Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι σκηνοθέτης.
Έχει κάνει σπουδές κινηματογράφου, τηλεόρασης και επικοινωνίας. Από το 1998 έως σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση, σε γνωστές για το ευρύ κοινό εκπομπές, δελτία ειδήσεων, αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Τέσσερις ταινίες του μικρού μήκους έχουν βραβευτεί σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Για το θέατρο έχει ανεβάσει παραστάσεις με πειραματικές ομάδες. Ξεκίνησε να γράφει βιβλία για να μεταφέρει ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας γεωγραφικά, ιστορικά και θεματικά. Μεγάλη του αγάπη στη συγγραφή εξακολουθεί να είναι η ποίηση και το θέατρο. Με τη συγγραφή άρχισε να ασχολείται το 2002, γράφοντας ποίηση στα αγγλικά για τις ανθολογίες του οργανισμού poems.com. Έχει εκδώσει ηλεκτρονικά την συλλογή ποίησης – πεζού με τίτλο “Αναζητώντας την Αρετούσα”. Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του “Ο υιός του Νείλου” (2015) και “Ανάσταση ψυχών” (2017).
Μυθιστορήματα
Ο υιός του Νείλου (2015), Άνεμος Εκδοτική
Ανάσταση ψυχών (2017), Άνεμος Εκδοτική
Τρένα μεγάλων αποστάσεων (2021), Άνεμος Εκδοτική

e-Book
Αναζητώντας την Αρετούσα (συλλογή πεζών και ποίησης) (2016)

Τρένα μεγάλων αποστάσεων – Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Τρένα μεγάλων αποστάσεων


Η υφήλιος κλυδωνίζεται από μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως πανδημία. Η χορήγηση ενός εμβολίου κατά της φονικής αυτής γρίπης επιβάλλει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού προγράμματος μέσω του οποίου θα καταχωρούνται όσοι πολίτες προβούν σε εμβολιασμό. Είναι εφικτή, όμως, η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ή θα αποτελέσει αφορμή για την καταστρατήγηση αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων;
Η Χριστίνα Πολίτη είναι μία γοητευτική, ταλαντούχα, νέα επιστήμονας, που αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος. Η παιδεία, οι προοδευτικές αντιλήψεις και οι οικογενειακές της καταβολές δεν της επιτρέπουν να αγνοήσει και να υποβαθμίσει τον παράγοντα άνθρωπο, όμως η εργασία της σε μία ελληνική πολυεθνική τη φέρνει αντιμέτωπη με την ιδεολογία και τα «πιστεύω» της.
Ο Γιώργος Κούρτης είναι ένας αδίστακτος, επιτυχημένος, νέος επιχειρηματίας με αμέτρητες επιτυχίες, τόσο στον χώρο των πολυεθνικών όσο και στο πεδίο των σχέσεων με όμορφες και διάσημες γυναίκες. Έως τώρα, δεν έχει γνωρίσει ποτέ την αποτυχία, την απόρριψη ή την αντίσταση απ’ οποιονδήποτε αντιμετωπίζει, μέχρι που η πορεία του διασταυρώνεται αναγκαστικά μ’ εκείνη της Χριστίνας.
Ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, εμπνευσμένος από τη σύγχρονη πραγματικότητα, μας δίνει μία διαφορετική εκδοχή της, θέτοντας εύλογους προβληματισμούς και παρασύροντάς μας στη διαδρομή ενός δυνατού όσο και αταίριαστου έρωτα.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2021, 304 σελ.

Ανάσταση ψυχών – Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
H δυναμική Ελληνίδα αρχαιολόγος Ελένη Νάκου, παρουσιάζει την δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης για την “Έξοδο” των Εβραίων από την Αίγυπτο και ανακοινώνει τη νέα της έρευνα, για τις ρίζες του xριστιανισμού. Σύμμαχό της σε αυτήν την περιπέτεια επιδιώκει να είναι ο φίλος της καθηγητής αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Καΐρου Ζάχι Χαβάς.
Αλλά ο Χαβάς έχει εξαφανιστεί από την Ιορδανία. Φτάνοντας επί τόπου η Ελένη Νάκου διαπιστώνει πως η προσωπικότητα του Χαβάς είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι την γνώριζε, ενώ κατηγορείται πως έκλεψε τις μυστηριώδεις Πλάκες του Πυθαγόρα.
Αποφασίζει να ριχτεί στα χνάρια που θα την οδηγήσουν στην εύρεση των Πλακών του Πυθαγόρα και του καθηγητή Χαβάς, χωρίς να γνωρίζει πως έτσι μπλέκεται σ’ ένα μοιραίο γρανάζι πολιτικής συνωμοσίας και δολοφονικών νεοναζιστικών ομάδων. Συνάμα, ακολουθεί μια αναζήτηση που γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε ένα ταξίδι γνώσης, κατάκτησης του πνεύματος και μύησης.
Θα αντιληφθεί σιγά-σιγά πως εκπληρώνει την αιώνια αναζήτηση του “γνώθι σαυτόν” για την ανάσταση ψυχών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα ως την ύστατη συνάντηση…

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2017, 426 σελ.

Αναζητώντας την Αρετούσα – Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Η πολύπλευρη μελέτη μου πάνω στο έργο με έκανε να καταλάβω πως ο πρωταγωνιστής δεν είναι ο Ερωτόκριτος. Και ίσως ο τίτλος να μην έπρεπε να ήταν αυτός αλλά σκέτο: Αρετούσα ή Αρετή!
Και εξηγούμαι…
Οι δυο ήρωες στον “Ερωτόκριτο”, ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, έχουν μια – μικρή μεν αλλά υπαρκτή – κοινωνική ανισότητα κι αυτή είναι η απαρχή όλων των προβλημάτων. Ο Ερωτόκριτος, γιος του Πεζόστρατου, ενός συμβούλου του Ρήγα Ηράκλη, του βασιλιά μιας αρχαίας, αλλά μη ιστορικής, Αθήνας και η Αρετούσα, κόρη του βασιλιά. Οι δυο τους μεγαλώνουν μαζί, με τον Ερωτόκριτο να ερωτεύεται την Αρετούσα η οποία ανταποκρίνεται. Ο ερωτευμένος νέος πείθει τον πατέρα του να την ζητήσει σε γάμο… Παρά τους δισταγμούς του, ο πατέρας του Ερωτόκριτου πηγαίνει στον βασιλιά Ρήγα. Ο αλαζόνας βασιλιάς δηλώνει ότι μόνο σε βασιλόπουλο θα δώσει την κόρη του, με αποτέλεσμα να διώξει τον πατέρα του Ερωτόκριτου αποφασίζοντας να εξορίσει τον Ερωτόκριτο, δίνοντάς του τέσσερις μόνο μέρες…

Πεζά και ποίηση, e-book, 2016

Ο υιός του Νείλου – Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Είναι αισθησιακή, όμορφη, έξυπνη, δυναμική, είναι Ελληνίδα και δεν φοβάται τον θάνατο. Ίσως γιατί δεν την πλησίασε ποτέ τόσο πολύ. Την λένε Ελένη Νάκου και είναι αρχαιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Η εύρεση ενός παπύρου 3.500 ετών, για την ύπαρξη και έλευση του ενός και μοναδικού υιού, αποτελεί την αφορμή να δεχτεί να ερευνήσει και να εντοπίσει το φυσικό ή το πνευματικό πρόσωπό του.
Εγκλωβισμένη σε έναν λαβύρινθο πληροφοριών, ψάχνει μια από τις δυο εξόδους που θα την οδηγήσουν στην επίλυση του μυστηρίου, ξεσκεπάζοντας μια τεράστια απάτη πάνω σε ένα καλά στημένο θρησκευτικό μηχανισμό, στον οποίο εμπλέκονται η εβραϊκή συναγωγή και διάφορες χριστιανικές και αιρετικές ομάδες, που με την πολιτική κάλυψη διακινεί όπλα, ναρκωτικά και πορνεία. Ανακαλύπτει το νήμα που την οδηγεί στην αινιγματική φιγούρα του έβδομου μοναδικού υιού του Νείλου, ίσως με τίμημα την ίδια της τη ζωή.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2015, 336 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άνεμος Εκδοτική