Ελένη Κατσαμά

Ελένη Κατσαμά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Κατσαμά γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε δημοσιογραφία και υποκριτική. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία “Σαν τα χελιδόνια”, 1ο βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων-Εικονογράφων Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου, “Κοσμοδρόμιο”, Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου για το έτος 2011 και Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, “Γορίλλας στο φεγγάρι”, Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου για το έτος 2014 και Βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης. Και τα τρία αυτά βιβλία συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των White Ravens, της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Έχει εκδώσει επίσης δύο συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Από το 2004 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο ως υπεύθυνη εκδόσεων παιδικού κι εφηβικού βιβλίου.
Μυθιστορήματα
Οι ωραίοι γκρεμοί (2003), Παπαϊωάννου
Η ζωή και οι θάνατοι της Αλεξάνδρας Δελλή (2021), Εκδόσεις Πατάκη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Σαν τα χελιδόνια (1997), Εκδόσεις Πατάκη
Κοσμοδρόμιο (2011), Εκδόσεις Πατάκη
Γορίλλας στο φεγγάρι (2014), Εκδόσεις Πατάκη
Το σκλαβάκι της Κνωσού (2017), Εκδόσεις Πατάκη
Οι απίθανες περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες (2020), Εκδόσεις Πατάκη
Εξυπερύ, ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε (2020), Εκδόσεις Πατάκη

Διηγήματα
Τα σύννεφα κανείς δεν πρέπει να τα παίρνει στα σοβαρά (1998)
Χάδι στη ράχη ψαριού (2004), Ηλέκτρα

Βραβεία-Διακρίσεις
Σαν τα χελιδόνια – Α΄ Βραβείο της Ένωσης-Εικονογράφων Παιδικού-Εφηβικού Βιβλίου (1994)
Κοσμοδρόμιο – Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Παιδικού Βιβλίου (2012)
Κοσμοδρόμιο – Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά – Περιοδικό “Διαβάζω” (2012)
Γορίλλας στο φεγγάρι – Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2015)
Γορίλλας στο φεγγάρι – Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2015)
Το σκλαβάκι της Κνωσού – Βραβείο “Φανής Αποστολίδου” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2018)

Συλλογικά έργα
Αλλόκοτες ιστορίες (2018), Εκδόσεις Πατάκη
Ατίθασες ιστορίες (2018), Εκδόσεις Πατάκη
Απίθανες ιστορίες (2019), Εκδόσεις Πατάκη

Μεταφράσεις
Charles Dickens, Jakob Ludwig Grimm, Hans Christian Andersen, Su Box, Joy Berry, Jane Massey, Shirin Adl, Jan Thomas, Orianne Lallemand, Mary Logue, Geoffroy de Pennart, Holly Hobbie, Fabrizio Silei, Catherine Anholt κ.ά.

Η ζωή και οι θάνατοι της Αλεξάνδρας Δελλή – Ελένη Κατσαμά

Η ζωή και


Στην Ερηµιά, ένα αποµονωµένο ορεινό χωριό, τη δεκαετία του 1950, η µικρή Αλεξάνδρα υφαίνει το πεπρωµένο της. Κάθε γενιά κληροδοτεί στην επόµενη έναν κρίκο από τη βαριά αλυσίδα που κρατάει τη µία δεµένη µε την άλλη. Η Χρυσώ µιλάει µε τους πεθαµένους, η Πέτρα βλέπει τον Ταξιδευτή να παίρνει τις ψυχές και η Αλεξάνδρα ξέρει πότε θα έρθει ο θάνατος. Η φύση δείχνει στους ανθρώπους τα δόντια της, κάτω απ’ τα βουνά φυτεύονται οι στύλοι απ’ όπου θα φυτρώσει το φως, το «Αυτό» πάντα σιωπηλό παρατηρεί. Η Αλεξάνδρα, ανήλικη ακόµα, υποχρεώνεται να παντρευτεί τον τροµερό Ακιόση, έναν άντρα µεγαλύτερό της, και µαζί του να πάρει τον άγριο δρόµο της εσωτερικής µετανάστευσης και της σκληρής ενηλικίωσης. Ενώ ο κόσµος στην Ελλάδα του 1960 αλλάζει ραγδαία, η Αλεξάνδρα θα χρειαστεί να σπάσει τον δικό της κρίκο στην οικογενειακή αλυσίδα για ν’ αναγεννηθεί. Ένα σπονδυλωτό µυθιστόρηµα µε στοιχεία µαγικού ρεα­λισµού, όπου το φυσικό συνυπάρχει µε το υπερφυσικό.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 264 σελ.

Εξυπερύ, ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε – Ελένη Κατσαμά

Εξυπερύ, ο πρίγκιπας


Ο µεγάλος Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ όταν ήταν µικρός!
Η περιπετειώδης ζωή του, από τότε που, παιδί ακόµα, προσπαθούσε να φτιάξει ένα ιπτάµενο ποδήλατο µέχρι τις πρώτες µυστικές αποδράσεις µε αεροπλάνο, και από τις πτήσεις µε το “Ταχυδροµείο του Νότου” ως τα µαγευτικά ταξίδια στα σύννεφα, πάνω από τα καραβάνια της ερήµου και τους έφιππους Ινδιάνους.

Σε αυτό το συναρπαστικό κι ολότελα ανατρεπτικό ταξίδι, συνταξιδιώτες του είναι οι αγαπηµένοι του φίλοι, ο Μικρός Πρίγκιπας, η αλεπού, το κόκκινο τριαντάφυλλο.

Στη σειρά Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί συναντάµε τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσµιας λογοτεχνίας όταν ήταν παιδιά, σε µια αφήγηση σαν παραµύθι!

Εικονογράφος: Βασίλης Σελιμάς

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 28 σελ.

Οι απίθανες περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες – Ελένη Κατσαμά

Οι απίθανες περιπέτειες


Ο μεγάλος Μιγκέλ ντε Θερβάντες όταν ήταν μικρός! Η συναρπαστική ζωή του, από την περιπετειώδη πλατεία του Πότρο στην Κόρδοβα, με τους μάγους, τους θιάσους, τους ταυρομάχους, μέχρι το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Σεβίλλης.
Τον συναντάμε αξιωματικό στην επική ναυμαχία της Ναυπάκτου, σκλάβο των αγριότερων πειρατών του κόσμου, φυλακισμένο αλλά ελεύθερο στο πνεύμα, έχοντας πάντα μέσα του τον περιπλανώμενο ιππότη, τον Δον Κιχώτη, να τον συντροφεύει στις απίστευτες περιπέτειές του.
Στη σειρά “Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί” συναντάμε τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όταν ήταν παιδιά, σε μια αφήγηση σαν παραμύθι!

Εικονογράφος: Βασίλης Σελιμάς

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 28 σελ.

Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς! – Ελένη Κατσαμά

Καλά Χριστούγεννα


Στο βιβλίο αυτό συναντάμε τον μεγάλο Τσαρλς Ντίκενς, όταν ήταν μικρός!

Γιορτάζουμε μαζί του τα Χριστούγεννα της ζωής του, στην αρχή στο πολυτελές σπίτι του στο Πόρτσμουθ, στη συνέχεια στα στενά σοκάκια του βιομηχανικού Λονδίνου κι έπειτα στο σκοτεινό εργοστάσιο όπου αναγκάστηκε να δουλέψει, όταν χρεοκόπησε η οικογένειά του.

Γνωρίζουμε τα παιδικά χρόνια του μεγάλου συγγραφέα, τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του, τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον παιδικό του κόσμο. Μαζί του θα συναντήσουμε κι εμείς τους ήρωες των μυθιστορημάτων του στην ομιχλώδη Αγγλία.

Κι όταν αργότερα, ο Τσαρλς Ντίκενς, αποφασίσει να γράψει γι’ αυτούς, θα μας παραδώσει ένα έργο που διαβάζεται κι αγαπιέται ως σήμερα.

Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 26 σελ.

Το σκλαβάκι της Κνωσού – Ελένη Κατσαμά

Το σκλαβάκι


Ο μικρός Αϊσά ταξιδεύει από τις ακτές της Αφρικής μέσα σ’ ένα πειρατικό πλοίο για να πουληθεί σκλάβος στα παλάτια της Κνωσού. Από τα μαγειρεία όπου θα ζήσει, θα μάθει την αλήθεια για τον βασιλιά Μίνωα και τη βασιλική οικογένεια, θα κάνει παρέα με την ορμητική Ηώ και θα ονειρευτεί κάτω από το αστερόδεντρο με την Αγάθη. Μαζί τους θα περιπλανηθεί στα μυστικά δωμάτια και στα υπόγεια του παλατιού, στους δρόμους της πόλης αλλά και έξω από τα τείχη της, όπου θα συναντήσει τον πόλεμο, τον φόβο και το σκοτάδι. Θα δει, τέλος, τον μινωικό πολιτισμό να συντρίβεται από τη δύναμη της φύσης αλλά κι από τον στόλο των κατακτητών.

Ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην εποχή του Μίνωα, παρακινώντας μας να αναλογιστούμε τις ομοιότητές της με τα χρόνια που διανύουμε.

Βραβείο “Φανής Αποστολίδου” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2018)

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2017, 162 σελ.

Γορίλλας στο φεγγάρι – Ελένη Κατσαμά

Γορίλλας στο


Είδα τον γορίλα στο φεγγάρι. Πως δηλαδή ο γορίλλας είχε ανέβει στο φεγγάρι και από κει πάνω χτυπούσε δυνατά το στέρνο του με τις γροθιές κι ύστερα άρχισε να χοροπηδάει, αλλά το φεγγάρι μίκραινε, ολοένα μίκραινε, μέχρι που έγινε μια σταλιά, τόσο μικρό που δεν μπορούσε ν’ αντέξει το βάρος του γορίλλα κι έπεφτε, έπεφτε και μαζί του έπεφτε κι ο γορίλλας, μέχρι που τους κατάπιε και του δύο το σκοτάδι.

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2015)
Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2015)

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2014, 336 σελ.

Κοσμοδρόμιο – Ελένη Κατσαμά

Κοσμοδρόμιο


Κοσμοδρόμιο λέγεται το διαστημικό κέντρο της Ρωσίας, απ’ όπου εκτοξεύονται διαστημόπλοια προς εξερεύνηση νέων κόσμων. Στο βιβλίο Κοσμοδρόμιο η γνωριμία μας με νέους κόσμους γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον δικό μας. 21 έφηβοι από 21 σημεία του πλανήτη αφηγούνται τη δική τους ιστορία και μοιράζονται τους λόγους που τα μάτια τους δεν κλείνουν εύκολα το βράδυ (Ιράκ, Αγγλία, Σαχάρα, Αυστραλία, Σομαλία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Η.Π.Α., Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ινδία, Κολομβία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σρι Λάνκα, Σιέρα Λεόνε, Ταϊβάν, Ιράν, πρώην Γιουγκοσλαβία, Νέα Ζηλανδία).

Ένα μοντέρνο λογοτεχνικό βιβλίο, σύγχρονο, επίκαιρο, νεανικό, δυναμικό, ποιητικό. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, δίνει το στίγμα μιας εποχής σφοδρών αλλαγών. Οι χαρακτήρες του βιβλίου ισορροπούν ανάμεσα στη βία και την ευαισθησία, την απόγνωση και το χιούμορ, τη ζωή και το θάνατο, την αδικία, τη φτώχεια αλλά και την αισιοδοξία. Οι ιστορίες του Κοσμοδρομίου βασίζονται σε αληθινά περιστατικά, ρεαλιστικές συνθήκες και υπαρκτά πρόσωπα. Ένας έφηβος που θα διαβάσει το “Κοσμοδρόμιο” θα ταξιδέψει στον κόσμο και θα δει με τα μάτια 21 εφήβων ολότελα διαφορετικούς τρόπους ζωής. Κι ενώ θα γνωρίζει ολοένα και περισσότερους κόσμους, θα αναγνωρίσει τον πιο σημαντικό απ’ όλους: τον κόσμο μέσα του.

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά – Περιοδικό “Διαβάζω” (2012)
Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2012)

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2011, 205 σελ.

Χάδι στη ράχη ψαριού – Ελένη Κατσαμά

Χάδι στη ράχη ψαριούΠέντε ιστορίες από χρώμα


“Γονατίζει μπροστά του. Μόλις το αίμα ζεσταίνει στις φλέβες της, την αρπάζει από τα μαλλιά και τη σέρνει μπρος στη φωτιά. Τραβάει από τον τοίχο με λύσσα έναν κρίκο που αχνίζει ακόμη και τον φέρνει ανάμεσα στα μάτια της. Η λύσσα του σβήνει το κάψιμο στο χέρι του. Το μέτωπό της στάζει, οι κρόταφοί της στάζουν, τα μάτια της στάζουν. Τον ικετεύει κλαίγοντας, ψελλίζοντας. Τον εκλιπαρεί βγάζοντας άναρθρους ψιθύρους. Από τα χείλη της, τραβηγμένα από το φόβο και μισάνοιχτα, κρέμεται μια ισχνή κλωστή σάλιου που μπαινοβγαίνει στο στόμα από τα αναφιλητά της. Τα μάτια της για πρώτη φορά πλημμυρίζουν δάκρυα…”.

Ένα βιβλίο για τα ανεξίτηλα χάδια, που, μαζί με την τρυφερότητα, αποτυπώνουν στο κορμί μας την αγριότητα της κατάκτησης. Πέντε ιστορίες από χρώμα εισδύουν η μία μέσα στην άλλη δημιουργώντας νέους χρωματικούς συνδυασμούς. Πέντε ιστορίες για τις δυο πλευρές αγάπης. Η μία, ανιδιοτελής και μεγαλόπρεπη, οδηγεί τα όνειρα εκείνων που τη μοιράζονται πιο κοντά στην επίτευξή τους. Η άλλη, βασανιστική και έμμονη, μοιάζει με το ερωτικό πάθος. Είναι ένα αίσθημα ακατέργαστο και βίαιο, που τρέφεται από το φόβο. Το “Χάδι στη ράχη ψαριού” της Ελένης Κατσαμά είναι ένα χάδι τρυφερό, όσο και ακανθώδες. Ένα χάδι που άλλοτε ξύνει παλιές πληγές κι άλλοτε πάλι τις επουλώνει.

Διηγήματα, Ηλέκτρα, 2004, 138 σελ.

Οι ωραίοι γκρεμοί – Ελένη Κατσαμά

Οι ωραίοι γκρεμοί


Δεν ήταν πια μικρό κορίτσι, όμως ο χρόνος δεν την είχε αγγίξει. Τα βήματά της ήταν αργά, όχι σαν τότε που έτρεχε με την ψυχή στο στόμα, στα σκοτεινά με τη λαχτάρα να τον συναντήσει. Όσο πλησίαζε όμως ένα τρέμουλο κατάκτησε το κορμί της, που δεν αμπορούσε να του επιβληθεί. Ο Κύρβας την όριζε πάνω απ’ τη λογική της. Κοντοστάθηκε, έκανε να γυρίσει, να μην τον δει, φοβήθηκε πως δε θα κατάφερνε να τον κοιτάξει στα μάτια, να του μιλήσει, μα προχώρησε.
Είχε φτάσει κιόλας κι ήταν όλα καταραμένα ίδια, λες και βούτηξε στη δίνη του χρόνου, λες και ταξίδεψε χρόνια πίσω κι ήταν πάλι εκείνο το μικροκαμωμένο κορίτσι που την έκλεινε η νύχτα μέσα της κι ο Κύρβας την έβρισκε ακολουθώντας τους χτύπους της καρδιάς της. Κι αυτοί οι καταραμένοι γκρεμοί ήταν πιο ωραίοι παρά ποτέ…»

Μυθιστόρημα, Παπαϊωάννου, 2003, 156 σελ.

Σαν τα χελιδόνια – Ελένη Κατσαμά

Σαν τα χελιδόνια


Εικονογράφος: Ίρις Δρακούλη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 1997, 71 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος