Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στον Βόλο.
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε ως καθηγήτρια σε δημόσια Τεχνική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Ως πολιτικός μηχανικός εργάσθηκε σε τεχνικές υπηρεσίες στην Καβάλα και στον Βόλο. Σήμερα είναι συνεργάτης σε τεχνική εταιρεία. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ακολουθώντας μια βαθιά επιθυμία που την παίδευε από νεαρή ηλικία, ασχολείται με τη συγγραφή. Η αγάπη για μετακίνηση και οι επιρροές από τα ταξίδια της αποτυπώνονται συχνά στα γραπτά της, δίνοντάς τους έναν αέρα ανοιχτού ορίζοντα. Έγραψε αρκετά διηγήματα και ένα μυθιστόρημα. Το διήγημά της με τίτλο “Μετρό”, περιέχεται στη συλλογή διηγημάτων “Οι γυναίκες μηχανικοί γράφουν”, έκδοσης Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Διηγήματά της βραβεύθηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το μυθιστόρημα με τίτλο “Ο κήπος με τα μυστικά” βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών με το Β’ βραβείο Μυθιστορήματος 2009. Το ≪Καφέ Ρουαγιάλ≫ είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.

Ο κήπος με τα μυστικά – Ελένη Μαρκάκη
… Μια οικογενειακή τραγωδία οδηγεί την Ιωάννα στην Αμερική. Αποφασισμένη να ξεφύγει από το παρελθόν που την πληγώνει σπουδάζει Ιστορία Τέχνης και ερωτεύεται τον καθηγητή της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μαζί θα αναζητήσουν τη λύση στο μυστήριο ενός παλαιού χειρογράφου και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κόσμο της παράνομης διακίνησης κλεμμένων κειμηλίων.
Η ιστορία αυτή θα γίνει αιτία να βγουν στην επιφάνεια μνήμες από το παρελθόν και θα οδηγήσουν την Ιωάννα πίσω στο πατρικό της σπίτι, έτοιμη για τη συγχώρηση.
Ιστορικοί τέχνης και αρχαιοκάπηλοι, μοναχοί, παλαιοπώλες και μαφιόζοι μπλέκονται και μεταφερόμαστε από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα και από τη Βαρσοβία και τη Ζυρίχη σε μοναστήρι στη Βόρειο Ελλάδα. Ταυτόχρονα ταξιδεύουμε σε εποχές παλιές όπου ξεριζωμένοι πρόσφυγες, ευλαβείς προσκυνητές και άπληστοι πειρατές όργωναν το ίδιο γαλάζιο πέλαγος οδηγημένοι από μια μοίρα που μοιάζει αδήριτη.
Μια ιστορία για την ελπίδα της επιβίωσης και τη συγχώρεση, για τις ανθρώπινες αδυναμίες και την αναζήτηση της γνώσης αλλά και για μυστικά που πρέπει να μείνουν κρυμμένα. Γιατί μόνον “σε έναν κήπο που τον τσαπίζεις μυστικά, δεν μπορούν να φυτρώσουν βάτα”….
Β΄ Βραβείο Μυθιστορήματος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών 2009

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Τσουκάτου, 2011, 296 σελ.

Καφέ Ρουαγιάλ – Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη
Εκείνη τη χρονιά μια φλογάτη βουκαμβίλια είχε σκαρφαλώσει στον τοίχο και είχε πνίξει το παλιό όμορφο αρχοντικό. Η Τζούλια είχε ακούσει πολλές φορές να λένε ότι τις χρονιές που άνθιζαν έντονα οι βουκαμβίλιες, γίνονταν συνταρακτικά γεγονότα.
Καβάλα, άνοιξη του 1967: Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μια οικογενειακή τραγωδία και τα όνειρά της που ζητούν δικαίωση, ωθούν την Τζούλια να φύγει για το Παρίσι. Στα χέρια της παλιές επιστολές, ποιήματα, σκίτσα και ξεθωριασμένες φωτογραφίες που βρίσκονταν κρυμμένα σε σκονισμένες βιβλιοθήκες, συνθέτουν την ιστορία της οικογένειας της για πάνω από εκατό χρόνια…
Τεργέστη, αρχές του 19ου αιώνα: Στο αρχοντικό του βαρόνου Πελεγκρίνι γεννιέται η Καρλότα, καρπός της παράνομης σχέσης του με μια υπηρέτρια. Μεγαλώνοντας, γίνεται μια πανέμορφη γυναίκα που ερωτεύεται και παντρεύεται τον ιδεολόγο Πάολο ντι Ριβόλι, έναν νεαρό δημοσιογράφο με αρχοντική καταγωγή που συχνάζει στο Καφέ Ρουαγιάλ – το στέκι των επαναστατών της εποχής. Θα μπει στο στόχαστρο της αυστριακής διοίκησης και κυνηγημένοι θα φύγουν για την Κέρκυρα.
Κεφαλονιά, καλοκαίρι του 1849: Το αγεφύρωτο μίσος που χωρίζει τις δύο οικογένειες στέκεται εμπόδιο στον έρωτα της Φιλομήλας Μανίνη και του Ούγο δε Ρόσι. Ο ευγενής επαναστάτης ονειρεύεται ελευθερία και δικαιοσύνη για τους κατοίκους του νησιού του. Η εξέγερση των αγροτών, τον παρασύρει και φυγαδεύεται στην Ιταλία. Οι δρόμοι των δύο νέων χωρίζουν και ένα μεγάλο μυστικό θα μείνει για καιρό κρυμμένο.
Γυναίκες δυνατές και έξυπνες, άνδρες τυχοδιώκτες και ιδεολόγοι, παρασύρονται στη δίνη της ιστορίας. Η Τζούλια νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μιλήσει για τις ζωές τους, να προφυλάξει τις ιστορίες τους από τη λήθη, να γίνει ο συνδετικός κρίκος δύο εποχών.
Η λαμπερή Τεργέστη των Αψβούργων, η Κεφαλονιά των εξεγέρσεων, η Κέρκυρα της φινέτσας και η Θεσσαλονίκη του μυστηρίου, πόλεις μαγικές σε εποχές συναρπαστικές. Και ο έρωτας πανταχού παρών, παθιασμένος, απελπισμένος, συναρπάζει και διαψεύδει.

Μυθιστόρημα, Χάρτινη Πόλη, 2018, 548 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο κήπος με τα μυστικά (2011), Εκδόσεις Τσουκάτου
Καφέ Ρουαγιάλ (2018), Χάρτινη Πόλη

Βραβεία-Διακρίσεις
Ο κήπος με τα μυστικά – Β΄ Βραβείο Μυθιστορήματος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2009)

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Τσουκάτου, Χάρτινη Πόλη