Ελένη Πουλημένου

Ελένη Πουλημένου

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Πουλημένου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
Εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος σε σχολείο.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο αλγόριθμος της ζωής (2021), Εκδόσεις Πατάκη
Χρόνος… ΄22 (2022), Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Χρόνος… ΄22 – Ελένη Πουλημένου

Χρόνος


Το μυθιστόρημα «Χρόνος…’22» είναι ένα απροσδόκητο ταξίδι στον χρόνο. Δύο έφηβοι, ο Πέτρος και η Ερατώ, φυγαδεύονται από τη Σμύρνη το 1922 για να γλιτώσουν από τις σφαγές. Ταξιδεύουν στον χρόνο και φτάνουν, το 2022, στον Πειραιά. 100 χρόνια μετά, είναι ακόμη έφηβοι. Καλούνται, όμως, να προσαρμοστούν σε μια νέα εποχή που, σε αντίθεση με αυτούς, έχει αλλάξει πολύ. Τι έχει μεταβληθεί μέσα σε μία αιωνιότητα; Τι παραμένει αναλλοίωτο; Τι μπορεί να προσφέρει το παλιό στο νέο; Αξίζει να αναμείξεις το παρελθόν με το παρόν για να φτιάξεις το μέλλον; Τι απαντούν οι δύο Μικρασιάτες έφηβοι σε όλα αυτά; Τι απαντούν οι σημερινοί έφηβοι; Τι απαντούν οι Έλληνες και τι ο κάθε Άνθρωπος;

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, 2022, 232 σελ.

Ο αλγόριθμος της ζωής – Ελένη Πουλημένου

Ο αλγόριθμος


Ο Ευκλείδης είναι ένας γερο-σοφός, ειδικευμένος στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη, που ζει απομονωμένος στον πύργο του, παρέα με ένα κοράκι, τα βιβλία και την επιστήμη του.
Κάποτε αποφασίζει να βάλει τέλος στη μοναξιά του, δημιουργώντας ένα τέλειο παιδί, στο οποίο έχει σκοπό να κληροδοτήσει τις γνώσεις αλλά και την περιουσία του: τον Φαίδωνα.
Όμως, ο Φαίδωνας, το πρώτο παιδί ρομπότ, σύντομα αποκτάει δική του βούληση και στρέφεται ενάντια στον δημιουργό του…
Τι θα απογίνει ο Φαίδωνας και ποιος θα είναι ο ρόλος του χαρισματικού μικρού Καρίμ, που είχε τρυπώσει στον πύργο και παρακολουθούσε αθέατος τη δημιουργία του;

Ένα δυνατό μυθιστόρημα για την τεχνητή νοημοσύνη, την ανθρώπινη διάνοια, την επιστήμη και τα όριά της, αλλά πάνω απ’ όλα, για τον Άνθρωπο!

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 120 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη