Το μονοπάτι

Ελένη Μπίνου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Μπίνου γεννήθηκε ένα ανήσυχο χειµωνιάτικο βράδυ στη Θεσσαλονίκη, όπου και µεγάλωσε.
Θα έλεγε κανείς ότι αυτό το βράδυ την προσδιόρισε, καθώς αυτό το χαρακτηριστικό τη συνόδεψε στη µετέπειτα ζωή της. Λόγω της εσωτερικής ανάγκης και αγάπης για τον άνθρωπο αρχικά και έπειτα για τα παιδιά τα βήµατά της, την οδήγησαν στα σκαλοπάτια του Παιδαγωγικού Τµήµατος Δηµοτικής Εκπαίδευσης. Η µεταλαµπάδευση της γνώσης, η δηµιουργία διαφορετικών νοηµάτων και πλαισίων, η ελευθερία της σκέψης, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που τη γοήτευσαν στο να παραµείνει αφοσιωµένη στην εκπαίδευση µέχρι σήµερα. Η πίστη για τα όνειρα και η διδασκαλία µέσω του προσωπικού αγώνα για την κατάκτηση αυτών, την οδήγησαν στη δηµιουργία του πρώτου βιβλίου: “Το µονοπάτι της ζωής”.
Μυθιστορήματα
Το μονοπάτι της ζωής (2022), Εκδόσεις Πηγή

Το μονοπάτι της ζωής – Ελένη Μπίνου

Το μονοπάτιΔύο γυναίκες, δύο διαδρομές,
ένα μονοπάτι ζωής που θα τις ενώσει ξανά


«Ξαφνικά, η γυναίκα γύρισε και τα µάτια της σκάλωσαν πάνω στην Αγγελική. Μάτια θλιµµένα, µάτια ίδια µε το γαλάζιο της θάλασσας, όµοια µε τα δικά της. Απέµειναν να κοιτάζουν η µία την άλλη, χωρίς να µπορούν να µιλήσουν. Ώσπου τα πόδια της γυναίκας λύγισαν κι έπεσε σαν πάνινη κούκλα, µπροστά στα σαστισµένα µάτια των δύο κοριτσιών».

Δύο γυναίκες, µια ιστορία…

Ζωή και Αγγελική. Μητέρα και κόρη. Διαφορετικές ζωές, αντίθετες προσωπικότητες. Μια κοινή µοίρα τις ορίζει, όµως οι προσωπικές τους αποφάσεις και επιλογές είναι εκείνες που θα προσδιορίσουν και θα σηµαδέψουν την πορεία τους στον χρόνο.

Πολλά χρόνια πριν, η Ζωή αποφάσισε να ακολουθήσει την καρδιά της και να µην αφήσει ένα παιδί που ήρθε στη ζωή της απρόσµενα να µπει εµπόδιο στα όνειρά της. Ήθελε να πετάξει ψηλά· και το κατάφερε, αν και το τίµηµα ήταν µεγάλο. Πολλά χρόνια µετά, η Αγγελική βρίσκεται στην ίδια θέση. Όµως εκείνη ακολουθεί τα όνειρά της µε συνοδοιπόρο την κόρη της. Μπροστά στις δυο γυναίκες ανοίγονται συνεχώς καινούρια µονοπάτια που καλούνται να ακολουθήσουν, µέχρι η µοίρα να τις ενώσει ξανά. Και τότε, κρυµµένες αλήθειες, ενοχές και σκοτεινά µυστικά βγαίνουν στο φως και συνταρακτικές αποκαλύψεις ανατρέπουν τις ζωές τους.

Οι εικόνες του παρελθόντος ζωντανεύουν και οι κοιµισµένες αναµνήσεις ξεχύνονται στους διαδρόµους του µυαλού, όταν οι δρόµοι τους ανταµώνουν. Τα αισθήµατά τους ξεκλειδώνουν και τις πληµµυρίζουν. Οι αντοχές τους δοκιµάζονται και τα όριά τους παραβιάζονται. Πόσο είναι τελικά έτοιµες γι’ αυτή την αναµέτρηση;

Το ”Μονοπάτι της Ζωής” είναι ένα συγκλονιστικό κοινωνικό μυθιστόρημα που αποπειράται να δώσει απάντηση σε υπαρξιακά ερωτήματα που πιθανότατα έχουν απασχολήσει όλους μας. Μπορούν άραγε οι καρδιές να ραγίσουν από ευτυχία; Μπορούν οι πονεµένες µνήµες να χαθούν στα ποτάµια της λήθης και το παρόν να παραµερίσει τα πέπλα του βασανισµένου παρελθόντος και να το ανατρέψει; Μπορεί µια πληγωµένη καρδιά να συγχωρήσει και αυτή η συγχώρεση να φέρει τελικά την πολυπόθητη λύτρωση;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 328 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή