Ντίνος Χατζηγιώργης

Ελληνες λογοτέχνες
O Ντίνος Χατζηγιώργης (1963-2022) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη Απόφοιτος σχολής κινηματογράφου, ασχολήθηκε επαγγελματικά με το σενάριο από το 1988. Το 1994, κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία του Γιάννη Τυπάλδου Terra Incognita (1993). Μέχρι το 2005 συνεργάστηκε με στούντιο κινουμένων σχεδίων ως σεναριογράφος, με την Artoon του Νίκου Βεργίτση στην Αθήνα στη σειρά «Πανδώρα και Πλάτωνας», και τη Hahn Film στο Βερολίνο, για τη σειρά «School for Little Vampires». Διηγήματά του έχουν τυπωθεί στο ένθετο «9» της Ελευθεροτυπίας, στο «Φανταστικά Χρονικά», το ελληνικό «Asimov’s», «Συμπαντικές Διαδρομές» και «ΕΦ ΖΙΝ». Το διήγημά του «Πικρό Χώμα» έχει βραβευτεί στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του περιοδικού ΥΦΟΣ το 2008. Συμμετείχε σε τρεις ανθολογίες με διηγήματα του φανταστικού: «Προς την Ελευθερία» στη συλλογή Ονείρων Σκιές το 2008, «Χιροσίμα Μπαχαλάκι» στη συλλογή Εφαρμοσμένη Μυθομηχανική το 2014 και «Εξιλέωση» στη συλλογή «Αλλόκοσμοι» (Ρενιέρη, 2017). Κυκλοφόρησε διαδικτυακά την προσωπική ανθολογία τρόμου «Νυχτερινή Παράδοση» το 2011. Τα βιβλίο του «Στάχτη στα Μάρμαρα» και «Ο Λύκος της Θάλασσας» κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Πηγή.
Μυθιστορήματα
Στάχτη στα μάρμαρα (2019), Εκδόσεις Πηγή
Ο λύκος της θάλασσας (2021), Εκδόσεις Πηγή
Ραγισμένα μνήματα (2022), Εκδόσεις Πηγή

Διηγήματα
Νυχτερινή παράδοση (2011), www.lulu.com

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Σαλτιμπάγκος και οι γάτες της Ύδρας (2021), Εκδόσεις Πατάκη

Συλλογικά έργα
Αλλόκοσμοι (2017), Ρενιέρη/Comicon-Shop

Ραγισμένα μνήματα – Ντίνος Χατζηγιώργης

ΡαγισμέναΜια ολέθρια σύγκρουση βαμπίρ και ναζί
με φόντο την Ελλάδα της κατοχής


Στο σκοτάδι της νύχτας, η Κερπινή ήταν φωταγωγημένη από τα φλεγόμενα σπίτια της. Η φωτιά θέριευε ακόμη σε κάποια από αυτά, τα περισσότερα ανέδιδαν μια έντονη κόκκινη ανταύγεια από τα αποκαΐδια τους, κόκκινη σαν το αίμα. Είχαν περάσει μόνο λίγες ώρες από τη στιγμή που είχαν αποχωρήσει και οι τελευταίοι Γερμανοί. Ανταύγειες φωτιάς ανυψώνονταν και πέρα από το ύψωμα ανατολικά, από τους Ρογούς, την Άνω και Κάτω Ζαχλωρού, τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Ο τόπος της αναστέναζε για άλλη μια φορά. Ό,τι είχε μείνει από την Κερπινή του παρελθόντος, χανόταν τώρα παντοτινά στις στάχτες.»
Ο Μοριάς στενάζει για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά από τη Γερμανική Κατοχή. 119 χρόνια μετά τους Τούρκους, η Λένη επιστρέφει στην πατρίδα της. Πόσο τέρας είναι μια βρικόλακας αντιμέτωπη με τους Λύκους των Ες Ες;
Η Κατοχική Ελλάδα, αιματοβαμμένη και τρομακτική όπως δεν την είχατε φανταστεί ποτέ, από την πένα του βραβευμένου συγγραφέα Ντίνου Χατζηγιώργη.

Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα
Λογοτεχνία Τρόμου & Φαντασίας

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 268 σελ.

Ο Σαλτιμπάγκος και οι γάτες της Ύδρας – Ντίνος Χατζηγιώργης

Ο Σαλτιμπάγκος


Ο Σαλτιμπάγκος εγκαταλείπεται κουτάβι στην Ύδρα και μεγαλώνει ως τσοπανόσκυλο, δημιουργώντας συνέχεια σχέσεις και δεσμούς με τα ζώα και τους ανθρώπους του νησιού. Αισθάνεται ξένος στον τόπο και ψάχνει να βρει το νόημα της φύσης του και το που πραγματικά ανήκει. Οι γάτες αποτελούν από το ξεκίνημα τους αντιπάλους του, μέχρι τη μέρα που δημιουργεί μια περίεργη φιλία με μια μικρή γατούλα. Τσαλαβουτώντας στα ξόρκια που συνδέουν το νησί με το μυστήριο, το σκυλί μαθαίνει για την μαύρη κορβέτα που μια φορά τον χρόνο δένει στο λιμάνι, με στόχο των αφανισμό των γάτων της Ύδρας. Θα μείνει αμέτοχος ή θα δώσει μάχη να σώσει τη φίλη του και τα υπόλοιπα αιλουροειδή της Ύδρας;

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 216 σελ.

Ο λύκος της θάλασσας – Ντίνος Χατζηγιώργης

Ο λύκος της θάλασσαςΤα βαμπίρ της Επανάστασης του 1821


Θα ξαμολούσε στη Μεσόγειο τον «Λύκο της Θάλασσας». «Τώρα είστε ελεύθεροι», είπε ο Ζήνωνας, «όσο ελεύθερος είναι κανείς στα δεσμά της νύχτας».
«Η θάλασσα είναι μεγάλη» σφύριξε ο Σελίμ Μπέης μέσα από τους κυνόδοντές του. Άστραφταν τρομεροί ενάντια στο σκούρο του δέρμα.
Ο Ζήνωνας πρόσεξε πόσο είχε χαθεί η δουλικότητα από το βλέμ- μα τους. Ένα καράβι από τρόμους ήταν τώρα και αλίμονο στους πρώτους που θα έπεφταν στα δόντια τους.
(Απόσπασμα από το «Στάχτη στα Μάρμαρα»)
1827. Η Πελοπόννησος φλέγεται. Ο Ιμπραήμ Πασάς έχει βαλθεί να ισοπεδώσει εκδικητικά τον Μοριά. Η επανάσταση των Ελλήνων σβήνει, και η μοίρα αναμένει τον ρόλο της στο Ναυαρίνο. Στα παρασκήνια του αγώνα παραμονεύει ο Λύκος της Θάλασσας, μια τούρκικη κορβέτα, που το καταραμένο της πλήρωμα δεν ενδιαφέρεται για στρατόπεδα και μπαϊράκια, παρά μόνο για τη δίψα του για αίμα. Στη μανία τους, Έλληνες και Τούρκοι είναι θήραμα. Ο Μουχράμ Μπέης έχει ορκιστεί να εξοντώσει τα βαμπίρ, και έχει το κατάλληλο δόλωμα: τη Λένη, την Ελληνίδα σκλάβα που ο βρικόλακας καπετάνιος ποθεί για σύντροφο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 252 σελ.

Στάχτη στα μάρμαρα – Ντίνος Χατζηγιώργης

Μία ιστορία αγάπης με Vampires και… Λόρδο Βύρωνα


“Ένα σπάνιο λογοτεχνικό διαμάντι, από αυτά τα βιβλία που σε συγκλονίζουν, που σε στοιχειώνουν. ” – Ζωή Τσούρα, Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

“Είχε τα χείλη του πάνω στην παλλόμενη φλέβα του λαιμού του, ένιωθε το κάθε του χτυποκάρδι. Ο ιδρώτας του είχε ξινή γεύση, λίγο το ένοιαζε το βαμπίρ. Αν μπορούσε θα τον ρουφούσε ολόκληρο. Και ο πειρασμός ήταν τεράστιος καθώς η επιλογή ήταν εκεί, έτοιμη, δελεαστική. Ένα παραπέτασμα ισχνής πέτσας χώριζε τους κυνόδοντες του Ζήνωνα από το αίμα του αγαπημένου του. Σε λίγα λεπτά μέσα μπορούσε να τον σώσει, να τον κάνει αληθινά αθάνατο, να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον μέσα στους αιώνες”.

Ο Λόρδος Βύρωνας ψυχορραγεί στο Μεσολόγγι. Λίγο πριν κερδίσει τη δοξασμένη αθανασία, τον ταλανίζει ο πειρασμός μιας απόδρασης σε μιαν άλλη, καταραμένη αιωνιότητα. Αυτή είναι η ιστορία του έρωτα δύο δαιμόνων, του ποιητή που αγάπησε ένα τυραννισμένο έθνος και του τέρατος που καταργήθηκε στο πάθος του για τον ποιητή. Από την αρχαία ως την τουρκοκρατούμενη Αθήνα, τα σκοτεινά δάση των Κελτών, τα αιματηρά πεδία των μαχών της Ευρώπης και την πανουκλιασμένη Βενετία, το αέναο ταξίδι του βρικόλακα Ζήνωνα κλείνει στα χώματα που διεκδικούν την καρδιά του δαίμονα, δίνοντας άνθιση στο όνειρο της λύτρωσης.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 208 σελ.

Νυχτερινή παράδοση – Ντίνος Χατζηγιώργης
Το βιβλίο περιλαμβάνει εννέα διηγήματα τρόμου.

Για τους λάτρεις των ιστοριών τρόμου (και όχι μόνο) προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλιαράκι του Ντίνου Χατζηγιώργη «Νυχτερινή παράδοση».
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται εννέα πολύ καλογραμμένα διηγήματα τρόμου που έρχονται να μας θυμίσουν ότι, ναι, υπάρχει και ελληνική λογοτεχνία αυτού του είδους και μάλιστα αξιόλογη η οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη ξένη!
Ανδρέας Καπανδρέου

Διηγήματα, www.lulu.com, 2011, 176 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, www.lulu.com, Εκδόσεις Πατάκη