Ελένη Μπιμπίρη

Ελένη Μπιμπίρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Μπιμπίρη γεννήθηκε στην Κοζάνη, όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Θεωρητικά Μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια παρακολούθησε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στις Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο Έξετερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής σε διαφορετικά δημόσια σχολεία ανά την Ελλάδα. Τα βιώματά της από τον χώρο καταγράφονται στο βιβλίο “Ακούει κανείς; Ειδική Αγωγή: Αγώνες και αγωνίες πίσω από την πόρτα”, Εκδόσεις Έναστρον. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων ασχολείται και με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών. Η εργασία της σε διαφορετικά πλαίσια με άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων και εθνικοτήτων, τυπικής ανάπτυξης ή με ειδικές ανάγκες, την εφοδιάζει με πλούσιες εμπειρίες που αποτυπώνονται στα βιβλία της.

Ακούει κανείς; – Ελένη Μπιμπίρη

Ακούει κανείς;Ειδική αγωγή: Αγώνες και αγωνίες πίσω από την πόρτα


Πώς φτάνει κάποιος, σε εποχές κρίσης, να εγκαταλείψει χρόνια σπουδών και εργασίας; Πώς φτάνει να θεωρήσει ότι το όραμά του να συνεισφέρει στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση όλων των παιδιών – ανεξαρτήτως αναπηρίας, καταγωγής, θρησκείας κ.λπ. – έχει ναυαγήσει;

Οι σελίδες των ημερολογίων δυο εκπαιδευτικών με αντίστοιχη πορεία συνδυάζονται σ’ έναν μονόλογο και αποκαλύπτουν καταστάσεις και στιγμιότυπα που σκιαγραφούν τις συνθήκες, τα προβλήματα, τις συγκινήσεις και τις απογοητεύσεις που ένιωσαν ως εργαζόμενοι στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και τους οδήγησαν να απομακρυνθούν οικειοθελώς.

Αφηγήσεις, Έναστρον, 2017, 191 σελ.

Λενιώ – Ελένη Μπιμπίρη

ΛενιώΤο κορίτσι με τα παράξενα δάχτυλα


Η Λενιώ είχε παρατηρήσει από μικρή πως τα δάχτυλά της ήταν παράξενα και διαφορετικά από εκείνα των άλλων κοριτσιών. Ένιωθε περίεργα για αυτό της το χαρακτηριστικό και αδιαμαρτύρητα άκουγε τα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών της. Μέχρι που κάποια στιγμή ένας φίλος της, ο Γιαννιός, της μίλησε για τα “καλά της χέρια” που αγαπούν τα ζώα, περιποιούνται τα φυτά και καταδέχονται άτομα που οι υπόλοιποι αγνοούν και απομονώνουν. Έτσι, με τον καιρό και με την υποστήριξη του φίλου της, η Λενιώ άρχισε να αποδέχεται τη διαφορετικότητά της – να την αγκαλιάζει και να την αγαπάει.

Εικονογράφος: Ευαγγελία Γουτιάνου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Φυλάτος, 2019, 32 σελ.

Η Λενιώ και το “αγόρι από τη Συρία” – Ελένη Μπιμπίρη

Η Λενιώ και το


Μια οικογένεια Σύρων προσφύγων εγκαταστάθηκε στη γειτονιά της Λενιώς μετά από ένα δύσκολο ταξίδι. Το αγόρι της οικογένειας δυσκολευόταν να ξεπεράσει τις πληγές του πολέμου και της απώλειας, και είχε κλειστεί στον εαυτό του. Η Λενιώ, με τη βοήθεια του φίλου της του Γιαννιού και της σούπερ γιαγιάς της, βρήκε τρόπους για να το βοηθήσει και να το υποστηρίξει. Με τον καιρό και με τη σταθερή υπομονή και επιμονή τους, ξεκλειδώθηκε ο χαρακτήρας του μικρού αγοριού, ξεδιπλώθηκαν τα ταλέντα του και άρχισε να συμμετέχει στο παιχνίδι, στο σχολείο, στην… ίδια τη ζωή! Έτσι, τα άτομα του κοινωνικού του περίγυρου ανακάλυψαν τον Φαρίντ πίσω από την ετικέτα “του αγοριού από τη Συρία” και σιγά σιγά τον ενέταξαν στην κοινότητα τους.

Εικονογράφος: Ευαγγελία Γουτιάνου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Φυλάτος, 2020, 36 σελ.

Αφηγήσεις
Ακούει κανείς; (2017), Έναστρον

Παιδική λογοτεχνία
Λενιώ (2019), Εκδόσεις Φυλάτος
Η Λενιώ και το “αγόρι από τη Συρία” (2020), Εκδόσεις Φυλάτος

Πηγές: Biblionet, Έναστρον, Εκδόσεις Φυλάτος