Ελενα Λαγάρα

Ελληνες λογοτέχνες
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όμως από πολύ μικρή ηλικία οι συχνές μετακομίσεις και τα μακρινά ταξίδια έγιναν μέρος της ζωής μου γεμίζοντας με μοναδικές εικόνες και εμπειρίες. Πάντα μαγευόμουν από ιστορίες χαμένων πολιτισμών, τούς καμβάδες των αναγεννησιακών ζωγράφων, τα εκθέματα στις προθήκες των μουσείων, πράγμα που με οδήγησε σύντομα στο να εγκαταλείψω τις σπουδές ως κοινωνική λειτουργός στο ΑΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, για να αφιερωθώ στην συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Εργάστηκα σε ανασκαφές, μουσεία και συχνά σε ιδιωτικές συλλογές συλλεκτών για συντήρηση και εκτίμηση των κειμηλίων τους. Η ζωγραφική, η φωτογραφία τοπίου και η κατασκευή ψηφιδωτών είναι οι ενασχολήσεις μου στον ελεύθερο χρόνο. Μιλώ αγγλικά και ολλανδικά. Τα τελευταία επτά χρόνια ζω μόνιμα στο Βέλγιο. Στο βιβλίο «Παρένθετη Απολογία» μάζεψα μνήμες και γεγονότα που με σημάδεψαν, θέλοντας να αφιερώσω μια κατάθεση ψυχής σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν πως στα όνειρα δεν υπάρχει καμία διάκριση. Επιτρέπονται σε κάθε ψυχή μιας και όλοι έχουμε το δικαίωμα να βιώσουμε τις επιθυμίες μας, ο καθένας αξίζει την ευτυχία που ποθεί.»
Μυθιστορήματα
Παρένθετη απολογία (2017), Όστρια Βιβλίο

Παρένθετη απολογία – Έλενα Λαγάρα

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα


Dicat veritas et pereat mundus…ας ειπωθεί η αλήθεια και ας καταστραφεί ο κόσμος…

Η Σοφίκα Τσαλίκη επιστρέφοντας σχεδόν 50 χρόνια στο ταραχώδες παρελθόν που την καθόρισε, θα προσπαθήσει να αναβιώσει, να σκιαγραφήσει κάθε πρόσωπο, κάθε εμπειρία, της αληθινά μυθιστορηματικής ζωής της.

Ξεκινώντας από την Σαλαμίνα του 1940, μέσα στο επιβλητικό σκηνικό ενός αρχοντικού που επίπονα προσπαθεί να κρατήσει το κύρος και την λάμψη μιας χαμένης εποχής, θα διανύσει μια περιπετειώδη πορεία που θα την ωριμάσει απότομα, βιώνοντας απώλειες, αναζητήσεις θαμμένων μυστικών, δοκιμασίες.

Η εξωτική Βηρυτός, το Παρίσι η Πολωνία, θα είναι κάποιοι από τους σταθμούς της.

Η πολύτιμη Ατλαζία, ο μασόνος υπουργός Σαράκης, ο Φίλιππος Ροντήρης, η Νόνικα, ο δικηγόρος Τοπάλης, η χαρισματική Κασσάνδρα, ο ιδανικός Τζώρτζης, ο γιατρός Μιχάλης Φωτίου, η αδίστακτη Αρετή, θα είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές που θα δεθούν άρρηκτα μαζί της, σε μια αναμέτρηση που ο καθένας αναζητά τον προορισμό και το πολύτιμο μερίδιο που πίστευε πως του αναλογεί.

Μέχρι το 1996 οι καταιγίδες θα δείχνουν να έχουν κοπάσει. Την στιγμή όμως που η Σοφίκα στα 56 της χρόνια θα τολμήσει να γεννήσει μια εγγονή στην θέση της <ιδιαίτερης> κόρης της Χριστίνας, τότε ένας κόσμος ανάγκης, χλιδής, εξαρτήσεων, πάθους, εκβιασμών και εξιλέωσης θα την βάλει σε νέες δοκιμασίες.

Τα ζωώδη ένστικτα επιβίωσης του κάθε εμπλεκόμενου θα οδηγηθούν σε ακραίες καταστάσεις. Ο όλεθρος και ο θάνατος καραδοκούν παντού.

Μόνο ένας φύλακας άγγελος, έστω και “καταραμένος”, θα μπορούσε να φέρει την ανατροπή…

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2017, 430 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο