Ελευθερία Παπασάββα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελευθερία Παπασάββα γεννήθηκε στα Ιωάννινα, όμως σχεδόν όλα της τα χρόνια κατοικεί στην Αθήνα.
Το 1994 απέκτησε τη φοιτητική ιδιότητα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από εκεί και πέρα έκανε τα πάντα ανάποδα. Οικογένεια, σταδιοδρομία, σπουδές. Σήμερα είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης και οι “Μικρές Εμμονές” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Μικρές εμμονές – Ελευθερία Παπασάββα

Ψυχολογικό μυθιστόρημα


Τι είναι το Σύνδρομο Clerambault; Πού σταματά η ερωτική διεκδίκηση και πού αρχίζει η εμμονή; Δεκαέξι συναντήσεις τριών, μέχρι χτες άγνωστων γυναικών, σ’ ένα ατμοσφαιρικό καφέ, πίσω από μια τζαμαρία στην Κηφισίας, δημιουργούν μια φιλία κι ολοκληρώνουν τέσσερις μήνες άτυπων συνεδριών, στις οποίες κάθε γυναίκα βουτά μέσα της για να περιγράψει στις άλλες δύο τη δική της κοσμοθεωρία. Για τον έρωτα, τον εθισμό, την άβυσσο της ανθρώπινης φύσης, τους φόβους, το πένθος, το ψέμα, τις καινούριες αρχές. Με γλώσσα αλήθειας και χωρίς ίχνος φόβου έκθεσης.

Όλοι οι ήρωες της ιστορίας είναι “χαλασμένοι”. Άνθρωποι που έχουν βιώσει μια απώλεια σημαντική που τους καθόρισε. Άλλοι τη βίωσαν και βγήκαν απ’ αυτήν καλύτεροι, δημιουργικοί και φιλάνθρωποι κι άλλοι έκαναν την απώλεια εμπάθεια, εκδικητικότητα, αδυναμία. Τελικά το πώς θα πορευτεί κάποιος στη ζωή του έχει να κάνει με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος; Ή με τις απώλειες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που είχε στη διαδρομή του; Ένα βιβλίο για την ανέχεια στη σημερινή Ελλάδα, τον κοινωνικό ρατσισμό, ένα βιβλίο που υμνεί τη φιλία και τα οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2018, 552 σελ.

Μυθιστορήματα
Μικρές εμμονές (2018), Εκδόσεις Πηγή

Μεταφράσεις
Τσούνης, Γρηγόρης, Info Athens (2004), Explorer

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή