Ελένη Κ. Αλαφογιάννη

Ελένη Κ. Αλαφογιάννη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Κ. Αλαφογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από την Ελληνο- γαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» το 1978. Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολήθηκε επί χρόνια με την συγγραφή, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου «Δημιουργική γραφή – Μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα, σενάριο, θεατρικός λόγος» το 2015. Παρακολούθησε σεμινάρια διόρθωσης κειμένου με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη. Τον Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μια νουβέλα με τίτλο «Γραμμές Αίματος» από τις εκδόσεις «Οδός Πανός». Τον Δεκέμβριο του 2018 εκδόθηκε το μυθιστόρημα «Τέρμα Ιπποκράτους» από τις εκδόσεις «24γράμματα» . Έχει δημοσιεύσει στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Fractal. Συμμετείχε στην συλλογική έκδοση των ‘‘24 γραμμάτων’’ με τίτλο Πανδημία – Ιστορίες εγκλεισμού τον Απρίλη του 2020. Ζει μόνιμα πια στο Ακρογιάλι Αβίας του Δήμου Δυτικής Μάνης. Ασχολείται πλέον με την συγγραφή.

Γραμμές αίματος – Ελένη Κ. Αλαφογιάννη

Γραμμές αίματος


“Το τέλος θα είναι πολύ άσχημο. Άνθρωποι δικοί σου θα σε προδώσουν, άλλοι θα ετοιμάσουν την καταδίκη σου, εσύ ο ίδιος το προκαλείς με την αλαζονεία που δείχνεις. Βρες τρόπο να φύγεις με το κεφάλι ψηλά. Έχεις ακόμη καιρό. Να σε θυμούνται με σεβασμό και δέος. Μπορείς αν θελήσεις να το ανατρέψεις”.

Τραβάει το χέρι του, “ανόητη μάγισσα, νομίζεις δεν ξέρω ότι ασχολείσαι με αυτές τις αηδίες! Από τα μέρη σου κατάγομαι και εγώ αλλά αυτές τις γελοιότητες δεν θα τις πιστέψω ποτέ”, στρίγκλιζε σχεδόν.
“Με αγάπη στο λέω. Απόδειξέ μου ότι δεν είσαι ξεμωραμένος όπως σε αποκαλούν διάφοροι γύρω τριγύρω”, σηκώθηκε από την πολυθρόνα της.
Ο Γιατρός είχε γίνει κατακόκκινος. “Φύγε! Είχα σκοπό να σου κάνω αποχαιρετιστήρια γιορτή. Φύγε παλιοθήλυκο! Με ποιο θράσος θα πεις κι άλλα!”

Νουβέλα, Οδός Πανός, 2016, 90 σελ.

Τέρµα Ιπποκράτους – Ελένη Κ. Αλαφογιάννη

Τέρµα Ιπποκράτους


Τον βοήθησε να κατέβει τα δυο σκαλοπάτια που χώριζαν την έξοδο της πολυκατοικίας από το πεζοδρόμιο. Η μάνα της είχε ήδη ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου. Ο παγωμένος βοριάς εκείνη την τρίτη μέρα του Μάρτη θύμιζε πως ο χειμώνας δεν θα υποχωρούσε εύκολα.
“Εντάξει είμαι” είπε καθώς του έδενε τη ζώνη ασφαλείας με τρόπο, ώστε να μην εκνευριστεί που το χέρι του δεν τον βοηθούσε να το κάνει μόνος του. Η φωνή του βραχνή· μια μόνιμη βραχνάδα, παρενέργεια των υψηλών δόσεων κορτιζόνης που έπαιρνε επί μήνες τώρα. “Από Κηφισίας να κατέβεις, δεν έχει πολλή κίνηση, άκουσα τον Σκάϊ πριν”, συνέχισε. Τον κοίταξε, χαμογέλασε. “Όπως θέλεις”, είπε και πάτησε το γκάζι. Σε όλη τη διαδρομή η μάνα της αμίλητη, εκείνος επίσης. Το μόνο που είπε για μια φορά ακόμη: “Σίγουρα θα γυρίσουμε σπίτι το μεσημέρι;” Τον διαβεβαίωσε ότι έτσι θα γίνει. Λίγα λεπτά μετά, τον ακούει να ξεροβήχει προσπαθώντας να καθαρίσει τη φωνή του και κοιτάζοντάς τη, ρωτάει: “Αν τελειώσουμε νωρίς, γίνεται να κατέβουμε μέχρι το τέρμα Ιπποκράτους;” Πριν προλάβει η μάνα της να μιλήσει, βλέποντας από τον καθρέφτη τον εκνευρισμό της, απαντά χαμογελώντας του: “Μήπως να πάμε μεθαύριο; Ίσως να χρειάζεται να ξεκουραστείς μετά”…

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2018, 260 σελ.

Μη λες!!! Όλο λες… – Ελένη Κ. Αλαφογιάννη

Μη λες!!! Όλο λες


Στην πρώτη πρόβα μετά από δυο ημέρες, άρχισε να μου μιλάει. Ήθελε να μου πει την ιστορία της. Ήθελε να μιλήσει σε κάποιον. «Μπορώ να σε εμπιστευτώ. Θέλω να ακούσεις μιαν ιστορία και κάνε ό,τι θέλεις» είπε καθώς καρφίτσωνε.
Την άκουσα. Μια ιστορία απλών και συνηθισμένων ανθρώπων. Μια ιστορία βασισμένη σε ένα ψέμα ή στην απόκρυψη της αλήθειας, όπως η ίδια δήλωσε.
Τώρα με τη δική της παρότρυνση θα την ξεδιπλώσω.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2020, 228 σελ.

Μυθιστορήματα
Τέρµα Ιπποκράτους (2018), 24 γράμματα
Μη λες!!! Όλο λες… (2020), 24 γράμματα

Νουβέλες
Γραμμές αίματος (2016), Οδός Πανός

Συλλογικά έργα
Πανδημία-Ιστορίες εγκλεισμού (2020), 24 γράμματα

Πηγές: Biblionet, Οδός Πανός, 24 γράμματα