Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Από το 1965 μέχρι το 1993 έζησε στη Βρετανία όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Sussex. Δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Kent. Aπό το 1993 ζει στην Ελλάδα και από το 2010 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σε θέματα πολιτικής οικονομίας, μακροοικονομικής πολιτικής και φιλοσοφίας της οικονομικής επιστήμης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με την μακροοικονομική, την πολιτική οικονομία και τη φιλοσοφία της οικονομικής επιστήμης. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2004 ήταν υποψήφιος στο νομό Πρεβέζης με το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο συνέδριο του Συνασπισμού το Δεκέμβριο του 2004 εκλέχτηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής. Έχει συγγράψει βιβλία για την Ελληνική αλλά και τη Διεθνή οικονομία. Επίσης, αρθρογραφεί σε εφημερίδες όπως «Η Αυγή», «Η εποχή» και «Η Ελευθεροτυπία». Έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών (2015-2019) και Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (2015).
Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτική
Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς (2005), Κριτική
Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς (2014), Κριτική (Ε-book)
Στο κόκκινο σακίδιο (2021), Πόλις

Συλλογικά έργα
Θεωρία, λογοτεχνία, Αριστερά (2008), Το Πέρασμα
Κείμενα για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική (2009), Το Πέρασμα
Σύγχρονη πολιτική οικονομία (2010), Εκδόσεις Πατάκη
Οικονομική κρίση και Ελλάδα (2011), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Χωρίς επιστροφή (2011), ΚΨΜ
22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι (2012), ΚΨΜ
Τέρρυ Ήγκλετον: Κείμενα για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική (2013), Ταξιδευτής
Θεωρία, λογοτεχνία, Αριστερά (2013), Ταξιδευτής
Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση (2019), Νήσος

Στο κόκκινο σακίδιο – Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στο κόκκινο σακίδιοΠολιτικό ημερολόγιο και άλλα κείμενα


Ο βασικός κορμός του βιβλίου αποτελείται από τα πολιτικά ημερολόγια δύο περιόδων: 2019-2021 και 2012-2013.
Περιλαμβάνονται επίσης και κάποια άλλα κείμενα που έχω κατά καιρούς δημοσιεύσει σε εφημερίδες την περίοδο 2019-2021 αλλά και στο περιοδικό Κάπα το 1987, και τα οποία κατά τη γνώμη μου παραμένουν επίκαιρα στη σημερινή συγκυρία και εξακολουθούν να έχουν γενικότερο ιδεολογικό ενδιαφέρον.
Συμπεριλαμβάνεται ακόμα, με τη μορφή εισαγωγής, ένα εντελώς νέο κείμενο, το οποίο εξηγεί την επιλογή της παρέμβασης με τη μορφή πολιτικού ημερολογίου και εμπεριέχει αρκετά βιωματικά στοιχεία, τόσο της πολιτικής όσο και της προσωπικής μου διαδρομής.
Παρότι οικονομολόγος –που ως τέτοιος έχει την τάση να εμβαθύνει σε θέματα οικονομίας– θεωρώ ότι η Αριστερά, αν θέλει να ανακτήσει την ιδεολογική, και όχι μόνο, ηγεμονία της, οφείλει να παρεμβαίνει σε μια πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων. Γι’ αυτό και στο πολιτικό μου ημερολόγιο θα συναντήσει κανείς από αναλύσεις για τη σημασία της δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι λογοτεχνικά κείμενα του Τζόναθαν Κόου, του Αντρέα Καμιλέρι, της Μάρως Δούκα και του Εντουάρ Λουί• από θέσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις φυσικών μονοπωλίων μέχρι ζητήματα φύλου• από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την περιβαλλοντική κρίση. Στα μάτια μου, όλα είναι αλληλένδετα, αποτελούν όλα πεδία δράσης για την Αριστερά. Μένει η ματιά του αναγνώστη και της αναγνώστριας.
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πρόλογος: Μάρω Δούκα

Δοκίμιο, Πολιτική, Πόλις, 2021, 400 σελ.

Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς – Ευκλείδης Τσακαλώτος

Οι αξίεςΈνα αντι-εκσυγχρονιστικό δοκίμιο για την οικονομία και την κοινωνία


“Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζει έναν εντυπωσιακά διεισδυτικό σχολιασμό της πορείας διαμόρφωσης των νεοφιλελευθέρων και, κυρίως, των εκσυγχρονιστικών απόψεων και πρακτικών. Η συστηματική κριτική του εστιάζεται στη ρητορική του εκσυγχρονισμού, στην έλλειψη ηθικής, στη σαρθή του νεωτερικότητα, στην εμμονή του στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού και, κυρίως, στην ανυπαρξία κάποιας ουσιαστικής θεωρητικής ανάλυσης. Ανάμεσα στα πολλά προτερήματα του βιβλίου αξίζει να σημειωθούν δύο που σχετίζονται με την κατηγορηματική πεποίθηση του Τσακαλωτού ότι υπάρχουν δυνατότητες επανάκαμψης της Αριστεράς. Το πρώτο είναι το επιχείρημα ότι η Αριστερά πρέπει να (επαν)εξετάσει τις αξίες της, να τις προβάλει επιθετικά και να ενισχύσει την ιδεολογική της παρουσία. Το δεύτερο εκφράζει την άποψη ότι μέσα από τη συμμετοχή σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα, η Αριστερά θα καταφέρει να μορφοποιήσει τις προτάσεις της, και δεν θα είναι ένας οργανισμός που απλώς θα προσαρμόζει “αριστερότερα” διάφορες τεχνοκρατικές προτάσεις”. (Κώστας Γαβρόγλου, Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Επιμέλεια: Μάνος Ματσαγγάνης
Μετάφραση: Ξενοφών Γιαταγάνας

Δοκίμιο, Πολιτική, Κριτική, 2014, 2005, 184 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κριτική, Πόλις

Please wait...