Ελλη Κανέλλου-Κουνάδη (2018)

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έλλη Κανέλλου-Κουνάδη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως γιατρός για τριάντα πέντε χρόνια. Το 1991 εξέδωσε την ποιητική συλλογή “Οι στίχοι μου”. Το 2003 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της “Γράμμα από τη Βαγδάτη” που βασίστηκε στις εμπειρίες της από την τρίχρονη παραμονή της στο Ιράκ. Το 2005 κυκλοφόρησε η ποιητική της συλλογή “Μοναχικοί και παραπλέοντες” και το 2008 το μυθιστόρημα “Το ανυπόταχτο του έρωτα” και το βιβλίο “Το παραμύθι της Νέας Σμύρνης”. Ήταν παντρεμένη με τον ζωγράφο Κώστα Κουνάδη και έζησε στη Νέα Σμύρνη. Έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουλίου 2018.

Οι στίχοι μου – Έλλη Κανέλλου-Κουνάδη
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα βιβλία έχουν ψυχή που πότε παρορμά στο Καλό, στο Ωραίο, στο Μεγάλο και πότε στο αντίθετο. Κι άλλοτε μια ψυχή άχρωμη ή νεκρή μας αφήνει αδιάφορους. Βιβλία που να μη συγκινούν, να μη συγκλονίζουν, να μην εποικοδομούν δεν υπάρχουν στις Εκδόσεις Γκοβόστη.

Ποίηση, 1991, 64 σελ.

Γράμμα από τη Βαγδάτη – Έλλη Κανέλλου-Κουνάδη
Η Μαριάννα, η ηρωίδα του βιβλίου, σε νεαρή ηλικία, απαρνείται φίλους, σπουδές και οικογενειακό περιβάλλον, παίρνοντας τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσει τον αγαπημένο της στην πατρίδα του, τη Βαγδάτη και να ζήσει σαν Μουσουλμάνα. Όμως ο νόστος μπορεί να γίνει κάποτε τόσο δυνατός, που η ανάγκη της επιστροφής στη γενέθλια γη να στοιχειώσει τη ζωή ενός ξενιτεμένου. Ένα τέτοιο συναίσθημα, που παρ’ όλη την πάλη με τον εαυτό της δεν καταφέρνει να υπερνικήσει, διακατέχει την ηρωίδα και την σπρώχνει σε τολμηρές αποφάσεις, οδυνηρές γι’ αυτή και την οικογένεια της.

Μυθιστόρημα, Μέδουσα, 2002, 238 σελ.

Το παραμύθι της Νέας Σμύρνης – Έλλη Κανέλλου-Κουνάδη
Ένα ανάγλυφο ιστορικό της εξάπλωσης της Νέας Σμύρνης, από τη στιγμή που βρήκαν εδώ καταφυγή οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες από τη Μικρασία και άλλοι Ελλαδίτες μέχρι τις ημέρες μας. Ένα δρομολόγιο στο χθες και το τώρα, με βασικότερες στάσεις στη ρυμοτομία της Νέας Σμύρνης και στα σημαντικότερα κτίριά της, στην εμπορική της ανάπτυξη, στις διάφορες προσωπικότητες που την τίμησαν ή την αμαύρωσαν με την παρουσία τους, στο φυσικό περιβάλλον και στη νοοτροπία κα στις συνθήκες ζωής των κατοίκων της.

Αφηγήσεις, Σοκόλη, 2008, 86 σελ.

Tο ανυπόταχτο του έρωτα – Έλλη Κανέλλου-Κουνάδη
Τρεις παράλληλες ζωές. Δύο γυναίκες και ένας άντρας μπλεγμένοι σε μια ερωτική ιστορία. Ο Δημήτρης και η Έρση συμπληρώνουν κάμποσα χρόνια γάμου και έχουν δύο κόρες. Στη ζωή τους μπαίνει απρόοπτα μια νεαρή κοπέλα, η Μυρσίνα, και ανατρέπει τα πάντα. Καθένας από αυτούς έρχεται αντιμέτωπος με μια καινούρια πραγματικότητα, ικανή να τον παρασύρει σε μια ανασκόπηση όλης της προηγούμενης ζωής του και να τον μεταμορφώσει ριζικά. Μέχρι τότε όμως ο Δημήτρης θα βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, η Έρση θα προσπαθεί να βρει τη δύναμη γα να συνεχίσει, και η Μυρσίνα, από την πλευρά της, θα διεκδικεί το μερίδιό της στην ευτυχία. Και όταν όλα φαίνεται να τακτοποιούνται, κάτι συμβαίνει ξαφνικά και η ζωή τους ανατρέπεται πάλι από την αρχή…

Μυθιστόρημα, Σοκόλη, 2008, 150 σελ.

Όσα δεν έσβησε ο χρόνος – Έλλη Κανέλλου-Κουνάδη

Αφηγήσεις, Νοών, 2018, 178 σελ.

Μυθιστορήματα
Γράμμα από τη Βαγδάτη (2002), Μέδουσα
Το ανυπόταχτο του έρωτα (2008), Σοκόλη

Ποίηση
Οι στίχοι μου (1991)
Μοναχικοί και παραπλέοντες (2005)

Αφηγήσεις
Το παραμύθι της Νέας Σμύρνης (2008), Σοκόλη
Όσα δεν έσβησε ο χρόνος (2018), Νοών

Πηγές: Biblionet, Μέδουσα, Σοκόλη, Νοών