Ελένη Καπλάνη

Ελένη Καπλάνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Καπλάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962.
Στα δεκατρία της ερωτεύτηκε και στα δεκαεφτά παντρεύτηκε. Παρ’ όλες τις αρνητικές στατιστικές παραμένει ακόμα παντρεμένη και ερωτευμένη. Έχει δυο γιους είκοσι δύο και δεκαέξι χρόνων. Σπούδασε λογιστικά και άσκησε το επάγγελμα του εμπόρου για δεκαπέντε χρόνια.
Μυθιστορήματα
Γλυκιά υποταγή (2002), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Μαύρο ρόδο (2015), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Μένος γυναίκας (2022), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Μένος γυναίκας – Ελένη Καπλάνη

Μένος γυναίκας


Η Λένα, µέσα στο λήθαργό της, άκουσε να φωνάζουν το όνοµά της. Την έψαχναν. Η µοίρα, Σειρήνα, την καλούσε να ακολουθήσει τα χνάρια της, και σύρθηκε πιο βαθιά µες στη σπηλιά. Όπως το πληγωµένο ζώο, που κρύβεται για να επουλώσει τις πληγές του.

Μια ερωτική σκηνή ανέτρεψε τη µέχρι τώρα ζωή της, και η µοιρολατρία την οδήγησε να παλεύει µε τα κύµατα. Το µένος πήρε τη σκυτάλη και τη βοήθησε να γαντζωθεί από το βράχο και τη ζωή. Μέσα από τη δίνη των συναισθηµάτων και της παραζάλης, γεννήθηκε η ανάγκη της φυγής.

Η πληγωµένη της αξιοπρέπεια ζητούσε επιτακτικά να αποκατασταθεί.
Ένα χρόνο µετά, βρισκόταν στο πλοίο της επιστροφής, µε αποσκευές της µια καλοστηµένη παρτίδα και ατού της το µένος γυναίκας.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2022, 336 σελ.

Μαύρο ρόδο – Ελένη Καπλάνη

Μαύρο ρόδο


Η επιστροφή στο πατρικό είναι ταυτόχρονα και επιστροφή στο παρελθόν, τότε που όλα άλλαξαν απότομα στη ζωή της νέας κοπέλας.
Η πάλη ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει, το πρέπει και το μπορώ, με τις σκιές του χθες να βαραίνουν το πεπρωμένο της.
Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της, χωρίς η ίδια να το έχει επιλέξει, σ’ ένα χώρο που της άφησε τα σημάδια του, μ’ έναν τρόπο σκέψης μακριά από των υπολοίπων.
Οι εσωτερικές συγκρούσεις τεράστιες. Τι θα ακολουθήσει;
Όταν ο άλλος σού δίνει ένα κομμάτι της ψυχής σου που δεν είχες καν αντιληφθεί ότι σου έλειπε, τότε μήπως η αγάπη είναι ένα λουλούδι που πρέπει να του επιτρέψεις να ανθίσει;
Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τι ορίζει η μοίρα.
Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας έκανε ο Θεός.

Ένα μυθιστόρημα όχι μόνο για τον έρωτα, αλλά και για την αγνότητα της ψυχής, ένα καθηλωτικό και κατανυκτικό βιβλίο.

O Δημήτρης την κοίταξε με απορία, αλλά βλέποντας το πρόσωπό της να λάμπει ολόκληρο από τα γέλια χάζεψε. Λες και το γέλιο ήταν μαγικό και πήρε τα ράσα από πάνω της και άφησε μια όμορφη νεράιδα.
Το μαντίλι είχε κυλήσει από το κεφάλι της και φάνηκαν τα καστανόξανθα μαλλιά της.
“Είσαι πανέμορφη!” της είπε χωρίς να το σκεφτεί και της κόπηκε το γέλιο μαχαίρι.
Τον κεραυνοβόλησε με το βλέμμα της και κουκουλώθηκε με το μαντίλι. Σηκώθηκε απότομα για να φύγει.
Είχε περάσει τα όρια. Κακώς μιλούσε με τούτο τον ανέμελο νεαρό.
Δεν έπρεπε.

Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης 2003

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2015, 309 σελ.

Γλυκιά υποταγή – Ελένη Καπλάνη

Γλυκιά υποταγή


Εκείνος είναι ένας διακεκριμένος γιατρός και γοητευτικός άντρας. Εκείνη μια πανέμορφη γυναίκα που η τεράστια περιουσία και η χαλαρή ανατροφή της την έκαναν αλαζονική, αυταρχική, κακομαθημένη, έναν τύραννο για τους γύρω της. Όταν συναντιούνται, η σκληρότητά της θα πυροδοτήσει την οργή του: η εκδίκηση του γίνεται έμμονη ιδέα. Τελικά όμως η ζωή θα του κάνει το χατίρι; Αυτή τη φορά η υποταγή στο πεπρωμένο θα είναι γλυκιά…
“Είναι γνωστό ότι οι συγγραφείς παίρνουν τις ιδέες τους μέσα από τη ζωή. Να όμως που καμιά φορά οι άνθρωποι παίρνουν ιδέες μέσα από τα βιβλία! Αυτό έκανε ο φίλος μας. Στο μυαλό του ήρθε η ιστορία της Στρίγκλας που Έγινε Αρνάκι. Τώρα, βέβαια, δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα, αλλά ήταν τόσο τυφλωμένος από την οργή του, που το αποτέλεσμα δεν τον ενδιέφερε τούτη τη στιγμή. Ήταν ο μόνος τρόπος να την κρατήσει κοντά του. Μια φωνή που μόλις ακουγόταν από το βάθος του μυαλού του του φώναξε: “Θα πας φυλακή”, αλλά την αγνόησε παντελώς”.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2002, 240 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη