Αιμίλιος Γάσπαρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αιμίλιος Γάσπαρης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση.
Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη Νεοελληνική Φιλολογία.
Διδασκαλία στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου, σε σχολεία της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Ασχολείται με την ποίηση και με τη ζωγραφική.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και έχει πραγματοποιήσει δεκαέξι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, έχοντας κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις.
Επίσης δημοσιογραφεί με ποικίλα άρθρα στις εφημερίδες “Ρέθεμνος” και “Κρητική επιθεώρηση” του Ρεθύμνου.

Ατσιπόπουλο, τόπος και άνθρωποι – Αιμίλιος Γάσπαρης
Η έκδοση του λευκώματος αυτού περιλαμβάνει την εργασία του Αιμίλιου Γάσπαρη που αποτελείται από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και αποδίδουν τις συνθήκες ζωής και τα έθιμα που διατηρούνταν μέχρι τότε. Με την αστικοποίηση που έγινε με γοργό ρυθμό αυτά έχουν πια χαθεί οριστικά. Η εργασία έγινε για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και για το μάθημα της Λαογραφίας. Στην παρούσα έκδοση προστέθηκαν στοιχεία που κρίθηκαν απαραίτητα, σε γενικές γραμμές όμως το κείμενο παραμένει στην αρχική του μορφή και διατηρεί τη γλώσσα της εποχής που έγινε η συγκέντρωση του υλικού. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο αποτελούν και αυτές μέρος της συγκεκριμένης εργασίας και είχαν τραβηχτεί εκείνη την εποχή. Άρα εκφράζουν και αυτές τη φάση πριν την μεγάλη αλλαγή στον οικισμό. Τρεις φωτογραφίες είναι παλιότερες και επιλέχτηκαν γιατί αποτυπώνουν σημαντικά σημεία του χωριού. Το φωτογραφικό υλικό στην πολύ προσεγμένη αυτή έκδοση παρουσιάζει την ιδιαίτερη ομορφιά ενός κρητικού χωριού με σπουδαία αρχιτεκτονική παράδοση και το κείμενο, που με την αμεσότητά του προσλαμβάνεται πολύ εύκολα και αβίαστα, περιέχει στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσης του λαού μας.

Λεύκωμα, Λαογραφία, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2015

Δείγματα ποιητικά – Αιμίλιος Γάσπαρης
Τα «Δείγματα ποιητικά» είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο της συλλογής και με όσο βάρος έχει η λέξη «δείγματα», σ’ αυτή περιέχονται ποιητικές ενότητες που με θαυμαστό τρόπο δείχνουν την ικανότητα και την ευαισθησία του για ένα σύνολο θεμάτων που αποτελούν πάντοτε πηγή έμπνευσης.
Με μια ματιά βαθιά μέσα στην πραγματικότητα και με μια αντίληψη απόλυτα ανθρώπινη, με την αγάπη για τον τόπο και την επαφή με πόλεις και τοπία, την επιστροφή των μύθων και την ερωτική ανάγκη, την επίδραση των γεγονότων και τη συνομιλία με τους δυνατούς της τέχνης αυτής, τα ποιητικά αυτά δείγματα αποτελούν ένα παράδειγμα αληθινό, βαθύ και όμορφο.
Μια ποίηση αυθεντική και κοινωνική, μια εμπνευσμένη και με μοναδική μαεστρία κατάθεση συναισθημάτων και παράλληλα μια αγωνιώδης περιήγηση σ’ αυτό που παραμένει μόνιμο, στη διαρκή διάσταση της τέχνης. Μαζί με μια σειρά σχεδίων από τις εικαστικές του δημιουργίες και με τα ποιήματα που συνθέτουν την συλλογή αυτή, μας δίδεται ένα σώμα ολοκληρωμένο και σφιχτό και συνάμα αποκαλυπτικό μιας πορείας υπέροχα δημιουργικής.
Λιναρδάκη Μαρία – neakriti.gr

Ποίηση, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2017, 112 σελ.

Συνθέσεις Ρόδων – Αιμίλιος Γάσπαρης
Ένα βιβλίο γεμάτο Ρόδο. Εκεί στο διάστημα 1978 ως 1981 ο Αιμίλιος Γάσπαρης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, μετά το τέλος της παρέμεινε και δίδαξε ως φιλόλογος στην Παιδαγωγική Ακαδημία και σε διάφορα άλλα σχολεία. Το νησί αποτέλεσε μια πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν και στο βιβλίο αυτό και τα ποιήματα και τα πεζά αποτελούν δείγματα της αγάπης για τον τόπο αυτό. Γραμμένα τα περισσότερα τότε, για τη Ρόδο, εμπνευσμένα από τη Ρόδο, αλλά και για τη στρατιωτική θητεία, επιτέλους βρίσκουν τη θέση τους στο βιβλίο αυτό μετά από σαράντα περίπου χρόνια. Κείμενα που συνθέτουν και επιχειρούν να μεταδώσουν τα ισχυρά ερεθίσματα που του δημιούργησε και συνεχίζει να του δημιουργεί ο συγκεκριμένος τόπος σε συνδυασμό με το ξεκίνημα μιας ζωής και με κυρίαρχο στην πορεία αυτή τη θητεία του στο νησί αυτό. Το βιβλίο συνοδεύουν μια σειρά ζωγραφικά θέματα που επίσης αντλούν την έμπνευσή τους από τη Ρόδο. Με τo βιβλίο αυτό, που είναι η 4η ποιητική συλλογή του, προσφέρει ένα αντίδωρο για τα πολλά και μοναδικά που του έχει χαρίσει αυτός ο υπέροχος τόπος

Ποίηση, Εκδόσεις Δ. Σωτηρόπουλος, 2019, 145 σελ.

Κύματα και ιάματα, ιάματα και κύματα συναισθηματικά – Αιμίλιος Γάσπαρης
Τα κύματα έχουν και μια διάσταση ιαματική. Ειδικά τα πραγματικά κύματα, αυτά της δυτικής ακτής της πόλης που σκάνε στα βράχια όταν ο βοριάς λυσσομανά, παίρνουν τη θέση μιας ουσιαστικής θεραπείας. Όταν φυσά δυνατά σηκώνονται ψηλά και σαρώνουν τα βράχια και φτάνουν μέχρι τις επάλξεις του κάστρου και γεμίζουν το δρόμο και αφρίζουν τα νερά σαν ορμούν προς το λιμάνι και καθαρίζουν τις επιφάνειες. Αυτή η εικόνα είναι συνυφασμένη με την πορεία μας στο χρόνο, είναι η ομορφιά της φύσης στο συνταίριασμα του νερού με τη στεριά. Είναι έτοιμα τα κύματα να αλλάξουν και να διαμορφώσουν και να μας κάνουν να θαυμάζουμε και να απορούμε για τη δύναμη αυτή. Κύματα και τα ποιήματα αυτά και έχουν και αυτά έστω μεταφορικά επίσης μια διάθεση ιαματική. Βουτούν στα συναισθήματα και βοηθούν ατομικά και συλλογικά. Λειτουργούν σα φάρμακο και λυτρώνουν πολλές π(ι)εσμένες καταστάσεις, έρχονται απρόσμενα και καλύπτουν με τη δύναμή τους. Κύματα γίνονται τα ποιήματα και ιαματικές είναι οι εκρήξεις τους στην επίπεδη ζωή.

Τριάντα κύματα – ιάματα, εκρήξεις στην φουρτουνιασμένη μας κατάσταση, είναι η κατάθεση στην πέμπτη ποιητική αυτή συλλογή του Αιμίλιου Γάσπαρη.

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2020, 118 σελ.

Ποίηση
Δείγματα ποιητικά (2017), Ινφογνώμων Εκδόσεις
Συνθέσεις Ρόδων (2019), Εκδόσεις Δ. Σωτηρόπουλος
Κύματα και ιάματα, ιάματα και κύματα συναισθηματικά (2020), Λεξίτυπον

Λευκώματα-Λαογραφία
Ατσιπόπουλο, τόπος και άνθρωποι (2015), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
Γράμματα ανεπίδοτα (2019), Ελκυστής

Πηγές: Biblionet, Ινφογνώμων Εκδόσεις, Εκδόσεις Δ. Σωτηρόπουλος