Ελένη Καστρισίου-Κυριακοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Καστρισίου-Κυριακοπούλου γεννήθηκε στα Κύθηρα.
Έχει σπουδάσει οικονομικά καθώς και Marketing-Management. Επίσης, σπούδασε ανάπτυξη και ανάλυση λογισμικού στην Αγγλία. Στην πολύχρονη επαγγελματική της σταδιοδρομία έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρίες. Ξεκίνησε το 1966 από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία. Στη συνέχεια, το 1969, συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Λογισμικού της Philips Hellas ως Project Manager. To 1979 αναλαμβάνει MIS Manager στην εταιρία Garnier και το 1981 Project Manager στη Διεύθυνση Λογισμικού της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.
Ήταν μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ, Πρόεδρος του Διαλεκτικού Ομίλου Κηφισιάς, μέλος του Δ.Σ. του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Αντιπρόεδρος του Inner Wheel του Ομίλου Ρόταρυ, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Κηφισιάς.
Είναι μέλος στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο “Καλλιπάτειρα” και στην επιτροπή Θεσμών και Διαδικασιών του Δήμου Κηφισιάς.
To 2000 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της με τίτλο “Σεμπρεβίβες” από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, με θέμα τη μετανάστευση, και το 2005 το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο “Μαγεμένη Πολιτεία” από τις Εκδόσεις Γκοβόστη, με θέμα το μινωικό πολιτισμό.
Τα βιβλία της αποτελούν πηγή για διαθεματικές εργασίες στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρία Αρσάκειο, καθώς και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη Στοά του Βιβλίου.
Μυθιστορήματα
Η αγάπη του Μεγάλου Μάγιστρου (2010), Εκδόσεις Γκοβόστη
Οι συμμαθητές (2015), Κέδρος

Νουβέλες
Μαγεμένη πολιτεία (2005), Εκδόσεις Γκοβόστη

Αφηγήματα-Πεζογραφία
Σεμπρεβίβες (2000), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Όταν οι ψυχές φύτρωσαν (2021), Περίπλους

Όταν οι ψυχές φύτρωσαν – Ελένη Καστρισίου-Κυριακοπούλου

Όταν οι ψυχές


Ζάκυνθος την εποχή του Μεσοπολέμου.
Η Φωφώ, μια όμορφη και ευκατάστατη Ζακυνθινή, γνωρίζει απρόσμενα τον έρωτα της ζωής της. Ο γάμος της, που ακολουθεί σύντομα, την οδηγεί στη Γαστούνη της Ηλείας – όπου δραστηριοποιείται ο σύζυγός της- και υπόσχεται να της χαρίσει μια οικογενειακή ζωή γεμάτη ευτυχία.
Όμως, οι ισχυροί της γης δεν σκοτίζονται για την ευτυχία των απλών ανθρώπων και για της ζωές τους. Έτσι, με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φωφώ έχει να αντιπαλέψει νέες απρόσμενες όσο και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Και όχι μόνο αυτές, αλλά και πολλές ακόμη που πηγάζουν από τον εγωισμό και το συμφέρον ανθρώπων που έφερε η μοίρα δίπλα της… Στον άκαρδο και άραχνο κόσμο όπου τα όνειρα φτερουγίζουν κρυφά σε σιωπηλούς λαβυρίνθους, μοναδική ελπίδα για κάποιες καλύτερες μέρες, η προσμονή πως στην άκρη του χειμώνα οι αμυγδαλιές θα ανθίσουν και θα γεμίσουν πάλι τον κόσμο με στόματα κοκκινισμένα από τη λαχτάρα του έρωτα.
Μέσα από τα μάτια της Φωφώς και αρκετών ακόμη πρωταγωνιστών από τον περίγυρό της ο αναγνώστης θα ανακαλέσει και θα βιώσει μέσα από την ανάγνωση μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστά ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Αφήγημα, Περίπλους, 2021, 100 σελ.

Οι συμμαθητές – Ελένη Καστρισίου-Κυριακοπούλου

Οι συμμαθητές


Τη νύχτα που άλλαξε η ζωή της για πάντα, Εκείνη κάνει Random ACCESS στην Data Base της ζωής της και ανασύρει τις πιο σημαντικές στιγμές. Αναθυμάται την πρώτη συνάντησή τους στο σχολείο, την οικογενειακή και την επαγγελματική τους πορεία μέσα από τα κοινά τους ταξίδια, φτάνοντας ως τη στιγμή που ένα φτερούγισμα του Αγγέλου αλλάζει τα δεδομένα.
Στο βιβλίο ξετυλίγονται, μέσα από τη δραματική στιγμή της απώλειας του ανθρώπου, σε διαστάσεις ταυτόχρονα προσωπικές αλλά και συμπαντικές, σκηνές του χωροχρόνου που αφυπνίζουν το συναίσθημα κι εξάπτουν τη φαντασία. Το εγχείρημα της καταγραφής αυτής μετουσιώνεται σε τέχνη μέσα από την ιδιαίτερη γραφή της συγγραφέως, η οποία απελευθερώνει κύματα συγκίνησης.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2015, 160 σελ.

Η αγάπη του Μεγάλου Μάγιστρου – Ελένη Καστρισίου-Κυριακοπούλου

Η αγάπη τουΙστορικό μυθιστόρημα


H Κοραλλία μεταβαίνει στη Βασιλεύουσα για να παρευρεθεί στις μεγάλες γιορτές των βυζαντινών καλλιστείων, τότε που ο γιος του αυτοκράτορα Θεόφιλου της Αυγούστας Ευφροσύνης θα διάλεγε μια κοπέλα για να νυμφευθεί. Όταν έφθασε εκεί, έμεινε έκθαμβη από τα πλούτη της βυζαντινής πρωτεύουσας, βίωσε τη λαμπρότητα του Ιερού Παλατίου και επηρεάστηκε από την αίγλη της πανίερης Μεγάλης Εκκλησίας. Καθώς η ζωή στο Παλάτιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ηρωικό απόηχο από τις νίκες των Ισαύρων κατά του Ισλάμ, με τις ενδημούσες ραδιουργίες των αυλικών, με τις οξύτατες διαμάχες Εικονολατρών και Εικονομάχων, αλλά και με την παρουσία των γυναικών στην πολιτική και θρησκευτική ζωή και κυρίως με την ένθερμη πίστη τους στην παράδοση της Προσκύνησης των Εικόνων, η Κοραλλία αποκτά ένα πλήθος εμπειριών, γνωρίζοντας από κοντά όλα εκείνα τα σκληρά, και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένα και κομψά, στοιχεία που συνέθεταν το βυζαντινό πολιτισμό. Δεν φανταζόταν, όμως, ότι κατά τις λαμπρές γαμήλιες τελετές έμελλε να συναντήσει το πεπρωμένο της…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2010, 144 σελ.

Μαγεμένη πολιτεία – Ελένη Καστρισίου-Κυριακοπούλου

Μαγεμένη


Η “Μαγεμένη Πολιτεία” στοχεύει στην εμβάθυνση του εσωτερικού κόσμου των ηρώων της Μινωικής Περιόδου, με έντονα εικαστικά και λυρικά στοιχεία.

Πρωτίστως όμως το βιβλίο συνιστά έναν ύμνο στη φύση, στη ζωή, στον έρωτα και στη δημιουργία.
Την κεντρική θέση έχει η Πασιφάη, που “τοις πάσι φαίει”. Η Βασίλισσα και η μεγάλη ιέρεια των εορτών των Ταυροκαθαψίων η οποία αντιπροσώπευε στην αρχαία Κρήτη την γονιμότητα.

Η “Μαγεμένη Πολιτεία” υψώνεται στα σύννεφα, δύσκολο να την δούμε πια. Χαμένη μακριά μάς γνέφει κι εμείς ξέρουμε. Όταν θα την ζητήσουμε, την αγκαλιά θα ανοίξει να μας δεχτεί. Γιατί ποτέ δεν πάψαμε τους δρόμους της να περπατάμε.

Νουβέλα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2005, 96 σελ.

Σεμπρεβίβες – Ελένη Καστρισίου-Κυριακοπούλου

ΣεμπρεβίβεςΤσιριγώτικες αναμνήσεις


Αιώνια θ’ ανθεί ο κύκλος της νησιώτικης τσιριγώτικης ζωής μέσα από τις αναμνήσεις και τις παραδόσεις. Τα πρόσωπα θα κουβαλάνε, στη νέα γη που πηγαίνουν, ό,τι ζήσανε στο νησί τους, έτσι ζωντανό, ολάνθιστο, αιώνια, γύρω από το ψηλό κάστρο της χώρας…

Πεζογραφία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2000, 156 σελ.

Πηγές: Biblionet, Περίπλους, Κέδρος, Εκδόσεις Γκοβόστη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη