Εφη Χαντζούλη

Εφη Χαντζούλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έφη Χαντζούλη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Κατάγεται από το ορεινό χωριό Σμόκοβο της Καρδίτσας. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Σπούδασε δημοσιογραφία. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Υποκριτική. Eργάστηκε σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης παραδίδοντας μαθήματα σε μαθητές Δευτ/βάθμιας Εκπ/σης. Εργάστηκε ως Προϊσταμένη στην Παροχή Στατιστικής Πληροφόρησης στην Ελληνική Στατιστική Αρχή.΄Εγραφε σε διάφορα περιοδικά συνεντεύξεις ηθοποιών και τραγουδιστών. Διατηρούσε μια στήλη στην εφημερίδα “ΜΕΤΡΟPOLIS” με τον τίτλο “Τάδε έφη, ΄Εφη”. Στην πορεία την κέρδισε η Υποκριτική. Ενδεικτικές θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έπαιξε: “Ο Πειρασμός” του Ξενόπουλου σε σκην/σία Γ. Δρίτσα με τους: Π. Αλμπάνη, Κ. Δημητρόγλου, κ. α, στο “Περί ΄Ερωτα” σε σκην/σία Φ. Καφούσια, στο “Μυστικό Μονοπάτι” της Τ. Μπούτου σε σκην/σία Τ. Λέρτα, με τους Β. Κολάση, Οδ. Σταμούλη, Νίτα Παγώνη, στη “Δίκη του Σωκράτη” σε σκην/σία Γ. Ζήκου με το Γ. Μόρτζο, στο “Κύκνειο ΄Ασμα” του Τσέχωφ με το Μ. Δεστούνη σε σκην/σία Β. Πλατάκη, στο “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” του Φ. Γκ. Λόρκα σε σκην/σία Β. Πλατάκη με τη Τζ. Καλλέργη, την Τ. Σαριγκούλη, στο “Φάουστ” του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Χρ. Κορνηλίου, στο “Tα ψηλά βουνά” του Ζ. Παπαντωνίου και στο “Ο Μάγος και η παρέα του” κ.α. ΄Επαιξε στις ταινίες: “Ακάλυπτος” σε σκην/σία Χρ. Δήμα, “Ο Δρόμος” ταινία μικρού μήκους σε σκην/σία ΄Ολγ. Δραμητινού, “Καλάσνικοφ” σε σκην/σία Κ. Γιάνναρη, “Η επανάσταση” σε σκην/σία: Γ. Παρασκευόπουλου. Επίσης, στην τηλεόραση στο σίριαλ “Τρίχες” σε σκηνοθεσία Αλ. Ρήγα. Έχει εκδώσει από τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ την ποιητική συλλογή “Γλυκόπικρες νότες”, 2014 και το παιδικό παραμύθι “Μαθήματα στο Δάσος”, 2016. Τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο Ποίησης και παιδικού βιβλίου για τα ανωτέρω έργα της από την ΄Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών το 2018. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Σμοκοβιτών “Η ΜΕΝΕΛΑΪΔΑ” και από το Μάρτιο του 2020 είναι μέλος του Δ.Σ της “ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ” ως Σύμβουλος καλλιτεχνικών δράσεων.

Ταξίδι συναισθημάτων – Έφη Χαντζούλη

Ταξίδι συναισθημάτων


«Ζωή»
Ποτέ να μη σε απογοητεύσει ο εαυτός σου,
έχεις δικαίωμα στο λάθος όσο ζεις.
Του αξίζει ειλικρινή συγχώρεση ατόφια
απ΄ τη δική σου την καρδιά, όχι απ΄ τους άλλους.

Μη φοβηθείς την πίκρα της καταστροφής.
Μονάχα σα χαλαστείς θα προχωρήσεις παραπέρα.
Χρειάζεται η καρδιά σου να ραγίσει οριστικά,
αν θέλεις νέους δρόμους άγνωστους να βαδίσεις.

Μάθε να χαμογελάς με το μυαλό σου αφειδώς,
καθώς αναζητάς τις άπειρες αλήθειες της ζωής.
Μα μην ξεχνάς πως για να ξαναγεννηθείς,
πρέπει πάντα εκτίμηση να τρέφεις για εκείνη.

Σαράντα εννέα ποιήµατα που κινούνται µεταξύ νεοκλασικισµού, νεοροµαντισµού, λυρικά αλλά και αυτοσαρκαστικά, εξοµολογητικά αλλά και οικουµενικά, µε έντονη την κοινωνική στόχευση και τη νοσταλγία του “εµείς” εις αντιστάθµισιν του “εγώ” µιας περιπετειώδους ζωής ως αντίδοτον θανάτου.

Φιλοσοφικοί στοχασµοί, ιδεολογικοί ακροβολισµοί, αιθερικές πτήσεις. Η ποιήτρια όµως δεν πειραµατίζεται µε νεωτερικές γραφές κι αδιέξοδες αποδοµήσεις. Αντιθέτως, χτίζει τα νοήµατά της σε γερό υπόβαθρο, έχοντας διερευνήσει επαρκώς το αρχαιοελληνικό της υπόστρωµα και τα ασφυκτικά όρια του µικροαστισµού που δεν αφήνει περιθώρια για µεγαλοσύνες.

Αγαπώ να σκέφτοµαι το βάθος του σκοπού παρά τα γλωσσικά και τροπικά χωροχρονικά όρια κάθε ποιητικής απόπειρας, που είναι εξ ορισµού απεγνωσµένη κι εκ φύσεως α-λυσιτελής. Βεβαίως, υπάρχει πάντα και η λύση του “γόρδιου δεσµού”, όµως η ποιητική δεν είναι φαινόµενο αλλά λειτούργηµα, µε εξαιρετική κοινωνική χρησιµότητα. Ειδικά στους δυσχερείς, µεταβατικούς, µεταιχµιακούς καιρούς που έχουµε την τύχη να ζούµε.

Κι ευδαίµονες εκείνοι, που σαν την φιλόλογο και ηθοποιό Έφη Χαντζούλη ιχνηλατούν το αύριο µε όπλο τη Μνηµοσύνη και µε την πείρα του παρελθόντος αλώβητη, αποσκορακισµένη εις το έπακρον.

Ιδιόλεκτος πεποικιλµένη, τεχνουργηµένη µε τρόπο σηροτροφικό (από τους ακάµατους µεταξοσκώληκες).
Ποιήµατα σαν γνωµικά, µακριά από κάθε µοντερνιστική ή µεταµοντέρνα (ηθεληµένη ή µη) σκοτεινότητα. Λόγος διαυγής, καθαρός, ξάστερος. Νοήµατα στιλβωµένα από µια θέληση λακωνική, λιτή, αποφασιστική στη διατύπωση.
Δρ. Κωνσταντίνος Β. Μπούρας

Ποίηση, Εκδόσεις Όταν, 2020, 74 σελ.

Ποίηση
Γλυκόπικρες νότες (2014) Ιωλκός
Ταξίδι συναισθημάτων (2020), Εκδόσεις Όταν

Παιδκή λογοτεχνία
Μαθήματα στο Δάσος (2016), Ιωλκός

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όταν, Ιωλκός

29 views.