Ελένη Δασκαλάκη

Ελληνες λογοτέχνες


Σάμος
Ο καλύτερος οδηγός με 140 φωτογραφίες
Το καράβι αράζει ξημερώματα στο λιμάνι του Βαθιού, στη Σάμο. Τα παλιά αρχοντικά σπίτια της παραλίας λάμπουν κάτω από τις πρώτες αχτίδες του ήλιου… Η θάλασσα στραφταλίζει χαιρετίζοντας την καινούργια μέρα που έρχεται… Η πόλη αρχίζει σιγά σιγά να ξυπνάει και ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια ακόμη ζεστή καλοκαιρινή μέρα…
Εμείς, έκθαμβοι επισκέπτες αυτού του απομακρυσμένου νησιού του Αιγαίου αντικρίζουμε για πρώτη φορά τη Σάμο με ένα χαμόγελο να σχηματίζεται στα χείλη μας. Το καταπράσινο νησί μας κερδίζει από την πρώτη στιγμή.
Μια μικρή δόση ιστορικών πληροφοριών, μια σύντομη περιήγηση στη λαογραφία και την πλούσια λαϊκή παράδοση των Σαμίων και μια πρώτη ξενάγηση στις κρυφές και φανερές ομορφιές της Σάμου είναι τα περιεχόμενα του βιβλίου μας.
Περιέχει:
– Ιστορία
– Πολιτισμό
– Τέχνες
– Λαογραφία
– Περιηγήσεις
– Χάρτες

Πάρος
Ο καλύτερος οδηγός με 123 φωτογραφίες
Ξεχωρίζοντας στη μέση του Αιγαίου πελάγους, η Πάρος μοιάζει σαν με κάτασπρο καράβι που ταξιδεύει πάνω στην αφρισμένη θάλασσα. Οι κατάλευκοι οικισμοί της και τα αμμουδερά παράλια, οι αρχαιολογικοί της θησαυροί, η έντονη νυχτερινή ζωή αλλά και τα γραφικά ταβερνάκια και ουζερί σχηματίζουν την εικόνα της σημερινής Πάρου, ενός νησιού που κερδίζει από την πρώτη στιγμή την καρδιά του ταξιδιώτη.
Η γνωριμία μας με την Πάρο συνεχίζεται μέσα από τις διαδρομές στο όμορφο αυτό νησί. Στις περιηγήσεις μας θα συναντήσουμε γραφικά χωριά και ψαράδικα λιμανάκια, κοσμοπολίτικες και πιο ερημικές παραλίες, μοναστήρια κι εκκλησίες, αρχαία ιερά και λατομεία.
Αφού ολοκληρωθεί η εξερεύνησή μας στην Πάρο θα πάρουμε το φέρυ μποτ και θα περάσουμε απέναντι στην Αντίπαρο. Το περίφημο σπήλαιο του νησιού αξίζει την επίσκεψή μας και μετά μπορούμε να περάσουμε ευχάριστες ώρες στις παραλίες και τη γραφική Χώρα της Αντιπάρου.
Περιέχει:
– Ιστορία
– Πολιτισμός
– Τέχνες
– Λαογραφία
– Περιηγήσεις
– Χάρτες

Φίλιπποι
Η πύλη της Ευρώπης και της Ασίας: Ο καλύτερος αρχαιολογικός οδηγός με 65 φωτογραφίες
Ένας από τους πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, οι Φίλιπποι είναι πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπουν τα μάτια. Στα χρόνια προτού ξεκινήσουν οι ανασκαφές στην περιοχή, τα μόνα ορατά σημάδια της πλούσιας ιστορίας των Φιλίππων ήταν οι κολώνες της βασιλικής Β΄ και τα τείχη με τους πύργους της αρχαίας ακρόπολης. Σήμερα, ένα πλήθος ευρημάτων, αρχαίων, ρωμαϊκών και βυζαντινών κτιρίων έχουν έρθει στην επιφάνεια και είναι στη διάθεση του επισκέπτη. Η απλόχωρη πεδιάδα ανοίγει την αγκαλιά της και προστατεύει την “Πύλη της Ευρώπης και της Ασίας” όπως ονόμασε ο Αππιανός τους Φιλίππους. Χτισμένη σε εύφορη γη, ανάμεσα σε τρία βουνά τον Όρβηλο, το Σύμβολο και το Παγγαίο, η αρχαία αυτή πόλη γνώρισε περιόδους σημαντικής ακμής και παρακμής. Έτσι, “ταξιδεύει” τον επισκέπτη, που μπορεί να δει πίσω από τους πεσμένους κίονες και τις μισοσβησμένες επιγραφές, σε έναν τόπο όπου οι πολιτισμοί έδεναν στενά ο ένας με τον άλλον για να δημιουργήσουν αυτό το πολύτιμο και σπάνιο μωσαϊκό που συναντάμε μόνο στην Ελλάδα.

Βεργίνα
Η βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας: Ο καλύτερος αρχαιολογικός οδηγός με 70 φωτογραφίες
Οι Αιγές, πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας έμειναν για 23 περίπου αιώνες στην αφάνεια, ενώ οι περίφημοι θησαυροί που φύλαγε στα σπλάχνα της η γη περίμεναν υπομονετικά να αποκαλυφθούν. Η πρώτη σημαντική ανασκαφή από τον Έλληνα αρχαιολόγο, Μανόλη Ανδρόνικο, έφερε το 1977 στο φως τα πρώτα ευρήματα. Η επιστημονική κοινότητα και ο απλός κόσμος έμειναν άφωνοι μπροστά στο μεγαλείο τους. Σήμερα ο χώρος του ανακτόρου και του θεάτρου των αρχαίων Αιγών καθώς και το μοναδικό μουσείο-κέλυφος στη “Μεγάλη Τούμπα” με τους βασιλικούς τάφους προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών που μένουν άφωνοι μπροστά στο μεγαλείο των ανακαλύψεων της βασιλικής πρωτεύουσας της Μακεδονίας, της περιοχής που γέννησε το βασιλιά Φίλιππο και το γιο του Μεγάλο Αλέξανδρο το Μακεδόνα.

Όταν ο Καστανούλης έγινε αστεράκι
Μπορεί ένα αστεράκι να λέγεται Καστανούλης;
Γιατί η Λουκία νιώθει λυπημένη και δεν χαμογελά;
Πώς νιώθουμε όταν χάνουμε κάποιον που αγαπάμε;
Και γιατί ο ουρανός γίνεται λίγο πιο φωτεινός κάθε φορά που η Λουκία σκέφτεται τον παλιό της φίλο;
Ένα αισιόδοξο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, για τις μικρές και τις μεγαλύτερες απώλειες στη ζωή.

Οι αμυγδαλιές του Λευτέρη
Ο μικρός Λευτέρης δε νιώθει πολύ καλά· πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να αφαιρέσει τις αμυγδαλές του και αυτό δεν του αρέσει καθόλου μα καθόλου! Η εφευρετική και τρυφερή δασκάλα του στο νηπιαγωγείο τον βοηθά να καταλάβει πως το νοσοκομείο δεν είναι τίποτε φοβερό και τρομερό και πως απλώς κάποιες φορές χρειάζεται να πάμε εκεί για να μας φροντίσουν οι γιατροί και να γίνουμε γρήγορα καλά.

Η ανυπόμονη Εύη
Η μικρή Εύη είναι βιαστική: θέλει να φάει Τώρα το παγωτό της, θέλει να πάει πρωί πρωί στην παιδική χαρά, θέλει να ανοίξει το δώρο των γενεθλίων της Πριν από τα γενέθλιά της. Και στο νηπιαγωγείο θέλει να παίξει Τώρα το παιχνίδι που προτιμάει! Αφού όμως φάει… παγωτόσουπα και παίξει μόνη της στην παιδική χαρά, η Εύη θα μάθει μια σπουδαία καινούρια λέξη: την Υπομονή.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Όταν ο Καστανούλης έγινε αστεράκι (2012)
Οι αμυγδαλιές του Λευτέρη (2014)
Η ανυπόμονη Εύη (2016)

Ταξιδιωτικοί οδηγοί
Σάμος (1999)
Πάρος Αντίπαρος (1999)
Ζάκυνθος (2002)
Πάρος (2005)
Κως (2005)
Φίλιπποι (2006)
Βεργίνα (2006)

Μεταφράσεις
Elisabeth Henderson, Cora Carmack, Melissa De la Cruz, Paul Tough, Diane Messidoro,
Donn Cortez, Catherine Hapka, Bernhard Roetzel, Neil Grant, Kay Halsey,
Nicole Bailey, Wendy Kavanagh κ.ά

Πηγές: BIBLIONET, Summer Dream Editions, Εκδόσεις Ψυχογιός

57 views.