Ελευθερία Ακμούτσου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελευθερία Ακμούτσου γεννήθηκε στον πανέμορφο και γραφικό Μόλυβο ή Μήθυμνα της Λέσβου, όπου η ομορφιά και η αρμονία περιττεύουν.
Μεγάλωσε στην εποχή του κρυφτού, του κυνηγητού και της αμπάριζας μέσα στις αλάνες και τα καλντερίμια. Από την οικογένειά της και τη μικρή κοινωνία του χωριού έμαθε να σέβεται τους ανθρώπους, να αγαπά τη φύση και τα ζώα. Ως έφηβη της άρεσε το διάβασμα και αρεσκόταν να κάνει νοερά ταξίδια. Τότε ήταν που έκανε και τις πρώτες, επιπόλαιες απόπειρες γραφής στίχων και κειμένων σε σκόρπιες σελίδες. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε στην Αθήνα, ως οικονομολόγος, σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η καριέρα της δεν ήταν αυτοσκοπός, αφού, ως μητέρα, είχε βασικό μέλημα την ανατροφή της μοναχοκόρης της. Αφότου συνταξιοδοτήθηκε, εγκατέλειψε την πολύβουη πόλη και εγκαταστάθηκε, μαζί με τη μεγαλόσωμη σκυλίτσα της, σε ένα καταπράσινο χωριό της Αιγιαλείας. Η φύση, ο ουρανός, το χώμα και η θάλασσα είναι στοιχεία που την αποσπούν από την πραγματικότητα και την παρασύρουν σε μυθοπλαστικά ταξίδια. Επιχειρεί και καταγράφει το σεργιάνι του μυαλού της, έχοντας ως μοναδική ευχή το πλοίο της φαντασίας της να προσελκύσει κι άλλους επιβάτες.
Μυθιστορήματα
Νέμεσις (2022), Υδροπλάνο

Νέμεσις – Ελευθερία Ακμούτσου

ΝέμεσιςΗ κόρη της νύχτας


Στα Κατοχικά αλλά και στα μετέπειτα χρόνια, το σκηνικό της πείνας και της φτώχιας στάθηκε ιδανικό περιβάλλον για να καταπατηθούν αρχές και ηθικοί κανόνες. Μιαρές σκέψεις ξέφυγαν από το πλαίσιο της φαντασίωσης κι έγιναν πραγματικότητα και βρόμικα σχέδια πραγματώθηκαν σε βάρος των ανθρώπινων ζωών και αξιών. Ο Νικόλας, αν και ένιωσε την ατίμωση στην παιδική του ηλικία, κατάφερε να βρει διαφυγή και να συνεχίσει τη ζωή του, ενώ η Ευτέρπη οδηγείται μετά από ένα τραγικό γεγονός σε έναν εξωπραγματικό κόσμο. Είναι εφικτή η επαναφορά του μυαλού και η ίαση της ψυχής της; Κρυμμένα μυστικά θα αποκαλυφθούν, το σημάδι του φεγγαριού θα ανατρέψει τα δεδομένα, παράλληλοι δρόμοι θα ανταμώσουν και η Νέμεσις, η κόρη της Νύxτας, θα είναι εκεί…

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2022, 502 σελ.

Πηγές: Biblionet, Υδροπλάνο