Ηλέκτρα Λαζάρ

Ηλέκτρα Λαζάρ

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Ηλέκτρα Λαζάρ γεννήθηκε το 1989 και ζει στην Αθήνα.
Είναι ανθρωπολόγος με υπόβαθρο στην ανθρωπογεωγραφία, την έρευνα και την εκπαίδευση. Η διαρκής αποζήτηση λύσης της ανθρώπινης κατάστασης την έχει οδηγήσει από νεαρή ηλικία στην ποίηση. Έχει πειραματιστεί πάνω σε νέες μορφές γραφής και αφήγησης μέσα από το πρότζεκτ ποίησης TwoParts και ομαδικές συν-γραφές. Το πρώτο της βιβλίο ποίησης, με τίτλο Άγια Νήπια (Άπαρσις, 2019), έλαβε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα. Το δεύτερο βιβλίο της φέρει τον τίτλο Μα φυσικά και νοιάζομαι! Το κρατικό gaslight και η οπισθοχώρηση της προσωπικότητας (Ράμπιτ χόουλ, 2022). Ποιήματα και δοκίμιά της κυκλοφορούν σε περιοδικά και στο διαδίκτυο.

Ποίηση
Άγια Νήπια (2019), Άπαρσις

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Μα φυσικά και νοιάζομαι! (2022), Ράμπιτ χόουλ
Λύκε, λύκε, είσαι εγώ; (2023), Κυαναυγή

Βραβεία-Διακρίσεις
Άγια Νήπια – 1ο Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020

Λύκε, λύκε, είσαι εγώ; – Ηλέκτρα Λαζάρ

Λύκε, λύκεΗ παραμορφωμένη αφήγηση
και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας


Οι ποιητές δεν επιλέγουν αναίτια τις λέξεις των έργων τους, μας λέει η Λύντια Στεφάνου. Τι γίνεται όμως με τη λέξη λύκος; Ο λύκος είναι ένα πλάσμα με μέγιστη συμβολική αξία, αλλά με αντιστρόφως ανάλογη βιοτική αξία στον κόσμο του ανθρώπου. Ο λόγος περί εαυτού γίνεται λόγος περί λύκου ή και το ανάποδο, σε σημείο που ο άνθρωπος έχει σπρώξει στην άκρη της ύπαρξης τον λύκο και τη ζωή του. Η αναπαράσταση του λύκου βρίσκει σύμφωνα σχεδόν όλα τα είδη του γραπτού λόγου και έχει επηρεάσει όλες τις εποχές, ούτως ώστε μέχρι και σήμερα οι ποιητικές εικόνες να συνομιλούν καλύτερα με το παρελθόν, παρά με το παρόν και το μέλλον. Είναι βαθιά η εντύπωση που αφήνει η παραμορφωμένη αφήγηση του ανθρώπου για τον λύκο στον άνθρωπο, παρά ο ίδιος ο λύκος ως παρουσία· υπάρχει προτού φανερωθεί και αντίστοιχα πρέπει να αφανιστεί προτού υπάρξει. Και σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα η λογοτεχνία και ο ανθεκτικός βιότοπος των μεταφορών της.

Ερμηνεία και κριτική, Κυαναυγή, 2023, 232 σελ.

Μα φυσικά και νοιάζομαι! – Ηλέκτρα Λαζάρ

Μα φυσικάΤο κρατικό gaslight
και η οπισθοχώρηση της προσωπικότητας


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου ως μία κατάσταση απόλυτης φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι απλώς ως η έλλειψη αρρώστιας ή αδυναμίας. Χρόνο με τον χρόνο ο άνθρωπος όχι μόνο απομακρύνεται από αυτή την κατάσταση, αλλά η καθημερινότητά του καλύπτεται εξολοκλήρου με το «πρόβλημα». Το πρόβλημα του πανικού Covid, το πρόβλημα της ακατάπαυστης επέκτασης των κρίσεων, της ακατάπαυστης περιστροφής των λεπτομερειών και των αποφάσεων, το πρόβλημα της κόπωσης, το πρόβλημα της καθημερινότητας του «προβλήματος» και η συγκατοίκηση με το επείγον συμβάν έχουν διαβρώσει τη διανοητική κατάσταση του ανθρώπου. Από το stratum της κοινής λογικής βρέθηκε στην σκιά του non compos mentis. Αναγνώσιμος και προβλέψιμος, ζαλισμένος και αντιφατικός εγκαταβιώνει στον αρρωσθενή τόπο του σύγχρονου Κράτους.

Ερμηνεία και κριτική, Ράμπιτ χόουλ, 2022, 67 σελ., E-book PDF

Άγια Νήπια – Ηλέκτρα Λαζάρ

Άγια νήπια


ΘΕΜΑΤΙΚΟ
Φαίνονται από μακριά παιχνιδομηχανές
ανάποδα σφυριά
βροχή πάνω στα κεφάλια
τηλεπαιχνίδια καρφωμένα σε σειρά
Το πλαστικό αλογάκι
σε στερημένο τροχασμό
κέρματα δέχεται παθητικά
κέρματα σαχλά στα σπλάχνα του
για να αρχίσει να κάνει κύκλους
και μοιάζει με γελοίο
έτσι που επιταχύνει και αναπηδά
έτσι όπως χορεύει παθητικά
και πώς να μην κουνιέται
παθητικά
πώς να μην ξεκαρδίζεται
με αυτό το σίδερο
που του έχουν περασμένο στα μυαλά

Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2020

Ποίηση, Άπαρσις, 2019, 36 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άπαρσις, Κυαναυγή

Please wait...