Ηλίας Καράµπελας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ηλίας Καράµπελας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992.
Το 2007 η αγάπη του για τη λογοτεχνία και τη µυθοπλασία τον οδήγησε στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα.
Έκτοτε έγραψε µυθιστορήµατα και διηγήµατα, µε συµµετοχές και διακρίσεις σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισµούς.
Το δεύτερο χρονολογικά µεγάλο πάθος του προέκυψε το 2009 και δεν είναι άλλο από την Ιατρική.
Σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και συνδυάζει τις δύο κύριες ασχολίες του µε τρόπο που συµπληρώνουν η µία την άλλη.
Εµπνέεται από τις σπουδές του και µέσω του έργου του εκφράζει την αγάπη του για την επιστήµη και τη γνώση, πραγµατοποιώντας τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις και θίγοντας ηθικά και κοινωνικά ζητήµατα της σύγχρονης εποχής.
Όνειρό του είναι να παραµείνει δηµιουργικός και να σηµειώσει πρόοδο στους δύο σηµαντικότερους τοµείς της ζωής του, την Ιατρική και τη Λογοτεχνία.

Ηθικός εφησυχασμός – Ηλίας Καράμπελας

Ψυχολογικό θρίλερ
Ο Τζιµ Τρίγκερ ήταν ένας φιλήσυχος και νοµοταγής οικογενειάρχης και γιατρός, ώσπου ένας κατά συρροή δολοφόνος τού στέρησε την κόρη και τη σύζυγό του. Μαζί και ό,τι τον χαρακτήριζε ως άνθρωπο! Έτσι έγινε αυτό που τον γέννησε – ένας δολοφόνος. Μόνο που τα δικά του θύµατα είναι απάνθρωπα πλάσµατα, εγκληµατίες κάθε λογής.
Στη νέα του ζωή, ο Τζιµ βασανίζεται από το βάρος των τύψεων, από την καταπάτηση όλων των ηθικών του αρχών. Όµως µε το πέρασµα του χρόνου οι τύψεις µετριάζονται, ο χαρακτήρας του επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από το θάνατο που βιώνει και σκορπά, και σταδιακά αγγίζει το δικό του ηθικό εφησυχασµό. Πάντως δεν παύει να εξασφαλίζει µοσχεύµατα, καθώς τα όργανα και το αίµα των θυµάτων του τα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο ως ηθικό αντίβαρο των αισχρών πράξεών του. Κι όλα αυτά για να γίνει ένας αψεγάδιαστος δολοφόνος και να εκδικηθεί.
Πόση ηθική έχει αποµείνει στη συνείδησή του; Του αξίζει η θανατική ποινή;
Και αλήθεια, ποιος είναι ηθικά ακέραιος για να αποφασίσει κάτι τέτοιο;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2017, 420 σελ.

Το αίνιγμα της Ίριδας – Ηλίας Καράμπελας

Ψυχολογικό δράμα
Eνα βλέµµα µοναδικό, δύο µάτια διαφορετικά µεταξύ τους. Το ένα γαλάζιο και το άλλο πράσινο, το ένα παρατηρητής µίας συµβατικής πραγµατικότητας, το άλλο µάρτυρας µίας αλήθειας απόκρυφης. Στη µάχη του µε την πραγµατικότητα ο γεννηµένος στη Βαρκελώνη ζωγράφος µε το ψευδώνυµο “Ελ Καµίνο” ανακαλεί τα πιο καθοριστικά γεγονότα της πολυτάραχης ζωής του, τα πιο ένοχα πάθη του. Προσπαθώντας να δραπετεύσει από τους δαίµονες του παρελθόντος έλκεται από τη φαινοµενική ασφάλεια γνώριµων σηµείων αναφοράς της Μαδρίτης όπου καιροφυλαχτούν παλιοί φίλοι και νέοι εχθροί. Εκεί δρα ως ζωγράφος-ανακριτής συνθέτοντας πορτρέτα που διεισδύουν στα βαθύτερα στρώµατα της ψυχής.

Η δική του ψυχή διασκορπίζεται στον κόσµο που αποτυπώνει στους πίνακές του όταν έρχεται αντιµέτωπος µε τις τραγικές συνέπειες που γεννιούνται στο χάος του έρωτα και της φαντασίας. Στο ιστορικό Τολέδο τα όρια µεταξύ νοητού και υλικού κόσµου γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, η ασυµφωνία των οφθαλµών του κορυφώνεται, µεταπίπτει σε διαµάχη που θέλει νικητή και ηττηµένο. Διαµάχη µε τον ίδιο του τον εαυτό στην προσπάθειά του να αποκωδικοποιήσει την ανθρώπινη φύση.

Καλείται τελικά να εξηγήσει το νόηµα και την αιτία των ψευδαισθήσεών του, να αποκαλύψει τα κοµµάτια της αλήθειας που εντέχνως απέκρυψε, να αποτινάξει την απάτη του δίπολου. Θα το πράξει µέσω του µοναδικού του φίλου, του Ηρόφιλου, ή µέσω της µόνης γυναίκας που αγάπησε, της Ίριδας; Όµως σε ποιον απευθύνει την άτυπη εξοµολόγησή του; Και ποια είναι η βαθύτερη επιθυµία του αν όχι η ελευθερία και η ευτυχία;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 302 σελ.

Μυθιστορήματα
Ηθικός εφησυχασμός (2017), Εκδόσεις Πηγή
Το αίνιγμα της Ίριδας (2020), Εκδόσεις Πηγή

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή