Ελευθερία Καλογνωμά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελευθερία Καλογνωμά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.
Έχει σπουδάσει Γαλλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με τη διδασκαλία των Γαλλικών. Ένα διήγημά της αποτέλεσε το 2020 μέρος της συλλογής διηγημάτων που εκδόθηκε από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή με τίτλο «Μείνε κοντά μου από μακρυά», με θέμα την πρώτη καραντίνα εν μέσω της πανδημίας του covid-19. Συμμετέχει επίσης στο Blog «Ονείρων Πένες» και γράφει μυθιστορήματα σε μεγάλη διεθνή πλατφόρμα. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μετάφραση και στο παρελθόν ασχολήθηκε επίσης με τον υποτιτλισμό για την ιδιωτική τηλεόραση.
Μυθιστορήματα
Ίχνη στην Έρημο (2021), Υδροπλάνο
Ίχνη στην έρημο. Όαση (2022), Υδροπλάνο

Ίχνη στην Έρημο – Ελευθερία Καλογνωμά

ΊχνηΌαση


«Πάλι κάποιος είχε παίξει μαζί τους, κάποιο πολύ δυνατό κέντρο ασκούσε ισχυρή έλξη και τους κρατούσε όλους γύρω του. Ίσως να ήταν το ίδιο το κέντρο του κόσμου που είχε μετατοπιστεί σ’ αυτό ακριβώς το μέρος της Γης κι αυτή η παρέα ήταν πρόσωπα που προσπαθούσαν να τραβήξουν τους δρόμους τους, αλλά αυτοί οι δρόμοι γίνονταν διαρκώς κύκλοι που δεν έκλειναν ποτέ και τελικά… μάλλον έπρεπε να το έπαιρναν πια απόφαση: δε θα απομακρύνονταν ποτέ πραγματικά ο ένας από τον άλλον».

Ένας ένας οι ήρωες της Αμμοθύελλας προσπαθούν να ξεχάσουν όσα τραγικά βίωσαν και να βάλουν τις ζωές τους σε νέους δρόμους. Όμως νέα μέτωπα θα ανοιχτούν μπροστά τους, εκκρεμότητες περιμένουν να κλείσουν, νέα πρόσωπα και νέα λάθη θα γίνουν ξανά εφιάλτης. Μαρακές, Ν. Υόρκη, Μπογκοτά, Λίμνη Κόμο. Σκόρπιοι δρόμοι σ’ έναν κόσμο, που τελικά θ’ αποδειχτεί πολύ μικρός για όλους τους, θα συγκλίνουν με τον πιο παράδοξο τρόπο και για μία ακόμη φορά, το Διαμάντι της Ερήμου και η κόκκινη έρημος Μερζούγκα, στο Μαρόκο, θα γίνουν το σημείο όπου οι πυξίδες θα οδηγήσουν τους πάντες.

Οι ζωές είναι αλυσίδες που σέρνονται πίσω μας και αφήνουν ίχνη. Οι δικές τους ζωές έγιναν μία και μόνη αλυσίδα και τα Ίχνη που άφησαν όλοι τους εκεί… δε θα σβήσουν ποτέ.

Υπάρχει τελικά Όαση γι’ αυτούς; Κι αν ναι, θα φτάσουν όλοι στον ίσκιο της;

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2022, 878 σελ.

Ίχνη στην Έρημο – Ελευθερία Καλογνωμά

Ίχνη στην ΈρημοΑμμοθύελλα


Ο Νόα Αμάρι, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Διαμάντι της Ερήμου, στο Μαρακές, γνωρίζει στην πτήση του από Παρίσι για Μαρόκο τη Νάταλι Έβανς. Μια σύμπτωση θα τους φέρει κοντά. Η σχέση τους θα εξελιχθεί γρήγορα, όμως σύντομα ο Νόα Αμάρι θα διαπιστώσει πως αυτή η γυναίκα κρύβει πίσω της μία περίεργη ιστορία που θα τους οδηγήσει σε μία συγκλονιστική περιπέτεια και θα γίνει αφορμή να αποκαλυφθούν τόσο τα δικά του σκοτεινά μυστικά όσο και η δική της, επίσης, σκοτεινή σχέση με τον Άνταμ Σάντερς, έναν άντρα με περίεργο ρόλο στη ζωή της. Κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται και το παράξενο αυτό τρίγωνο των πρωταγωνιστών θ’ αφήσει έντονα τα ίχνη του στην αχανή, κόκκινη έρημο του Μαρόκου που θα γίνει μια θανάσιμη παγίδα.

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2021, 928 σελ.

Πηγές: Biblionet, Υδροπλάνο