Εύκλεια Καράδαγλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Εύκλεια Καράδαγλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μουσθένη Καβάλας, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους.
Σπούδασε Fashion Designer στη Θεσσαλονίκη, μα ο χώρος της μόδας δεν την κράτησε, μιας και στο μυαλό της υπήρχε πάντα έντονη η διάθεση της γραφής και της αποτύπωσης των συναισθημάτων της. Αντλεί έμπνευση από το σημείο μηδέν, τις ελλείψεις της ψυχής, μα κυρίως από τον έρωτα και τις ψυχικές αλλοιώσεις που προκύπτουν μέσα από αυτόν. Η γραφή της διακρίνεται από το διάχυτο ερωτικό συναίσθημα, την αμεσότητα, τον λυρισμό και την εικονοπλασία. Η αέναη αντιπαράθεσή της με τις λέξεις γεννάει ποιήματα. Οι “Άυλες καταστροφές” είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή. Από τις Εκδόσεις Πνοή κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της “Εκπνοές”.
Ποίηση
Εκπνοές (2017), Εκδόσεις Πνοή
Άυλες καταστροφές (2019), Εκδόσεις Πνοή

Άυλες καταστροφές – Εύκλεια Καράδαγλη
Τον έρωτα τον εισπνέεις με μια πρωτόγονη λαχτάρα και ό,τι εκπνέεις, είναι ό,τι δεν πρόλαβες να πεις.

Δοκιμάζεσαι, έρμαιο μέσα στην πλάνη του και στην παραφορά των συναισθημάτων που σου προκαλεί. Λιώνεις και λιώνεσαι, ματώνεις και ματώνεσαι.

Μετά φεύγει γι’ αλλού. Άλλωστε ό,τι βιώνουμε έντονα, είναι και μικρής διάρκειας.

Κατά πόσο όμως του ανθρώπου η καρδιά, μπορεί να επανέλθει στο αρχικό της σχήμα και στην αρχική της μορφή, μετά από το τραύμα του έρωτα; Κατά πόσο δύναται να συνεχίσει να χτυπάει όπως πριν;

Τις “Εκπνοές” του έρωτα ακολουθούν οι “Άυλες καταστροφές” του, η δεύτερη ποιητική συλλογή της Εύκλειας Καράδαγλη που πραγματεύεται τη δύναμη που καταβάλλει η καρδιά να αναδομηθεί όταν το τέλος του έρωτα επέλθει.

Μπορεί το τραύμα να επουλωθεί; Ίσως και να μπορεί. Μα πάντα στην αλλαγή του καιρού, τα ράμματα θα “τραβούν” και θα μας θυμίζουν πως οι μεγάλοι έρωτες ξεπερνιούνται μέχρι τη στιγμή που θα τους ξαναδούμε μπροστά μας.

ΑΫΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Οι άυλες καταστροφές
την ύλη πάντα ανέγγιχτη αφήνουν
στην παίδεψή τους
η ψυχή αγιάζει
μα το κορμί
ανυπόταχτα εξωμοτεί.

Στο βλέμμα μόνο
καταφέρνουν να επιβάλλουν
μια κάποια οσιότητα
ίδιον γνώρισμα της θλίψης
όμως τα χείλη ακράτητα
σε πεθυμιάς λαλίστατο χρεμέτισμα φτεροκοπούν.

Γιατί η σάρκα
πάντα αδύναμη θε να ‘ναι
και σ’ υποτακτικό και άβουλο προσκύνημα θα γονατίζει
σ’ ό, τι στο κύτταρό της
του πόθου ξυπνημό θα φέρει.

Ποίηση, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 72 σελ.

Εκπνοές – Εύκλεια Καράδαγλη
Οι “Εκπνοές” είναι μια ποιητική συλλογή, που υμνεί όχι μόνο τον έρωτα μα και το μεγαλείο του τέλους του. Είναι η περιγραφή της καθαρόαιμης γυναίκας με το εσωτερικό κάλλος, το περήφανο βήμα, το φιλήδονο άγγιγμα, που βιώνει τον απόλυτο έρωτα και στη συνέχεια το απόλυτο εσωτερικό χάος ενός χωρισμού που εκούσια προκαλεί. Η φυγή της σηματοδοτείται από αγέρωχη σιωπή. Η οδύνη της εκφράζεται μέσα από τη γλώσσα του κορμιού της, μέσα από το βλέμμα και κυρίως μέσα από τους στίχους της. Η γυναίκα αυτή αγαπά με ευλάβεια θρησκόληπτης, με φανατισμό αιρετικής, με βαρβαρότητας επιβολή, με της βροχής τη ρευστότητα και το συμπαγές του ακρογωνιαίου λίθου. Το πάθος είναι η φορεσιά της. Το λάθος το χρώμα που της ταιριάζει. Ως αντίτιμο προσδοκεί μόνο την έμπνευση. Χαρακτηριστικά λέει: “Δεν ήθελα να μ’ ερωτευτείς, ήθελα μόνο να μ’ εμπνεύσεις”. Η εσωτερική της πληρότητα, η ευδαιμονία και η ισορροπία της, ανθοφορούν μόνο μέσα απ’ την έμπνευση. Αυτή την καθιστά νικήτρια, αυτή και ηττημένη. Οι εισπνοές της είναι έρωτας, κι οι εκπνοές της είναι στίχοι.

Αφή παραισθησιακή
γεύση από μπαχάρι
οσμή αψιά ηδονιστική
ουράνια φωνή επιβλητική.
Με τις αισθήσεις σου σμιλεύω
Ανδρός μορφή ιδανική.

Ποίηση, Εκδόσεις Πνοή, 2017, 154 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή