Εμιλι Μπροντέ

Εμιλι Μπροντέ (1818-1848)

Ξένοι λογοτέχνες
Η Emily Jane Bronte γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1818 στο Θόρντον, Γιορκσάιρ της Αγγλίας.
Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του πάστορα Πάτρικ Μπροντέ και της Μαρίας Μπράνγουελ. Τα παιδιά μεγάλωσαν στο Χάουγουορθ του Γιορκσάιρ. Οι απανωτοί θάνατοι των αδελφών της επηρέασαν τα γραπτά της. Έγραψε φανταστικές ιστορίες και λυρικά ποιήματα και για λίγο καιρό εργάστηκε ως δασκάλα. Το 1847, ένα χρόνο πριν πεθάνει, εκδόθηκε το μυθιστόρημα της “Ανεμοδαρμένα Ύψη”, όπου εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ. Η καινοτόμος δομή του προβλημάτισε κάπως τους κριτικούς. Παρά το γεγονός ότι έλαβε ανάμεικτες κριτικές όταν πρωτοκυκλοφόρησε και συχνά κατηγορήθηκε για απεικόνιση ανήθικου πάθους, στη συνέχεια αναδείχτηκε σε ένα από τα κλασικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Το 1850, η Σαρλότ επεξεργάστηκε και εξέδωσε τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη” ως αυτόνομο μυθιστόρημα και με το πραγματικό όνομα της. Αν και μία επιστολή από τον εκδότη της δείχνει ότι η Έμιλι τελείωνε ένα δεύτερο μυθιστόρημα, το χειρόγραφο δεν έχει βρεθεί ποτέ.
Η υγεία της Έμιλι, όπως και των αδερφών της, ήταν αδύνατη εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών στο σπίτι και της πηγής του νερού που μολύνθηκε από τις απορροές του νεκροταφείου της εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού της, το Σεπτέμβριο του 1848, η Έμιλι αρρώστησε. Αν και η κατάστασή της επιδεινώθηκε, αρνήθηκε κάθε ιατρική βοήθεια και θεραπεία. Τελικά πέθανε από φυματίωση στις 19 Δεκεμβρίου 1848, σε ηλικία 30 ετών, και ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ και Πάντων Αγγέλων, στο Χάουορθ του δυτικού Γιορκσάιρ.
Μυθιστορήματα
Ανεμοδαρμένα ύψη – Wuthering Heights (1847)

Διηγήματα
The Horrors of Sleep

Ελληνικές εκδόσεις
Ανεμοδαρμένα ύψη (1995), Άγρα
Ανεμοδαρμένα ύψη (1999), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ανεμοδαρμένα ύψη (2000), Modern Times
Ανεμοδαρμένα ύψη (2005), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ανεμοδαρμένα ύψη (2005), DeAgostini Hellas
Ανεμοδαρμένα ύψη (2008), Κάκτος
Ανεμοδαρμένα ύψη (2008), Bell / Χαρλένικ Ελλάς
Ανεμοδαρμένα ύψη (2009), Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος
Ανεμοδαρμένα ύψη (2011), Σαββάλας
Ανεμοδαρμένα ύψη (2011), 4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε.
Ανεμοδαρμένα ύψη (2014), Μίνωας
Ανεμοδαρμένα ύψη (2017), Κάπα Εκδοτική
Ανεμοδαρμένα ύψη (2018), Οξύ – Brainfood
Ανεμοδαρμένα ύψη (2020), Susaeta
Ανεμοδαρμένη ύψη (2020), Ψυχογιός
Ανεμοδαρμένα ύψη (2021), Elxis

Ανεμοδαρμένα ύψη – Emily Brontë

Ανεμοδαρμένα


«Από ό,τι κι αν είναι φτιαγμένες οι ψυχές μας, η δική του και η δική μου είναι ίδιες».

Η Κάθριν Έρνσο αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον θετό της αδελφό, τον νεαρό ορφανό Χίθκλιφ. Ένα δέσιμο που μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά του.
Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Έρνσο αναλαμβάνει τη διαχείριση της περιουσίας, που περιλαμβάνει την έπαυλη Ανεμοδαρμένα Ύψη, και οι ισορροπίες κλονίζονται. Ο Χίθκλιφ ταπεινώνεται επανειλημμένα και του στερούν κάθε ελευθερία.
Η Κάθριν σκέφτεται ότι πρέπει να παντρευτεί κάποιον αντάξιό της, με παιδεία και κοινωνική θέση, δηλαδή όλα όσα δεν έχει ο Χίθκλιφ. Στο άκουσμα της είδησης, ο Χίθκλιφ εξαφανίζεται από τις ζωές τους.
Τρία χρόνια μετά, στα Ανεμοδαρμένα Ύψη εμφανίζεται ένας πλούσιος άνδρας με εκλεπτυσμένους τρόπους. Πίσω, όμως, από το ευγενικό προσωπείο κρύβεται το μίσος του για την οικογένεια που τον ταπείνωσε και μια ακόρεστη δίψα για εκδίκηση.
Μια εκδίκηση που απειλεί να καταστρέψει ακόμα και τη δική του ζωή. Μια εκδίκηση που τροφοδοτείται από μια «δαιμονισμένη» αγάπη.

Μετάφραση: Ουρανία Τουτουντζή
Τίτλος πρωτοτύπου: Wuthering Heights

Μυθιστόρημα, Elxis, 2021, 488 σελ.

Πηγές: Biblionet, Wikipedia, Elxis