Ελένη Κουράτου

Ελένη Κουράτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Κουράτου γεννήθηκε και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη.
Σπούδασε θεολογία στο ΕΚΠΑ και Αγγλική Φιλολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Deree. Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Κάθαρσις” και ένα χρόνο μετά ακολούθησε η ποιητική συλλογή “Έρωτος ρήματα”. Η δεύτερη ποιητική της συλλογή “Χειμώνες Απουσίας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
Ποίηση
Έρωτος ρήματα (2014)
Χειμώνες απουσίας (2017), Εκδόσεις Πνοή

Μυθιστορήματα
Κάθαρσις (2013), Οσελότος

Χειμώνες απουσίας – Ελένη Κουράτου
Στα πενήντα τρία ποιήματα της συλλογής “Χειμώνες απουσίας” απεικονίζεται η έλλειψη του αγαπημένου προσώπου με έντονη γλώσσα και μεταφορές, πότε είναι μια βασανιστική τιμωρητική πείνα, πότε μια ατελείωτη πορεία ενός μοναχικού προσκυνητή για να τιμήσει μια θυμωμένη θεότητα, κι άλλοτε άδειοι χειμώνες που δεν υπόσχονται καμία αναλαμπή άνοιξης.

Ποίηση, Εκδόσεις Πνοή, 2017, 66 σελ.

Ερωτος ρήματα – Ελένη Κουράτου
Μέσα από τα εικοσιτέσσερα ποιήματα της συλλογής ΕΡΩΤΟΣ ΡΗΜΑΤΑ παρουσιάζονται 24 διαφορετικά πρόσωπα του έρωτα. Ο έρωτας δώρο, ο έρωτας ταξίδι, ο έρωτας κουρσάρος και ο ανεκπλήρωτος έρωτας, είναι μερικές από τις μεταμορφώσεις του ισχυρού συναισθήματος που ανανοηματοδοτεί καθημερινές έννοιες και εικόνες όπως αυτές των στοιχείων της φύσης. Η φωτιά, το νερό, ο αέρας και το χώμα, χρωματίζονται ξανά από την παλέτα του έρωτα.

«Οι Ειδοί του Μάρτη»
Οι Αγγελιοφόροι του Μάρτη έφτασαν έξω από το μαυσωλείο
έσπασαν τις σκουριασμένες αλυσίδες της σιδερένιας πύλης
και κύλησαν το μάρμαρο του κρεβατιού μου
“Ήρθε” ψιθύρισαν τα ηδονικά τους χείλη
“Τα μαλλιά μου είναι κλαδιά νεκρών δέντρων”
“Τα χείλη μου φωλιές ξενιτεμένων περιστεριών”
Τα μάτια μου αντανακλούν την θλίψη όλων των πραγμάτων
“Μη φοβάσαι” απάντησαν
Τα ροδοπέταλα των δακτύλων του θα ζωντανέψουν τις χορδές των μαλλιών σου
Το τραγούδι του θα φέρει πίσω τα πουλιά στους κήπους των χειλιών σου
και η μορφή του θα ξορκίσει τις σκιές κάτω από τα βλέφαρά σου.

Ποίηση, 2014

Κάθαρσις – Ελένη Κουράτου
Ένας ηλικιωμένος αγωνιστής ταλανίζεται από τύψεις για τα λάθη του παρελθόντος. Ένας Άγγελος αμαρτωλός που πληγώνεται και πληγώνει. Και ανάμεσά τους, η Μάγια, που ξέρει ποια είναι και τι θέλει από τη ζωή. Σύντομα όμως, ο κόσμος της θα καταρρεύσει, και η βεβαιότητα θα δώσει τη θέση της στην αμφιβολία. Ένα ημερολόγιο, στο βάθος κάποιου σκονισμένου παταριού, θα αποκαλύψει μυστικά, καλά κρυμμένα από τα μάτια των ανθρώπων. Μυστηριώδεις γυναίκες, δολοπλοκίες και μια κατάρα που στοιχειώνει τρεις γενιές. Κι όλα αυτά, με φόντο την πιο ταραγμένη περίοδο στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, από τον Εμφύλιο μέχρι το απριλιανό πραξικόπημα. Η Μάγια, ως μία σύγχρονη τραγική ηρωίδα, θα διαβεί -έστω κι αργά- τον δύσκολο δρόμο της αλήθειας και της αυτογνωσίας. Θα καταφέρει άραγε να δομήσει έναν νέο εαυτό, σε στέρεες βάσεις αυτή τη φορά; Θα καταφέρει να φτάσει στην κάθαρση;

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2013, 144 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Εκδόσεις Πνοή

Please wait...