Ελένη Κατσαμά

Ελληνες λογοτέχνες


Χάδι στη ράχη ψαριού
“Γονατίζει μπροστά του. Μόλις το αίμα ζεσταίνει στις φλέβες της, την αρπάζει από τα μαλλιά και τη σέρνει μπρος στη φωτιά. Τραβάει από τον τοίχο με λύσσα έναν κρίκο που αχνίζει ακόμη και τον φέρνει ανάμεσα στα μάτια της. Η λύσσα του σβήνει το κάψιμο στο χέρι του. Το μέτωπό της στάζει, οι κρόταφοί της στάζουν, τα μάτια της στάζουν. Τον ικετεύει κλαίγοντας, ψελλίζοντας. Τον εκλιπαρεί βγάζοντας άναρθρους ψιθύρους. Από τα χείλη της, τραβηγμένα από το φόβο και μισάνοιχτα, κρέμεται μια ισχνή κλωστή σάλιου που μπαινοβγαίνει στο στόμα από τα αναφιλητά της. Τα μάτια της για πρώτη φορά πλημμυρίζουν δάκρυα…”.
Ένα βιβλίο για τα ανεξίτηλα χάδια, που, μαζί με την τρυφερότητα, αποτυπώνουν στο κορμί μας την αγριότητα της κατάκτησης. Πέντε ιστορίες από χρώμα εισδύουν η μία μέσα στην άλλη δημιουργώντας νέους χρωματικούς συνδυασμούς. Πέντε ιστορίες για τις δυο πλευρές αγάπης. Η μία, ανιδιοτελής και μεγαλόπρεπη, οδηγεί τα όνειρα εκείνων που τη μοιράζονται πιο κοντά στην επίτευξή τους. Η άλλη, βασανιστική και έμμονη, μοιάζει με το ερωτικό πάθος. Είναι ένα αίσθημα ακατέργαστο και βίαιο, που τρέφεται από το φόβο. Το “Χάδι στη ράχη ψαριού” της Ελένης Κατσαμά είναι ένα χάδι τρυφερό, όσο και ακανθώδες. Ένα χάδι που άλλοτε ξύνει παλιές πληγές κι άλλοτε πάλι τις επουλώνει.

Κοσμοδρόμιο
Κοσμοδρόμιο λέγεται το διαστημικό κέντρο της Ρωσίας, απ’ όπου εκτοξεύονται διαστημόπλοια προς εξερεύνηση νέων κόσμων. Στο βιβλίο Κοσμοδρόμιο η γνωριμία μας με νέους κόσμους γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον δικό μας. 21 έφηβοι από 21 σημεία του πλανήτη αφηγούνται τη δική τους ιστορία και μοιράζονται τους λόγους που τα μάτια τους δεν κλείνουν εύκολα το βράδυ (Ιράκ, Αγγλία, Σαχάρα, Αυστραλία, Σομαλία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Η.Π.Α., Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ινδία, Κολομβία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σρι Λάνκα, Σιέρα Λεόνε, Ταϊβάν, Ιράν, πρώην Γιουγκοσλαβία, Νέα Ζηλανδία).
Ένα μοντέρνο λογοτεχνικό βιβλίο, σύγχρονο, επίκαιρο, νεανικό, δυναμικό, ποιητικό. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, δίνει το στίγμα μιας εποχής σφοδρών αλλαγών. Οι χαρακτήρες του βιβλίου ισορροπούν ανάμεσα στη βία και την ευαισθησία, την απόγνωση και το χιούμορ, τη ζωή και το θάνατο, την αδικία, τη φτώχεια αλλά και την αισιοδοξία. Οι ιστορίες του Κοσμοδρομίου βασίζονται σε αληθινά περιστατικά, ρεαλιστικές συνθήκες και υπαρκτά πρόσωπα. Ένας έφηβος που θα διαβάσει το “Κοσμοδρόμιο” θα ταξιδέψει στον κόσμο και θα δει με τα μάτια 21 εφήβων ολότελα διαφορετικούς τρόπους ζωής. Κι ενώ θα γνωρίζει ολοένα και περισσότερους κόσμους, θα αναγνωρίσει τον πιο σημαντικό απ’ όλους: τον κόσμο μέσα του.

Γορίλλας στο φεγγάρι
Είδα τον γορίλα στο φεγγάρι. Πως δηλαδή ο γορίλλας είχε ανέβει στο φεγγάρι και από κει πάνω χτυπούσε δυνατά το στέρνο του με τις γροθιές κι ύστερα άρχισε να χοροπηδάει, αλλά το φεγγάρι μίκραινε, ολοένα μίκραινε, μέχρι που έγινε μια σταλιά, τόσο μικρό που δεν μπορούσε ν’ αντέξει το βάρος του γορίλλα κι έπεφτε, έπεφτε και μαζί του έπεφτε κι ο γορίλλας, μέχρι που τους κατάπιε και του δύο το σκοτάδι.

Οι ωραίοι γκρεμοί
Δεν ήταν πια μικρό κορίτσι, όμως ο χρόνος δεν την είχε αγγίξει. Τα βήματά της ήταν αργά, όχι σαν τότε που έτρεχε με την ψυχή στο στόμα, στα σκοτεινά με τη λαχτάρα να τον συναντήσει. Όσο πλησίαζε όμως ένα τρέμουλο κατάκτησε το κορμί της, που δεν αμπορούσε να του επιβληθεί. Ο Κύρβας την όριζε πάνω απ’ τη λογική της. Κοντοστάθηκε, έκανε να γυρίσει, να μην τον δει, φοβήθηκε πως δε θα κατάφερνε να τον κοιτάξει στα μάτια, να του μιλήσει, μα προχώρησε.
Είχε φτάσει κιόλας κι ήταν όλα καταραμένα ίδια, λες και βούτηξε στη δίνη του χρόνου, λες και ταξίδεψε χρόνια πίσω κι ήταν πάλι εκείνο το μικροκαμωμένο κορίτσι που την έκλεινε η νύχτα μέσα της κι ο Κύρβας την έβρισκε ακολουθώντας τους χτύπους της καρδιάς της. Κι αυτοί οι καταραμένοι γκρεμοί ήταν πιο ωραίοι παρά ποτέ…»

Μυθιστορήματα
Οι ωραίοι γκρεμοί (2003)

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Σαν τα χελιδόνια (1997)
Κοσμοδρόμιο (2011)
Γορίλλας στο φεγγάρι (2014)

Διηγήματα
Τα σύννεφα κανείς δεν πρέπει να τα παίρνει στα σοβαρά (1998)
Χάδι στη ράχη ψαριού (2004)

Βραβεία
“Σαν τα χελιδόνια” – Α΄ Βραβείο της Ένωσης-Εικονογράφων Παιδικού-Εφηβικού Βιβλίου (1994)
“Κοσμοδρόμιο” – Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Παιδικού Βιβλίου (2012)

Μεταφράσεις
Μοντέρνα κορίτσια: με μαγνητάκια
Η γέννηση του Χριστού (2006)
Οι παραβολές του Χριστού (2006)
Τα θαύματα του Χριστού (2006)
Η Ανάσταση του Χριστού (2006)
O. Henry, Τα δώρα των μάγων (2006)
Charles Dickens, Χριστουγεννιάτικη ιστορία (2006)
Jakob Ludwig Grimm, Τα ξωτικά και ο παπουτσής (2006)
Hans Christian Andersen, Το έλατο (2006)
Χριστουγεννιάτικα παραμύθια (2006)
Το πολικό αρκουδάκι (2007)
Αστεία ζωάκια με μαγνητάκια (2008)
Αστεία πρόσωπα με μαγνητάκια (2008)
Su Box, Το αστέρι των Χριστουγέννων (2009)
Joy Berry, Νιώθω ντροπή (2011)
Joy Berry, Νιώθω ανυπομονησία (2011)
Jane Massey, Γελάκια! (2011)
Jane Massey, Φιλάκια! (2011)
Shirin Adl, Το βιβλίο των ονείρων (2013)
Jan Thomas, Στο σπιτάκι του σκύλου (2013)
Orianne Lallemand, Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να είναι πάντα πρώτος (2013)
Orianne Lallemand, Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει ν’ αλλάξει χρώμα (2013)
Mary Logue, Κοιμήσου, τιγράκι μου! (2013)
Geoffroy de Pennart, Έλα πίτα να σε φάω (2013)
Holly Hobbie, Τουτ και Παντλ (2014)
Fabrizio Silei, Οφσάιντ (2014)
Catherine Anholt, Όλοι μαζί ένας κόσμος (2014)
Orianne Lallemand, Ο λύκος Ζαχαρίας βαριέται να περπατάει (2014)

Πηγές πληροφοριών: ΕΚΕΒΙ, BIBLIONET, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

111 views.