Ελένη Σβορώνου

Ελληνες λογοτέχνες


Αρχαία Αθήνα
Είναι ένας σύγχρονος, πρωτότυπος οδηγός γαι μια συναρπαστική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, έτσι ώστε ο επισκέπτης τους να γνωρίσει τα μνημεία, τους μύθους και τα ιστορικά πρόσωπα, τον πολιτισμό της αρχαίας Αθήνας.
Η περιήγηση αφορά τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας: την Ακρόπολη και τους λόφους των Νυμφών (Πνύκα) και των Μουσών (Φιλοπάππου), την Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Κεραμεικό, το ναό του Ολυμπίου Διός και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ακόμη περιλαμβάνει την ξενάγηση στα μουσεία αυτών των χώρων.
Η αναλυτική περιγραφή του αρχαιολογικού χώρου βοηθά στην ξενάγηση και προσπαθεί να κάνει τον περιηγητή πιο ενεργό, πιο παρατηρητικό και δημιουργικό στη διαδρομή του μέσα στο χώρο.
Η πλούσια, έγχρωμη εικονογράφηση με αναπαραστάσεις των μνημείων, με εικόνες από σημαντικά ευρήματα ή σκηνές από τη ζωή της Αρχαίας Αθήνας δένει αρμονικά με το κείμενο και βοηθά τον αναγνώστη να «δει» πως ήταν οι χώροι αυτοί στην αρχαιότητα.
Σε ξεχωριστά πλαίσια παρουσιάζονται πληροφορίες για τα πιο σημαντικά πρόσωπα, τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα και τους θεσμούς της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας.

Mέθοδοι διαχείρισης του οικοτουρισµού και του τουρισµού σε προστατευόµενες περιοχές
Η διαχείριση των προστατευόµενων φυσικών περιοχών στη χώρα µας έχει εισέλθει σε µια νέα φάση. Η δηµιουργία των 27 φορέων διαχείρισης όπως επίσης και το πρόγραµµα του ΥΠΕΧ..Ε «Διαχείριση
προστατευόµενων περιοχών» παρέχουν τη δυνατότητα συγκρότησης ενός ολοκληρωµένου δικτύου που απλώνεται σε όλη την επικράτεια και καλύπτει τις σηµαντικότερες από τις προστατευόµενες περιοχές της χώρας µας.
Τόσο η διεθνής όσο και η, οµολογουµένως µικρή, Ελληνική εµπειρία δείχνουν ότι αποτελεσµατική προστασία των περιοχών αυτών δεν µπορεί να επιτευχθεί ερήµην των τοπικών πληθυσµών. Αντίθετα οι σύγχρονες αντιλήψεις για ενεργό προστασία επιβάλλουν την ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος µε τη διατήρηση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων ήπιας µορφής που προωθούν τη βιώσιµη ανάπτυξη της περιοχής.
O τουρισµός και ειδικά ο οικοτουρισµός αποτελεί µια από τις δραστηριότητες που µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο όχι µόνο στην ανάδειξη αλλά και στην οικονοµική αναζωογόνηση των προστατευόµενων περιοχών. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό που κυµαίνεται από 40%-60% του συνολικού διεθνούς τουρισµού έχει ως αντικείµενο περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται εάν οι οικο-προορισµοί συνδυαστούν µε ιστορικά ή πολιτιστικά µνηµεία.
Ο οικοτουρισµός για την Ελλάδα είναι µια «νέα» πρόκληση. Όχι µόνο γιατί µπορεί να αναδιανείµει το τουριστικό προϊόν της χώρας και σε περιοχές που µέχρι σήµερα δεν αποτελούν τουριστικούς προορισµούς, αλλά κυρίως γιατί µπορεί να προ(σ)καλέσει νέας ποιότητας τουριστικό ρεύµα στη χώρα.

Ο Τζιτζικο-Περικλής υπουργός φύσης
Ο Τζιτζικο-Περικλής, ένα αμέριμνο τζιτζίκι, περνούσε τον καιρό του γράφοντας με πάθος μουσική και αδιαφορώντας για το τι συνέβαινε γύρω του. Οι θεοί των τεσσάρων Εποχών όμως θύμωσαν μαζί του και για αυτό τον έκαναν Υπουργό Φύσης αναθέτοντάς του ένα δύσκολο έργο: να ξανακάνει τα ελληνικά δάση, τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια… όμορφα και μαγικά! Όπως ήταν κάποτε.
Η μόνη βοήθεια που έδωσαν οι θεοί στον Πέρη ήταν κάποιες μαγικές λέξεις. Τίποτα άλλο. Στις δύσκολες στιγμές όμως υπάρχουν οι φίλοι. Ο Αχινός, από τη θάλασσα, η Πευκοβελόνα, από το δάσος, και η Λιμπελούλα, από τη λίμνη, έρχονται…

Πίσω στο δάσος μου
Αν ρωτήσετε ένα μικρό παιδί από που παίρνουμε το γάλα θα σας απαντήσει, πιθανότατα, από το ψυγείο. Είναι φυσικό. Ζούμε στις πόλεις και τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τη σχέση των αγαθών που καταναλώνουμε με τη φύση.
Τα βιβλία αυτά, λοιπόν, έχουν στόχο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το πρόβλημα των σκουπιδιών, των κλιματολογικών αλλαγών του πλανήτη, της ηλιακής ενέργειας και των δασών, μέσα από τη μυθοπλασία, την περιπέτεια, το χιούμορ και το παιχνίδι. Η Κατερίνα, ο Ηλίας κι όλη οικογένεια Δημητρίου ανυπομονούν να μοιραστείτε μαζί τους τις περιπέτειες.

Ημερολόγιο 2010: Αποστολή πλανήτης Γη
Η νέα χρονιά αρχίζει μ’ ένα διασκεδαστικό ταξίδι στο χρόνο και τον κόσμο!
Πώς;
Μ’ ένα μαγικό ποδήλατο και μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου Αποστολή Πλανήτης Γη.
Με ποιον;
Με το Δημήτρη και τη Μαρία, που έχουν αναλάβει την αποστολή “Πλανήτης Γη”.
Με οδηγό έναν παμπάλαιο χάρτη, τα παιδιά θα ανακαλύψουν διαμαντάκια από τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και θα μοιραστούμε ιδέες για δράση στην καθημερινή μας ζωή.
Το σύνθημα “σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά” είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Στον αστερισμό των διδύμων
Η δεκαεξάχρονη ηρωίδα δεν τα πάει πολύ καλά με το είδωλο που της επιστρέφει ο καθρέφτης. Ούτε καν με το όνομά της.
Τη γοητεύει το σκέιτμπορντ και ονειρεύεται ότι ήδη είναι φτασμένη βιρτουόζα του σκέιτ. Προς το παρόν όμως οι γνώσεις της είναι εγκυκλοπαιδικές.
Οταν γνωρίζει έναν αληθινό σκεϊτμπορντά μέσα από το blog της, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Γιατί στο προφίλ της φρόντισε να παραλλάξει λίγο την εικόνα της. Την έκανε να μοιάζει λίγο περισσότερο… με τη δίδυμη αδερφή της, που είναι πολύ όμορφη.
Θάλασσα τα έχει κάνει, αλλά ευτυχώς διαθέτει πολύ χιούμορ και τόλμη.

Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011
Μια φορά κι έναν καιρό οι άνθρωποι ήταν πολύ εγωιστές.
Ζούσαν για να συσσωρεύουν αγαθά.
Σπαταλούσαν τα πάντα: την ενέργεια, το νερό, τα χρήματά τους…
Καταπατούσαν δάση, βουνά, ακτές και υγροτόπους σα να ήταν γίγαντες που τσαλαπατούσαν τη γη.
Ευτυχώς η εποχή αυτή πέρασε ανεπιστρεπτί.
Το παραμύθι είχε ευτυχισμένο τέλος.
Οχι, δεν βρέθηκε η καλή νεράιδα.
Απλώς… όλοι, πλανητάρχες, ηγέτες, πολίτες του κόσμου όλου διάβασαν το Ημερολόγιο Οικολογικής Νοημοσύνης 2011 που κρατάς στα χέρια σου!
Αυτό ήταν το όνειρό μου, όταν έγραφα το ημερολόγιο.

Από το στάρι στο ψωμί
– Πότε καλλιεργήθηκε το σιτάρι για πρώτη φορά;
– Πόσα είδη δημητριακών υπάρχουν;
– Τι είναι η δοκάνη και η πινακωτή;
– Πώς φουσκώνει το ζυμάρι;
– Τι είναι η τσιαπάτα και η τορτίγια;
– Πότε η έλλειψη σιταριού και ψωμιού αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα επανάστασης;
Το νέο αυτό βιβλίο θα σε βοηθήσει να μάθεις τις απαντήσεις σε αυτές αλλά και σε πολλές άλλες ερωτήσεις. Ανακάλυψε την ιστορία του σιταριού και του ψωμιού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Κάνε την ανατομία ενός σπόρου σιταριού, αλλά μάθε και τους συγγενείς του: το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρόμη, το καλαμπόκι. Γνώρισε όλη τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού από το χωράφι έως το φούρνο: το όργωμα, η σπορά, ο θερισμός, το αλώνισμα, το άλεσμα, το ζύμωμα, το ψήσιμο. Πώς γινόταν στο παρελθόν, αλλά και πώς γίνεται σήμερα με τις σύγχρονες βιομηχανικές μεθόδους. Μάθε τα έθιμα που συνδέονται με το ψωμί στους λαούς όλου του κόσμου, δες όλα τα είδη ψωμιού, ανακάλυψε τη διατροφική του σημασία και φτιάξε το δικό σου με μια απλή και εύκολη συνταγή.

Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ενα τόσο δα λεκεδάκι
Ο Βεντουζίνι, ο ντετέκτιβ χταπόδι, διερευνά την εμφάνιση στη θάλασσα ενός μικρού λεκέ, που εξαπλώνεται και γίνεται τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Οι έρευνές του τον οδηγούν σε μια εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου που διευθύνει ο τρομερός Μι Κάπα (Μεγάλος Καρχαρίας), που έχει εξαγοράσει συνειδήσεις και μολύνει τον ωκεανό.

Τα δεκατρία φτερνίσματα
Οπα! Έχουμε υπόθεση εδώ! Αυτό διαπιστώνουν ο Πότης και η Μηλίτσα, τα περίφημα λαγωνικά που “τρέφονται” με μυστηριώδεις υποθέσεις. Κι αυτή τη φορά η υπόθεση μυρίζει… βυζαντινά κάστρα, χρυσοποίκιλτες εικόνες και εκλεκτά εδέσματα!
Γιατί το αλάθητο ένστικτό τους οδηγεί τα Λαγωνικάκια στο Βυζαντινό Μουσείο, στη Θεσσαλονίκη. Όπου ένας διάσημος καθηγητής αρχαιολογίας θα ξεναγήσει τους επισήμους στους θησαυρούς που περιέχει. Μα όλα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Ύποπτα βλέμματα, περίεργες οσμές, ακατανόητοι ήχοι. Κάτι επικίνδυνο συμβαίνει. Οι Λαγωνίκα επιστρατεύουν την εξυπνάδα τους για να βρουν ποιος θέλει να καταστρέψει αυτή τη λαμπρή μέρα στο μουσείο.
Βοήθησε κι εσύ. Γίνε μέλος της ομάδας. Σε χρειάζονται. Αν έχεις θάρρος ξεκίνα! Αν περάσεις τη δοκιμασία με επιτυχία, σε περιμένουν κι άλλες αποστολές!

Μια ζέβρα που την έλεγαν Βούλα
Ποιος είναι ο μπαμπάς μου; Γιατί όλα τα παιδιά έχουν μπαμπά κι εγώ δεν ξέρω ποιος είναι ο δικός μου; Τι είναι ομορφιά; Είμαι όμορφος; Τι κάνω όταν με κοροϊδεύουν στο σχολείο;
Η Βούλα η Ζέβρα έχει τις απαντήσεις! Απολαύστε την, αμφισβητήστε την, προτείνετε τις δικές σας απαντήσεις.

Η μητριά με τη χρυσή καρδιά
Ποια λέξη σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη “μητριά”; Κακιά, θα πείτε και μην το αρνηθείτε! Και θα έχετε δίκιο, γιατί παραμύθι με καλή μητριά δε θα βρείτε. Εκτός από ένα. Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας. Μια καληνύχτα λοιπόν, από μια μητριά με χρυσή καρδιά.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Πάντα (2002)
Αρχαία Αθήνα (2003)
Ancient Athens (2003)
Στα ίχνη του Ιάσονα (2004)
Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας (2004)
Ο Τζιτζικο-Περικλής υπουργός φύσης (2005)
Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου (2007)
Πίσω στο δάσος μου (2008)
Ιστορίες για τα… σκουπίδια (2008)
Ηλεκτρικές ιστορίες (2008)
Ενα δελφίνι στο σαλόνι μας (2008)
Στον αστερισμό των διδύμων (2010)
Πάμε στην Αθήνα; (2010)
Από το στάρι στο ψωμί (2010)
Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ενα τόσο δα λεκεδάκι (2011)
Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα (2012)
Τα δεκατρία φτερνίσματα (2013)
Ολα για τη φανέλα (2013)
Μια ζέβρα που την έλεγαν Βούλα (2013)
Πιάστε τους γκραφιτάδες (2014)
Η μητριά με τη χρυσή καρδιά (2014)

Περιβάλλον – Τουρισμός
Mέθοδοι διαχείρισης του οικοτουρισµού και του τουρισµού σε προστατευόµενες περιοχές, WWF Ελλάς (2003)
Αθήνα (2004)
Θεσσαλονίκη (2006)

Ημερολόγια
Ημερολόγιο 2010: Αποστολή πλανήτης Γη (2009)
Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011 (2010)

Συλλογικά έργα
Οι δρόμοι της αειφορίας (2003)
∆ιαχείριση προστατευόµενων περιοχών: Οδηγός ορθής πρακτικής, WWF (2003)
Ιστορία Δ΄ δημοτικού (2006)
Ιστορία Ε΄ δημοτικού (2006)
Πακέτο προσφοράς για τον μαθητή Δ΄ δημοτικού (2009)
Πακέτο προσφοράς για τον μαθητή Ε΄ δημοτικού (2009)
Παιδί και εκπαίδευση στο μουσείο (2011)
Ιστορίες φιλαναγνωσίας (2013)

Πηγές πληροφοριών: EKEBI, BIBLIONET, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος