφορεί η μετάφρασή του “Πάρτι Γενεθλίων” του Χάρολντ Πίντερ.
Θεατρικά έργα
Η επανάσταση δεν θα γίνει ποτέ (2022), Εκδόσεις Βακχικόν

Η επανάσταση δεν θα γίνει ποτέ – Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Η επανάστασηΘέατρο


Σε ένα παλιό ξενοδοχείο, που λειτουργεί ως ένας ιδιόρρυθμος οίκος ανοχής, πολίτες πληρώνουν για να μεταμφιεστούν σε ανθρώπους με υψηλά αξιώματα και να ασκήσουν εξουσία.

Στην πόλη έχει ξεκινήσει εξέγερση. Ο υποκινητής της εξέγερσης αναζητείται. Τα πρόσωπα που πληρώνουν για να υποδυθούν αυτούς τους ρόλους γίνονται τα πραγματικά πρόσωπα μιας κυβέρνησης, που σκοπό έχει να πατάξει κάθε επαναστατική κίνηση ώστε να συνεχίσει να διοικεί ανενόχλητη, παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και λειτουργώντας υπέρ ενός συστήματος που έχει σαν βάση το χρήμα και το προσωπικό συμφέρον.

Μία αλληγορία για τη φύση του ανθρώπου και τον σύγχρονο δυτικό κόσμο μέσα από την ποιητική γλώσσα και το βρόμικο χιούμορ του Ζαν Ζενέ.

Θεατρικό, Εκδόσεις Βακχικόν, 2022, 72 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Βακχικόν, praxiepta.gr