Εντγκαρ Ράις Μπάροουζ (1875-1950) – Edgar Rice Burroughs

Ξένοι λογοτέχνες


Χαμένοι στην Αφροδίτη
Αυτό το ταξίδι στην Αφροδίτη, απρόοπτο και αναπάντεχο από κάθε άποψη, δε θα τελείωνε για τον Κάρσον Νάπιερ μ’ αυτές τις σύντομες εμπειρίες. Μια τραγική συγκυρία θα τον έριχνε για δεύτερη φορά στα χέρια του Μόσκο, του μεγάλου “όνιγκαν”, έχοντας απλώς τη βεβαιότητα πως πρόλαβε μόνο να φυγαδεύσει τη Ντουέαρ, κόρη του “τζονγκ” της Βεπάγια, που ήταν γραφτό του -διανύοντας το αχανές διάστημα- να βρεθεί ερωτευμένος μαζί της. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες και για την ίδια τη ζωή του, θα παρακολουθούσε με ικανοποίηση το φτερωτό άνθρωπο να τη μεταφέρει στα φτερά του, μακριά από κάθε κίνδυνο. Έτσι τουλάχιστον φανταζόταν καθώς έβλεπε το διπλό ανθρώπινο σύμπλεγμα να κατευθύνεται προς το “Σοφάλ” που αγκυροβολημένο στ’ ανοιχτά, περίμενε. Όμως, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τα χέρια του αμείλικτου Μόσκο και να βγει απ’ το φοβερό κυκλικό δωμάτιο με τις επτά πόρτες, όπου τον περίμενε ο βέβαιος θάνατος, ο Κάρσον Νάπιερ θα έκανε μια διαπίστωση που θα τον αναστάτωνε: Η αγαπημένη του Ντουέαρ δεν είχε φτάσει ποτέ στο “Σοφάλ” και δεν είχε πάρει ποτέ το δρόμο του γυρισμού για τη μακρινή πατρίδα της τη Βεπάγια. Βρισκόταν αιχμάλωτη κι αυτή μέσα σ’ αυτό το άντρο των βασανιστηρίων, απ’ όπου μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να τη σώσει, μα που δεν υπήρχε τρόπος να βγει ποτέ!

Απαγωγή στην Αφροδίτη
Φεύγοντας από το Χαβάτου με ένα καλοσχεδιασμένο τέχνασμα και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή, θα περίμενε κανείς πως τα βάσανα του Κάρσον Νάπιερ και της όμορφης πριγκίπισσας Ντουέαρ θα τελείωναν εδώ ή τουλάχιστον κάπου εδώ, μια και είχαν ακόμα να αντιμετωπίσουν το φοβερό πρόβλημα της επιστροφής στη νησιώτικη πολιτεία της Βεπάγια που ήταν ο τελικός τους προορισμός. Πρόβλημα που πήγαζε όχι τόσο από τις δυσκολίες και τα εμπόδια της μετακίνησης, όσο από το φόβο των συνεπειών γύρω από την εφαρμογή των αυστηρών εθίμων του τόπου που απαγορεύουν, επί ποινή θανάτου, σε μια πριγκίπισσα του θρόνου να δώσει την καρδιά της σε έναν άντρα πριν κλείσει τα είκοσί της χρόνια.
Όμως τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν μ’ αυτό τον τρόπο. Λίγες ώρες μετά τη βιαστική τους φυγή από το Χαβάτου κι ενώ όλη τους η φροντίδα ήταν στραμένη στο όμορφο κυνήγι που μόλις είχε “χτυπήσει” ο Κάρσον, η καταστροφή θα ερχόταν εντελώς απροσδόκητα. Μια ομάδα από πολεμιστές -που μόλις την τελευταία στιγμή θα προλάβαινε ο ήρωάς μας να δει ότι ήταν γυναίκες- θα ρίχνονταν πάνω του με τα γυμνά τους σπαθιά και όταν λίγη ώρα αργότερα θα συνέρχονταν από τα δυνατά χτυπήματα, θα διαπίστωνε με απελπισία πως η Ντουέαρ για μια ακόμα φορά είχε χαθεί μέσα από τα χέρια του!
Έτσι αρχίζει η ΤΡΙΤΗ περιπέτεια του Κάρσον Νάπιερ στην Αφροδίτη!
Το πρώτο μέρος από τις περιπέτειες του Κάρσον Νάπιερ κυκλοφόρησε με τον τίτλο ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ και το δεύτερο ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ.

Ο Ταρζάν των πιθήκων
Ο Λόρδος και η Λαίδη Γκρέηστοκ ξεκινούν από την όμορφη Αγγλία για το ταξίδι της ζωής τους. Μόλις έχουν παντρευτεί και η ζωή μπροστά τους φαίνεται ρόδινη κι ευτυχισμένη. Μόνο που αγροίκοι ναύτες, λίγες μέρες αφ’ ότου σαλπάρησε το “Φουβάλντα”, δείχνουν τα νύχια τους. Οι διαθέσεις τους είναι πολύ κακές, για το ανώτερο πλήρωμα και τους επιβάτες.
Ο Μαύρος Μικ τους γλιτώνει βέβαια από τον άμεσο θάνατο, όμως ρίχνει το ζευγάρι και το αγέννητο ακόμη μωρό τους σε ακόμα χειρότερες περιπέτειες. Τους πετάει στην αγκαλιά της άγριας, παρθένας Αφρικάνικης ζούγκλας. Τα λιοντάρια γρυλίζουν γύρω τους από τις νύχτες, οι τεράστιοι ανθρωποιειδείς πίθηκοι καιροφυλακτούν πίσω απ’ τους τεράστιους τροπικούς θάμνους τη νύχτα που γεννιέται το όμορφο αγοράκι τους… Ποια θα είναι η μοίρα αυτού του μωρού; Ποιος θα φροντίσει αυτό το τόσο δα πραματάκι μετά τον θάνατο και των δυο του γονιών; Η εξέλιξη της ζωής του είναι συναρπαστική. Τα καταφέρνει και επιβιώνει παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον αλληλοσπαραγμό της ζούγκλας, όμως η ζωή του επιφυλάσσει άλλα πλήγματα, πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο σοβαρά αυτά, που σημαδεύουν κατευθείαν στην καρδιά του…

Η επιστροφή του Ταρζάν
Ο Ταρζάν αφήνει τη γυναίκα που αγαπούσε στα χέρια εκείνου του ανθρώπου στον οποίο αποφάσισε να παραχωρήσει την κληρονομιά και τον τίτλο που δικαιωματικά του ανήκε. Ο κόσμος του πολιτισμού δεν έκρυβε πια καμιά χαρά για τον πιθηκάνθρωπο.
Έκανε προσπάθειες να προσαρμοστεί αλλά στάθηκε αδύνατον. Ο λίγος καιρός που έζησε ανάμεσα στην πολύπλοκη ανθρώπινη κοινωνία, ήταν αρκετός για να τον κάνει να πληγωθεί και να πικραθεί τόσο, που σύντομα άρχισε ν’ αναζητά την αγαπημένη του αφρικάνικη ζούγκλα.
Όταν μετά από πολλές περιπέτειες φτάνει στα παρθένα, καταπράσινα δάση της μαύρης ηπείρου, ακούει για πρώτη φορά να γίνεται λόγος για το Οπάρ, την πόλη του χρυσού, απομεινάρι της χαμένης Ατλαντίδας. Μια πόλη… που για κατοίκους της είχε απαίσιους πιθηκόμορφους άντρες αλλά -τι αντίθεση!- υπέροχες γυναίκες.
Μια πόλη στην οποία κυριαρχούσε η Λα, αρχι-ιέρεια του μεγάλου θεού, του Φλεγόμενου Θεού του Ήλιου. Οι βωμοί του ναού είχαν για βασική τους διακόσμηση αμέτρητες πιτσιλιές από ανθρώπινο αίμα· οι μεγαλύτερες τελετουργίες είχαν για επίκεντρό τους τις ανθρωποθυσίες.
Αγνοώντας όλους τους κινδύνους που καραδοκούσαν παντού, ο Ταρζάν οδηγεί τους γενναίους του πολεμιστές της φυλής Ζαζίρι, στις πανάρχαιες μυστικές κρύπτες του Οπάρ…

Ταρζάν ο θριαμβευτής
Κακοποιοί έφτασαν στην περιοχή που ανήκει στον Ταρζάν των Πιθήκων λεηλατώντας και σκοτώνοντας καθώς κινούνται μέσα στη ζούγκλα. Υπομονετικά ο Άρχοντας της ζούγκλας τους ακολουθεί. Κάπου εκεί κοντά σε μια κοιλάδα των βουνών Γκένζι ζει μία άσχημη φυλή διεστραμένων που επιμένουν σ’ αυτό που αποκαλούν πίστη τους. Πρόκειται για μια αρχαία φυλή που οι προπάτορές τους ήρθαν από τη Ρώμη 2000 χρόνια πριν. Τώρα είναι εκφυλισμένοι και οι πιο πολλοί τρελοί. Κρατούν αιχμάλωτη την Λαίδη Μπάρμπαρα Κόλλις και θέλουν να την θυσιάσουν στο θεό τους – εκτός κι αν ο Ταρζάν φθάσει στην ώρα του!

Τα θηρία του Ταρζάν
Ο Λόρδος Τζων Κλέυτον – Γκραίηστοκ, ή αν προτιμάτε Ταρζάν, έχει έναν θανάσιμο εχθρό – το Ρώσσο Νικόλα Ροκώφ. Αυτός ο τελευταίος έχει ορκιστεί να εκδικηθεί τον Ταρζάν επειδή με τη μαρτυρία του βρίσκεται κλεισμένος στις Γαλλικές φυλακές, καταδικασμένος σε ισόβια.
Ο Ροκώφ κατορθώνει ν’ αποδράσει και βάζει σ’ ενέργεια το εκδικητικό του σχέδιο. Αρπάζει το παιδί του Ταρζάν, τον μικρό Τζακ και παρασύρει σε παγίδα τον ίδιο τον Ταρζάν.
Το σχέδιό του είναι φοβερό: θ’ αφήσει τον πατέρα σ’ ένα ακατοίκητο νησί και το παιδί σε μια φυλή άγριων ανθρωποφάγων να γίνει καννίβαλος. Χωρίς να το περιμένει, πέφτει στα χέρια του και η γυναίκα του Ταρζάν, η Λαίδη Τζέην. Έτσι η εκδίκησή του γίνεται πιο φοβερή…

Ο γιος του Ταρζάν
Μια φοβερά απερίσκεπτη περιπέτεια φέρνει το νεαρό Τζων Γκρεηστόουκ, γιο του Ταρζάν, στις ακτές της Αφρικής μαζί με τον Ακούτ τον πίθηκο, παλιό φίλο και σύντροφο του πατέρα του. Ο Ακούτ του διδάσκει τους νόμους της ζούγκλας και την συμπεριφορά των θηρίων και άγριος, όμοιος με ζώο της ζούγκλας όπως ο πανίσχυρος πατέρας του παίρνει το όνομα Κόρακ ο Φονιάς.

Ο Ταρζάν και η πόλη του χρυσού
Ένα λιοντάρι βάδιζε περήφανα προς τον Ταρζάν. Ένα λιοντάρι που φορούσε την στολή ενός εκπαιδευμένου κυνηγού. Μόλις ήρθε πιο κοντά φάνηκε αόριστα ενοχλημένο. Η ουρά του στριφογύρισε, το κεφάλι του χαμήλωσε. Προχώρησε αργά, με τα άγρια μάτια του να γυαλίζουν θυμωμένα.
Ο Ταρζάν περίμενε. Στο δεξί του χέρι βρισκόταν το δυνατό καθνιανό ακόντιο και στο αριστερό το κυνηγετικό μαχαίρι του πατέρα, που δεν είχε γνωρίσει ποτέ. Μέτρησε την απόσταση καθώς το λιοντάρι ξεκινούσε την γρήγορη επίθεσή του. Ύστερα, τη στιγμή που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα, το χέρι του σηκώθηκε προς τα πίσω και τίναξε το βαρύ όπλο.
Βαθιά κάτω απ’ τον αριστερό ώμο καρφώθηκε, βαθιά μέσα στην άγρια καρδιά κι έκοψε για μια στιγμή την επίθεση του θηρίου. Μανιασμένο τώρα, το σαρκοβόρο σηκώθηκε στα πίσω πόδια του πάνω από τον ανθρωπο-πίθηκο, με τα μεγάλα πόδια και τα δυνατά νύχια απλωμένα για να τον τραβήξουν στα ανοιχτά σαγόνια.

Ένας πολεμιστής από τον Άρη
Όταν ο Ταν Χάδρον από το Χάστορ, επαρχία του Χέλιουμ, θα αντίκρυζε για πρώτη φορά τη Σανόμα Θόρα, μονάκριβη θυγατέρα του όντγουωρ της 91ης Ούμακ, όπου υπηρετούσε και ο ίδιος με το βαθμό του πάντγουωρ, η ζωή του θα άλλαζε ριζικά. Η συνάντηση αυτή θα γινόταν στα μαρμάρινα παλάτια του Πολέμαρχου, σε μια δεξίωση που θα την τιμούσε με την παρουσία της και η Ντέγια Τόρις, πασίγνωστη σ’ ολόκληρο το Μπάρσουμ για την καλλονή της, με τη συντροφιά μάλιστα της Τάρα του Χέλιουμ και της Θούβια του Πτάρθ…

Οι σκακιστές του Άρη
Ύστερα από μια ενδιαφέρουσα παρτίδα σκάκι, όπου ο νικητής αποχώρησε με την έπαρση της αυθεντίας, ο νικημένος της βραδιάς, που ήμουν εγώ, δεν είχε πια να περιμένει τίποτα, πόσο περισσότερο μια τόσο απροσδόκητη επίσκεψη, αυτή του Τζων Κάρτερ, Πρίγκιπα του Χέλιουμ, που ύστερα από πολλά χρόνια ξαναγύριζε στη Γη και μάλιστα με μια αμφίεση, εντυπωσιακή από κάθε άποψη. Γιατί ο Τζων Κάρτερ, ο επονομαζόμενος Πολέμαρχος του Άρη, είχε έρθει αυτή τη φορά φορώντας τη στρατιωτική του εξάρτηση. Η ανεξήγητη για τη σύγχρονη γήινη επιστήμη δύναμη του να διασχίζει φασματικά το διάστημα, θα του έδινε την ευχέρεια να επισκέπτεται τον γενέθλιο Πλανήτη του κάθε φορά που θα ένιωθε την ψυχική ανάγκη. Έτσι και τώρα· όμως, τη φορά αυτή, συνέπεσε να έρθει πάνω σχεδόν σε μια παρτίδα σκάκι και παρακινημένος ίσως απ’ αυτό, θα έκανε λόγο για κείνη την ιστορία που σχετίζεται με το ζετάν -έτσι ονομάζουν στο Μπαρσούμ το σκάκι- και την περιπέτεια που είχε η μονάκριβη κόρη του και κόρη της Ντέγια Τόρις, η Τάρα, Πριγκίπισσα του Χέλιουμ και αδελφή του Κάρθορις, η πιο όμορφη γυναίκα σ’ ολόκληρο τον Κόκκινο Πλανήτη. Ή σχεδόν η πιο όμορφη!

Ο εγκέφαλος του Άρη
Αν μπορούσαμε να πιστέψουμε τη θεωρία για τη μαγνητική δύναμη των άστρων και μάλιστα κατά τόσο απτό και δυναμικό τρόπο, τότε θα είχε την απλή εξήγησή του ο τρόπος, που, κυριολεκτικά στα ίχνη του πρωτοπόρου εκείνου, Τζων Κάρτερ, από την Βιρτζίνια των Η.Π.Α., ένας άλλος πατριώτης του, ο Οδυσσέας Πάξτον, θα έφτανε στο Μπαρσούμ, δηλαδή στον Άρη, και θα γνώριζε από πρώτο χέρι τους συνανθρώπους μας του διαστήματος που ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτούς. Ωστόσο, ο ίδιος ο “παθών” μας βεβαιώνει πως η δύναμη του Άρη -του θεού του πολέμου κατά την Ελληνική Μυθολογία- ήταν αυτή που τον τράβηξε από το έδαφος της Γης και τον μετέφερε κατά τρόπο μαγικό στον κόκκινο πλανήτη, όπου η πρώτη του γνωριμία -σκόπιμη συγκυρία των ίδιων δυνάμεων- ήταν ένας δεξιοτέχνης χειρούργος, αυθεντία των μεταμοσχεύσεων και που κοντά του θα θήτευε σε έναν κλάδο της ιατρικής που στη Γη είναι ακόμα στα αρχικά του στάδια. Έτσι κάτω από την εποπτεία του Ρας Τάβας, θα γινόταν κι ο ίδιος ένας αξιόλογος χειρούργος που σε μια δεδομένη στιγμή θα έπρεπε να πραγματώσει μία αποστολή. Μια αποστολή που μόνο ένας σατανικός εγκέφαλος θα μπορούσε να οραματιστεί και που ο ήρωάς μας θα πραγμάτωνε όχι χωρίς να περάσει ένα πλέγμα ηθικών αναστολών. Όμως, είχε κι αυτός το σκοπό του καθώς στο δρόμο του τον περίμενε και μία ευχάριστη συνάντηση: η Βάλα Ντία!

Οι ξιφομάχοι του Άρη
Αργότερα, ο Τζων Κάρτερ, θα θυμόταν τη σκηνή όπου η τρυφερή του σύντροφος Ντέγια Τόρις, πριγκίπισσα του Χέλιουμ, θα εκδήλωνε τα κακά της προαισθήματα γι’ αυτή την αποστολή στη Ζοντάγκα, μια πόλη όπου το κακό, στην πιο απόλυτη μορφή του, είχε καταφέρει να κυριαρχήσει. “Μακάρι να μην πήγαινες, κύριέ μου”, είχε πει. “Έχω ένα προαίσθημα ότι θα μας βγει σε κακό… ότι θα το μετανιώσουμε κι οι δυο”. Πόσο δίκιο είχε, ο Τζων Κάρτερ θα το διαπίστωνε πολύ γρήγορα και με τρόπο οδυνηρό. Μεταμφιεσμένος σε πάνταν, δηλαδή απλό πολεμιστή ευκαιρίας, και με μόνο βοηθό το τρομερό σπαθί του, θα φτάσει σ’ αυτή την πόλη των παρανόμων, όπου, άνθρωπος με τεράστιες ικανότητες και ξεχωριστή ευφυΐα, θα κατορθώσει να μπει στην υπηρεσία ενός αξιόλογου επιστήμονα – εφευρέτη που έχει κατασκευάσει ένα αερόπλοιο εφοδιασμένο με μηχανικό εγκέφαλο που ενεργοποιείται με τα μαγνητικά κύματα της ανθρώπινης σκέψης. Γρήγορα θα εντοπίσει το στρατηγείο του πιο ισχυρού Συνδικάτου Δολοφόνων και, σε χρόνο ρεκόρ, θα καταστρώσει τα επιθετικά του σχέδια. Έτοιμος, όμως, να αναλάβει δράση, θα πληροφορηθεί κάτι που θα τον συγκλονίσει. Η αγαπημένη του σύζυγος Ντέγια Τόρις έχει, αλλίμονο, απαχθεί και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια των κακοποιών. Η ζωή της κινδυνεύει… Για άλλη μια φορά, ο Τζων Κάρτερ, πολίτης των κόσμων και “φύτρο” της Βιρτζίνια, θα ριχτεί με τα μούτρα στις περιπέτειες, όπου ενεδρεύουν οι πιο θανάσιμοι κίνδυνοι κι όπου ο αντίπαλος μπορεί -αυτή τη φορά- να έχει το προβάδισμα στη ζωή και όχι στο θάνατο!

Μυθιστορήματα
Beyond Thirty or The Lost Continent (1915)
The Girl From Farris’s (1916)
The Oakdale Affair (1917)
The Efficiency Expert (1921)
The Girl from Hollywood (1922)
Marcia of the Doorstep (1924)
The Cave Girl (1925)
The Eternal Lover (1925)
The Bandit of Hell’s Bend (1926)
The Mad King (1926)
The Outlaw of Torn (1927)
The War Chief (1927)
The Monster Men (1929)
The Land of Hidden Men (1932)
Apache Devil (1933)
The Rider (1937)
The Lad and the Lion (1938)
Deputy Sheriff of Commanche County (1940)
Beyond the Farthest Star (1941)
The Man Eater (1955)
I Am A Barbarian (1967)
Pirate Blood (1970)

Σειρές
John Carter of Mars
Η πριγκίπισσα του Άρη – A Princess of Mars or Under The Moons Of Mars (1917)
The Gods of Mars (1918)
Ο πολέμαρχος του Άρη – The Warlord of Mars (1919)
Thuvia, Maid of Mars (1920)
Οι σκακιστές του Άρη – The Chessmen of Mars (1922)
Ο εγκέφαλος του Άρη – The Master Mind of Mars (1927)
Ένας πολεμιστής απο τον Άρη – A Fighting Man of Mars (1930)
Οι ξιφομάχοι του Άρη – Swords of Mars (1934)
Synthetic Men of Mars (1938)
Llana of Gathol (1948)
John Carter of Mars (1941)

Venus
Pirates of Venus (1934)
Χαμένοι στην Αφροδίτη – Lost on Venus (1933)
Απαγωγή στην Αφροδίτη – Carson of Venus (1937)
Escape on Venus (1946)
The Wizard of Venus (1970)

Tarzan
Ο Ταρζάν των πιθήκων – Tarzan of the Apes (1912)
Η επιστροφή του Ταρζάν – The Return of Tarzan (1913)
Τα θηρία του Ταρζάν – The Beasts of Tarzan (1914)
Ο γιός του Ταρζάν – The Son of Tarzan (1915)
Tarzan and the Jewels of Opar (1916)
Jungle Tales Of Tarzan (1917)
Tarzan the Untamed (1920)
Tarzan the Terrible (1921)
Tarzan and the Golden Lion (1923)
Tarzan and the Ant Men (1924)
The Tarzan Twins (1926)
Tarzan, Lord of the Jungle (1928)
Tarzan and the Lost Empire (1929)
Tarzan the Invincible (1931)
Ταρζάν ο θριαμβευτής – Tarzan Triumphant (1932)
Ο Ταρζάν και η πόλη του χρυσού – Tarzan and the City of Gold (1933)
Tarzan and the Lion Man (1933)
Tarzan and the Leopard Men (1935)
Tarzan’s Quest (1935)
Tarzan and the Forbidden City (1938)
Tarzan the Magnificent (1939)
Tarzan and the Foreign Legion (1947)

Land that Time Forgot
The Land That Time Forgot (1924)
The People That Time Forgot (1918)
Out of Time’s Abyss (1918)

Pellucidar
At the Earth’s Core (1922)
Pellucidar (1923)
Tanar of Pellucidar (1929)
Tarzan at the Earth’s Core (1930)
Back to the Stone Age (1937)
Land of Terror (1944)
Savage Pellucidar (1941)

Moon Trilogy
The Moon Maid (1923)
The Moon Men (1925)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Λυχνάρι, Μέδουσα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Μίνωας, Alter-Ego ΜΜΕ Α.Ε.

109 views.