Ντίνα Κίτσου

Ντίνα Κίτσου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ντίνα Κίτσου γεννήθηκε στην Κόρινθο από Ηπειρώτες γονείς.
Ξεκίνησε να σπουδάζει γαλλική μετάφραση αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές της. Αργότερα σπούδασε Tουριστικά σε σχολή του ΟΤΕΚ και Οικονομία και Διοίκηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Εργάστηκε στον ξενοδοχειακό τομέα, και ως υπεύθυνη επικοινωνίας σε θέματα Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων στο Δήμο Λουτρακίου, καθώς και σε πολιτικό Γραφείου Τύπου. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά, όπως τα “Arabesques Press”, “Να Ένα Μήλο”, “Διαβάζω”, “Συνέδριο” κ.ά., με pastiches, διηγήματα, συνεντεύξεις, κριτικές βιβλίων, άρθρα κ.ά. Με το πρώτο της διήγημα το 1998 κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα των εκδόσεων “Καστανιώτη” και του περιοδικού “Elle”. Έκτοτε διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της “Η Βερόνικα και ο Συνταγματάρχης” (Εκδόσεις Πατάκη).
Μυθιστορήματα
Η Βερόνικα και ο συνταγματάρχης (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Η μαγική θάλασσα (2012), Ψυχογιός

Η μαγική θάλασσα – Ντίνα Κίτσου

Η μαγική θάλασσα


Ένας μοναχικός και ασυμβίβαστος καπετάνιος, ο Οδυσσέας Χρυσός, θρύλος των μεσογειακών θαλασσών κι αμετανόητος εργένης ερωτεύεται παράφορα μια νεαρή πόρνη, τη Σελένη. Για πρώτη φορά στη ζωή του χάνει τον έλεγχο, όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια τρομερή καταιγίδα από συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν κι απειλούν την ανεξαρτησία του. Όταν υποπτεύεται ότι εκείνη είναι έγκυος, δε διστάζει να την εγκαταλείψει, αδιαφορώντας για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του.

Η Σελένη, βυθισμένη σε μια θάλασσα από απώλειες, ξέρει ότι εκείνος περισσότερο απ’ όλα φοβάται ν’ αγαπήσει. Οπλισμένη με ιώβεια υπομονή, ζει με την ελπίδα βαθιά μέσα της ότι κάποια μέρα ο άντρας, που τόσο αγαπάει, θα βρει το δρόμο της επιστροφής για την ετοιμοθάνατη καρδιά της.

Ένα μυθιστόρημα – παραμύθι για τους έρωτες που δεν ορίζει ο άνθρωπος, αλλά το πεπρωμένο.

Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2012, 194 σελ.

Η Βερόνικα και ο συνταγματάρχης – Ντίνα Κίτσου

Η Βερόνικα


Σ’ ένα φανταστικό χωριό, όπως το Βισάντο, τα πάντα μπορούν να συμβούν: θυελλώδεις έρωτες, τολμηρές εξεγέρσεις, κρυφά πάθη, παράξενες συνωμοσίες, απελπιστική φτώχεια και αξεπέραστη μοναξιά. Φοβισμένοι άντρες και γενναίες γυναίκες βιώνουν τις εφιαλτικές εκδοχές μιας παράδοξης πραγματικότητας, στιγματισμένοι ανεξίτηλα από τον έρωτα και τον πόλεμο. Όμως ο θάνατος παραμονεύει παντού, κι όπως μας λέει ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη, “της μοίρας η δύναμη είναι πολύ φοβερή· ούτε ο πλούτος ούτε ο Άρης ούτε πύργος ούτε τα θαλασσόδαρτα μαύρα καράβια
μπορούν να την ξεφύγουν”. Γι’ αυτό όλοι, εγκλωβισμένοι σ’ έναν κλοιό που οι υπέρτατες δυνάμεις του καλού και του κακού επινόησαν γι’ αυτούς, υποτάσσονται στο πεπρωμένο – φανερωμένο και αφανέρωτο.
“…εξαφανίζονταν για να κάνουν έρωτα παντού, κάτω απ’ τα ετοιμοθάνατα γεφύρια των ποταμών με τις ασημένιες φλέβες, πίσω από τις άγουρες καλαμιές της λίμνης όπου επέπλεαν σαν ερείπια από καταστροφικό ναυάγιο πράσινα φύλλα, μέσα στα φαγωμένα δόντια του πέτρινου μύλου, στα ορφανά χωράφια, στις υγρές κι αφιλόξενες μήτρες των γυαλισμένων απ’ τα επιδέξια χέρια των αιώνων βράχων, ανάμεσα σε πολύχρωμα φτερά από άγρια πουλιά και αιμόφυρτα νούφαρα, μπερδεμένοι ανάμεσα σε μουχλιασμένα βρύα και ξερά πουρνάρια, με μια ακόρεστη λύσσα και τόσο βαθιά εγκαταλειμμένοι στο πάθος, που τις νύχτες οι γείτονες, ολοφάνερα σκανδαλισμένοι, σφάλιζαν με θόρυβο τα παντζούρια, αλλά βρίσκοντας πάντα την τελευταία στιγμή μιαν αταίριαστη δικαιολογία για ν’ αφήνουν ανοιχτά όλα τα παράθυρα, ώστε, με τις τελευταίες δυνάμεις της από πολλά χρόνια απαλλαγμένης απ’ το δυνάστη τον έρωτα ψυχής τους, να παραδίνουν τα λαίμαργα θηρία των αυτιών τους στις ξακρισμένες απ’ τη σκοτεινή υγρασία της νύχτας και πολλαπλασιασμένες απ’ την εξουθενωτική μαγιά της φαντασίας επιθανάτιες κραυγές των αχόρταγων εραστών…”.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2004, 206 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Ψυχογιός