Διονύσης Χαριτόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά όπου έζησε τα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής του κάνοντας από μικρή ηλικία διάφορες χειρωνακτικές δουλειές στο λιμάνι και τα γύρω μηχανουργεία και εργοστάσια, άφησε ημιτελείς δύο ενάρξεις σπουδών στην Αθήνα και το Λονδίνο, δούλεψε αρκετά χρόνια στη διαφήμιση, ενώ από το 1990 εγκατέλειψε οριστικά κάθε βιοποριστική δραστηριότητα.
Μεταξύ των ετών 1976-1996 εξέδωσε τα πεζά: Δανεικιά γραβάτα (διηγήματα), 525 τάγμα πεζικού (μυθιστόρημα), Τα παιδιά της Χελιδόνας (μυθιστόρημα), Δέσποινα (νουβέλα), Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι (διηγήματα), Εναντίον του Marlboro (μυθιστόρημα), Από εδώ πέρασε ο Κιλρόι (νουβέλα). Στη συνέχεια εξέδωσε το ιστορικό έργο Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων, μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη βιογραφία του Άρη Βελουχιώτη, τα θεατρικά έργα Λίστα γάμου και Αυγά μαύρα, το δοκιμιακό Ημών των ιδίων και το 2005 το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα Ο άνεμος κουβάρι.
Tο δοκιμιακό του εγχειρίδιο με τους αφορισμούς (Εγχειρίδιο βλακείας, εκδ. Τόπος) παρέμεινε για οκτώ μήνες στις πρώτες θέσεις σε όλες τις λίστες ευπώλητων βιβλίων. Η νέα, οριστική έκδοση του βιβλίου Ημών των ιδίων, ξανακοιταγμένη από τον συγγραφέα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος το φθινόπωρο του 2008. Η ιστορική βιογραφία του Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2009 σε πανηγυρική επανέκδοση. Το μυθιστόρημα με τίτλο Εκ Πειραιώς, μια ανθρωπογεωγραφία του Πειραιά της περιόδου 1947-1967, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος τον Οκτώβριο 2012, ενώ το 2013 κυκλοφόρησε η Συλλεκτική έκδοση, που περιλαμβάνει όλες τις νουβέλες και όλα τα διηγήματά του. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τόπος το θεατρικό Αυγά Μαύρα, ενώ το Πρόβες Πολέμου, κυκλοφόρησε το 2014 & η νέα έκδοση του βιβλίου είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2017.
To 2015 επανακυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Τόπος και τα σύγχρονα κλασικά μυθιστορήματά του: “525 τάγμα πεζικού” και “Τα παιδιά της Χελιδόνας” και το 2016 το θεατρικό έργο “Λίστα Γάμου”.
Το Μάρτιο του 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Πειραιώτες” και τον Φεβρουάριο 2017 το δοκίμιο “Σχέσεις”.
Το τρίτο βιβλίο της τριλογίας του Πειραιά “Πειραιάς βαθύς” κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2018.
Μυθιστορήματα
525 τάγμα πεζικού (2000), Εξάντας
Τα παιδιά της Χελιδόνας (2001), Εξάντας
Ο άνεμος κουβάρι (2005), Ελληνικά Γράμματα
Τα παιδιά της Χελιδόνας (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)
525 τάγμα πεζικού (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)
Ο άνεμος κουβάρι (2012), Τόπος (E)
Τα παιδιά της χελιδόνας (2015), Τόπος (E)
525 τάγμα πεζικού (2015), Τόπος (E)
Έρωτες στη Μεταπολίτευση (2019), Τόπος

Νουβέλες
Εναντίον του Marlboro (2001), Εξάντας
Δέσποινα – Από εδώ πέρασε ο Κιλρόι (2001), Εξάντας
Εναντίον του Marlboro (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)
Δέσποινα (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)
Από δω πέρασε ο Κιλρόι (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)

Διηγήματα
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι (2000), Εξάντας
Δανεικιά γραβάτα (2001), Εξάντας
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)
Δανεικιά γραβάτα (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)
Συλλεκτική έκδοση (2013), Τόπος

Δοκίμια-Μελέτες-Αφηγήσεις
Γραπτά 1976-1996 (1997), Εξάντας
Ημών των ιδίων (2003), Ελληνικά Γράμματα
Ημών των ιδίων (2008), Τόπος (E)
Εγχειρίδιο βλακείας (2008), Τόπος
Εκ Πειραιώς (2012), Τόπος
Πρόβες πολέμου (2014), Τόπος
Πειραιώτες (2016), Τόπος
Σχέσεις (2017), Τόπος
Πρόβες πολέμου (2017), Τόπος (E)
Πειραιάς βαθύς (2018), Τόπος

Ιστορικές βιογραφίες
Αρης ο αρχηγός των ατάκτων (1997), Εξάντας
Άρης ο αρχηγός των ατάκτων (2001), Εξάντας (E)
Άρης ο αρχηγός των ατάκτων (2003), Ελληνικά Γράμματα
Άρης ο αρχηγός των ατάκτων (2009), Τόπος (E)
Aris, Lord of the Mountains (2012), Τόπος
Οι άτακτοι (2022), Τόπος

Θεατρικά
Λίστα γάμου (2000), Εξάντας
Αυγά μαύρα (2000), Εξάντας
Αυγά μαύρα (2000), Τόπος
Λίστα γάμου (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)
Αυγά μαύρα (2006), Ελληνικά Γράμματα (E)
Λίστα γάμου (2016), Τόπος (E)

Συλλογικά έργα
Η προσωπικότητα του Άρη Βελουχιώτη και η Εθνική Αντίσταση (1998), Φιλίστωρ
Θρησκευόμενοι κόκκινοι επιστήμονες (2006), Ελληνικά Γράμματα
Στέλιος Καζαντζίδης: “Εγώ είμαι ένας τραγουδιστής” (2008), Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.
Πειραιάς (2009), Τσαμαντάκη
Χωρίς μαγνητόφωνο (2018), Πόλις

Οι άτακτοι – Διονύσης Χαριτόπουλος

Οι άτακτοιΠρόσωπα και γεγονότα
Φωτογραφίες & Χάρτες


Στο βουνό δεν βγαίνουν τα καλόπαιδα. Πρώτα βγαίνουν οι πιο ζωηροί, άτακτοι, απόκοτοι. Κι αν κατορθώσουν να σταθούν, τους μαθαίνουν και ακολουθούν κι άλλοι ψυχωμένοι.

Μεταξύ τους και σπουδαίες μορφές: Ορέστης Νικηφόρος, Περικλής, Κωστούλας, Βερμαίος, Χρυσιώτης, Διαμαντής, Θάνος, Φεραίος, Μπελής, Καραλίβανος, Θεοχάρης, Τζαβέλας κ.ά.

Με αφετηρία το Άρης ο αρχηγός των ατάκτων (1997) και με όλα τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες, που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, φωτίζονται ξεχωριστά, πρόσωπα και γεγονότα που έχει σκεπάσει η μεγάλη σκιά του αρχηγού.

Βιογραφίες, Τόπος, 2022, 400 σελ.

Έρωτες στη Μεταπολίτευση – Διονύσης Χαριτόπουλος
1974-1990
Η ξαφνική ελευθερία τα ανακάτεψε όλα.
Ο γενικευμένος πυρετός απαιτήσεων και προσδοκιών χωρίς όρια. Η φούρια, η τρέλα, τα πάθη, τα λάθη. Η πολιτική και ερωτική υπερκατανάλωση των πρώτων χρόνων. Όπως περιγράφεται στο βιβλίο:

“Η Μεταπολίτευση είναι γένους θηλυκού. Είχε ομορφιά, αισιοδοξία, γονιμότητα, ελπίδα. Και η πιο μεγάλη από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε ήταν ασφαλώς η γυναικεία χειραφέτηση. Τα κορίτσια βγήκαν από τη σκιά που τις περιόριζαν εκ γενετής και διεκδίκησαν το αυτεξούσιο της ζωής τους. Προέλασαν γενναία στον αντρικό κόσμο κάμπτοντας κάθε αντίσταση”.

Μυθιστόρημα, Τόπος, 2019, 142 σελ.

Πειραιάς βαθύς – Διονύσης Χαριτόπουλος

Μυστήρια και φόνοι


Μετά τα “Εκ Πειραιώς” και “Πειραιώτες” η τριλογία του Πειραιά ολοκληρώνεται με το βιβλίο “Πειραιάς βαθύς” του Διονύση Χαριτόπουλου.
Όλα αυτά έγιναν.
Έγιναν κι άλλα
που δεν θα μάθουμε ποτέ.

Είναι κόσμος υπόγειος.
Όσοι ξέρουν δεν μιλάνε.
Κι όσοι μιλάνε δεν ξέρουν.
Το παρελθόν του Πειραιά είναι βαρύ. Στις αθηναϊκές εφημερίδες αναφερόταν με δέος: “Η πόλις των φρικτών εγκλημάτων”, “Το βασίλειον του τρόμου”, “Το λιμάνι της παρανομίας” κ.ά.
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος καταδύεται στον βυθό του μεγάλου Λιμανιού και φέρνει στην επιφάνεια τον σκληρό και βίαιο κόσμο του, μέσα από πραγματικά γεγονότα, όπως ακριβώς συνέβησαν, χωρίς μύθους και ωραιοποιήσεις.
Στη σκοτεινή εποχή του Πειραιά, κυριαρχούσαν η βία και το έγκλημα. Αν ήσουν άοπλος, ήσουν ξεγραμμένος. Ακόμα και οι πιο φιλήσυχοι πολίτες κοιμόντουσαν με το πιστόλι κάτω από το μαξιλάρι, γιατί νταήδες, συμμορίες, σωματέμποροι, λυμαίνονταν την πόλη, σκότωναν και σκοτώνονταν μεταξύ τους.
Ένα ανθολόγιο τρόμου και αίματος.

Αφηγήσεις, Τόπος, 2018, 238 σελ.

Αρης ο αρχηγός των ατάκτων – Διονύσης Χαριτόπουλος

Αν όπως έχει ειπωθεί οι μύθοι σχηματίζονται σαν τους κρυστάλλους, ένα από τα πιο λαμπερά μόρια που θα συνθέσουν τον μύθο του Αρη Βελουχιώτη είναι η καθολική απόρριψή του από όλες τις εξουσίες. Για τους Ιταλούς και τους Γερμανούς ήταν ένας επικηρυγμένος αρχηγός ανταρτών. Για τους Αγγλους εγκληματίας πολέμου. Για την ηγεσία της ελληνικής συντηρητικής παράταξης, σφαγέας και ληστοσυμμορίτης. Για την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αποκηρυγμένος προβοκάτορας και προδότης. Στην πραγματικότητα είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό της ελληνικής ιστορίας και μια Ελεύθερη Ελλάδα μέσα στην υποδουλωμένη Ευρώπη.

 

Τα παιδιά της Χελιδόνας – Διονύσης Χαριτόπουλος

Ενα σπίτι που το καίνε τρεις φορές κι ένα δελφίνι από ρύζι για τη βασίλισσα.
Μια βέρα που γράφει σαράντα χρόνια άλλο όνομα, κι ένα τσουβάλι κεφάλια ανταρτών.
Μια θαυματουργή εικόνα κι ένας πολεμιστής της Αλβανίας σε θάνατο.
Ενας Σπύρος, ένας Σωτήρης, μια Ακριβή και μια Φωτεινή σε μια μοναχική πορεία σε πρώτο πρόσωπο. Ενας Πάνος που χάνει συνέχεια το νήμα. Ενας αμίλητος Αγγελος. Κι ένας Γιάννης· το φάντασμα αυτού του βιβλίου.

 

Ο άνεμος κουβάρι – Διονύσης Χαριτόπουλος

Δεν μπορώ να σε βοηθήσω με φάρμακα, μου λέει η κυρία Β., πες την αλήθεια, τι θέλεις απ’ αυτό τον άνθρωπο. Θέλω να ξυπνάει πλάι μου κι ως την τελευταία μέρα της ζωή μου να τον φροντίζω. Θέλω να πεθάνω πρώτη εγώ. Θέλω ένα σημάδι ότι με σκέφτεται και μετά να κοιμηθώ έναν ήσυχο ύπνο.

 

525 τάγμα πεζικού – Διονύσης Χαριτόπουλος

Στις 20 Ιουλίου 1974 κηρύχτηκε γενική επιστράτευση. Αυτό δεν είχε συμβεί ούτε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, που είχαν κληθεί υπό τα όπλα μόνο λίγες κλάσεις έφεδρων. Η μισή Ελλάδα βγήκε στο βουνό και η άλλη μισή έτρεχε πίσω της να τη συμμαζέψει.
Μια πολεμική κωμωδία χωρίς μάχες, χωρίς έστω έναν πυροβολισμό, αλλά με πολλά θύματα, ιδίως κορίτσια.

 

Εκ Πειραιώς – Διονύσης Χαριτόπουλος

Διαδρομή 1947-1967
Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μνημειώδη βιογραφία του Βελουχιώτη, με τον τίτλο “Αρης, ο αρχηγός των ατάκτων”, που έχει υπερβεί θεαματικά κάθε ρεκόρ πωλήσεων στο είδος της ο Διονύσης Χαριτόπουλος επανέρχεται με το νέο του μυθιστόρημα σε άλλη μια μεγάλη του αγάπη: τον Πειραιά.
Ο Χαριτόπουλος, γέννημα θρέμμα της πόλης, δίνει μυθιστορηματικά την ανθρωπογεωγραφία του Πειραιά της περιόδου 1947-1967 και αποτυπώνει την ψυχή του μεγάλου λιμανιού, την ταυτότητα της κάθε συνοικίας και γειτονιάς, τους χαρακτήρες των γνωστών και άγνωστων πρωταγωνιστών της πόλης, των καθημερινών ανθρώπων, όλων αυτών που σημάδεψαν την ιστορία της.
Οπως εξομολογείται στην προμετωπίδα του βιβλίου, “στον Πειραιά πατάω στεριά” με ό,τι σημαίνει αυτό, ενώ στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας σημειώνει με νόημα: “Όλα μπορείς να τα δεις και να τα κάνεις στον Πειραιά, όλα εκτός από ένα, να κάνεις τον ζόρικο”. Το βιβλίο διαπερνούν μοναδικά δοσμένες χαρακτηριστικές εικόνες του Πειραιά, κυρίως μέσα από τα μάτια του ήρωα του βιβλίου, “του παιδιού”, και γίνονται φανερά τα έντονα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα αλλά και μια μεγάλη αρχειακή έρευνα, χάρη στην οποία ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες και γεγονότα ελάχιστα ή και καθόλου γνωστά.
Το “Εκ Πειραιώς”, όπως είναι ο τίτλος, φιλοδοξεί να γίνει βιβλίο αναφοράς για το μεγάλο λιμάνι και να αγαπηθεί από όλους τους Ελληνες, καθώς αποτυπώνει με τον μοναδικό τρόπο του Χαριτόπουλου μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Πρόβες πολέμου – Διονύσης Χαριτόπουλος

Αρχές χειμώνα του ’67. Η σκόνη από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών δεν έχει «κάτσει» ακόμα, ο στρατός βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή και κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το αύριο. Στον Έβρο ο εκνευρισμός έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Οι στρατιώτες ζουν σε σκηνάκια στο ποτάμι, τα σχολεία κλείνουν, στα καφενεία μιλούν για τον επικείμενο πόλεμο με την Τουρκία. Αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα της Κύπρου: ο θάνατος περισσότερων από είκοσι Τουρκοκυπρίων και η σύλληψη του Ντενκτάς.
Τα γεγονότα καταγράφει στο ημερολόγιό του ένας δόκιμος αξιωματικός που βρέθηκε στην περιοχή. Μόνος του, χωρίς άνωθεν προστασία, περνάει από μονάδα σε μονάδα κι από κρεβάτι σε κρεβάτι με τη φόρα των είκοσι χρόνων του.
Ο αξιωματικός είναι, φυσικά, πρόσωπο της φαντασίας του συγγραφέα, Διονύση Χαριτόπουλου. Τα γεγονότα είναι -εκτός από τα επουσιώδη- αληθινά. Και το τέλος, σημαδιακό: το βασιλικό πραξικόπημα το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς θα μεταθέσει το «μέτωπο» από την ελληνοτουρκική μεθόριο στο εσωτερικό του στρατού με διώξεις αξιωματικών και αλληλοκατηγορίες.

 

Πειραιώτες – Διονύσης Χαριτόπουλος

Ήρθαν πρόσφυγες από παντού. Γύρω από το έρημο αρχαίο Λιμάνι μαζεύτηκαν πρώτα Υδραίοι, Χιώτες, Μανιάτες, Κρητικοί, μετά Θρακιώτες, Πόντιοι, Νησιώτες, Μακεδόνες, Ρουμελιώτες, Πελοποννήσιοι, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες και έφτιαξαν μια νέα ράτσα, λιμανίσια· τους Πειραιώτες.
Μικρές ιστορίες από τη ζωή των Πειραιωτών στις δεκαετίες ’50 και ’60. Η σκληρή ζωή του λιμανιού, οι κάθε λογής χαρακτήρες, η ζωή με το ένα πόδι στη στεριά και το άλλο στη θάλασσα, η ανοιχτή ματιά των λιμανίσιων, η μετανάστευση, οι ιδιότυποι και περιθωριακοί τύποι, το ρεμπέτικο, οι συμμορίες και η κρατική βία, περνούν από τις σελίδες του βιβλίου και καταγράφονται με σκληρό χιούμορ.

 

Συλλεκτική έκδοση – Διονύσης Χαριτόπουλος

Οι εκδόσεις “Τόπος” σας προσφέρουν τη “Συλλεκτική έκδοση” με όλες τις νουβέλες και όλα τα διηγήματα του Διονύση Χαριτόπουλου. Πέντε σημαντικά και δυσεύρετα βιβλία, συγκεντρωμένα σε ένα τόμο, με τη χρονολογική σειρά που εκδόθηκαν.
– Δανεικιά γραβάτα (1976)
– Δέσποινα (1984)
– Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι (1989)
– Εναντίον του Marlboro (1991)
– Aπό δω πέρασε ο Κιλρόι (1992)
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος, μέσα από τα παραπάνω έργα του, αποδομεί με αριστουργηματικό τρόπο τη μεταπολιτευτική εποχή των μεγάλων θριάμβων, της παραφροσύνης και της επίπλαστης ευμάρειας, που οδήγησαν στο οδυνηρό σήμερα. Η κρίση αναβλύζει από παντού και σιγά-σιγά διαβρώνει τα πάντα. Η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα διαβάζει σωστά, πίσω από τα μεγάλα μυστικά και ψέματα, την καταιγίδα που έρχεται.
Μια ιδιαίτερα προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και χρυσοτυπίες, που αξίζει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί και να πάρει την θέση της στη βιβλιοθήκη μας. Για να καταλάβουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ.

 

Σχέσεις – Διονύσης Χαριτόπουλος

Πόθου, πάθους, πόνου
Αρσενικό-Θηλυκό. Οι δύο μεγάλες κατασκευές της Φύσης. Το σταθερό δίπολο δημιουργίας. Δύο πλάσματα προορισμένα το ένα για το άλλο που είναι σε συνεχή διαμάχη μεταξύ τους. Ιδίως αν ζευγαρώσουν.
Μια διαβολική ματιά στα ερωτικά μας. Ένα απροσδόκητο εγκόλπιο των ερωτικών σχέσεων βγαλμένο όχι από θεωρίες, αλλά την ανθρώπινη παρατήρηση. Περιγράφει και φωτίζει ωμά και απροκάλυπτα όσα μας βασανίζουν ή μας κάνουν να ονειρευόμαστε. Από την επιλογή συντρόφου ως τον ερωτικό παράδεισο και τον χωρισμό. Τις διαφορετικές απαιτήσεις κάθε φύλου. Τη συμβίωση, τη ζήλια, την απιστία, την υποκρισία των φύλων, τους συμβιβασμούς. Τίποτα δεν μένει κρυφό από την οξεία ματιά του συγγραφέα.
Ο έρωτας είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της Φύσης.
Κανείς άντρας δεν είναι «άντρας» αν δεν τον επιβεβαιώσει τουλάχιστον μία γυναίκα.
Ο αυνανισμός είναι κράκερ.
Το δοκιμαστήριο του έρωτα είναι η συμβίωση.
Άντρας μονογαμικός δεν υπάρχει· είναι αφύσικο. Ούτε γυναίκα.
Ζωή εκ του ασφαλούς δεν υπάρχει? ούτε έρωτας.
Η απιστία δεν είναι για σκότωμα.
Ο χωρισμός είναι ακρωτηριασμός.

 

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Τόπος, Ελληνικά Γράμματα, Εξάντας